返回列表 發帖

[Aug/12/2022] MEMENTO - 林家謙 (EP)

歌手:林家謙
唱片名稱:MEMENTO
唱片封面:

推出日期:2022/8/12
唱片類型:EP

TrackList:
CD
01. #doodoodoo - 曲:盧廣仲 詞:林家謙
還未馴服的獨角獸、還未照過面的瑪利奧、還未出發到石板街的斑馬、還未發生的尋常奇蹟......在清朗的doodoodoo咒語之後,隨著咔嚓聲,一一羅列到記憶的快門下。從此以後你有幾片腦葉,記錄著未知的幸福新世界。

02. #夏之風物詩 - 曲:林家謙 詞:Oscar
夏天因快樂而快速,因此我們必須好好呼吸、好好微笑、好好抱住開心的感覺。和煦夏日下,聽說雪糕杯與沙粒都有它的哲學,dadida中每步亦像暢遊祭典。但願凝住初夏的方法可以極其簡單,最好是打開五官便能記住當刻。

03. #某種老朋友 - 曲:澤日生 詞:林夕
細水長流上任何人都是無奈的一葉扁舟。浮泊於記憶洪流上,願大家為美好光影感激可以隨身走。當抵抗回憶猶如徒手與鯨魚搏鬥,何不含淚笑著與陰影共處,方能乘涼。

04. #記得 - 曲:林家謙 詞:馮松興 / 林家謙
情歌講太多次得手與放手之間的角力戰,愛情電影幫你示範多少次曇花只盛放一次的感慨。人人為失去而遺憾,並在每一聲再會之後,從此接受至愛散落在雲海後無影無蹤。無關愛與不愛,其實記得便是擁有。

05. #邊一個發明了ENCORE - 曲:林家謙 詞:黃偉文
聚散離合猶如活在紅館中。聽著琴聲奏起,我們因能有緣齊聚唱和而感到心滿意足。看著喜愛的歌手淋著純白碎紙雨結束奇妙晚上,我們心有不甘。感謝有人發明了安歌,餘情未了的,得到機會刻意蹉跎。十分鐘的熱血復燃,足夠延續心中的一團火。散場之後,記得一起開心過。

附加資料:
三專《MEMENTO》 8.12發行
咔嚓咔嚓 留低記憶拼圖
打一打卡 流連美好光影
身體有種技能叫記得 能讓初夏藏於心裡
doodoodoo也好 dadida也好
聽不夠的 不如一起來encore

出處:林家謙IG
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

第一姿持….. 祝賣得好
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

第二支持,祝賣得更好

唔知係咪扮限量然後引人排隊訂碟

Remember係愛情是一種法國甜品個demo名, 估記得又係攞返嚟唱唔係新歌?

下次封密D突接老朋友會唔會好awkward,謙B是唔是籌備演唱會太忙,今次連純音樂過渡下都沒,希望賣氣keep住,同埋期待出年真是做隻大碟啦
following Terence lam

第二張靚仔到一個點

記得 應該係賣碟K歌了掛?

尋晚諗 仲以為會年尾夠7首先出碟添
佢真係做乜都唔聲唔聲
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

又 EP
佢有能力, 其實真係可以做大碟
唔使好似 非唱作歌手果班要受制於公司

記得 應該係賣碟K歌了掛?

尋晚諗 仲以為會年尾夠7首先出碟添
佢真係做乜都唔聲唔聲 ...
liebe 發表於 2022-8-10 13:43

唔過早宣傳就係最好宣傳, 變相雷聲大雨點小嘅機會細咗

又 EP
佢有能力, 其實真係可以做大碟
唔使好似 非唱作歌手果班要受制於公司 ...
hissorhk 發表於 2022-8-10 13:46

呢張提早出 估下張係大碟了?!

上年千千今年二汶
下年係咪要唱埋另一位人棄歌手嘅心之科學
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 20 冠軍歌:雲浩影 - 慢性分手

點解佢出碟好似出得好密

想要概念大碟呀
今年忙完之後希望下年有時間做~

估唔到咁快,以為等出多一兩首先,不過照樣支持

今次仲使唔使訂 lol

仲以為佢會年尾出多幾首先再出碟搏至尊碟添
Sorry!!! 大家唔好爭,林家謙係我男朋友

記得又係邊隻既demo?
又Singles collection,不過封面靚

限量嗎???又係雙封面???

阿mark 發表於 2022-8-10 14:54

冇話限量,一個封面

阿mark 發表於 2022-8-10 14:54

再限量應該會被人打

仲以為佢會年尾出多幾首先再出碟搏至尊碟添
CyrusLing 發表於 2022-8-10 14:43

出第二版,上年軒都係咁

歌名好長

再限量應該會被人打
CyrusLing 發表於 2022-8-10 15:32

好似又訂晒

好似又訂晒
表妹保莉 發表於 2022-8-10 16:33

見佢IG話會再印,但唔知再印多幾多就真

其實佢第二隻碟都印到賣極都仲有貨啦

唔明點解會驚佢限量

第二張靚仔到一個點
victor1991415 發表於 2022-8-10 13:42

笑 濛到咁先話靚仔

btw好林宥嘉
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

出第二版,上年軒都係咁
Kfmusic 發表於 2022-8-10 16:09

但感覺謙可能冇軒咁多budget出第二版

有冇官網可以訂呀...

上年千千今年二汶
JayantL 發表於 2022-8-10 13:52

我想聽人氣歌手既人間鬍子
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

專輯名稱"Memento" 可以分拆為“Me Men To" 《 我 • 男人們 • 至》

專輯係林家謙至男人們的歌。

有冇官網可以訂呀...
liebe 發表於 2022-8-10 17:22

係咪又係佢親手寄

專輯名稱"Memento" 可以分拆為“Me Men To" 《 我 • 男人們 • 至》

專輯係林家謙至男人們的歌。 ...
xteve 發表於 2022-8-10 18:22

CM冇得選噴言真係好可惜

專輯係林家謙至男人們的歌。 ...
xteve 發表於 2022-8-10 18:22

不愧係教開書啊你
教人拼字都真有一手

前2日先公佈
估計又係要等好耐先買到
上隻碟最後到宜家周街都仲有得買
希望今次都係, touch wood今次買唔到, 之後既日子都買到

老公又出碟
真係好靚仔
【This is MC】澳門見

上年千千今年二汶

同感, 呢招幾高.估下首同共異詞會係 周柏豪 / JW 王灝兒 / 陳奕迅

老公又出碟
真係好靚仔
lemontea1069 發表於 2022-8-10 19:28

呢位會員有幾多老公?
陳蕾冚家死

呢位會員有幾多老公?
stephybest 發表於 2022-8-10 19:54

icon 出晒
【This is MC】澳門見

前2日先公佈
估計又係要等好耐先買到
希望今次都係, touch wood今次買唔到 ...
星夢情真 發表於 2022-8-10 19:26

我真係未驚過買唔到
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

最 fd 果個 cd 鋪竟然冇得預購

前2日先公佈
估計又係要等好耐先買到
希望今次都係, touch wood今次買唔到 ...
星夢情真 發表於 2022-8-10 19:26

但第一版有海報喎

但第一版有海報喎
CyrusLing 發表於 2022-8-10 21:25

Poster姐
上次張poster喺佢間餐廳任拎嘅
陳蕾冚家死

上年千千今年二汶

可能係Eason 如果係想要是但求其愛
「微笑之中 接受還未有 答案。」

Poster姐
上次張poster喺佢間餐廳任拎嘅
stephybest 發表於 2022-8-10 23:35

認真咩 ?真心完全唔知

回復 17# CyrusLing

認真咩!但係我真係完全唔知姐

回復  CyrusLing

認真咩!但係我真係完全唔知姐
yannisaoieong 發表於 2022-8-11 01:07

早知哥陣去拎翻張啦

回復 25# CyrusLing

但佢一人公司WO,我覺得再印都唔多囉

回復 48# CyrusLing

唔好話你,我都冇

回復 42# hissorhk

睇嚟林嘟嘟真係勁紅姐!超正