返回列表 發帖

薛凱琪因愛情令情緒病惡化  幸獲方大同拯救勸勿做傻事

薛凱琪(Fiona)現身《有個閨密叫祖藍》,她跟王祖藍認識18年,被對方大爆是喊包、十次見面喊足七次,又自言未夠資格做對方閨密:「佢要傾通宵電話,但我係捱唔到眼瞓。」甚少主動提感情事的Fiona,節目中大方談及當年拍攝電影《人間喜劇》時情緒病爆發事件,面對祖藍追問因由亦毫不忌諱直指與感情有關,「一來係爹哋媽咪分開,但我依家會形容(唔開心)係我自己俾自己,依家會怪自己嗰時點解怪責屋企;另外咁啱嗰一年嘅愛情令我病情惡化。」

Fiona自揭以前皮膚黑、四眼又箍牙,所以中學全沒追求者,到大學才有初戀,至今拍拖次數「十隻手指數得晒」。入行十多年,Fiona坦言為面對輿論壓力,每次被問及戀情,都堅拒承認拍拖。她又自言偶爾有祈求上天賜她一個B,「有時我同上天講嘢時會掩住個肚,我會話你覺得係時候嘅話,就要俾我喇!」

Fiona說不少男性好友視她為「麻甩佬」,其中一個是余文樂。講到最老友,Fiona棄祖藍選擇方大同,並指對方影響其三觀,「佢係我其中一個生命導師,喺我最困惑時佢將我拉番出嚟,叫我唔好做傻事。佢話呢個世界冇衰人,如果個個都覺得巫婆係巫婆,咁佢就一世係巫婆,因為佢呢句嘢,I always try to find the best in people。(找到那個人最美好的地方)。」

Link

感想:Fiona都唔年輕啦,希望快啲搵到心儀對象啦。

真係好想佢搵到個好男人 係咪其實可以係時候考慮吓Kahlil呢?
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

算啦

時間越耐越覺得當年傳佢sheshe係真不過認咗就冇得奶共
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

只覺佢好扮野。。。

有個閨密叫祖藍,聽到個名都冇胃口睇

有個閨密叫祖藍,聽到個名都冇胃口睇
Lipig 發表於 2022-8-15 23:59

好核突個名
一個男人老狗叫乜撚閨蜜
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

阿媽嗰晚睇到FIONA個樣, 問我做乜佢變到咁

幾時先返嚟香港
Sorry!!! 大家唔好爭,林家謙係我男朋友

回復 2# leroyjaime

姐弟戀?

幾時先返嚟香港
CyrusLing 發表於 2022-8-16 09:47

薛凱琪在國內發展不錯,短期內應該都唔會回香港

姐姐之後可能多勁多綜藝係上邊

幾時先返嚟香港
CyrusLing 發表於 2022-8-16 09:47

趨勢係老咗就中國接收

幾年前話想發放正能量,淨係想拍喜劇,其他恐怖片都推哂,都唔知咩思維
依家留喺大陸啱哂佢啦,一味唱好就得喇
睇到依篇野,淨係諗到「聖母婊」依個term

越來越唔中意佢了

好叉煩
講自己有情緒病講咗十年都有

點解咁多基督徒偽人鍾意走上去掘金
離不開 留不低

其實佢同方大同有無一齊過?

old news翻炒?

好叉煩
講自己有情緒病講咗十年都有
Lewis 發表於 2022-8-17 22:36

邊止十年?

這倆緋聞炒了也快二十年

好煩,不停翻炒

歷年來已經聽過好多細show請佢做嘉賓佢黑面同耍大牌嘅事跡,對呢位扮純情可愛嘅CM女金完全冇好感
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

話自己情緒病十幾年仲煩過鄭臭四
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

真係好想佢搵到個好男人 係咪其實可以係時候考慮吓Kahlil呢?
leroyjaime 發表於 2022-8-15 20:15
唔可以
其實佢同方大同有無一齊過?
masterdragon 發表於 2022-8-17 23:18

方大同係佢真閨密, "男孩像你"推出同方大同出道同年. 自己 go figure