返回列表 發帖

《第20屆CASH金帆音樂獎》提名名單出爐 Jeremy《半》獲5項提名

CASH金帆音樂獎由業內音樂人提名及投票,得獎者必須為香港作曲家及作詞家協會成員,頒獎典禮前兩年因疫情關係停辦,所以今年CASH金帆音樂獎嘅提名作品就會包攬21及22年嘅歌曲。《第20屆CASH金帆音樂獎》嘅提名期已經結束,而各大獎項嘅首輪評選喺日前(5日)開始,今年一共頒發9個獎項,包括最佳歌曲大獎、最佳旋律獎、最佳歌詞獎、最佳編曲獎、最佳合唱演繹獎、最佳樂隊演繹獎、最佳男歌手演繹獎、最佳女歌手演繹獎及最佳正統音樂作品。今屆有唔少樂壇新生代歌手成功獲得提名,人氣男團MIRROR成員嘅作品分別入圍多個獎項,當中Jeremy嘅《半》獲​​5項提名

最佳歌曲大獎
MIRROR成員已經有6首歌曲獲得提名,包括姜濤《Dear My Friend》、呂爵安《E先生連環不幸事件》、盧瀚霆《Megahit》、李駿傑《半》、柳應廷 《砂之器》及《神奇之路》。其他獲提名作品包括張天賦《小心地滑》及《記憶棉》、張敬軒《俏郎君》、Gareth.T《勁浪漫 超溫馨》、Serrini《樹木真美》、RubberBand《Ciao》、林家謙 《某種老朋友》、《難道喜歡處女座》、JNYBeatz ft. 林家謙《靈魂出竅練習曲》、鄭欣宜《先哭為敬》、馮允謙《思念即地獄》及《報復式浪漫》、COLLAR《Never-never Land》、岑寧兒《風的形狀》、 Dear Jane有《聖馬力諾之心》等

最佳男/女歌手演繹獎
最佳男歌手演繹獎除咗有姜濤​​、柳應廷及李駿傑三位MIRROR成員之外,獲提名嘅仲有林家謙、張敬軒、張天賦、張進翹、林海峰等。至於最佳女歌手演繹獎方面,鄭欣宜、陳蕾、衛蘭、梁詠琪、楊千嬅、鄧小巧、Serrini及岑寧兒等女歌手獲提名

最佳合唱演繹獎
呢個獎項嘅提名名單,可以話係ViuTV嘅天下,MIRROR、ERROR及COLLAR成功獲得提名,ERROR憑《愛情值日生》獲提名,COLLAR就憑《Call My Name! 》及《Never-never Land》入選,而MIRROR就有四個提名,分別係《BOSS》、《Innerspace》、《WARRIOR》及《WE ARE》,另外,MIRROR成員亦有三個提名,分別係江生 &王智德《Rebound》、盧瀚霆 &呂爵安《突如其來的心跳感覺》及呂爵安與古巨基合唱嘅 《飄流教室》。另外,C AllStar則憑《留下來的人》及《共同望銀河那時》入選

最佳樂隊演繹獎
RubberBand年初憑《Ciao》奪得《2021年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》「至尊歌曲大獎」,呢首歌入圍當然係實至名歸,其他入圍名單包括Dear Jane《人類不宜飛行》、《脫骹的華爾茲》及《聖馬力諾之心》、KOLOR《海底隧道》、per se《孤獨之塔》、《純孩兒》、《閃念》及《無門》等等

而最佳旋律獎、最佳歌詞獎及最佳編曲獎,同樣有多首MIRROR成員作品成功獲得提名,例如Jeremy嘅《半》除咗角逐「最佳歌曲大獎」及「最佳男歌手演繹獎」,更獲得以上三項提名,而Ian就憑《留一天與你喘息》獲提名「最佳旋律獎」。喺最佳歌詞獎方面,黃偉文獲得最多提名,包括《Megahit》、《小心地滑》、《先哭為敬》、《老派約會之必要》、《俏郎君》及《思念即地獄》。至於最佳編曲獎方面,王雙駿獲得最多提名,包括《MM7》、《Rebound》、《人類群星閃耀時》、《半》及《砂之器》,均為MIRROR成員作品

link

笑話, 男歌手連 高暉LK 張子丰 林曉峰 都有提名, 但係無 布志綸 吳林峰 洪嘉豪 陳卓賢 陳健安.

有人耳聾? 何衍隆? 飛洋? 男歌手提名? Friends of CASH 高層?

https://www.youtube.com/watch?v=eAZFx1fAWaI
https://www.youtube.com/watch?v=uWsIuY3avUQ

點解會係尸兄其實啲名單係咪唱片公司自己推上去咋

alison1225 發表於 2022-9-9 02:22

是旦啦 名單啫

alison1225 發表於 2022-9-9 02:22
係唱片公司報名 + 獨立歌手自己報名, 然後所謂 CASH members 投票 (i.e. CASH 高層決定).

Click below for 笑話 nomination lists

https://www.cash.org.hk/news_detail?alias=news200

係唱片公司報名 + 獨立歌手自己報名, 然後所謂 CASH members 投票 (i.e. CASH 高層決定).

Click below for ...
boy4dudes 發表於 2022-9-9 02:32

估唔到CASH都搞成咁

Click below for ...
boy4dudes 發表於 2022-9-9 02:32

Kay上年4首歌真係比人當冇出現過
得憶年有提名
道別後都記得逝去日子

人唔笑狗都吠

MIRROR成員已經有6首歌曲獲得提名,包括姜濤《Dear My Friend》、呂爵安《E先生連環不幸事件》、盧瀚霆《Megahit》、李駿傑《半》、柳應廷 《砂之器》及《神奇之路》。其他獲提名作品包括張天賦《小心地滑》及《記憶棉》、張敬軒《俏郎君》、Gareth.T《勁浪漫 超溫馨》、Serrini《樹木真美》、RubberBand《Ciao》、林家謙 《某種老朋友》、《難道喜歡處女座》、JNYBeatz ft. 林家謙《靈魂出竅練習曲》、鄭欣宜《先哭為敬》、馮允謙《思念即地獄》及《報復式浪漫》、COLLAR《Never-never Land》、岑寧兒《風的形狀》、 Dear Jane有《聖馬力諾之心》等
joshuakingwa 發表於 2022-9-8 23:42

咁呢堆歌大部分都好聽嘅 除咗鏡某幾首
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

我家卓賢專業評審0分 again
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

on07111 發表於 2022-9-9 06:53

真係得啖笑嘅名單
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

Cash都搞到咁
陳蕾食咗喉糖未?

The list sucks
利申:唔係鏡粉

尸兄原來咁犀利呀?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

on07111 發表於 2022-9-9 06:53

在這畢生不滅 無極的狀態

個個頒獎禮都想痴mirror,但係個個頒獎禮都可以痴到Mirror?
Life was a willow and it bent right to your wind.

海選list 都好拎黎打飛機 真係入到最後5強先啦

WARRIOR重見天日

笑話, 男歌手連 高暉LK 張子丰 林曉峰 都有提名, 但係無 布志綸 吳林峰 洪嘉豪 陳卓賢 陳健安.

有人耳聾?  ...
boy4dudes 發表於 2022-9-9 02:09

何衍隆,飛洋呢兩個真心唔明點解入圍
音樂記錄
don't forget tonight

where is 日出時讓街燈安睡??

海選list 都好拎黎打飛機  真係入到最後5強先啦
people 發表於 2022-9-9 10:23

exactly. 講到入左5強咁

where is 日出時讓街燈安睡??
GaracyTan 發表於 2022-9-9 12:26
候選合唱, 環球有報名.

https://www.cash.org.hk/files/pdf/The%2020th%20Golden%20Sail%20Music%20Awards/Best%20Vocal%20Collaboration.pdf

不過女歌手同 solo 歌當然無 Gin Lee

何衍隆,飛洋呢兩個真心唔明點解入圍
tombus20002000 發表於 2022-9-9 12:20
因為海選名單考慮唱片公司 quota + CASH 高層 buy 唔 buy. 何衍隆 飛洋 係計 indie quota, CASH 高層 buy 佢哋, 但係應該入唔到五強或六強掛 (有 members clarify 將會有五強).

例如 Best Song 海選有 何婉盈 陳美齡 張子丰 (環星音樂 / 環星娛樂), 但係 Janice It's OK To Be Sad 分唔到華納 quota (華納 Best Song quota = DJ, MC)

Kay 應該有報名其他 categories, 但係只分到 Best Female Vocal (CASH 高層應該唔會畀 Kay 有獎架啦, 入五強就陪跑)

方皓玟完全失踪, 自己無報名定係 CASH 高層 banned, 方皓玟自己同 CASH 高層先知.

海選list 都好拎黎打飛機  真係入到最後5強先啦
people 發表於 2022-9-9 10:23

啱呀
所以建議討論重點放喺邊個連海選都入唔到

啱呀  
losyes 發表於 2022-9-9 20:26

契兄弟,生煎包組合etc 仲有邊個?
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

候選合唱, 環球有報名.

不過女歌手同 solo 歌當然無 Gin Lee
boy4dudes 發表於 2022-9-9 13:01

原來江畢生有份

啱呀  
losyes 發表於 2022-9-9 20:26
華納 quota 全去 DJ & MC 女歌手 得 Janice Kiri T Panther, 但係 Best Song 華納女歌手 = 0 海選 It's OK To Be Sad 風靡 屈機 我想和你好好的 are robbed

點解唔係《九》

原來江畢生有份
on07111 發表於 2022-9-9 20:52

恭喜生生
不過攞cash獎好似唔係畢生夢想

無衛蘭。。88

無衛蘭。。88
kk8733 發表於 2022-9-9 23:21
衛蘭 有海選 Best Female Vocal (It's OK To Be Sad), 不過 Best Song 華納女歌手 = 0 海選

以前 cash 都算正路
睇下今年點玩

睇返以前五強名單,很堅強作曲填詞都五強,就知五強都唔係幾正常

睇返以前五強名單,很堅強作曲填詞都五強,就知五強都唔係幾正常 ...
on07111 發表於 2022-9-10 10:03

專業評審0分
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

睇返以前五強名單,很堅強作曲填詞都五強,就知五強都唔係幾正常 ...

Gin Lee好勁
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

算幾平衡到果年假使 冇乜獎
佢都有拎到 填詞
仲未計 per se 都入到圍

衛蘭 有海選 Best Female Vocal (It's OK To Be Sad), 不過 Best Song 華納女歌手 = 0 海選  ...
boy4dudes 發表於 2022-9-10 02:14

傻的嗎。。。

很堅強好好聽架拎左最佳旋律
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

Gin Lee好勁
John 發表於 2022-9-10 11:16

作曲填詞歌曲都入到五強,係女歌手演繹入唔到Gin演繹得未夠堅強
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

很堅強好好聽架拎左最佳旋律
Humeny 發表於 2022-9-10 19:04

oh...
你知得多所以會知 我知不多所以要知

做左 d research, 基本上 CASH 高層話事, 投票真係嘥鬼氣.

而家海選單出左, 會由 CASH 理事會挑選會員組成的"一百人評審團", 與 CASH 會員 (一百人評審團以外的), 聯手"投票"選出得票最高的首五名進入最後評選. 當中評分比例 評審團佔 70%, CASH 會員佔 30%.

最後得獎者是 100% 由 CASH 理事會挑選會員組成的"五十人評審團" (曾參與之前一百人評審團的會員亦可擔任), 從入圍五強名單中選出.

註:首輪評選中, 會員 (不論歌手或幕後音樂人) 都可以就每個項目, 投選自己的作品 (即係唱片公司可以谷自己歌手入圍); 但會員或其作品一旦成功入圍最後名單, 最後投票時, 則不可投選有關的項目, 即是提名人不擁有其入圍項目的投票權.

都feel到有啲鼓勵性質嘅

所以五強未出之前都只覺依單係寫者有意
希望CASH唔好淪落到只做人地光榮復出嘅踏腳石

都feel到有啲鼓勵性質嘅

所以五強未出之前都只覺依單係寫者有意
希望CASH唔好淪落到只做人地光榮復出嘅 ...
LushKillYourMus 發表於 2022-9-11 13:06

黑暗到唔想知結果

作曲填詞歌曲都入到五強,係女歌手演繹入唔到Gin演繹得未夠堅強
Humeny 發表於 2022-9-10 19:06

Gin唱功太差
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Gin唱功太差
John 發表於 2022-9-12 06:07

唔怪得今天終於一人回家、和每天講再見、侘寂入圍三次女歌手五強都捧蛋
睇嚟Gin今次個合唱獎都係凍過水,要繼續提升唱功先得
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

唔怪得今天終於一人回家、和每天講再見、侘寂入圍三次女歌手五強都捧蛋
睇嚟Gin今次個合唱獎都係 ...
Humeny 發表於 2022-9-12 09:58

侘寂 唔係同 很堅強 同年?
很堅強個年 堅 無女歌手

侘寂 唔係同 很堅強 同年?
很堅強個年 堅 無女歌手
on07111 發表於 2022-9-12 10:05

侘寂係入選19年,很堅強係18年
煎 很堅強拎最佳旋律,侘寂拎最佳編曲,連續兩年奪獎,talent always wins
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

而家只係初步提名姐

回復 7# foreverkontinue

<離不開> 歌詞&演繹點都好過<憶年> ...... 見到反而係<憶年>演繹有提名, 評審口味真係令人r頭

離不開歌詞&演繹點都好過 ...... 見到反而係演繹有提名, 評審口味真係令人r頭 ...
yiuyiu173173200 發表於 2022-10-4 18:45
這只是海選名單, 獨立人/細公司好少 quota 架, Kay 應該有報名其他 categories, 但係只分到 Best Female Vocal, 應該係 Kay 自己取舍下選左 憶年 (CASH 高層應該唔會畀 Kay 有獎架啦, 入到五強就當陪跑)