返回列表 發帖

liwaynejason's Music Chart (Week 40)
紀錄自己每週最鍾意嘅十首作品

Week 40 冠軍歌:這刻我們

RKLWSongsSingersTrendsPoints
0105這刻我們RubberBand05>015+10+3+10=28
0209年輕的事頭婆蘇麗珊09>024+3+4+8+8=27
0304臉紅時我想看穿你的心臟Sinnie Ng04>036+4+1+6+9=26
04ne張天賦045+9+6+4=24
0506還好沒有你在安俊豪06>057+5+5+1+5=23
0603聖人模式Pandora樂隊10>03>062+2+3+7+6=20
07ne7月24日大道黃妍074+4+5+2=15
0802Glitterfalls鄭欣宜05>04>01>02>081+1+5+7=14
09ne我的視角衛蘭094+3=7
1001Happy Song石山街09>XX>08>01>103+3+1=7

OUT
LWSongsSingersTrendPoints
07只想和你吃漢堡黃明德7>7>X0
08二損一張天賦/洪嘉豪7>5>8>X0
10飄飄CY Leo10>X2

上榜機制:
- 如果我當日有聽歌,我會將聽咗嘅歌由最鍾意順次序排到最冇好感
- 聽咗5首,咁最鍾意嗰首就會有5分,第二鍾意有4分 etc.
- 每日上限係10首,所以每日最鍾意嗰首最多有10分
- 累積分數最高十首就會上榜
- 計算時間:星期六-星期五

*頭五超近... 冇專登作數... 本身打算冠還好沒有你在...點知聽聽下唔係咁有feel變咗俾RB衝上去...

Links to charts from previous weeks are available when song names are clicked (only available for those on or after WK36)

2022年冠軍歌
WK01 - WK13:冬日寂寞考 / 12 / 有天我會好 / 鏡中鏡 / 有我 / 葉落冰川 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / 狠愛狠愛你 / Little People / / 兩種語言 / 哭有時笑有時 /
WK14 - WK26:世界與你無關 / 豐乳肥臀 / 留班同學 / Elevator / Long D / 風靡 / Freakin' Nightmare / 風月 / Innerspace / 到時見 / 墜落 / 這裡 / 雷公 /
WK27 - WK39:世界以痛吻我而我歌唱 / No Money No Honey / 脫骹的華爾茲 / 夏之風物詩 / 創傷論 / 老派約會之必要 / 自毀的程序 / 嗰一晚 / 18部半 / 觸電 / 邊一個發明了ENCORE / Glitterfalls / Happy Song /
WK40 - WK52: 這刻我們 /

2022年亞軍歌
WK01 - WK13:共同望銀河那時 / 團圓說 / 鏡中鏡 / 地球空心論 / Little Miss Janice / 有我 / 有我 / 葉落冰川 / 剎那的 / 報復式浪漫 / 報復式浪漫 / 哭有時笑有時 / /
WK14 - WK26:剛好 / 剛好 / 豐乳肥臀 / QUEST?ONS / 小心地滑 / 離別的規矩 / 東京一轉 / Freakin' Nightmare / 賽勒斯的愛 / 墜落 / doodoodoo / HW1 / 世界以痛吻我而我歌唱 /
WK27 - WK39:爸爸放心我出嫁 / 脫骹的華爾茲 / 樹木真美 / 虛榮 / 自毀的程序 / 自毀的程序 / Peachy Party / Peachy Party / 嗰一晚 / 匿名信件 / 18部半 / 匿名信件 / Glitterfalls /
WK40 - WK52: 年輕的事頭婆 /

2022年季軍歌
WK01 - WK13:那些傷我也有過 / I know / / 靈魂出竅練習曲 / 一個人的幸運 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / Tomorrow / MM7 / 愛情值日生 / Breakin' My Heart / / 剛好 /
WK14 - WK26:沒有人可以為你的幸福負責 / 世界與你無關 / Elevator / Long D / Elevator / 小心地滑 / 作品的說話 / 離別的規矩 / 離別的規矩 / doodoodoo / So Deep! / So Deep! / So Deep! /
WK27 - WK39:雷公 / 樹木真美 / So Deep! / 創傷論 / Peachy Party / Peachy Party / 下流社會 / 下流社會 / 星海 / 18部半 / 觸電 / 18部半 / 聖人模式 /
WK40 - WK52: 臉紅時我想看穿你的心臟 /

頭三季總結(截止WK39, 排名不分先後):
男歌手TOP 5: 陳柏宇/張天賦/馮允謙/林家謙/柳應廷
女歌手TOP 5: 陳蕾/鄭欣宜/李幸倪/衛蘭/泳兒
組合TOP 5: Dear Jane/Mirror/Pandora樂隊/The Hertz/石山街

gin lee:35
vincy: 39
janice:40
joey:42

估4中3
on07111 發表於 2022-9-29 18:59

MC’s Secret Playlist Reborn 2022 有冠女歌手年齡
iii IDK
Kayan 24
Cloud 25
Jace 28
Sophy 30
Cath 30
Panther 31
Mag 32

Gin ~35.1
Yoyo ~37.9
Vincy ~39.9
Janice ~40.5
Kay ~45.6

吓有三冠 我估三甲都走唔甩架啦
前兩冠 睇高一線
(35.1+39.9+X)/3=38.5
X=40.5
所以係蘭吓前

我第一下都諗緊38.5*3=115.5 仲以為係38.33變38.5
估唔到真係計到月份果然 凡事都很燒腦 ...
on07111 發表於 2022-9-29 21:52

MC’s Secret Playlist Reborn 2022 Week 40 (25/09/22 – 01/10/22)
註:以上平均數未必為算術平均數,並準確至小數點後一位
CMH 發表於 2022-9-29 03:16

CMH會員計數計到好精準的

可能係加權平均數
迪迪分數 ×3 前前分數 ×1/3
on07111 發表於 2022-9-29 22:00

太富有智慧太快有定義 誰敢講我知道?
中學數學用英文學嘅 search咗先知咩係加權 希望所有榜(包括903)可以前前x20 迪迪x0.05 咁上年前前女金了 不過903今年都唔上前前 乘♾️都冇用

所以每本天書都要看三次
幾何平均數:
缺點:不適用資料中有0的、負數

調和平均數:
缺點:不適 ...
on07111 發表於 2022-9-29 22:14

難道需要 時來運到…