返回列表 發帖

liwaynejason's Music Chart (Week 42)
紀錄自己每週最鍾意嘅十首作品

Week 42 冠軍歌:抹去重來

RKLWSongsSingersTrendsPoints
0108抹去重來區子琳08>017+8+9+10=34
0210密切接觸者雲浩影10>024+2+4+7+8=25
0301張天賦04>01>039+6+3+6=24
0409雙魚座周卓盈09>042+10+9=21
0502這刻我們RubberBand05>01>02>058+3+6+4=21
06ne疊疊before the night ends066+5+2+3=16
07nebuzzcutGareth T.073+7=10
08ne晚泣黃凱逸085+5=10
0905年輕的事頭婆蘇麗珊09>02>05>098+1=9
10047月24日大道黃妍07>04>105+4=9

OUT
LWSongsSingersTrendsPoints
03我的視角衛蘭09>03>XX1+4+2=7
06臉紅時我想看穿你的心臟Sinnie Ng04>03>06>XX7
07還好沒有你在安俊豪06>05>07>XX0

上榜機制:
- 如果我當日有聽歌,我會將聽咗嘅歌由最鍾意順次序排到最冇好感
- 聽咗5首,咁最鍾意嗰首就會有5分,第二鍾意有4分 etc.
- 每日上限係10首,所以每日最鍾意嗰首最多有10分
- 累積分數最高十首就會上榜
- 計算時間:星期六-星期五

(直接將呢part叫fun facts啦)
上榜週數010203040506070809
歌曲數量353238201703010003

今年暫時上左149首歌
可能係因為我上榜機制,或者係我本身聽歌習慣,
我冇辦法長期令到一首歌上榜 ... (有落過榜嗰啲週數計埋落去今年最長嘅都唔超過9 weeks)
搞到我個榜好似同CM主流其他榜有時差一兩個月咁(如果睇緊冠邊首)
但係如果我夾硬拖長嚟冠個感覺會好奇怪...
就會變到明明已經冇聽首歌好耐但係要俾冠軍嘅感覺...

Links to charts from previous weeks are available when song names are clicked (only available for those on or after WK36)

2022年冠軍歌
WK01 - WK13:冬日寂寞考 / 12 / 有天我會好 / 鏡中鏡 / 有我 / 葉落冰川 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / 狠愛狠愛你 / Little People / / 兩種語言 / 哭有時笑有時 /
WK14 - WK26:世界與你無關 / 豐乳肥臀 / 留班同學 / Elevator / Long D / 風靡 / Freakin' Nightmare / 風月 / Innerspace / 到時見 / 墜落 / 這裡 / 雷公 /
WK27 - WK39:世界以痛吻我而我歌唱 / No Money No Honey / 脫骹的華爾茲 / 夏之風物詩 / 創傷論 / 老派約會之必要 / 自毀的程序 / 嗰一晚 / 18部半 / |WK36| 觸電 / 邊一個發明了ENCORE / Glitterfalls / Happy Song /
WK40 - WK52: 這刻我們 / / 抹去重來 /

2022年亞軍歌
WK01 - WK13:共同望銀河那時 / 團圓說 / 鏡中鏡 / 地球空心論 / Little Miss Janice / 有我 / 有我 / 葉落冰川 / 剎那的 / 報復式浪漫 / 報復式浪漫 / 哭有時笑有時 / /
WK14 - WK26:剛好 / 剛好 / 豐乳肥臀 / QUEST?ONS / 小心地滑 / 離別的規矩 / 東京一轉 / Freakin' Nightmare / 賽勒斯的愛 / 墜落 / doodoodoo / HW1 / 世界以痛吻我而我歌唱 /
WK27 - WK39:爸爸放心我出嫁 / 脫骹的華爾茲 / 樹木真美 / 虛榮 / 自毀的程序 / 自毀的程序 / Peachy Party / Peachy Party / 嗰一晚 / |WK36| 匿名信件 / 18部半 / 匿名信件 / Glitterfalls /
WK40 - WK52: 年輕的事頭婆 / 這刻我們 / 密切接觸者 /

2022年季軍歌
WK01 - WK13:那些傷我也有過 / I know / / 靈魂出竅練習曲 / 一個人的幸運 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / Tomorrow / MM7 / 愛情值日生 / Breakin' My Heart / / 剛好 /
WK14 - WK26:沒有人可以為你的幸福負責 / 世界與你無關 / Elevator / Long D / Elevator / 小心地滑 / 作品的說話 / 離別的規矩 / 離別的規矩 / doodoodoo / So Deep! / So Deep! / So Deep! /
WK27 - WK39:雷公 / 樹木真美 / So Deep! / 創傷論 / Peachy Party / Peachy Party / 下流社會 / 下流社會 / 星海 / |WK36| 18部半 / 觸電 / 18部半 / 聖人模式 /
WK40 - WK52: 臉紅時我想看穿你的心臟 / 我的視角 / /
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

CM主流其他榜已經冠完靈魂之窗 的確係有時差ge
on07111 發表於 2022-10-9 10:36

我連肛好同虛火都未冠

MC’s Secret Playlist Reborn 2022 Week 42 (09/10/22 – 15/10/22)

冠軍歌巡禮:
WK 1-13: 收聲多謝  ...
CMH 發表於 2022-10-10 03:28

精算師sss通常都係JL stan
Jer Lau + Terence Lin Jia Qian 好多冠

明明先夠update 不知幾正
69h 發表於 2022-10-10 14:13

Thanks 咁我唔諗咁多了

希望下星期有首 3+3
on07111 發表於 2022-10-11 21:17

3-3完咪又係等於化

Kelv's 摯愛十大 2022 Week 42

Frenemy - 張天賦 第6首冠軍歌、洪嘉豪 第8首冠軍歌

RK        LW       N ...
kel_kelvin 發表於 2022-10-14 22:08

過往經驗嚟睇,雖然Lan B都已經係超級愛將級數,plug plug冠咁濟,但係當嗰年係煎煎發力年 a.k.a. 煎煎被903ban嘅年份,Lan B就會鬥唔贏