返回列表 發帖
分身術我覺得冇plug錯,plug錯係心病但因為廣告歌所以要plug,如果唔係一定係plug 16號愛人 ...
Serendipity 發表於 2022-11-22 12:19

煙霞唔用來PLUG係最錯係佢當年個的即食K歌海中
唯一的高格調清泉

千嬅FANS都比呢首吸引住,到而家都係

講返千嬅
當年無PLUG但K唱紅的歌好像真係得寒舍

04年的MV K歌, 佢係未忘記左首真愛開玩笑了呢

你未有 卻恨有勇士笑對你說 過來吧
chj0928 發表於 2022-11-21 22:54

Please come

回復 1050# gordon0807

長信不如短訊真的太side了,寧願佢plug Single第一主打,plug完烈女再到超齡(因為Y)plug多首 我等我在/風采依然/花與愛麗絲。
    簡愛好似04年底聖誕節已經plug過,但係唔入電光幻影第二版 反而落Single。
    Anyway Single呢隻碟銷量雖然唔好,除左烈女都無其他hit歌,但係好多fans都好buy。
Life was a willow and it bent right to your wind.

回復 1051# gordon0807

我反而覺得美祖連夢路(925)都拎出來做第一plug,但give love a break(04年第二隻碟)咁正無plug…真係無眼睇。Give love a break呢隻碟當年我keep住愛嬅又愛祖一個好重要原因。
Life was a willow and it bent right to your wind.

MAKE UP 轉會, 但完全自由做碟其實有BUDGET, 起碼仲會去日本影唱片
同有BUDGET拍兩首歌MV

主要係SAR ...
gordon0807 發表於 2022-11-22 10:42

唔係呀,去日本拍唱片相係臨時決定。嗰時本身係影樓嗰輯相做封面(後尾做咗宣傳海報相),但千嬅唔滿意效果自己飛咗去日本影街拍做封面,所以可能都係自己出錢。

回復 1043# 風見志郎

01年好神奇 好似下半年先開記招話2000萬簽新藝寶三年,拎叱吒女金時已經約滿華星,即係中間有成年無唱片公司,得閒趁空檔拍下電影攝時間,點知玉女添丁 新紮師妹嗰一批電影票房hit到,帶動翻佢新藝 寶期間要歌影雙棲發展,而且佢新藝寶呢段時間音樂素質一D都唔差,hit歌又最多。

回復  gordon0807

長信不如短訊真的太side了,寧願佢plug Single第一主打,plug完烈女再到超齡(因 ...
babyshark 發表於 2022-11-22 13:01

Single 隻碟都唔知用咩紙質勁易皺

叱吒得女銀,連唱歌機會都無(99年起出席年份好似得03/07無唱歌)開大隻碟當年創 ...
babyshark 發表於 2022-11-22 10:31

當年唔止千祖鬥
係金牌鬥英皇

年尾頒獎禮呢兩間公司掃晒機乎所有大獎

當年金牌聲勢真係好勁

如果唔係GIVE LOVE A BRERK PLUG 分身術, 心病PLUG錯哂PLUG 煙霞,蜃樓,可能千FA都唔會夠打
始終年尾 ...
gordon0807 發表於 2022-11-22 12:17

但係小城大事 vs 美中不足 vs 愛與誠真係好好睇。
三首全部都派remix
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我反而覺得美祖連夢路(925)都拎出來做第一plug,但give love a break(04年第二 ...
babyshark 發表於 2022-11-22 13:04

夢路係第三plug,英皇成日都要有快歌主打,果期又瘦身廣告,plug錯曬,最正果D全部都係side。

長信不如短訊真的太side了,寧願佢plug Single第一主打,plug完烈女再到超齡(因 ...
babyshark 發表於 2022-11-22 13:01

講返千嬅,04,05真係音樂性真係好強,D歌好多畫面感。
周不時仲會攞返TVB個澳洲特輯嚟睇,我的最愛真係好好聽。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

回復  風見志郎

可唔可以唱原版 唔好改到九五馬六
    小經典1.0 零號同民間傳奇都改到唔好聽。 ...
babyshark 發表於 2022-11-22 10:21

零號 啲電音係最大特色,竟然改到毫無特色
同一例子仲有 深息

兩首都係cd ver正太多

民間傳奇同稀客上次咪唱咗囉
我覺得唱魂斷威尼斯驚喜啲,或者唱吓龍爭虎鬥都好,歌詞好有意思。 ...
Serendipity 發表於 2022-11-22 12:05

我唔覺介意佢唱多次 藍與黑 同 魂斷威尼斯
如果 藍與黑 接埋 房間號碼 一齊唱就perfect

plug 長信可能食正當時仲係sms熱潮?
Sinlge 隻碟我記得碟評都好好

民間傳奇同稀客上次咪唱咗囉
我覺得唱魂斷威尼斯驚喜啲,或者唱吓龍爭虎鬥都好,歌詞好有意思。 ...
Serendipity 發表於 2022-11-22 12:05

民間傳奇 我到依家都唔係好識欣賞我覺得係Make Up入面最悶嘅歌

同類型嘅歌 簡愛 正好多

夢路係第三plug,英皇成日都要有快歌主打,果期又瘦身廣告,plug錯曬,最正果D全部都係side。

講返 ...
風見志郎 發表於 2022-11-22 14:17

小城大事,的士司機,長信不如短訊,風采依然,花與愛麗絲 全部都好電影感,可以聽出畫面來

回復 1065# Jacz

風采依然因為07年演唱會變成我心目中side track十大。
    加埋年紀大左,接落 不如不見 聽好似男生女生兩個羅生門。

回復 1062# Jacz

魂斷威尼斯唱左一晚就無左,live CD都無份,真係要唱多次啦!

我唔覺介意佢唱多次 藍與黑 同 魂斷威尼斯
如果 藍與黑 接埋 房間號碼 一齊唱就perfect ...
Jacz 發表於 2022-11-22 14:47

藍與黑 我只能跳舞 呼吸需要 房間號碼 偷情4部曲

簡愛好似04年底聖誕節已經plug過,但係唔入電光幻影第二版 反而落Single。

簡愛係mv入eg第二版啫 而且實質無派上電台
呢首都無live唱過

唔係呀,去日本拍唱片相係臨時決定。嗰時本身係影樓嗰輯相做封面(後尾做咗宣傳海報相),但千嬅唔滿 ...
Serendipity 發表於 2022-11-22 13:11

就算去埋日本拍MV都唔會太貴la,以當時銷量計
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

就算去埋日本拍MV都唔會太貴la,以當時銷量計
on07111 發表於 2022-11-22 17:20

很多人誤會去日本拍MV花很多錢,我都想解釋一下,這個MV的budget不高,攝影crew本身在日本,我和花姐都是坐廉航,而且我們主要在街道上拍攝,節省不少租場錢。
在這畢生不滅 無極的狀態

如果唔係GIVE LOVE A BRERK PLUG 分身術, 心病PLUG錯哂PLUG 煙霞,蜃樓,可能千FA都唔會夠打
始終年尾 ...
gordon0807 發表於 2022-11-22 12:17

但一首小城大事足以夠頂起佢啦個年
呢首真係曲詞編唱都掂既song of the year 嚟

plug 長信可能食正當時仲係sms熱潮?
Sinlge 隻碟我記得碟評都好好
Jacz 發表於 2022-11-22 15:01

基本上 makeup 電光幻影 single unlimited 火鳥 如果海 都評價好高

呢首真係曲詞編唱都掂既song of the year 嚟 ...
victor1991415 發表於 2022-11-22 23:50

當年個勢真係好勁!可惜又係調走左個至尊 仲要同人分4台歌曲

當年個勢真係好勁!可惜又係調走左個至尊 仲要同人分4台歌曲
kent 發表於 2022-11-22 23:53

冇法啦...發哥又唔肯同佢合唱...

煙霞唔用來PLUG係最錯係佢當年個的即食K歌海中
唯一的高格調清泉

千嬅FANS都比呢首吸引住,到而家都係 ...
gordon0807 發表於 2022-11-22 12:28

真愛開玩笑 未唱過...  今次要唱 !

講返 ...
風見志郎 發表於 2022-11-22 14:17

+1...上星期先睇完個特輯

回復  Jacz

風采依然因為07年演唱會變成我心目中side track十大。
    加埋年紀大左,接落 不如不見 ...
babyshark 發表於 2022-11-22 15:48

最衰AAL 唔出碟

簡愛係mv入eg第二版啫 而且實質無派上電台
呢首都無live唱過
kenneth 發表於 2022-11-22 16:56

簡愛 係時候唱啦  好啱 Christmas
   佢好多歌都好啱 Christmas

很多人誤會去日本拍MV花很多錢,我都想解釋一下,這個MV的budget不高,攝影crew本身在日本,我和花姐都是 ...
losyes 發表於 2022-11-22 19:45

呢首真係曲詞編唱都掂既song of the year 嚟 ...
victor1991415 發表於 2022-11-22 23:50

係  !  唔明點解佢當年會冇 最女 (903 & TVB)
         好記得 容 笑住唱 心病...

基本上 makeup 電光幻影 single unlimited 火鳥 如果海 都評價好高
kent 發表於 2022-11-22 23:51

高汁啊

我唔覺介意佢唱多次 藍與黑 同 魂威斷尼斯
如果 藍與黑 接埋 房間號碼 一齊唱就perfect ...
Jacz 發表於 2022-11-22 14:47

+1  係side就得

好彩當年TVB 都比左SONG OF THE YEAR 佢, 垃圾903調位

但係小城大事 vs 美中不足 vs 愛與誠真係好好睇。
三首全部都派remix ...
風見志郎 發表於 2022-11-22 14:11

論曲詞小城大事係大歌黎講算高幾班

不如今次佢砌多個春夏秋冬出黎, 開大果次EXECUTE 得好差
春(知更)
夏(慢熱北海道夏)
秋(我諗唔到TIM..)
冬(冬天的故事)
本人好想聽慢熱北海道夏, 向左走向右走
音樂性SIDE 的話, 想聽詭異, 毅行

不如今次佢砌多個春夏秋冬出黎, 開大果次EXECUTE 得好差
春(知更)
夏(慢熱北海道夏)
冬( ...
快劍俠 發表於 2022-11-23 08:57

一葉舟

上返35萬
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

春(知更)
夏(慢熱北海道夏)
冬( ...
快劍俠 發表於 2022-11-23 08:57

春:金絲雀
夏:良性品性
秋:深息
冬:尋人機器

其實Miriam隻碟已經有晒春夏秋冬
春:照相本子 「回頭又對焦,光圈裏春季候鳥一隻沒缺少」

夏/秋:罐頭湯 「晴朗,夏季的花都茁壯」「強壯,就算花瓣都發光,未可深秋依然盛放」

秋/冬:紫色 「絕望有薰衣草救駕,來代替他,秋冬穿著深紫羊毛」「四季每日吃鮮葡萄」

冬:成首深紫色都好冬天,陰深寂靜神秘恐怖

真愛開玩笑 未唱過...  今次要唱 !
K2022 發表於 2022-11-23 03:21

抱抱良音唱過一次, 不過都好想再聽live

抱抱良音唱過一次, 不過都好想再聽live
wkjay 發表於 2022-11-23 14:11

我冇嗰隻碟...

嬋 ig最新post係 沒關係不是愛情

嬋 ig最新post係 沒關係不是愛情
Jacz 發表於 2022-11-23 17:46

今次的歌真係好跟MINOR 主題愈來愈期待

今次的歌真係好跟MINOR 主題愈來愈期待
gordon0807 發表於 2022-11-23 17:49

唔知會玩成點?又其實點砌都唔會太差

簡愛 係時候唱啦  好啱 Christmas
   佢好多歌都好啱 Christmas
K2022 發表於 2022-11-23 03:27

講起Christmas ,佢有首聖誕禮物,應該side到得fans先知嘅歌

沒關係不是愛情都出埋
對rundown高度期望

突然間想起一首歌,05年有plug過!
叫唯有愛隨身 定 唯有愛身心?

突然間想起一首歌,05年有plug過!
叫唯有愛隨身 定 唯有愛身心?
chj0928 發表於 2022-11-23 22:41

唯有愛隨身

講起Christmas ,佢有首聖誕禮物,應該side到得fans先知嘅歌
p74d47 發表於 2022-11-23 20:49

有聽過 !

p74d47 發表於 2022-11-23 20:49

佢一公佈呢個show
我即刻諗到音樂盒+聖誕禮物+冬天的故事 開場一定正爆