返回列表 發帖

liwaynejason's Music Chart (Week 46)
紀錄自己每週最鍾意嘅十首作品

Week 46 冠軍歌:淹悶

RKLWSongsSingersTrendsPtsSSMTWTF-->Sum
0103淹悶王嘉儀03>01> 79101010910=65
0210樹仔Serrini10>02>8899665=51
0301扭擰雪糕屋Kiri T05>01>03>1067X929=43
0405ok sure張天穎09>08>05>04>X 1068843=39
05ne恐懼蠶食心靈鄭欣宜05>X X 86778=36
06ne海邊的呀豪洪嘉豪06>X X 35487=27
0702Little Fires Everywhere泳兒04>01>02>07>9452X X 6=26
0804笑住喊Gareth.T04>08>37X X X 12=13
0907One Way艾粒07>09>45X 4X X X =13
10ne自問自答葉中月10>X X X 7X X 4=11
OUT
XX06末世情書The Hertz06>XX 53X X 3X X =11
XX08我的視角衛蘭09>03>XX>XX>XX>08>XXX X X X XX X =0
XX09我的波利海妮婭謝安琪01>04>09>XX2X 4X X X X =6

上榜機制:
- 如果我當日有聽歌,我會將聽咗嘅歌由最鍾意順次序排到最冇好感
- 聽咗5首,咁最鍾意嗰首就會有5分,第二鍾意有4分 etc.
- 每日上限係10首,所以每日最鍾意嗰首最多有10分
- 累積分數最高十首就會上榜
- 計算時間:星期六-星期五

新format!希望容易啲睇!(多謝k/G Gin fun教我點用excel打榜+放上cm)
P.S. 好唔習慣葉中月呢個名 想叫返佢Robynn Yip

回顧系列(part2) ~
上年年度十大頭四走勢(今年啲走勢跌曬watt 明明上年好多噴走勢 )
It’s Ok To Be Sad 01>01>01>02>04>02>XX>09>09>09>05>XX
     所有遺失的東西 02>02>XX>07>03>01>06>XX
                 記憶棉 04>01>02>06>XX>05>XX>02>08>XX(第一次re係正常操作,第二次re係9AP事件搞到我報復式由十大低位逼上高位
                    鐵樹 01>02>01>02>04>08>09>09>XX

Links to charts from previous weeks are available when song names are clicked (only available for those on or after WK36)

2022年冠軍歌
WK01 - WK13:冬日寂寞考 / 12 / 有天我會好 / 鏡中鏡 / 有我 / 葉落冰川 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / 狠愛狠愛你 / Little People / / 兩種語言 / 哭有時笑有時 /
WK14 - WK26:世界與你無關 / 豐乳肥臀 / 留班同學 / Elevator / Long D / 風靡 / Freakin' Nightmare / 風月 / Innerspace / 到時見 / 墜落 / 這裡 / 雷公 /
WK27 - WK39:世界以痛吻我而我歌唱 / No Money No Honey / 脫骹的華爾茲 / 夏之風物詩 / 創傷論 / 老派約會之必要 / 自毀的程序 / 嗰一晚 / 18部半 / |WK36| 觸電 / 邊一個發明了ENCORE / Glitterfalls / Happy Song /
WK40 - WK52: 這刻我們 / / 抹去重來 / 我的波利海妮婭 / Little Fires Everywhere / 扭擰雪糕屋 / 淹悶 /

2022年亞軍歌
WK01 - WK13:共同望銀河那時 / 團圓說 / 鏡中鏡 / 地球空心論 / Little Miss Janice / 有我 / 有我 / 葉落冰川 / 剎那的 / 報復式浪漫 / 報復式浪漫 / 哭有時笑有時 / /
WK14 - WK26:剛好 / 剛好 / 豐乳肥臀 / QUEST?ONS / 小心地滑 / 離別的規矩 / 東京一轉 / Freakin' Nightmare / 賽勒斯的愛 / 墜落 / doodoodoo / HW1 / 世界以痛吻我而我歌唱 /
WK27 - WK39:爸爸放心我出嫁 / 脫骹的華爾茲 / 樹木真美 / 虛榮 / 自毀的程序 / 自毀的程序 / Peachy Party / Peachy Party / 嗰一晚 / |WK36| 匿名信件 / 18部半 / 匿名信件 / Glitterfalls /
WK40 - WK52: 年輕的事頭婆 / 這刻我們 / 密切接觸者 / 雙魚座 / 晚泣 / Little Fires Everywhere / 樹仔 /

2022年季軍歌
WK01 - WK13:那些傷我也有過 / I know / / 靈魂出竅練習曲 / 一個人的幸運 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / Tomorrow / MM7 / 愛情值日生 / Breakin' My Heart / / 剛好 /
WK14 - WK26:沒有人可以為你的幸福負責 / 世界與你無關 / Elevator / Long D / Elevator / 小心地滑 / 作品的說話 / 離別的規矩 / 離別的規矩 / doodoodoo / So Deep! / So Deep! / So Deep! /
WK27 - WK39:雷公 / 樹木真美 / So Deep! / 創傷論 / Peachy Party / Peachy Party / 下流社會 / 下流社會 / 星海 / |WK36| 18部半 / 觸電 / 18部半 / 聖人模式 /
WK40 - WK52: 臉紅時我想看穿你的心臟 / 我的視角 / / 晚泣 / 雙魚座 / 淹悶 / 扭擰雪糕屋 /

LWY Weekly Top 20
WK46冠軍歌:記得 - 林家謙

2022冠軍歌
WK01 - WK13:收聲多謝 / 三個字 / 解答 / 難 ...
梨胃言 發表於 2022-11-6 00:03
好似冇見過你AP上4字頭 靈魂之天窗都淨係35  花鼠stan名不虛傳... 定係純粹係你今個禮拜好得閒聽歌

快樂我不配竟然上到
蘭蘭全X
GaracyTan 發表於 2022-11-6 00:46
out蘭B上欣宜
Humeny 發表於 2022-11-6 00:49
蘭B呢三plug貨色真係一般般呢 我現場睇左Be Still live都冇情講 我本身就唔多鍾意聽冇咩高低起伏嘅慢歌 呢plug有季算係咁㗎啦
手冊我09>XX
呼吸係10>XX>XX>06>10>XX

不配2.0嗰度  我初頭聽好大歌feel
哇今個星期突然咁高fun嘅
Lllch 發表於 2022-11-6 00:53
今個禮拜嗰兩日颱風+因為其他事搭車時間多左 變相獨處時間多左可以專心聽多啲歌 平時我一日聽10首都成問題 所以我排榜先唔可以計次數
LLL TOP20 Music Chart (WEEK 46)

One Way --- 艾粒

// 係個世界確實有古怪
我衷心感激你會一起去捱 //

...
Lllch 發表於 2022-11-6 00:05
Sophy愛醬落榜週+高位上榜同時進行~ 依家有理由懷疑你想谷女三甲喎 估美吓+豹依家lead緊(assume featuring係計洩曬)
未排榜 打算冠
69h 發表於 2022-11-6 00:01
打算冠咩呀XD 打一半咁衰嘅

因為提早咗冠(其他歌未夠數)
你可以當依2個禮拜23+40=13+15+35
梨胃言 發表於 2022-11-6 01:08
唔畀有落榜週繼續補數咩
icon有Jace但無冠Long D
支持泳兒&蘭兒
Humeny 發表於 2022-11-6 01:21
可能梨會員以為Jace今年仲會有三plug

前幾個禮拜某首歌有落榜週好大爭議
梨胃言 發表於 2022-11-6 01:29
支持你運用謙卑抵抗 爭議 非議

Little People
Humeny 發表於 2022-11-6 01:55
可能嗰期喺屋企太無聊  music taste都變差 好啦其實嗰week是咁的 同分但係因為阿鹽有兩個10 謙謙得一個 所以先忍痛割愛

2022年冠軍歌
WK01 - WK13:冬日寂寞考 / 12 / 有天我會好 / 鏡中鏡 / 有我 / 葉落冰川 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / 狠愛狠愛你 / Little People / / 兩種語言 / 哭有時笑有時 /

Little People - 黃妍 2+10+7+10+9+8+7=53
報復式浪漫 - 馮允謙 9+9+9+7+9+10=53
愛情值日生 - ERROR 3+7+10+8+8+7+8=51
半 - 李駿傑 6+6+4+9=25
某種老朋友 - 林家謙 5+5+2+5+6+1=24

Breakin’ My Heart - 鍾柔美 4+7+4+2+6=23
剎那的 - 張蔓莎 6+6+3+4=19
一決高下 - 曾樂彤 4+3+4+3+5=19
狠愛狠愛你 - 王菀之 8+8=16
幼稚未完 - 林峯 2+5+5+2=14

Dating rules 10+3=13
三生有幸給挑選 3+1+1=5
不言自明 3+1=4
葉落冰川 2
Tomorrow 2
等埋你 1
第一秒 1
哭有時笑有時 1
Little Miss Janice 1

上榜線下啲噴歌
排好了 榜好塞
69h 發表於 2022-11-6 02:12
超多ne 有幾首都未聽過呢 得閒撳下

有天我會好係咪國語嗰首
原來欣直又三冠
GaracyTan 發表於 2022-11-6 02:34
自plugged 有天我會好 a.k.a. But I'm not Lonely 國語版 冇錯又三冠啦 爭在唔知會唔會四冠

睇到你冠Little People懷疑自己係咪低估咗首歌走去聽清啲  點知俾小鹽魔音洗腦
瞓覺前個腦係咁play We are just little little people
Humeny 發表於 2022-11-6 09:50
都話洗腦㗎啦 小鹽popular among the young Hongkonger community唔係流㗎!

上榜線上都有噴歌喎
俾你發現咗添 英皇quota啫
再冠就爬頭美吓  女金is robbed
上年佢三冠白果 唔擔心啦
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

下三個禮拜冠四字歌應該會正常返
梨胃言 發表於 2022-11-6 11:08
空降冠快歌慢想?

OUT
lowun 發表於 2022-11-6 23:07
轉咗新名喎  有啲唔習慣XD
以為係GIN LEE十大

MAY HA同豹中間仲夾住兩個人
Sophy咁少歌有啲難女三甲 不過有落榜週就總有啲原因嘅{:4 ...
Lllch 發表於 2022-11-7 00:59
明白了
其實係 SERRINI LEUNG
lowun 發表於 2022-11-7 07:56
支持IL十大 20分俾咗美吓

赫茲咁就走左了
姿持樹仔
MCmatt 發表於 2022-11-7 09:54
呢首偏悶 等re都唔係冇希望嘅... 年中嘅時候我So Deep走勢好瘋狂 (03>03>03>10>10>03>XX)

佢哋啲創作同編曲好正好有感覺,今年快歌嘅Now here man & So deep 超好un,慢歌嘅人&末世就帶到我去另一 ...
MCmatt 發表於 2022-11-7 10:30
你個榜一認真谷就週週高位嘅 上次罐頭湯仲勁 Btw你聽淹悶有冇好似聽18部半咁頭痛

真係好按個人喜好 一鍾意就可以鍾意好耐 聽到唔會厭咁,一唔鍾意就真係連播都無動力播XD

個人 淹悶>>>18 ...
MCmatt 發表於 2022-11-7 10:47
長情MC 我真係好棄舊迎新 原來係咁排~ 我諗好多人都係咁諗 暫時我未知我鍾意淹悶多啲定18.5多啲

RE JACE咁估唔到,因為轉公司消息被注意了~~
MCmatt 發表於 2022-11-9 15:57
903 梁子同R榜主好同步~

我個榜完全係新城走勢
literally 1-5位都係死位
kosuzu_redox 發表於 2022-11-10 05:42
成日都覺得啲2-5好慘

悅與歌每周推介榜 (IG: @delightcantopop)
2022 WEEK 46

*挑戰歌:《休眠狀態》安俊豪、《wanna be close  ...
delightcantopop 發表於 2022-11-10 16:21
女金穩了
Love the number 1 song
bagfgfcde 發表於 2022-11-10 13:18
Same here

唔知今年內冠唔冠到
Lllch 發表於 2022-11-11 02:03
你平均冠軍歌週數係咪10週

近年尾嗰堆應該都差唔多

之前冇拖得咁嚴重
上半年平均6-7
下半年拖到平均9-10 ...
Lllch 發表於 2022-11-11 10:24
呢啲嘢一開始有個規律就會有啲難改 我一變咗慣性第二週冠 我下wk正路嚟講都會係第二週冠(除非好鍾意一首歌) 因為冇再長啲嘅歌係留榜+我鍾意到可以loop到冠

TN Local Top 15 2022 Week 46 (2022/11/06 – 2022/11/12) [7星期後2022結算]
冠軍歌:古巨基 & 葉巧琳 – ...
tn672 發表於 2022-11-11 23:24
樹之即派即上

搶咗樹仔嗰位
tn672 發表於 2022-11-17 02:52
橫掂都已經ban咗... 你都冇上過樹仔

MC’s Secret Playlist Reborn 2022 Week 46 (06/11/22 – 12/11/22)

冠軍歌巡禮:
WK 1-13: 收聲多謝  ...
CMH 發表於 2022-11-17 12:01
六冠 堅花鼠stan
10月尾先上platform, 不太喜歡,hea上得切
tn672 發表於 2022-11-18 15:57
輸plug歌策略