返回列表 發帖

人啊人 - 陳奕迅

單選投票, 共有 122 人參與投票
36.89% (45)
6.56% (8)
9.02% (11)
4.10% (5)
43.44% (53)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: nellyw

派台日期: 16/11/2022

作曲:林家謙
填詞:周耀輝
編曲:李榮浩
監製:陳奕迅 / 林家謙

一個人
還是 一片雲
或者突然聚烏雲
會記得
別記得
一個人
還是 一抹塵
或者自然沒灰塵
有幾多是意識 是肉身
很謙卑的人
很矜誇的人
於出生一剎 皺眉頭 掉眼淚
而最後碰著
幾多種好人
幾多種醜人
從萬世 望眾生
誰明白過所有人啊人
信人
並騙人

一個人
還是 一個神
什麼動人為什麼亂神
有太多微細的 藏在心
很污糟的人
很清高的人
而最後碰著
幾多種超人
幾多種小人
從萬世 望眾生
誰明白過所有人啊人
廢人
並救人

很抑鬱的人
很風光的人
而最後碰著
幾多種真人
幾多種假人
從萬世 望眾生
誰明白過所有人啊人
愛人
並殺人

一個人
誰是 一個人

評分人數

陳奕迅 + 林家謙 + 李榮浩
= 最被CM針對刻薄mean harsh的黃金組合

等睇破Eason最多一分的記錄

呢條本應是食胡公式黎的
點解會搞成咁?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

唔知做咩咁多1分
我覺得幾好聽, 又唔大路
Live 唱應該會幾震撼

如果唔係eason真係會比一分。個編曲好差搞到首歌好難聽

如果唔係eason真係會比一分。個編曲好差搞到首歌好難聽
Crooks 發表於 2022-11-19 00:05

好難頂

唔係喎...可能大家期待好似之前嗰兩首

期待live

呢條本應是食胡公式黎的
點解會搞成咁?
Kenny 發表於 2022-11-18 22:58

覺得首歌啱泳兒唱多過佢

做咩唱到咁。。似死前最後一唱。。驚。。。

呢首真係無咩特別 不過電台聽多幾次再俾分

偱序遞進鋪排其實幾正 前段推進快一點更加好 曲詞編唱都是一流水準 5+++

繼盧廣仲後又多咗一個李榮浩老師要入我blacklist
多謝林生
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

好正,真係Eason先演繹到,如果live唱應該好震撼。

起點終站 d friend
要聽耐d 先覺得正
【This is MC】澳門見

同孤勇者一齊聽都唔錯

唱到紅磡大酒店破地獄咁喎

Indie音樂人梗係要做indie嘢啦
好有濁水漂流feel

垃圾人唱垃圾歌
前半生有幾囂張 後半生有幾折墮
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

回復 19# liebe

紅館超爆喔

自問都有聽開佢d歌,但係呢首真係搞唔掂

回復  liebe

紅館超爆喔
samcheng 發表於 2022-11-19 22:10

恭喜中伏

其實我覺得最加分係編曲

《只想死於你身邊》2.0
體育生1S

絕對要慢慢loop...

好聽喎 大家要驗驗耳朵嗎
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

咁多人1分,係咪之前搶唔到飛惱羞成怒

好多人話家謙請eason 作演唱會嘉賓, 係當報恩..但佢繼續幫eason 作曲..相信好多人會大跌眼鏡..  證明唔係報恩..佢只係超級鍾意eason~

回復 1# CunninG

又未去到1分, 曲詞都唔係差

曲詞唔錯,但編曲唔識欣賞
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

如果首歌交比許廷鏗,我會鍾意多啲

not mainstream pop song.. but it brings a new vibe and refreshing taste to HK pop music.
I wonder if this song suits Ivana better!!!!!!

其實覺得唱得唔錯,要聽多幾次聽真啲。

呢首似謙前幾年啲倉底貨
見演唱會回響唔錯就拎出嚟散

到喉唔到肺
曲詞算係咁
編唔夠爆
唱唔夠力

好難聽,好難聽,好好好難聽。

輝sir係咪交次貨

仲以為係章哥寫很堅強3.0
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

好多人話家謙請eason 作演唱會嘉賓, 係當報恩..但佢繼續幫eason 作曲..相信好多人會大跌眼鏡..  證明唔係報 ...
samlau 發表於 2022-11-22 14:17

eason係家謙金主之一,寫歌比佢正常不過

係咪唔記得廣東話點講,所以有一半攪到似山歌.....
Live效果應該都好踩鋼線

評分人數

AYCK 粵語流行榜
第19週冠軍歌
至少做一件離譜的事 - Kiri T

隻歌聽唔差,但歌詞係好似好想去表達人與人之間,但講完又好似等於冇講咁
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

好多人話家謙請eason 作演唱會嘉賓, 係當報恩..但佢繼續幫eason 作曲..相信好多人會大跌眼鏡..  證明唔係報 ...
samlau 發表於 2022-11-22 14:17

咩logic?? 報完恩就唔可以再寫歌畀Eason?

隻歌聽唔差,但歌詞係好似好想去表達人與人之間,但講完又好似等於冇講咁
SugarFree 發表於 2022-12-8 20:02

《人啊人》由林家謙作曲,周耀輝填詞,李榮浩編曲,Eason直言收到林家謙 demo時,已經非常喜歡這首歌,因為家謙係Demo裡面,唱了一句:「Who we are?」 ,所以令他想到「人」這個題材。Eason表示:「我同耀輝講咗個構想,佢馬上就寫左份非常出色嘅歌詞俾我,佢係歌詞裡面不停問問題,但沒有結論,結論正好留俾聽歌嘅人去思考。」

Link

以為啲詞係林若寧寫既,hea得幾明顯吓
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

我嘗試用最大的努力聽咗首歌幾次,真係好難聽,首歌冇乜記憶點,完全頂唔順,好似破地獄咁,曲詞編監都不達標,2020年開始個三首頭兩首都好好,呢首好差,1分。

聽多幾次先聽得出嗰種味道

很難聽

周耀輝與林夕的距離
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉