返回列表 發帖

liwaynejason's Music Chart (Week 49)
紀錄自己每週最鍾意嘅十首作品

Week 49 冠軍歌:有天

RKLWSongsSingersTrendsPtsSSMTWTF Sum
0104有天陳柏宇02>04>01> 98999109=63
0201氣流雲浩影10>01>02> 441010246=40
0306淹悶王嘉儀03>01>03>06>03> 8655246=36
0405海邊的呀豪洪嘉豪06>04>05>04> 57X3875=35
0503wanna be close to u鍾柔美03>05> 726658X =34
0602自問自答Robynn Yip10>01>02>06> X X 8879X =32
07reLeap second衛蘭06>XX>07> 2547X33=24
0807恐懼蠶食心靈鄭欣宜05>05>07>08> 6131X X10=21
0909地球上的最後一朵花陳卓賢09>09> 1X74X54=21
10ne心的全部黃妍10> X X X X X 68=14
OUT             
XX08自生自滅張蔓莎08>XX XX 1X X X X   
XX10人啊人陳奕迅10>XX 3XX X XXX   

上榜機制:
- 如果我當日有聽歌,我會將聽咗嘅歌由最鍾意順次序排到最冇好感
- 聽咗5首,咁最鍾意嗰首就會有5分,第二鍾意有4分 etc.
- 每日上限係10首,所以每日最鍾意嗰首最多有10分
- 累積分數最高十首就會上榜
- 計算時間:星期六-星期五

Lan B is back 力壓恐蠶滿意啦掛 雖然某人都係最後關頭加好多分
今week分平均分都好高啊... 2字頭第九真係好似從來冇試過
發現自己兩個月冇冠過男歌手/組合/合唱歌lol

Links to charts from previous weeks are available when song names are clicked (only available for those on or after WK36)

2022年冠軍歌
WK01 - WK13:冬日寂寞考 / 12 / 有天我會好 / 鏡中鏡 / 有我 / 葉落冰川 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / 狠愛狠愛你 / Little People / / 兩種語言 / 哭有時笑有時 /
WK14 - WK26:世界與你無關 / 豐乳肥臀 / 留班同學 / Elevator / Long D / 風靡 / Freakin' Nightmare / 風月 / Innerspace / 到時見 / 墜落 / 這裡 / 雷公 /
WK27 - WK39:世界以痛吻我而我歌唱 / No Money No Honey / 脫骹的華爾茲 / 夏之風物詩 / 創傷論 / 老派約會之必要 / 自毀的程序 / 嗰一晚 / 18部半 /
|WK36| 觸電 / 邊一個發明了ENCORE / Glitterfalls / Happy Song /
WK40 - WK52: 這刻我們 / / 抹去重來 / 我的波利海妮婭 / Little Fires Everywhere / 扭擰雪糕屋 / 淹悶 / 自問自答 / 氣流 / 有天 /

2022年亞軍歌
WK01 - WK13:共同望銀河那時 / 團圓說 / 鏡中鏡 / 地球空心論 / Little Miss Janice / 有我 / 有我 / 葉落冰川 / 剎那的 / 報復式浪漫 / 報復式浪漫 / 哭有時笑有時 / /
WK14 - WK26:剛好 / 剛好 / 豐乳肥臀 / QUEST?ONS / 小心地滑 / 離別的規矩 / 東京一轉 / Freakin' Nightmare / 賽勒斯的愛 / 墜落 / doodoodoo / HW1 / 世界以痛吻我而我歌唱 /
WK27 - WK39:爸爸放心我出嫁 / 脫骹的華爾茲 / 樹木真美 / 虛榮 / 自毀的程序 / 自毀的程序 / Peachy Party / Peachy Party / 嗰一晚 /
|WK36| 匿名信件 / 18部半 / 匿名信件 / Glitterfalls /
WK40 - WK52: 年輕的事頭婆 / 這刻我們 / 密切接觸者 / 雙魚座 / 晚泣 / Little Fires Everywhere / 樹仔 / 有天 / 自問自答 / 氣流 /

2022年季軍歌
WK01 - WK13:那些傷我也有過 / I know / / 靈魂出竅練習曲 / 一個人的幸運 / Little Miss Janice / REPLY唔鍾意錢 / Tomorrow / MM7 / 愛情值日生 / Breakin' My Heart / / 剛好 /
WK14 - WK26:沒有人可以為你的幸福負責 / 世界與你無關 / Elevator / Long D / Elevator / 小心地滑 / 作品的說話 / 離別的規矩 / 離別的規矩 / doodoodoo / So Deep! / So Deep! / So Deep! /
WK27 - WK39:雷公 / 樹木真美 / So Deep! / 創傷論 / Peachy Party / Peachy Party / 下流社會 / 下流社會 / 星海 /
|WK36| 18部半 / 觸電 / 18部半 / 聖人模式 /
WK40 - WK52: 臉紅時我想看穿你的心臟 / 我的視角 / / 晚泣 / 雙魚座 / 淹悶 / 扭擰雪糕屋 / 淹悶 / wanna be close to u / 淹悶 /

lol 明明已經落得榜 最尾加10分力保
GaracyTan 發表於 2022-11-27 00:40
冇機會落  第十一名6分笑住喊 十二名5分迪迪金 有機會低過阿鹽就真
同埋琴日聽恐蠶真係好有feel

年尾頒獎禮都力壓先滿意
Humeny 發表於 2022-11-27 00:47
等緊Shimica嗰plug架 恐蠶依家播多啲冇所謂 睇6th plug造化 唔出6th plug咁神仙都救唔到蘭B了
印象中無咩歌高過63分
kel_kelvin 發表於 2022-11-27 00:49
lol 淹悶65 今年年頭試過最癲滿分70添 不過僅此一首

LLL TOP20 Music Chart (WEEK 49)

只想和你吃漢堡 --- 黃明德

// 迷失要早
大人沒有那種衝勁亂舞
趁未曾 ...
Lllch 發表於 2022-11-27 00:00
暗哥終於完成使命
要學MC會員2>2>2>2>2>2>2>2>(xN)>1定係k會員2>X
SOPHY播得好好

力壓恐蠶: 星期五+10fun
Lllch 發表於 2022-11-27 00:55
呢首真心好un 好好聽
「力壓」囉sor

終於可以上新歌

聽講真係有啲接近兩個case其中一個
Lllch 發表於 2022-11-27 01:06
2>X好似真係極端得濟
有分已經好好
估到邊首了
GaracyTan 發表於 2022-11-27 01:06
不太喜歡啫 唔係不喜歡  即係好似環球喺903食蛋但係會有上榜歌 咁嘅意思囉
你有external source出貓嘅 唔計
陳伯咁高分
梨胃言 發表於 2022-11-27 01:17
首歌聽到好感動

LWY Weekly Top 20
WK49冠軍歌:我的視角 - 衛蘭

2022冠軍歌
WK01 - WK13:收聲多謝 / 三個字 / 解答 /  ...
梨胃言 發表於 2022-11-27 00:18
預視到20>05>21
GaracyTan 發表於 2022-11-27 01:18
欣直hater 明明同火火播到一樣就知係上乘貨色啦
BTW睇左上榜準則先知原來總分固定係255 咁完美好療癒嘅感覺 咁其實AP係咪次數 即係你谷住一個禮拜聽255次定係點

其實係榜分
梨胃言 發表於 2022-11-27 01:26
Oh 諗多左  咁又係 播255次 當每首4分鐘 即係一個禮拜要聽17個鐘左右 雖然聽落都唔算好多

Daabinlo’s Music Chart 2022 - Week 49

Week 1-13: 北極熊的遺言 / 收聲多謝 / 難道我還未夠難 / 在空中 ...
Daabinlo 發表於 2022-11-28 00:57
冠啦冠啦 煎煎有落榜週 其實女金競爭係咪好大

女金已經定咗反而女銀同女銅仲有好大變數
幸兒就聽講無緣三甲但會有另一個獎 ...
Daabinlo 發表於 2022-11-28 09:56
自plug嗰首十大
Lol 同我上年欣宜一樣 三冠冇女三甲

得三首歌上榜要有女三甲有啲難度仲要已經一首自Plug

拎專輯獎要上埋全球華人至尊金曲獎Solo ...
Daabinlo 發表於 2022-11-28 10:31
我以為今年女歌手普遍弱勢可以三首三甲添

Kelv's 摯愛十大 2022 Week 49

我的視角 - 衛蘭 第46首冠軍歌

RK        LW       NW       歌曲 - 歌手
...
kel_kelvin 發表於 2022-12-2 17:54
Gin 無限2到WK52,WK53冠!LanB冠完即OUT!女金花落誰家 昭然若揭!

係咪偷睇咗我之後啲榜單 暫時真係諗住有人會年尾豪奪兩冠 或者要改了

蘭兒心灰到成日諗住完約去讀書 poor janice
kel_kelvin 發表於 2022-12-2 19:17
我啱啱訓著咗 發夢穿越去23年年頭見到蘭B仲喺香港出歌 推斷係冇完約 華納成功bargain到摯愛十大女金

個走勢咁 以為唔會冠
三甲都好聽
GaracyTan 發表於 2022-12-6 19:24
YUTA上榜8週 超級愛將The Hertz 7週都係冇冠落榜 LFE有冠真係三生修嚟嘅福氣