返回列表 發帖
分紙:
歌曲
至尊歌曲: 到底發生過什麼事 – Dear Jane (96)
第2位: 有天 - 陳柏宇 (95)
第3位: Little Mis ...
ambrose121 發表於 2023-1-4 00:30
Miss咗頒獎禮 啱啱跟返post睇返都好有刺激感啊
睇到話調皮嘅一面我都以為係FN 冇諗過係LMJ 蘭B高位十大好勁
原來男女組金都係十大嘅頭三得主

獎項列表:
1.) Perfect Shiny Song (第1至第10名):
Perfect Shiny Song of Year: -   ()
走勢:
第二位 ...
kelvinyu188 發表於 2022-12-21 10:28

Perfect Shiny Song 第二位:林家謙 -  邊一個發明了ENCORE  (340)
Perfect Shiny Song 第三位:林家謙 - 記得  (330)
Perfect Shiny Song 第四位: 陳健安 -  創作者的派對   (282)

Perfect Shiny Song 第二位:林家謙 -  邊一個發明了ENCORE  (340)
Perfect Shiny Song 第三位:林家謙 -  ...
kelvinyu188 發表於 2023-1-5 12:25

三首十大

獎項列表:
1.) Perfect Shiny Song (第1至第10名):
Perfect Shiny Song of Year:張敬軒 - 賽勒斯的愛 (3 ...
kelvinyu188 發表於 2022-12-21 10:28

Perfect Shiny Song of Year:張敬軒 - 賽勒斯的愛 (350)

Perfect Shiny作曲人: 林家謙 (884)
Perfect Shiny填詞人: 黃偉文 (1707)
Perfect Shiny編曲人: 林家謙 (911.5)
Perfect Shiny監制: T-ma (1132)

No Man's Song List 開榜20星期總結

歌曲
1. 風之谷 - 陳慧敏 (226)
2. 自然變態 - 王嘉儀 (225)
3. 厭惡物圖鑑* - 陳健安 (224)
4. 岸 - Triple G (221)
5. 竇 - 藍奕邦 feat. cehryl (201)
6. 把你戒掉 - 李友廷 feat. Mandark (180)
7. 嗰一晚 - Luna Is A Bep feat. OJ (173)
記得我 - 李友廷 (157)
8. It's a sin. - mansonvibes (152)
9. 哺育 - 小本生燈 feat. Kelvin T (149)
10. Told You So - Merry Lamb Lamb (145)
晚泣 - 黃凱逸 (144)
圍牆倒下前 - 藍奕邦 (140)
*with duet live

男歌手
1. 藍奕邦 (341)
2. 李友廷 (337)
3. mansonvibes (243.5)
陳健安 (230.5)
Triple G (213)

女歌手
1. 王嘉儀 (362)
2. 陳慧敏 (226)
3. Luna Is A Bep (173.6666666666666666666666666)
Merry Lamb Lamb (145)
雲浩影 (98)

組合
1. 小本生燈 (149)
2. Yellow! (134)
3. Blaster (78)
Revery (77)
脆樂團 (69)

專輯
1. 冷身操 - 李友廷 (337)
2. 浪 - 陳慧敏 (226)
3. 如是我聞 - Luna Is A Bep (173)
Genesis - Merry Lamb Lamb (145)
The Cloud - 雲浩影 (98)

唱作人
1. 王嘉儀 (362)
2. 藍奕邦 (341)
3. 李友廷 (337)
陳慧敏 (226)
mansonvibes (215)

新人
1. 趙祥誠 (136)
2. 雲浩影 (98)
3. 劉君冬 (80)
張蔓莎 (71)
李駿傑 (48)

部分結果太好笑 想share

No Man's Song List 開榜20星期總結

歌曲
1. 風之谷 - 陳慧敏 (226)
2. 自然變態 - 王嘉儀 (225)
3. 厭惡 ...
69h 發表於 2023-1-6 13:15

有好多不同嘅名字哦…. 推動本地音樂!讚
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

Billboard Top 20 2022 頒獎禮即將開始
有請表演嘉賓
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

有請表演嘉賓
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 21:36

林家謙太誘人!
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

林家謙太誘人!
on07111 發表於 2023-1-6 21:40

林家謙太惱人!

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第十位
《失眠時我會呆望窗外等待你的來電》Sinnie Ng
曲:Sinnie Ng
詞:王遠杰 (歪歪)
編監:Chick Chan
莫測的眼神才令我又再
像一顆碎石投入了大海

Sinnie參加完全民造星之後,再次推出一首歌名好長嘅作品
身為唱作人嘅Sinnie,再次為自己嘅作品譜曲
亦奠定左2022年同監製阿雞合作嘅基石
全首歌以流行搖滾樂為主,以欲言又止嘅歌詞同歌聲帶出思念嘅感覺
唯一比較可以挑剔嘅係“你可唔可以,同我講聲goodnight……?”呢句有少少老土

走勢:08>05>06>01>06>05 (第四周冠軍歌)

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第十位
《失眠時我會呆望窗外等待你的來電》Sinnie Ng
曲:Sinnie Ng
詞 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 21:45

Hi

Hi
Wonders 發表於 2023-1-6 21:47

hi wanna play mahjong with u

hi wanna play mahjong with u
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 21:48

Ok arrr, feb?

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第九位
《小心地滑》張天賦
作曲:徐浩
填詞:黃偉文
編曲:徐浩 / 黃兆銘
監製:徐浩
鐘 雖會慢
時辰未到的 終有日還

MC唱功好當然毋庸置疑,而Chill Club嘅呢個live更加演繹得比CD版本更加立體
六拍八嘅旋律一向搶耳,雖然有人認為編曲酷似電視劇主題曲,
但係偏偏嗰啲電視劇就係講奸人有惡報,somehow同呢首歌嘅主題都幾吻合。
Wyman寫嘅歌詞雖然偶有沙石,但係都佳句連環,
提醒大家惡有惡報,若然未報,時辰未到。
走勢:11>08>05>05>01>04 (第二十週冠軍)

Ok arrr, feb?
Wonders 發表於 2023-1-6 21:52

come on come on come on

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第八位
《抗氧化組合》野佬
曲:陳永康@yellow
編曲:Yellow!
詞:梁栢堅
監:陳永康@yellow
珍寶都變古跡  金璧失色
皇后不見蹤跡  今天也歸老

人生變幻莫測,去到某個關口,大家都會慨嘆自己初老了
由野佬唱出呢個主題嘅歌亦都適合不過
梁栢堅以時事入詞,道出不少香港人內心嘅心聲
可能真係要有咁上下年紀嘅人,叫一啲呢個年紀嘅春
先係香港人嚮往/回味嘅事?
走勢:09>05>01>03>06>04 (第四十六週冠軍)

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第九位
《小心地滑》張天賦
作曲:徐浩
填詞:黃偉文
編曲:徐浩 / 黃 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 21:52

地滑正

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第七位
《聖人模式》Pandora
曲:Tony Huen@Pandora
詞:T-Rexx
編:Pandora
監:Pandora / 舒文@Zoo Music
曾賣了命似的相愛
才換殘酷的傷害
明明該 及早推開

Pandora樂隊小休一年後,今年帶嚟兩首作品,而呢兩首作品都受到廣大樂迷好評。
其中《聖人模式》請嚟舒文做監製,令到vocal production上面更加成熟。
高音位置無論CD版本定係Live版本都處理得好好,
唱出情侶委屈一方的辛酸。

走勢:12>01>07>04>02>XX(2)>16 (第三十四週冠軍歌)

Billboard Top 20 Awards 2022 十大第六位
《冬天一個遊》Gordon Flanders
作曲: Gordon Flanders 王駿楊
填詞: Gordon Flanders 王駿楊
監製: Gordon Flanders 王駿楊, PLAYGROUND
編曲: Gordon Flanders 王駿楊, Teddy Fan, PLAYGROUND, Justin Yau, Daniel Toh, Goo Chan
冬天一個遊
情節像那戲劇內某某
當天想挽留
卻沒說出口待至深秋

Gordan今年除左寫左好多作品比其他歌手之外,都留左3首優秀嘅作品比自己,
全首歌嘅副歌都係假音音域,凸顯歌手嘅特色,
而且呢種laidback一啲嘅R&B歌曲亦好受年輕人嘅歡迎。
不過來年如果再度推出廣東歌,可以更加留意發音,令錄音效果更好。

走勢:08>07>03>01>10>05 (第五週冠軍歌)

Billboard Top 20 Awards 2022 十大第五位
《雷公》iii / 陳健安
曲:iii
詞:陳尖
編:iii & Hanz
監:陳健安 & iii
講到西伯利亞也講不完
呼叫中發晦氣 玩笑多 夕陽遠

多謝iii邀請陳健安,係呢短短兩分幾鐘裡面再次展現到廣東音樂嘅靈活性。
Bosa Nova嘅歌曲係廣東歌唔多,藕斷絲連嘅旋律譜出一首節奏分明嘅歌曲。
雖然歌詞密密麻麻,兩位歌者依然可以演繹得柔韌自如,
令人眼前一亮。

走勢:03>07>01>09>04>07 (第二十七週冠軍歌)

有請表演嘉賓
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 21:36

遲咗入嚟…. 愛林家ling
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

Billboard Top 20 Awards 2023 十大第七位
《聖人模式》Pandora
曲:Tony Huen@Pandora
詞:T-Rexx
編:Pa ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:09

愛Pandora

第三位江好?

Billboard Top 20 Awards 2022 十大第四位
《風之谷》陳慧敏
作曲:陳慧敏 @ chessman
作詞:陳慧敏 @ chessman     
編曲:青原FIDA
監製:青原FIDA、陳慧敏
如良知的心 難能
請珍惜 捉緊

陳慧敏係一名來自澳門嘅唱作歌手,係香港打滾多年,今年再次獲得十大獎項。
呢一首亦係六拍八嘅歌曲,透過編曲漸層漸進,達致激昂嘅效果。
雖然呢首歌最後無派台,但係呢首歌最後都係Billboard Top 20獲得好好嘅結果。
希望來年有更好嘅作品,為香港帶來更多正能量。

走勢:16>03>08>08>01>05>04 (第四十五週冠軍歌)

第三位江好?
on07111 發表於 2023-1-6 22:27

是點樣估出嚟的

是點樣估出嚟的
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:32

好似拎過冠

Billboard Top 20 Awards 2022 十大第三位
《Wanna Be Like You》R.O.O.T. / 9m88
作曲:R.O.O.T
填詞:Jan Curious/9m88
編曲:R.O.O.T
監製:蘇道哲
將那 hate 你的 將那 diss 你的
一個一個攻擊
Do whatever it takes

亞水今年第一個獎項係來自年頭以R.O.O.T.樂隊身份派台嘅《Wanna Be Like You》
當中邀請嘅9m88唔單止粵語發音非常標準,
而且係歌曲裡面甚至有蓋過男聲嘅風頭,
旋律當中重複中有獨特,獨特中亦有流行,
有不少樂迷覺得呢次合作刷出新火花,期待下一次嘅合作。

走勢:01>05>07>08>02>05 (第七週冠軍)

Billboard Top 20 2022 Awards 十大第二位
《勁浪漫 超溫馨》Gareth T.
作曲: Gareth T. / Teddy Fan
填詞: 黃偉文
編曲: Gareth T. / Teddy Fan / Enoch Cheng / Warren Pettey
監製: Gareth T. / Enoch Cheng
銀行存款等如零 窮鬼點談情
寒酸炒冷飯 我會比三粒星
儍佬點形成 傻婆點形成
提子乾兩份搣

But the bruise on your knees
And my sweat on your sheets
Can we have dinner in bed
Then breakfast with sex

始終不能否認嘅係Gareth T.嘅粵語唱腔未必個個都接受到,
但係今次《超浪漫勁溫馨》作為首砲嘅廣東歌,亦都稱得上街知巷聞。
黃偉文係翻譯demo嘅歌詞亦都將原本相對露骨嘅歌詞包裝得好好,
令到兩個版本各有所愛。
最後不得不提嘅係另一位作曲人 Teddy Fan 翻唱嘅JFFT版本,
亦都凸顯到Gareth對於一啲groovy啲嘅歌曲處理得相對完善。

走勢:01>03>03>02 (第一週冠軍)

Billboard Top 20 Awards 2022 至尊歌曲
《自然變態》王嘉儀
曲:王嘉儀 Sophy Wong
詞:周耀輝
編:@tombeats.bass / hirsk / Voel
監:王嘉儀 Sophy Wong / hirsk
做你的一隻蜥蜴
舌尖一概不停 變色

We’re perfect in our own way
Feel my heart it flows free baby

《自然變態》係王嘉儀加盟新公司嘅第一首歌,
王嘉儀亦係呢首作品展露出自己一向嘅偏鋒,
繼續以自己嘅旋律,以作品說話。
填詞人周耀輝亦使出一貫水準,
以變態(Metamorphosis)借代出人類的情感慾望,
令聽眾有無限遐想。

走勢:03>06>01>08>02>05 (第三十六週冠軍)

Billboard Top 20 2022 Awards 十大第二位
《超浪漫 勁溫馨》Gareth T.
填詞: ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:53

4週高位就第二位到
兩首對比我更愛笑住喊

Billboard Top 20 Awards 2022 至尊歌曲
《自然變態》王嘉儀
編:@tombe ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:59

Well-deserved!

4週高位就第二位到
兩首對比我更愛笑住喊
MCmatt 發表於 2023-1-6 23:03

計埋翻唱同英文版的

《自然變態》王嘉儀

好勁!
入場支持Ken bb

Billboard Top 20 Awards 幕後人大獎

作曲人

填詞人

編曲人

監製

榜分類(金獎)

Gareth T.

上榜歌曲共14

黃偉文

上榜歌曲共21

黃兆銘

上榜歌曲共19

T-Ma

上榜歌曲共17

代表作類(銀獎)

Gordon Flanders

《污糟兒》

Oscar

So Deep!

Nic Tsui

Falling

王雙駿

《信之卷》

新晉類(銅獎)

王嘉儀

T-Rexx

The Hertz

Chick Chan

今年度嘅幕後人大獎依然分為三類,金獎屬於榜分最高嘅幕後人員,
銀獎為最影響深刻的代表作,
銅獎則為榜分有顯著提升的新晉幕後人員。

獲得作曲人金獎嘅Gareth T.今年為更多唔同嘅歌手創作,
同銀獎嘅Gordan Flanders一樣,佢地寫嘅旋律往往都有佢地“浸除",
污糟兒呢一首歌如果Gordan自己唱翻,效果一定會更加好。
至於銅獎嘅王嘉儀今年亦有寫左兩首歌俾擅長流行樂嘅歌手,
展示自己創作嘅多樣性。

Wyman作為廣東樂壇嘅神檯級填詞人,今年繼續多產,順利獲得金獎。
而《So Deep!》中Oscar亦能配合旋律高低跌宕,
寫出填詞人及創作者嘅艱苦。
T-rexx雖然已經填詞多年,今年亦大幅增加產量,
更加以《聖人模式》獲得首個十大填詞人名銜。

編曲人黃兆銘擅長使用弦樂令編曲變得更加豐富。
The Hertz以幾分榜分之微僅敗,
希望來年有更多本地樂隊參與流行編曲工作,
令樂壇更加百花齊放。
Nic Tsui為《Falling》安排的編曲雖然用嘅樂器唔多,
但係係呢首歌最理想嘅處理方法。

T-ma今年為好多不同類型嘅歌手監製,
熟悉歐美曲風嘅佢為唔少快板嘅歌曲把守底線。
同樣地王雙駿亦為《信之卷》嘅mixing 同mastering付出不少汗水。
銅獎嘅Chick Chan為Sinnie同Lolly Talk擔任監製,
為兩個單位嘅編曲同監製都有重要嘅崗位

好勁!
入場支持Ken bb
ed8671ed 發表於 2023-1-6 23:15

想念ed子

又到美圖環節

新人獎:
金獎:雲浩影
上榜歌曲包括:願望之翼、到了那裏就對吧、密切接觸者、氣流

銀獎:張天穎
上榜歌曲包括:fallen 4 u, no money no honey, ok sure

銅獎:洪助昇
上榜歌曲包括:憑實力單身、生活復常、Mask Off

獲獎嘅三位新人各有不同嘅風格。
金獎雲浩影擁有靚嘅聲底,今年不少作品偏向流行方向,
但《氣流》中嘅演繹亦向觀眾展示另一面。
銀獎張天穎今年嘅三首歌曲都偏向歐美風格,
作品亦流露自己別樹一格嘅唱作風格。
銅獎洪助昇涉獵嘅風格更加廣泛,
包括跳唱,R&B同粵語流行,吸引不少觀眾嘅眼球。

又到美圖環節

新人獎:
上榜歌曲包括:願望之翼、到了那裏就對吧、密切接觸者、 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:24

cloud好靚

金獎:《Daughter》衛蘭
上榜歌曲包括:Little Miss Janice、現代戀愛安全手冊、我的視角、sshhh…、風靡呼吸之間

銀獎:《亞水》Jan Curious
上榜歌曲包括:感謝主、媽媽、正常何日君再搖

銅獎:《跟你開玩笑》my little airport
上榜歌曲包括:LUNCH、嘔吐、不要把冬天衫放回衣櫃、你把我的

今年概念完整,而且執行得好嘅專輯唔多。
《Daughter》裡面採用嘅絕大部分都係女性音樂人,
而專輯裡面九首作品都達成左流行同試驗嘅平衡。
《亞水》係一張對自我探索嘅專輯,
當中以結他為主調嘅歌曲其中一首係《正常》,
講述人面對世界嘅矛盾同妥協。
mla今年嘅專輯《跟你開玩笑》聽完反而唔會覺得好笑,
反而多左一份沉重感,而最後一track《不要把冬天衫放回衣櫃》配上full band嘅編曲,
令歌曲更富有色彩。

金獎:Jan Curious
唱作上榜歌曲包括:感謝主、媽媽、正常何日君再搖

銀獎:Luna is a Bep
唱作上榜歌曲包括:REPLY 唔鍾意錢、overthinking、嗰一晚、唔該睇路!!!

銅獎:陳卓賢
唱作上榜歌曲包括:留一天與你喘息、Got U、Distance、地球上的最後一朵花

今年去到最後一日計分先發覺Ian獲得唱作人銅獎,
可能就同佢嘅旋律一樣,簡簡單單,唔洗計算咁多,都足夠動人。
Luna 今年推出全創作專輯《如我耳聞》,
當中沉重至輕鬆嘅作品比比皆是,當中《唔該睇路!!!》係路過觀塘區必聽歌曲。
金獎嘅Jan Curious係香港樂壇打滾多年,
雖然想講嘅說話已經好多,但係今年創作嘅專輯裡面依然寫得更加多。

每年最期待就係睇頒獎禮嘅圖

Cloud嗰張好似仲好過album

上榜歌曲包括:Little Miss Janice、現代戀愛安全手冊、我的視角、sshhh…、風靡 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:31

喜歡何

每年最期待就係睇頒獎禮嘅圖

Cloud嗰張好似仲好過album
Yan 發表於 2023-1-6 23:42

美Cloud好靚

如是我聞 >>>>>>>>> daughter
69h 發表於 2023-1-6 23:44

Individual 單曲嚟講我其實鐘意daughter多啲,但係如果唔考慮榜分嘅話,論完整性嘅話luna又好似贏,但係luna啲vocal又好似無咁好,的確掙扎左好耐

上榜歌曲包括:Little Miss Janice、現代戀愛安全手冊、我的視角、sshhh…、風靡 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:31

支持蘭B
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

《自然變態》王嘉儀

非常高質
支持 k ho!

《超浪漫 勁溫馨》Gareth T.
填詞: ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 22:53

勁浪漫超溫馨
我都好鍾意呢首 好甜

金獎:張天賦
上榜歌曲包括:時候不早、聖誕很忙、Dancing In The Rain、老派約會之必要、二損一、乾、小心地滑Overkill

銀獎:Gareth T.
上榜歌曲包括:雪不完的浪漫、december、dinner in bed、confidence、笑住喊、勁浪漫 超溫馨buzz cut

銅獎:Jan Curious
上榜歌曲包括:Merry Me、感謝主、媽媽、正常何日君再搖

舊年造馬造走左MC嘅新人獎,主要係因為我好肯定佢未來發展必然更精彩,
果然今年年頭以《小心地滑》讓聽眾艷羨佢嘅唱功,
年中同同公司男藝人嘅演唱會同年尾跳唱嘅《Overkill》亦令人刮目相看。
今年多左本地英文歌上榜,《buzz cut》亦係榜上第一首嘅英文冠軍歌,
Gareth T唱英文嘅時候亦比廣東歌更加自然及入耳。
而Jan Curious年頭推出唱片中有唔少嘅詞作都係廣東歌較少觸及,
當中《感謝主》、《何日君再搖》等等亦值得深思細味。

勁浪漫超溫馨
我都好鍾意呢首 好甜
JasOh103 發表於 2023-1-6 23:53

sls完全唔覺打錯

又到美圖環節

新人獎:
上榜歌曲包括:願望之翼、到了那裏就對吧、密切接觸者、 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:24

支持Cloud

金獎:張天賦
上榜歌曲包括:時候不早、聖誕很忙、Dancing In The Rain、老派約會之必要、二損一、乾、小 ...
RVHOCPC 發表於 2023-1-6 23:56

Good to see no Terence