返回列表 發帖
TN Local Chart 2022
唱作人獎
銀獎:陳卓賢

歌曲走勢分數
留一天與你喘息13>5>221
Got U110
Distance14>4>12>6>9>1>7>9>13105.3
地球上的最後一朵花7>1>9>7>11>8171.6
總分297.9

提前恭喜林鐵閘

唱作人獎
金獎:林家謙

歌曲走勢分數
在空中的這一秒2>1>2>3>6>11>3102
某種老朋友11>14>10>1>100
doodoodoo9>7>1>6>1381.6
夏之風物詩15>3>14>14>12>13>6>1>498.4
邊一個發明了ENCORE15>10>15>342
記得12>6>363.8
總分387.8

下一個係頒男歌手

唱作人獎
金獎:林家謙
tn672 發表於 2023-1-2 23:53

點解某老會0分

男歌手獎
銅獎:林家謙

歌曲走勢AP
在空中的這一秒2>1>2>3>6>11>334
某種老朋友11>14>10>1>1036
doodoodoo9>7>1>6>1351
夏之風物詩15>3>14>14>12>13>6>1>482
邊一個發明了ENCORE15>10>15>335
記得12>6>329
總播放次數267

獎項數目
5 林家謙
4 馮允謙
3 陳柏宇
2 雲浩影 / 陳宗澤 / Serrini / 泳兒 / Gin Lee / RubberBand
1 周殷 ...
梨胃言 發表於 2023-1-2 23:38

Very sad result for music

點解某老會0分
梨胃言 發表於 2023-1-2 23:55

唔啱咩
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

點解某老會0分
梨胃言 發表於 2023-1-2 23:55

因為某種老朋友花鼠得編曲同監製有份,本身每個計0.5,而監製係「澤日生/林家謙」,所以「監製」參與度要乘0.2,結果係總參與度得0.6,唔夠1會變0分

男歌手獎
銀獎:MC張天賦

歌曲走勢AP
時候不早9>15>14>15>8>728
小心地滑3>6>8>2>7>4>1>579
老派約會之必要6>9>1>6>1355
二損一 (with洪嘉豪)0
觸電 (with洪嘉豪)27.5
14>9>6>2~XX~1>575
Overkill15>14>15>1423
總播放次數267.5

男歌手獎
金獎:陳柏宇

歌曲走勢AP
有我14>11>12>13>6>4>252
墜落 (f.t. Novel Fergus)13>3>15~XX~1>1350
命盡頭11>3>4>4>1>9>1176
有天4>9>5>4>4>274
6>237
總播放次數289

最後係頒發天后中嘅天后攞唔到嘅女歌手獎

蘭兒泳兒蘭兒泳兒

男歌手獎
金獎:陳柏宇
tn672 發表於 2023-1-3 00:03

好勁

唔啱咩
JasOh103 發表於 2023-1-3 00:00

我以為編曲都有分
因為某種老朋友花鼠得編曲同監製有份,本身每個計0.5,而監製係「澤日生/林家謙」,所以「監製」參與度要 ...
tn672 發表於 2023-1-3 00:00

Thx
Very sad result for music
bagfgfcde 發表於 2023-1-2 23:59

Sorry

女歌手獎
銅獎:衛蘭

歌曲走勢AP
Little Miss Janice0
風靡14>3>6>2>12>9>1>8>887
現代戀愛安全手冊15>12>523
呼吸之間10>1>5>449
我的視角78
sshhh...117
總播放次數174

Little Miss Janice 0分

Yan 發表於 2023-1-3 00:10
So sad 不過風靡有十大第三補返數

Yan 發表於 2023-1-3 00:10

再考高分今天都沒意思

年度新人 - 銅獎

張蔓莎 (215)

亞軍歌:到時見 (65) / 自生自滅 (58)
上榜歌:剎那的 (49) / 未算壞 (43) ...
梨胃言 發表於 2023-1-2 21:52

姿持莎莎
Week 20
冠軍歌:Kiri T - 至少做一件離譜的事

女歌手獎
銀獎:李幸倪

歌曲走勢AP
剛好5>4>10>7>1>956
虛榮5>6>1>4>8>572
靈魂之窗6>5>7>5>1>472
總播放次數200

姿持莎莎
Daabinlo 發表於 2023-1-3 00:13

到時見越聽越正
女歌手獎
銀獎:李幸倪
tn672 發表於 2023-1-3 00:14

大家都揀唔到虛火定鬼歌好啲

大家都揀唔到虛火定鬼歌好啲
梨胃言 發表於 2023-1-3 00:15

所以打和

我上年唔識玩自plug... 原來個個都係靠自plug推某位歌手上女三甲

TN Local Chart 2022最後一個獎,女歌手金獎!

女歌手獎
金獎:泳兒

歌曲走勢AP
葉落冰川13>3>5>6>1>5>3>7>11>1384
早上37.2度11>6>426
18部半14>13>9>14>12>4>852
Little Fires Everywhere9>2>5>9>7>1>6>9>789
總播放次數251

TN Local Chart 2022最後一個獎,女歌手金獎!

女歌手獎
金獎:泳兒

...
tn672 發表於 2023-1-3 00:20
初頭望葉落冰川咁多週真係好有至尊feel 點知原來LFE晨早爬咗頭

其他數據:
269首上榜歌中的15大歌曲
1.        賽勒斯的愛        張敬軒        91
2.        Little Fires Everywhere        泳兒        89
3.        風靡        衛蘭        87
4.        修羅場        許廷鏗        86
5.        葉落冰川        泳兒        84
6.        污糟兒        洪嘉豪        83
6.        先知        石山街        83
8.        夏之風物詩        林家謙        82
9.        Distance        陳卓賢        81
10.        樓下有人        古巨基 & 葉巧琳        80
10.        誅神的黃昏        王菀之 & Serrini        80
12.        小心地滑        MC 張天賦        79
13.        命盡頭        陳柏宇        76
14.        Wherever the Wind Blows        Lester Lam        75
14.        乾        MC 張天賦        75

各幕後大獎第二名
  • 作曲:周國賢 (233,5首歌上榜歌,當中有2首歌為2022年的冠軍歌)
  • 填詞:Oscar (596,29首歌上榜歌,當中有3首歌為2022年的冠軍歌)
  • 編曲:王雙駿 (314.33,12首歌上榜歌,當中有3首歌為2022年的冠軍歌) *與第一名僅相差約20分
  • 監製:Edward Chan (378.55,16首歌上榜歌,當中有6首歌為2022年的冠軍歌)

20張非單曲唱片的三甲
1.        The Fight Goes On (289)
2.        MEMENTO (233)
3.        Time & Faith (200)

男歌手獎4至6位
4.        許廷鏗 (238)
5.        馮允謙 (223)
6.        洪嘉豪 (219.5)

女歌手獎4至6位
4.        Serrini (170)
5.        雲浩影 (125)
6.        黃妍 (105)

唱作人獎4、5位
4.        Lester Lam (245.7)
5.        洪嘉豪 (237)

小鈴音樂 2022 得獎名單

十大歌曲
至尊 林欣彤 - 飛 (339)
第二 陳柏宇 - 墜落 (308)
第三 黃妍 - 世界以痛吻我而我歌唱 (270)
第四 洪嘉豪 - 及時行樂 (328)
第五 林家謙 - 某種老朋友 (293)
第六 The Hertz - Now here, man (266)
第七 KOLOR - 海底隧道 (258)
第八 馮允謙 - Take A Breath (233)
第九 布志綸 - 飛鳥俠 (250)
第十 張天賦 - 老派約會之必要 (245)
小心地滑 (301) 到底發生過什麼事 (270) 沒有人可以為你的幸福負責 (248)

唱作人
金 馮允謙 (683)
銀 布志綸 (528)
銅 洪嘉豪 (526)
黃妍 (480) 林欣彤 (417)

幕後獎項
曲 T-ma
詞 林夕
編 JNY
監 周錫漢

唱片
金 The Fight Goes On (954)
銀 2021 (869)
銅 Love and Loss (661)
Daughter (582) Learning Curve (490)

新人
金 黃明德 (415)
銀 雲浩影 (374)
銅 張天穎 (162)
優 陳宗澤 (92)、洪助昇 (118)
李駿傑 (101) 黎展峯 (98)

男歌手
金 許廷鏗 (1085)
銀 陳柏宇 (954)
銅 馮允謙 (733)
張天賦 (784.5) 洪嘉豪 (656.5)

女歌手
金 黃妍 (600)
銀 衛蘭 (585)
銅 泳兒 (556)
林欣彤 (470) 雲浩影 (374)

組合
金 Tonick (451)
銀 Per se (450)
銅 The Hertz (431)
Dear Jane (392) KOLOR (315)

我最喜愛獎項
男 林家謙
女 泳兒
組 per se
歌 某種老朋友
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

小鈴音樂 2022 得獎名單

十大歌曲
至尊 林欣彤 - 飛
第二 陳柏宇 - 墜落
第三 黃妍 - 世界以痛吻我而我歌 ...
kosuzu_redox 發表於 2023-1-3 02:36

Cath女金,飛至尊,泳兒最女呢三個我最驚訝,不過都恭喜。

其他數據:
269首上榜歌中的15大歌曲
1.        賽勒斯的愛        張敬軒        91
2.        Little Fires Every ...
tn672 發表於 2023-1-3 00:46

Jason男金同唱片金實至名歸,可惜冇十大。恭喜泳兒女金!Alfred有十大開心,我都係俾呢首歌十大,名次留返今晚公佈。自plug令Gin有女銀,真係估唔到,不過我唔鍾意自plug,所以Gin冇女歌手奬,會有其他獎,今晚就公佈。

獎項數目
5 林家謙
4 馮允謙
3 陳柏宇
2 雲浩影 / 陳宗澤 / Serrini / 泳兒 / Gin Lee / RubberBand
1 周殷 ...
梨胃言 發表於 2023-1-2 23:38

林家謙掃獎BARF! Cloud新人十大好難得,恭喜 只係撞一首十大。

順便宣傳下今晚22:00會頒奬,24:00前應該完。

順便宣傳下今晚22:00會頒奬,24:00前應該完。
ambrose121 發表於 2023-1-3 10:28

Support
希望幸兒有十大

Jason男金同唱片金實至名歸,可惜冇十大。恭喜泳兒女金!Alfred有十大開心,我都係俾呢首歌十大,名次留返今晚公佈。自plug令Gin有女銀,真係估唔到,不過我唔鍾意自plug,所以Gin冇女歌手奬 ...
ambrose121 發表於 2023-1-3 10:28

Jason個十大比咗Serrini,因為Janice有第6plug,所以臨尾都保住個女銅,為咗Serrini唔好白果就上十大,最後Jason變第11 (樓下有人成廿幾年前就唔俾獎啦,同埋只係我覺得啲lala dada幾啱聖誕節所以聽得太多過咗龍)

Alfred個十大上年1月1已經book咗,因為我好鍾意呢種曲風,所以一上streaming直接2>2。支持俾十大!

唔計靈魂之窗Gin Lee排第四,本身預Gin Lee得銅獎,上完靈魂之窗就算,等衛蘭第5plug爬頭。不過我的視角唔太掂,又去到年尾先派第6plug,所以Gin Lee輕鬆女銀

初頭望葉落冰川咁多週真係好有至尊feel 點知原來LFE晨早爬咗頭
_______________________ ...
liwaynejason 發表於 2023-1-3 00:23

葉落冰川年頭派,所以播得少。從數據睇,尾位AP全年都差唔多(一堆5,6,7AP),但係高位嚟講就越來越高AP,冠軍歌由年頭得十頭去到年尾有十尾至二十頭

歡迎來到Ambrose’s Playlist Top 10 Prize Presentation Ceremony,今年第一次頒獎,請多多指教,準備了少少tag,唔知大家有冇估下不同獎項的得獎者呢?時候不早,現在有請表演嘉賓MC!

今日會頒發以下獎項

歌曲類別
[由榜主直接評分,下半年派台歌曲須上榜至頭3]

1. 十大歌曲(10

2. 唱片獎(3

歌手類別
[須上榜至頭3, 50%榜分, 50%由榜主直接評分]

3. 新人獎(3

4. 組合及樂隊獎(3

5. 男歌手獎(3

6. 女歌手獎(3

率先頒發十大歌曲
第十位:呢首幾好聽,歌手唱得好有感情,係呢位歌手今年最後一位派台歌。

十大歌曲 第十位
虛榮 - 李幸倪
曲:T-Ma、馮允謙
詞:王樂儀
編:T-Ma
監:T-Ma

恭喜Gin!唱得好好,符合vocalist的定義,將唱功同感情發揮到極緻,可惜Official MV做得好差,呢個係失分位,希望你在新公司發光發亮。

第九位:呢首令我對呢位歌手改觀,聽番之前的歌,其實又唔係太差。

十大歌曲 第十位
虛榮 - 李幸倪

恭喜Gin!唱得好好,符合 ...
ambrose121 發表於 2023-1-3 22:05
講 vocalist 不禁令人諗起牙 mag

十大歌曲 第九位
世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍
曲:黃妍、何秉舜
編:Ariel Lai
監:何秉舜

Cath係新生代其中一位一姐,仍然要更加努力改善vocal,不過已經進步不少,睇得出她有潛質,如果繼續進步,作為文青系歌手一定有好的發展。

講 vocalist 不禁令人諗起牙 mag
chachacharlie 發表於 2023-1-3 22:08

的確是,不過Mag今年真係好普通

第八位:呢位係新一代歌手,人氣已經好高,呢幾年keep住高水準,我覺得今年出得太少歌啦,想俾三甲都唔得。

十大歌曲 第十位
虛榮 - 李幸倪

恭喜Gin!唱得好好,符合 ...
ambrose121 發表於 2023-1-3 22:05
Support

入嚟姿持Ambrose

頭兩位十大都係唔錯嘅歌…
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

Support
梨胃言 發表於 2023-1-3 22:13
入嚟姿持Ambrose

頭兩位十大都係唔錯嘅歌…
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:13

Thanks all

十大歌曲 第八位
下流社會 - 陳蕾
曲:陳蕾
詞:陳蕾
編:Mike Orange
監:Mike Orange

呢首歌講下流社會的人如何掙扎生存,Panther的表達方式很好,雖然第一次聽最後的大叫聲覺得有點刺耳,但整體配合得好完美,編曲豐富,Panther的詞很生動,是優秀作品。

第七位:呢首係電影主題曲,其實我諗過俾唔俾十大,不過我覺得既然是自己喜愛的歌曲,加上在本榜走勢是超級靚,所以都照俾。

明日?
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

十大歌曲 第七位
風雨不改 - 姜濤
曲:黃艾倫、翁瑋盈
詞:陳詠謙
編:黃艾倫、翁瑋盈
監:黃艾倫、翁瑋盈、Edward Chan

呢首其實主要係睇感情,我欣賞的主要是歌曲同電影情節的配合,推出時正值MIRROR停工,大家好擔心傷者的情況同其他人的情緒,但只要風雨不改地守護,好的事情總會出現。

明日?
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:18

呢首都有上榜,不過兩週高位就out

十大歌曲 第七位
風雨不改 - 姜濤
曲:黃艾倫、翁瑋盈
詞:陳詠謙
編:黃艾倫、翁瑋盈
監:黃艾倫、翁瑋盈 ...
ambrose121 發表於 2023-1-3 22:20

哈哈 諗咗重beats嘅明日…
其實呢首Melody都係好聽的…

第六位:呢首歌讓我知道呢位歌手原來把聲可以咁扎實,我第一次咁鍾意呢位歌手的歌。