返回列表 發帖

Ambrose’s Playlist Top 10 Prize Presentation Ceremony 2022
日期: 3/1/2023 (Tuesday)
時間: 22:00-24:00

奬項共有25個,包括十大歌曲、男女組合三甲、新人三甲及唱片奬三甲

十大歌曲排名分先後,每個單位最多只會有一首十大。唱片奬機制較特別,會因應實際情況決定用三甲還是男、女、組合各一個,只有在該年度12月31日或之前推出才可角逐獎項。由於在2022年較後時間才成立本榜,因此2022年本榜的頒獎典禮會用50%榜分及50%個人評分(100分為滿分)計算,十大歌曲及唱片獎則直接以個人評分決定,2022年的唱片奬將會用三甲。

得獎名單:
1. 十大歌曲
至尊歌曲: 到底發生過什麼事 – Dear Jane (96)
第2位: 有天 - 陳柏宇 (95)
第3位: Little Miss Janice - 衛蘭 (94)
第4位: Little Fires Everywhere - 泳兒 (93)
第5位: 修羅場 - 許廷鏗 (92)
第6位: 污糟兒 - 洪嘉豪 (90)
第7位: 風雨不改 - 姜濤 (89)
第8位: 下流社會 - 陳蕾 (88)
第9位: 世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍 (85)
第10位: 虛榮 - 李幸倪 (83)

2. 唱片獎
金獎: The Fight Goes On - 陳柏宇 (95)
銀獎: Daughter - 衛蘭 (91)
銅獎: 2021 - 許廷鏗 (86)

3. 新人獎
金獎: 雲浩影 (78)
銀獎: 陳宗澤 (70)
銅獎: 顧定軒 (65)

4. 組合及樂隊獎
金獎: Dear Jane (75)
銀獎: MIRROR (65)
銅獎: COLLAR (60)

5. 男歌手獎
金獎: 陳柏宇 (95)
銀獎: 許廷鏗 (90)
銅獎: 姜濤 (86)

6. 女歌手獎
金獎: 衛蘭 (91)
銀獎: 泳兒 (85)
銅獎: 黃妍 (82)

小鈴音樂 2022 得獎名單

十大歌曲
至尊 林欣彤 - 飛
第二 陳柏宇 - 墜落
第三 黃妍 - 世界以痛吻我而我歌 ...
kosuzu_redox 發表於 2023-1-3 02:36

Cath女金,飛至尊,泳兒最女呢三個我最驚訝,不過都恭喜。

TN Local Chart 2022
其他數據:
269首上榜歌中的15大歌曲
1.        賽勒斯的愛        張敬軒        91
2.        Little Fires Every ...
tn672 發表於 2023-1-3 00:46

Jason男金同唱片金實至名歸,可惜冇十大。恭喜泳兒女金!Alfred有十大開心,我都係俾呢首歌十大,名次留返今晚公佈。自plug令Gin有女銀,真係估唔到,不過我唔鍾意自plug,所以Gin冇女歌手奬,會有其他獎,今晚就公佈。

獎項數目
5 林家謙
4 馮允謙
3 陳柏宇
2 雲浩影 / 陳宗澤 / Serrini / 泳兒 / Gin Lee / RubberBand
1 周殷 ...
梨胃言 發表於 2023-1-2 23:38

林家謙掃獎BARF! Cloud新人十大好難得,恭喜 只係撞一首十大。

順便宣傳下今晚22:00會頒奬,24:00前應該完。

歡迎來到Ambrose’s Playlist Top 10 Prize Presentation Ceremony,今年第一次頒獎,請多多指教,準備了少少tag,唔知大家有冇估下不同獎項的得獎者呢?時候不早,現在有請表演嘉賓MC!

今日會頒發以下獎項

歌曲類別
[由榜主直接評分,下半年派台歌曲須上榜至頭3]

1. 十大歌曲(10

2. 唱片獎(3

歌手類別
[須上榜至頭3, 50%榜分, 50%由榜主直接評分]

3. 新人獎(3

4. 組合及樂隊獎(3

5. 男歌手獎(3

6. 女歌手獎(3

率先頒發十大歌曲
第十位:呢首幾好聽,歌手唱得好有感情,係呢位歌手今年最後一位派台歌。

十大歌曲 第十位
虛榮 - 李幸倪
曲:T-Ma、馮允謙
詞:王樂儀
編:T-Ma
監:T-Ma

恭喜Gin!唱得好好,符合vocalist的定義,將唱功同感情發揮到極緻,可惜Official MV做得好差,呢個係失分位,希望你在新公司發光發亮。

第九位:呢首令我對呢位歌手改觀,聽番之前的歌,其實又唔係太差。

十大歌曲 第九位
世界以痛吻我而我歌唱 - 黃妍
曲:黃妍、何秉舜
詞:王樂儀
編:Ariel Lai
監:何秉舜

Cath係新生代其中一位一姐,仍然要更加努力改善vocal,不過已經進步不少,睇得出她有潛質,如果繼續進步,作為文青系歌手一定有好的發展。

講 vocalist 不禁令人諗起牙 mag
chachacharlie 發表於 2023-1-3 22:08

的確是,不過Mag今年真係好普通

第八位:呢位係新一代歌手,人氣已經好高,呢幾年keep住高水準,我覺得今年出得太少歌啦,想俾三甲都唔得。

Support
梨胃言 發表於 2023-1-3 22:13
入嚟姿持Ambrose

頭兩位十大都係唔錯嘅歌…
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:13

Thanks all

十大歌曲 第八位
下流社會 - 陳蕾
曲:陳蕾
詞:陳蕾
編:Mike Orange
監:Mike Orange

呢首歌講下流社會的人如何掙扎生存,Panther的表達方式很好,雖然第一次聽最後的大叫聲覺得有點刺耳,但整體配合得好完美,編曲豐富,Panther的詞很生動,是優秀作品。

第七位:呢首係電影主題曲,其實我諗過俾唔俾十大,不過我覺得既然是自己喜愛的歌曲,加上在本榜走勢是超級靚,所以都照俾。

十大歌曲 第七位
風雨不改 - 姜濤
曲:黃艾倫、翁瑋盈
詞:陳詠謙
編:黃艾倫、翁瑋盈
監:黃艾倫、翁瑋盈、Edward Chan

呢首其實主要係睇感情,我欣賞的主要是歌曲同電影情節的配合,推出時正值MIRROR停工,大家好擔心傷者的情況同其他人的情緒,但只要風雨不改地守護,好的事情總會出現。

明日?
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:18

呢首都有上榜,不過兩週高位就out

第六位:呢首歌讓我知道呢位歌手原來把聲可以咁扎實,我第一次咁鍾意呢位歌手的歌。

十大歌曲 第六位
污糟兒 - 洪嘉豪
曲:Gordon Flanders
詞:鍾說
編:Gordon Flanders、PLAYGROUND、Justin Yau
監:Gordon Flanders

呢首係Kaho水系列的第一章,唔知點解Kaho唱其他人作的歌普遍水準高,反而唱自己作的歌普遍冇咁好,欣賞Kaho的演繹,感情到位,符合意境。

估迪迪銀…
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:22

No
污祖兒?
chachacharlie 發表於 2023-1-3 22:23

我的tag似乎唔難估

第五位:呢首歌我欣賞整個氛圍,詞又十分靚,唱好好,好有感染力。

十大歌曲 第五位
修羅場 - 許廷鏗
曲:陳慧敏
詞:林夕
編:JNYBeatZ
監:于逸堯、孔奕佳

修羅場其實是佛系人生的前傳,人必須修煉才能參透哲學,我以前讀過<<修煉>>,作者是陳郁如,裏面所講的情節其實同呢首歌好吻合,多謝Alfred帶來一首有意義的歌,多謝林夕填寫優秀的詞。

樹仔
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:29

Good guess,呢個tag刻意寫得好general

第四位:呢首歌的主唱在唱這首歌時感情豐富,真緻動人,MV用演唱會作為當中的片段,是真實的經歷。

十大歌曲 第四位
Little Fires Everywhere - 泳兒
曲:馮穎琪
詞:周耀輝
編:孔奕佳
監:CMgroovy、馮穎琪

填詞人借用了 Celeste Ng 的小說做歌名,在他的經驗與想像當中,兩個人吵架就好像到處火起,這首歌寫的就是怒火一發燒了整個家,靜下來,兩個人還是會依靠著、想著善,充滿火的一首歌,亦好似Vincy唱了17年仍有火,保持初心。

火火!
kosuzu_redox 發表於 2023-1-3 22:36

Yes! Fire appears everywhere!

第三位:我第一次認識呢位歌手調皮的一面,原來唱呢類型的歌都掌握得好好,可以講歌路好廣泛。

Support 4, 5, 6!!!!
tn672 發表於 2023-1-3 22:37

Thanks, 4同6其實係好多榜的十大,5冷門少少

十大歌曲 第三位
Little Miss Janice - 衛蘭
曲:Kiri T
詞:鍾說
編:Kiri T
監:Kiri T

Janice唱功向來好,不過好少聽到咁生動活潑的歌,呢首證明Janice原來所有類型的歌都能輕鬆應付。鍾說填詞向來以生動作為最大賣點,呢首歌填得好,既展示Janice可愛一面,又可以展示她平時說話中英夾雜的真性情。

第十一位十大啊…
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:40
蘭B好正
Humeny 發表於 2023-1-3 22:43

LMJ deserves more!

第二位:呢首歌充滿正能量,要有信念,就能一直走下去。

Freakin' Nightmare?
tn672 發表於 2023-1-3 22:37

用在Jay又correct,不過Janice好似文靜,比較正確。

十大歌曲 第二位
有天 - 陳柏宇
曲:Cousin Fung、溫翰文
詞:周耀輝
編:溫翰文、Cousin Fung
監:Edward Chan、溫翰文、Cousin Fung

天意其實是一種自然,大自然會帶來新的一天,有光就會看到路線,那就一直走下去,最重要的是存在信念。這首歌帶來正能量,即使有困難,只要保持自信,就能衝破障礙。

至尊歌:絕對係本年度的big hit,容易上口,一直都好喜歡,有所經歷,自然更加喜歡呢首歌及其主唱。

2 3 4都好聽
梨胃言 發表於 2023-1-3 22:47

十大高位vocal變得重要,好聽係上高位的key factor

十大歌曲 至尊歌曲
到底發生過什麼事 – Dear Jane
曲:Howie
詞:黃偉文
編:Dear Jane
監:Howie、關禮琛、Tim

近年發生過太多事,有冇諗過究竟點解會有咁多大事發生呢?其實唔好懷疑自己,即使哭到停不住都要堅強面對。Dear Jane的情歌有一個方程式,總是容易達致洗腦同big hit的效果。我一聽這首歌已經覺得應該是本榜至尊歌曲的潛在選擇,結果憑著MV、melody令這首歌層次提升,成功成為至尊歌。

即將頒發新人獎
銅獎:呢位歌手把聲其實有點爭議,有人認為他係雞仔聲,不適宜唱歌,但我認為有些歌要雞仔聲才唱得好。

新人 銅獎
顧定軒
季軍歌:教我
上半年派台歌:尼斯、XY

我其實幾欣賞Zeno的獨特聲線,在唱XY時尤其明顯,今年三首同藍奕邦合作,不用大路歌,反而用一些特別的歌曲來展示自己,呢種歌曲幾適合他,希望他更好的發展。

銀獎:我初初不太喜歡呢位歌手的聲線,印象不夠深刻。聽過最後一首歌,我覺得唔錯,決定俾新人獎。

Support Jason! Freakin' Nightmare之後聽翻Janice又覺得LMJ ok,唔應該ban,不過嗰時已經有風靡就冇上 ...
tn672 發表於 2023-1-3 22:58

認同修理員>>什麼事,不過兩首都超鍾意

新人 銀獎
陳宗澤
冠軍歌:滴滴金
上榜歌:罐頭湯
上半年派台歌:神經刀

CY把聲同陳奕迅有點似,其實我都唔敢講究竟係好定壞,但整體我認為有潛質,期待將來的發展。

金獎:我認為呢位歌手有一把靚聲,我絕對不擔心她的發展。

新人 金獎
雲浩影
冠軍歌:到了那裏就對吧
季軍歌:密切接觸者
上榜歌:氣流
上半年派台歌:願望之翼

Cloud有一把像雲的聲音,聽得好舒服,四首派台歌都展現她聲音的多樣性,相信Cloud一定有好好的發展,將來應該有高的競爭力。

估雲金莎銀
MCmatt 發表於 2023-1-3 22:56

估中一半,Sabrina我全ban,I don't like her sound to be honest
恭喜雲兒
kel_kelvin 發表於 2023-1-3 23:04

A big congratulations! She deserves it!
喜歡幸兒
kel_kelvin 發表於 2023-1-3 23:04

喜歡幸兒2
太好聽了 好多人俾十大咁
JasOh103 發表於 2023-1-3 23:07

Excellent song!
應該係睇完1/1 live之後有咗決定
JasOh103 發表於 2023-1-3 23:08

我有諗過俾鏡中鏡十大,不過1/1前已經換了

現在頒發組合及樂隊獎
向來Ambrose’s Playlist Top 10較少有組合及樂隊上榜,因此三甲會比較主流。
銅獎:好開心終於齊人,原來X-1=0。

組合及樂隊 銅獎
COLLAR
季軍歌:OFF/ON
上半年派台歌:Call My Name! 、Never-never Land、Gotta Go!

COLLAR的舞台風範值得學習,跳舞好睇,經歷下半年的事,相信她們一定有所成長,面對未來的挑戰。

支持collar
Yan 發表於 2023-1-3 23:11

我求其tag,見到COLLAR齊人,作為正常人應該好開心,COLLAR今年表現算唔錯
依首好聽
開頭覺得好難聽
梨胃言 發表於 2023-1-3 23:13

Me too,所以後來才re
幾好 但CM影都唔見
weiquan 發表於 2023-1-3 23:14

可能我有獨特taste,不過John俾新人金,他俾兩首冠

銀獎:呢隊係近年才成立,歌量不少,歌路算多元化,快慢歌都有。

組合及樂隊 銀獎
MIRROR
亞軍歌:We All Are
上榜歌:WE ARE
上半年派台歌:Innerspace

MIRROR近年當紅,有一定知名度,歌曲水平仍然保持一定水準,可惜的是未有在live展示良好唱功,更有點退步,光環已過,如此走下去只會有更多反對聲音。

1/1之後對OFF/ON改觀,可能因為冇X叫,原來都ok

+1
tn672 發表於 2023-1-3 23:16

X叫 is scary,不過他仲有獎,因為我一早已經決定好,只是未寫tag,預左大家會BARF!

近年今年有密密出歌我淨喺諗到the hertz點解我會睇到樂隊嘅

Mirror no comment{ ...
cfjc_ak 發表於 2023-1-3 23:19

有樂隊,金是band

金獎:今年呢隊有大hit歌,其他組合都沒有,金獎對我來說沒有其他更好的選擇。