返回列表 發帖

零贊助開騷 有掌聲便風光 楊千嬅話喊就喊:點解要扮冇事!

天后楊千嬅前晚於一片是非中為首場演唱會揭開序幕,飽受壓力的她數度落淚,期間剖白內心世界,更稱「點解要扮冇事」,觀眾以如雷掌聲支持!

一連兩場《楊千嬅 B minor音樂會2022》前晚於亞博1號展館舉行首場演出,是千嬅第34場巡迴演唱會,雖然在是非聲下開騷,但其心情未受影響,狀態大勇的她於全場紫色螢光棒揮動下,先後換上5套紫色裙演繹多首歌曲。

千嬅一直以歌會友,直至唱完第10首歌後才開腔講話。她表示為了今次演出花了很多時間構思「說話」:「我應該講啲乜嘢,我亦都用咗好多時間諗吓有啲咩係唔講得。」之後她以鋼琴演繹名曲《再見二丁目》,透露為此苦練逾4個月,惟開始時彈錯音,她即重彈一次,全場觀眾跟着合唱。

3度Encore 超時完騷

千嬅演繹《一二三,三二一》時忍不住哭兼兩度拭淚,連歌也唱不下去。事後她解釋因開心及感動所致,自言性格硬頸,即使不快樂也不會哭,亦不想大家看見,擔心大家覺得她很廢,惟近年變得眼淺:「呢啲都係個仔教我,佢會問『媽咪你做乜唔開心』,佢見到我尋晚喺房喊,今朝對眼腫咗,我都有問自己點解要扮冇事,其實我可以為自己、可以唔開心喊。」對於今次演出,千嬅坦言很困難,故獲得大家掌聲,是她最風光的時刻,又指演唱會零贊助,特別鳴謝其音樂團隊。

她走近觀眾席時險被長裙絆倒,性格豪邁的她笑言:「跌死我,冇事嘅,跌低咗咪起番身囉!」她於Encore環節連續唱了4首歌後仍未夠喉,即席加唱《姊妹》,當欲宣布完場,觀眾仍不願離開,她笑言:「你哋行路返九龍?冇事,我孭!」接着再唱《飛女正傳》,結果音樂會於3度Encore下,至11時40分才完騷。

「我屋企喺香港喎,我鍾意周圍飛啫。」另外,千嬅暫時表示沒有計劃再開下一場演唱會,將會放自己一個長假,回歸家庭,千嬅歌迷可能要再等一下啦!

撲到不足 掌聲很重
就至少為成就滿足
都不哭 哀傷很凍
到處丟空 仍知我極奮
伸手 不懂擁抱
就至少為明日驕傲
存在有甚麼 我有很多
有更多命數

風光的孤島 亦有祝福
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

支持笑住喊
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

影后唔係浪得虛名
舊時狂熱過的,一想到便能躍現

見人講人話
見鬼講鬼話
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

千千拎最女咁激動 次次都嘩我真係冇諗過 點解會咁架 嘩 嘩 點解我會想喊架
John 發表於 2022-11-18 21:37

未開show之前
個老公出嚟7
開完show
到個老女人出嚟7
真係絕配

佢以前唔係已經出名成日唱歌唱到喊咩
佢點會唔想俾人見到佢喊

佢點會唔想俾人見到佢喊
Lewis 發表於 2022-12-20 01:42

因為潮州人特別硬頸
況且佢嘅眼淚係為fans故事而流㗎

難得開場騷…

一沉百踩 娱乐圈同传媒人士嘅嘴脸 不了  中意就听 唔中意罢就 唔需要人身攻击同抹黑

難得開場騷…
K2022 發表於 2022-12-20 02:19

絕對嘅good show

一沉百踩 娱乐圈同传媒人士嘅嘴脸 不了  中意就听 唔中意罢就 唔需要人身攻击同抹黑 ...
C.K. 發表於 2022-12-20 04:07

傷台嗰啲DJ好似得Vani有去
陳蕾冚家死

佢點會唔想俾人見到佢喊

悠悠長涙滴穿千歲巨岩
講起想喊
在這畢生不滅 無極的狀態

stephybest 發表於 2022-12-20 07:44

因為呢個show為愛佢嘅人開 唔會派飛
佢哋想睇要自費

stephybest 發表於 2022-12-20 07:44

森美都有
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

903YY, 小儀都有去

得閒咪嚟囉,唔嚟無所謂㗎!

呢班所謂DJ有利益就痴埋去
人地跌落谷底就扮唔識

人地跌落谷底就扮唔識
lorbat 發表於 2022-12-20 12:38

傷台不嬲賤格
陳蕾冚家死

食得鹹魚抵得渴啦
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

因為呢個show為愛佢嘅人開 唔會派飛
佢哋想睇要自費
kenneth 發表於 2022-12-20 09:29

咁似美轉果套劇既劇情
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

903YY, 小儀都有去
wchild 發表於 2022-12-20 11:11

小儀都會去?估唔到喎

小儀都會去?估唔到喎
Serendipity 發表於 2022-12-20 14:04

小儀我FC唔到, 都係TG谷啲人講

小儀我FC唔到, 都係TG谷啲人講
wchild 發表於 2022-12-20 17:21

雲妮去咗未?
要放開你 才隨時能掛念你

雲妮去咗未?
Gary 發表於 2022-12-20 18:40

VANI PO 左STORY WOR

VANI PO 左STORY WOR
wchild 發表於 2022-12-20 19:03

睇唔到,講咗d咩啊?
有沒有人留言踩VANI

睇唔到,講咗d咩啊?
有沒有人留言踩VANI
Gary 發表於 2022-12-20 19:17

冇人鬧

冇人鬧
K2022 發表於 2022-12-20 20:03

VANI有冇講d咩啊

人地跌落谷底就扮唔識

真心唔明點解會話老千喺谷底
求其唱首白居易都感動十四億人啦
明明係藝術修養新高峰
在這畢生不滅 無極的狀態

人地跌落谷底就扮唔識

DJ 不嬲現實
【This is MC】澳門見

真心唔明點解會話老千喺谷底
求其唱首白居易都感動十四億人啦
明明係藝術修養新高峰 ...
losyes 發表於 2022-12-20 20:22

班千粉既口供成日都唔夾既
之前先係度打晒飛滋話咩Spotify有37萬聽眾 兩場show都爆滿
依家又話喺谷底 咁究竟係邊樣啊

即使不快樂也不會哭,亦不想大家看見,擔心大家覺得她很廢,惟近年變得眼淺

佢年年都喺903台上爆喊喎
咩叫近年變得眼淺

即使不快樂也不會哭,亦不想大家看見,擔心大家覺得她很廢,惟近年變得眼淺

咩叫 ...
bagfgfcde 發表於 2022-12-21 18:35

即是家下重喊多咗囉
女人係水造
送首歌你聽

咩叫 ...
bagfgfcde 發表於 2022-12-21 18:35

袋哥你要明白,眼看未為真,佢都講到明近年先眼淺,即係以前嘅眼淺唔係真眼淺,係佢建立真性情人設嘅一部分,係一種表演
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

袋哥你要明白,眼看未為真,佢都講到明近年先眼淺,即係以前嘅眼淺唔係真眼淺,係佢建立真性情人設嘅一部分,係 ...
SugarFree 發表於 2022-12-21 18:54

原來係咁… 演技好嫻熟 影后之名實至名歸

班千粉既口供成日都唔夾既
之前先係度打晒飛滋話咩Spotify有37萬聽眾 兩場show都爆滿
依家又話喺 ...
JasOh103 發表於 2022-12-21 10:18

我一直都講講係 GEM 式再創高峰,
唔通 GEM 而家又叫谷底咩 ??
不過我都知有其他粉係不是味兒

我一直都講講係 GEM 式再創高峰唔通 GEM 而家又叫谷底咩 ??
不過我都知有其他粉係不是味兒 ...
hissorhk 發表於 2022-12-22 00:47

係囉 所以先唔明點解會有千粉覺得佢喺谷底
明明就高峰緊

btw你係咪千粉

明明就高峰緊

btw你係咪千粉 ...
JasOh103 發表於 2022-12-22 00:51

我係學會放下嘅理性千粉

回復 41# hissorhk

覺得新歌如何

楊千嬋新歌大受歡迎

明明就高峰緊

btw你係咪千粉 ...
JasOh103 發表於 2022-12-22 00:51

一係話人吹奏千千,講佢谷底啦又話人高峰,精神分裂?

一係話人吹奏千千,講佢谷底啦又話人高峰,精神分裂?
onceuponatime 發表於 2022-12-23 13:33

谷底都係種高峯
呢啲係唔同境界嘅領悟

佢點會唔想俾人見到佢喊

楊千嬅帶起歌手領獎痛哭風潮,她於頒獎禮開始不久便獲頒「我最喜愛的女歌手」獎,上台時哭得相當淒涼,她表示現場觀眾投她票,實在令她十分感動。
當楊千嬅獻唱《笑中有淚》時,每唱到高音部份即背台飲泣,沒法唱下去,但唱到低音時就安然無恙。
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

谷底都係種高峯
呢啲係唔同境界嘅領悟
kenneth 發表於 2022-12-23 15:23

唔同領略

唔同領略
K2022 發表於 2022-12-25 23:51

From 20221225 903國民教育 20:41
Fa: 我覺得而家係人生高峰啊 我真心㗎

P.s. 你想聽可以pm我都可以

楊千嬅帶起歌手領獎痛哭風潮,她於頒獎禮開始不久便獲頒「我最喜愛的女歌手」獎,上台時哭得相當淒涼,她表示現場觀眾投她票,實在令她十分感動。
當楊千嬅獻唱《笑中有淚》時,每唱到高音部份即背台飲泣,沒法唱下去,但唱到低音時就安然無恙。
John 發表於 2022-12-23 16:19
笑中有淚=笑住喊支持笑住喊
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

笑中有淚=笑住喊支持笑住喊
SugarFree 發表於 2022-12-26 12:07

但Gt入唔到最男5強 賽制有啲問題