返回列表 發帖

Yan's music choice 2022 總結

連續幾年總結都係同一句:2022係令人沮喪的一年
相比前幾年,今年生活上遇到更多挫折、沮喪
一直以嚟都不希望打擾朋友、家人
音樂自然成為我逃避、放鬆的地方
不同的時間和經歷也有音樂陪伴着我
回顧過去一年陪伴我的歌和歌手
希望我喜歡的歌大家也會喜歡

日期:27/12/2022
時間:2030

2022得獎名單

年度歌曲
圍牆倒下前

第二位 笑著說謊
第三位 樹木真美
第四位 HW1
第五位 給缺席的人唱首歌
第六位 滴滴金
第七位 虛榮
第八位 一樣
第九位 意外現場
第十位 不要把冬天衫放回衣櫃

年度大碟
Dark Light Of The Soul – 泳兒

年度EP
deca - per se

年度新人
金獎:雲浩影
銀獎:張蔓莎
銅獎:陳宗澤

年度唱作人
金獎:馮允謙
銀獎:張蔓姿
銅獎:Serrini

年度組合
金獎:per se
銀獎:雷同二友
銅獎:The Hertz

年度男歌手
金獎:馮允謙
銀獎:before the night ends
銅獎:藍奕邦

年度女歌手
金獎:泳兒
銀獎:張蔓姿
銅獎:衛蘭

最高收聽次數歌曲 一樣

2022 冠軍歌 (粗體為第一首冠軍歌)

week 01:收聲多謝
week 02:返鄉下耕田啦你
week 03:一樣
week 04:一樣(2)
week 05:團圓說
week 06:如果可以
week 07:好好地過
week 08:碌下碌下
week 09:低調系
week 10:葉落冰川
week 11:Falling Upwards  
week 12:留一天與你喘息
week 13:兩種語言
week 14:輕不著地
week 15:世界與你無關
week 16:Wish You Were OK
week 17:剛好
week 18:HW1
week 19:醫生我無病
week 20:不言自明
week 21:小心地滑
week 22:HW1(2)
week 23:風靡
week 24:竊竊詩
week 25:信之卷
week 26:doodoodoo
week 27:overthinking
week 28:笑著說謊
week 29:雷公
week 30:閃念
week 31:呼吸之間
week 32:樹木真美
week 33:虛榮
week 34:給缺席的人唱首歌
week 35:下流社會
week 36:太平道
week 37:歸零
week 38:靈魂之窗
week 39:One Way
week 40:自然變態
week 41:社交障礙賽
week 42:7月24日大道
week 43:意外現場
week 44:精神流亡
week 45:It's a sin.
week 46:Take A Breath
week 47:Little Fires Everywhere
week 48:Will Be Fine
week 49:不要把冬天衫放回衣櫃
week 50:淹悶
week 51:滴滴金
week 52:圍牆倒下前

年度歌曲 / 最高收聽次數歌曲
2014 高山低谷 / 豔羨
2015 那一個我 / 所有下雨天
2016 四季 / 四季
2017 如果青春不會有盡頭 / Come with me
2018 未來見 / 心之科學
2019 我們的基因 / 在錯誤的宇宙尋找愛
2020 地球來的人 / 呼吸有害
2021 Lay On My Shoulder / Lay On My Shoulder

年度十大
2014 高山低谷/致少年時代/一/豔羨/分手總約在雨天/獨家村/只要和你在一起/青春常駐/獨活/不生不死
2015 那一個我/一千個假想結局/小小宇宙/幸福之歌/羅生門/TGIF/最好的債/大了一歲/逾越生死/戰勝自己
2016 四季/你是你本身的傳奇/山林道/終於好天氣/該死的快樂/我好得閒/舊街角/叮噹可否不要老/八公里/你好不好
2017 如果青春不會有盡頭/Come with me/我喜歡上你時的內心活動/難得一遇/3am/空姐/近在千里/霸氣情歌/突然一生人/靈感床
2018 未來見/Let us go then you and I/愛情是一種法國甜品/漸漸/奉愛之名/飢餓遊戲/天地一沙鷗/幾分之幾/沉默的士高/慢慢喜歡你
2019 我們的基因/告別的藝術/我們都是這樣長大的/最後的信仰/波點女皇/Pretty Crazy/尋找白金漢/我們與愛的距離/如若我/Forever Young
2020 地球來的人/網絡安全隱患/再度/我在切爾諾貝爾等你/奇妙事不斷有/與人同行/未知道/無窮/東京人壽/阿茲與海默
2021 Lay On My Shoulder/先哭為敬/每當幻變時/Dear My Friend,/思念即地獄/你是一片雲/Ciao/CityPop/無名故事/告別式

年度大碟
2014 Frank - RubberBand
2015 豔羨 - 吳雨霏
2016 J-POP - 容祖兒
2017 Live in the Moment - Gin Lee
2018 L.O.V.E. - 陳奕迅
2019 Feanna 17+ - 黃淑蔓
2020 The album and the end of it - 麥浚龍/謝安琪
2021 人類世 - C AllStar

年度EP
2014 3 - 林奕匡
2015 大了一歲 - 連詩雅
2019 本原 - 陳健安
2020 Awaken - 馮允謙
2021 Life / Line - 馮允謙

年度新人 (金/銀/銅)
2014 Yukilovey/小塵埃/sis樂印姊妹
2015 Jude/Another Kitchen/黃淑蔓
2016 鄧小巧/張美儀/王嘉儀
2017 秦馨敏
2018 洪嘉豪
2019 The Hertz
2020 柳應廷
2021 MC張天賦/before the night ends/石山街

年度唱作人 (金/銀/銅)
2014 林奕匡/王菀之/yukilovey
2015 yukilovey/王菀之/林奕匡
2016 方皓玟/yukilovey/林奕匡
2017 林奕匡/王嘉儀/AGA
2018 Serrini/AGA/王菀之
2019 陳健安/馮允謙/陳蕾
2020 馮允謙/Serrini/黃妍
2021 馮允謙/AGA/Kendy Suen

年度組合 (金/銀/銅)
2014 RubberBand/C AllStar/小塵埃
2015 Supper Moment/C AllStar/Twins
2016 Super Girls/小塵埃/Supper Moment/
2017 Robynn & Kendy/RubberBand/Supper Moment/
2018 Dear Jane/RubberBand/Robynn & Kendy
2019 Nowhere Boys/Pandora/女聲合唱
2020 Per se/RubberBand/Pandora
2021 C AllStar/The Hertz/My Little Airport

年度男歌手 (金/銀/銅)
2014 周柏豪/林奕匡/洪卓立
2015 陳柏宇/周柏豪/林奕匡
2016 陳柏宇/張敬軒/林奕匡
2017 林奕匡/周柏豪/陳柏宇
2018 陳奕迅/張敬軒/許廷鏗
2019 陳健安/馮允謙/許廷鏗
2020 馮允謙/許廷鏗/陳健安
2021 馮允謙/MC張天賦/洪嘉豪

年度女歌手 (金/銀/銅)
2014 吳雨霏/王菀之/薛凱琪
2015 連詩雅/吳雨霏/yukilovey
2016 容祖兒/Gin Lee/方皓玟
2017 王嘉儀/Gin Lee/王菀之
2018 Gin Lee/鄧小巧/陳慧琳
2019 黃淑蔓/謝安琪/林二汶
2020 Serrini/黃妍/陳蕾
2021 AGA/陳凱詠/鄭欣宜

支持!Gin Lee 已經表明會出席

支持張蔓姿!希望The Hertz都執到個組合獎

希望我喜歡的歌大家也會喜歡
如果你喜歡的歌有Gin Lee份就唔使擔心了

希望蔡健雅有獎…

原來gin lee 20年冇十大冇三甲

希望今年掃獎
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

支持第一首雙周冠!

入來姿持… 姿要掃奬了?
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

支持!Gin Lee 已經表明會出席
WZA111 發表於 2022-12-20 20:19

但係Gin Lee冇獎就唔會出現

支持張蔓姿!希望The Hertz都執到個組合獎
weiquan 發表於 2022-12-20 21:01

今年組合好冇競爭 即管睇下執唔執到

如果你喜歡的歌有Gin Lee份就唔使擔心了
kel_kelvin 發表於 2022-12-20 22:04

如果我鐘意街燈呢

希望蔡健雅有獎…
bagfgfcde 發表於 2022-12-20 22:23

係咪入錯左錄影廠。。。

原來gin lee 20年冇十大冇三甲

希望今年掃獎
JasOh103 發表於 2022-12-20 23:12

當年唔知咩事第五位就out左WZA 而家聽番明明係年度級

支持第一首雙周冠!
ed8671ed 發表於 2022-12-20 23:18

年頭聽到年尾仲係好鐘意

入來姿持… 姿要掃奬了?
MCmatt 發表於 2022-12-21 06:49

核數c話未必

支持!
見到好多祖兒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 18 冠軍歌:陳慧敏 - 拯救我自己

當年唔知咩事第五位就out左WZA 而家聽番明明係年度級
Yan 發表於 2022-12-23 23:57

美男子與香煙           Gin Lee    05>09>06>16>18>20
好慘 Gin Lee is robbed!

~有獎競猜~

喺頒獎之前
大家可以化身核數c 亂估男女歌手、組合銀獎得主
最早又估中最多嘅會員會有獎品

張天賦
Gin Lee
per se

藍奕邦
泳兒
per se
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

藍奕邦
張蔓姿
my little airport

張天賦
張蔓姿
The Hertz

馮允謙
衛蘭
per se

張天賦
Gin Lee
COLLAR
Reason: 謙卑的人 只要做亞軍

藍奕邦
Gin Lee

MC
AK
MLA
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

藍奕邦
泳兒
My Little Airport

~有獎競猜~

喺頒獎之前
大家可以化身核數c 亂估男女歌手、組合銀獎得主
最早又估中最多嘅會員會有獎品{: ...
Yan 發表於 2022-12-25 22:08

陳奕迅
楊千嬅
Supper Moment
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

支持!
見到好多祖兒
JayantL 發表於 2022-12-24 00:18

共和唔係剩返好多祖粉

美男子與香煙           Gin Lee    05>09>06>16>18>20
好慘 Gin Lee is robbed!
kel_kelvin 發表於 2022-12-24 00:38

嗰陣應該聾左

Gin Lee 喺馬來西亞飛緊翻嚟趕住出席…

馮允謙
衛蘭
The Hertz

MC
Janice
The Hertz

支持 !

馮允謙
衛蘭
My Little Airport

張天賦
張蔓姿
per se

馮允謙
陳蕾
AYCK 粵語流行榜
第19週冠軍歌
至少做一件離譜的事 - Kiri T

Gin Lee 喺馬來西亞飛緊翻嚟趕住出席…
WZA111 發表於 2022-12-26 15:33

聽講係趕返嚟做頒獎嘉賓

支持gin lee 頒比 李幸運 李幸兒
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

聽講係趕返嚟做頒獎嘉賓
Yan 發表於 2022-12-27 15:10

準備頒獎俾泳兒同佢講
你 已經差不多了

期待!

wow 原來係今晚!
支持 希望美Gin會滿載而歸

見到大家估嘅獎 希望今晚嘅結果唔好嚇親大家

Yan 發表於 2022-12-27 20:37

Gin Lee女金最驚嚇

Yan 發表於 2022-12-27 20:37
已經入場坐定定啦

Gin Lee女金最驚
梨胃言 發表於 2022-12-27 20:39

好期待!

歡迎大家
同之前一樣 其實呢個頒獎禮係冇咩tag嘅
希望唔好悶親大家
首先頒發嘅係呢個獎

年度大碟

年度大碟除了今年的派台歌 亦會考慮碟中的非本年度派台歌和非派台歌
到底邊啲歌係加分 邊啲歌係減分 相信大家都心中有數

花鼠咁快有獎

入場支持
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

Hellosss

年度大碟

--------------------------------------------------------------
年度歌曲第十位

我起身 站於北極
我呼吸 學習活於安靜

年度大碟

-------------------------------------------------------- ...
Yan 發表於 2022-12-27 20:45

好彩唔係Time & Faith

快歌慢想好明顯係加分