返回列表 發帖

[圓滿結束,後會有期] BAG’S A-SIDE AWARDS 2022

多選投票: ( 最多可選 3 項 ), 共有 83 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限

一人最多三票,投選你最喜愛的2022香港單曲(有篩選)。

今年較早前,我(又要)進行強制檢測。才剛進檢測站,職員劈頭就問:「先生幾多歲?」當刻的我沒反應過來,加上向來對年齡這回事不太在意,隨便開口就說「十…」,然後想了想,才作更正。那時的我彷彿遭受到某種衝擊,意識到原來自己離一字頭已經有點距離了,意識到雖然成長無聲無色、卻是實實在在,意識到還有很多事情,就算再用力也無法挽回。

但這不是念舊的意思,因為這些年的我開始明白到,就算再美好的事,終結也是必然。而人生一直是不停地學習,學習跟不捨的道別,學習進化成更好的人,學習永恆是不可能的存在,於是我們必先接受生命的流逝,卸去了一些,才有力氣走到下個階段,深呼吸、再繼續,然後又是某種未知。生命是場歷奇,一切都是過程。

這個榜單在2013年成為輪流榜,2015年成為共和榜,到了2022年,已是我第八年擔任共和榜主。聽聞知音難覓,我卻常以榜會友,在這裡認識了為數不少熱愛香港音樂的樂迷,實在感恩。話到這邊,我發現這個榜單帶給我很多很多,而他的歷史任務也該完成了,是時候退場。我最多走到這裡,以後要靠你衝過去;我很幸運,也願幸運眷顧所有愛香港音樂、愛香港的人,在音樂中繼續尋得無窮快樂。

可否今次,只得今次,來出席 BAG’S A-SIDE AWARDS 的最後一夜,然後完結這場冬天的狂野。It may be out of sight, but never out of mind; I long for life in here, I long for a brand new day,生命的旅程才剛要開始呢!

------
BAG’S A-SIDE AWARDS 2022
1. 歐美年度推薦(十大專輯及單曲)
公布日期:05/01/2023
//

2. 台灣年度推薦(十大專輯及單曲)
公布日期:05/01/2023
//

3. 香港年度總結
共頒發 55 個獎項:
十五大專輯
三十大歌曲
五大音樂單位(榜分類;全年榜分最高的五個音樂單位)
年度單曲(榜分類;全年榜分最高的派台歌曲)
年度新人(榜分類;全年榜分最高的新晉音樂單位)
你最喜愛的單曲(有篩選)
年度熱播歌曲(不限地區)
年度熱播音樂人(不限地區)

公布日期:07-13/01/2023 (pre-ceremony)
公布十五大專輯 第十一至十五位
公布三十大歌曲 第十六至三十位

公布日期:14/01/2023
公布餘下獎項

It will captivate your mind crave so deep
It will sabotage myself like a sheep
Everyday I feel like I'm in war
Underneath the pain is a test to belief

-- Told You So
曲:Merry Lamb Lamb | 詞:Merry Lamb Lamb | 編:Merry Lamb Lamb、Yum Laksa | 監:龍展鵬 | 演:Merry Lamb Lamb

I know you’ll be there, I know you’d been there
高溫之中你是冷水滿瀉
漆黑之中你是火燒荒野
Do whatever you said, do whatever you said

-- Wanna Be Like You
曲:R.O.O.T | 詞:Jan Curious、9m88 | 編:R.O.O.T | 監:蘇道哲 | 演:R.O.O.T、9m88

Forget about it never mind  
This is my paradise
Forget about the boring life  
This is my paradise

-- 一樣
曲:張蔓姿 | 詞:張蔓姿 | 編:李一丁、Nic Tsui | 監:李一丁 | 演:張蔓姿

人活太耐 太耐 麻木更耐
還要更多 哪怕誰人傷害
明日你在期待 新天地又重來
誰流下眼淚 浸沒結的果

--
曲:The Hertz | 詞:Him Hui | 編:The Hertz | 監:The Hertz | 演:The Hertz

不要把幸福的相都放上網傳遞
世界都知道了並不代表一切
極盛大的婚禮轉眼已變前妻
能夠埋藏心底才算是最珍貴

-- 不要把冬天衫放回衣櫃
曲:林阿p | 詞:林阿p | 編:林阿p、阿賢、阿科 | 演:my little airport

我哋總係離別又再遇見
我哋總係遇見又再離別
總係信心毀滅後再重建
直到我哋額頭劃過弧線

--
曲:Triple G | 詞:Triple G、hinchan | 編:Triple G、hinchan | 監:Triple G、hinchan | 演:Triple G

仇與愛之間 都不確定
就如變態天生 貪玩天生
能夠赤裸 誰要壓抑
然後你會瘋狂翻開世上不相信的

-- 淹悶
曲:王嘉儀 | 詞:王樂儀 | 編:Voel | 監:王嘉儀、hirsk、Voel | 演:王嘉儀

從前共對每天 你若懷念
仍能超脫空間 肩並肩
對空氣 與空房 所演唱的歌
亦能共勉

-- 給缺席的人唱首歌
曲:馮允謙 | 詞:黃偉文 | 編:周錫漢 | 監:周錫漢 | 演:馮允謙

不要一語道破 盡情就算
誰料到 有時有時 可能可能
劈雷看人願
雷公嫌遠

-- 雷公
曲:iii | 詞:陳尖 | 編:iii、Hanz | 監:陳健安、iii | 演:陳健安、iii

何時哭o能咗 靠高歌尖叫calm down我
從無冷靜過 靠揮金捐錢 有無幫助
曾憤怒放任痛楚 依然覺得很錯
So I paid the therapist 陪我紓解情緒很多課

-- 樹木真美
曲:Serrini、Frankie Yip | 詞:Serrini | 編:Frankie Yip | 監:Frankie Yip | 演:Serrini

你有病 我有病 全世界有病
識得轉動嘅齒輪就叫做有命
忍氣吞聲 唔噤聲 嗌救命
Take it easy 有醫師就係有咁靈

-- 醫生我無病
曲:藍奕邦 | 詞:藍奕邦、Matt Force | 編:勳 Steffunn、藍奕邦 | 監:勳 Steffunn、藍奕邦 | 演:藍奕邦、Matt Force

我要向你大叫 我愛上了你
若你也愛上我
請隔著口罩 向我單單眼
牽手漫步下去

-- 關你屁事
曲:關勁松 | 詞:關勁松 | 編:Astrology | 監:Astrology | 演:關勁松的Astrology

香港年度總結

十五大專輯(排名分先後)
1. YESTERDAY’S IMPRESSIONS / Jonathan Yang
2. 折墮忘形 / 黃衍仁
3. 跟你開玩笑 / my little airport
4. Dark Light of the Soul / 泳兒
5. Genesis / Merry Lamb Lamb
6. Shan Shan 160 / FINGERGAP
7. 同名演奏專輯 / 崔展鴻
8. Sunrise / Teriver Cheung、蘇道哲
9. The Isle of Death and Rebirth / Voyage In Solitude
10. 如是我聞 / Luna Is A Bep
11. Unrest / Loisey
12. As If… / 海島小輪
13. Lurking / Wellsaid
14. Daughter / 衛蘭
15. Alexmalism / Alexmalism

三十大歌曲(排名分先後)
1. 嘔吐 / my little airport
2. Wanna Be Like You / R.O.O.T ft. 9m88
3. HAMMOCK/NEARLY GOD / Jonathan Yang
4. 淹悶 / 王嘉儀
5. 樹木真美 / Serrini
6. 默想空曠 / 黃衍仁
7. Candy / Arches
8. 擔遮要考牌 / SoWhat ft. krizzzi
9. 魔鬼 / Takeem ft. KOL141
10. 醫生我無病 / 藍奕邦 ft. Matt Force
11. 哺育 / 小本生燈 ft. Kelvin T
12. 岸 / Triple G
13. 給缺席的人唱首歌 / 馮允謙
14. 雷公 / iii、陳健安
15. sshhh… / 衛蘭
16. WHO A U ? / CHANKA、MAEL
17. 一樣 / 張蔓姿
18. Vajrasattva / Gravity Alterstra
19. 人 / The Hertz
20. 在路上 / 黃衍仁、611
21. 關你屁事 / 關勁松的Astrology
22. 盛放有時 / 海島小輪
23. 竊竊詩 / per se
24. 點點 / Yuki Lovey
25. 唔該睇路!!! / Luna Is A Bep
26. Jumbo / JVSY
27. lately / moon tang
28. Told You So / Merry Lamb Lamb
29. 第二時間 / 張國穎、翁清茹
30. 迷 / BEAT FRIDAY

五大音樂單位(排名分先後;全年榜分最高的五個音樂單位)
1. 蔡健雅 (380)
冠軍歌:Into The Wild 107 舊情歌 71 全部的所有 58 Om Tara 51
三甲歌:讓浪漫作主 35 出走 58

2. 藍奕邦 (369)
冠軍歌:醫生我無病 144 竇 121 圍牆倒下前 104

3. 張蔓姿 (338)
冠軍歌:一樣 130 不言自明 104
三甲歌:PANDA 35 關於纏綿 61
上榜歌:自救日常 8

4. my little airport (334)
冠軍歌:嘔吐 67 不要把冬天衫放回衣櫃 146
三甲歌:你把我的 121

5. Luna Is A Bep (312)
冠軍歌:overthinking 97 嗰一晚 129
三甲歌:怎麼想得到 33
上榜歌:REPLY 唔鍾意錢 53

年度單曲(榜分類;全年榜分最高的派台歌曲)
關你屁事 / 關勁松的Astrology (157)
曲:關勁松
詞:關勁松
編:Astrology
監:Astrology

你最喜愛的單曲(有篩選)
樹木真美 / Serrini [47]
曲:Serrini、Frankie Yip
詞:Serrini
編:Frankie Yip
監:Frankie Yip

年度熱播歌曲
不要把冬天衫放回衣櫃 / my little airport (193)
曲:林阿p
詞:林阿p
編:林阿p、阿賢、阿科

年度熱播音樂人
my little airport (3205)

Taiwan & International

Support!
才剛進檢測站,職員劈頭就問:「先生幾多歲?」當刻的我沒反應過來,加上向來對年齡這回事不太在意,隨便開口就說「十…」

Delusional...

支持

我細細個就聽過bag呢個名la

bag兒..

支持 2 3 4
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

在這裡認識了為數不少的香港樂迷,實在感恩。

原來你同我仲係 陌生人...

希望好歌有好報
美袋永遠係我偶像

Support Bag!!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

好心支持 GGG
Nick's Music Selection 2024 (Week 12)
1. 我們曾經白頭到老 - 王菀之  2. 說走就走 - 雷同二友  3. Back In The Game - COLLAR

支持
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

支持
全力谷淹悶

十…我都有十年啦…果然係元老祖粉

唔捨得…不過明白什麼都總有限期

頒完就會投
到時入場見!
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

支持

不來也不去 我會掛念你
細細個就睇你 依家睇到你摺榜 唉

仲記得啱啱識你嗰陣你用嗰張狗仔偷笑相
時日如霏
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

放鬆他一刻放他一天假(好老
未來唔捨得又反口玩返嘅話一定無任歡迎
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

支持

支持!

可以見證到呢個榜嘅變化係一件好神奇嘅事
記得以前冠過周二痾 由愛TAY到反TAY

支持!

記得以前冠過周二痾 由愛TAY到反TAY ...
ed8671ed 發表於 2022-12-25 23:55

告白氣球黑歷史

Support bag

Support bag
chachacharlie 發表於 2022-12-25 23:59
支持
K2022 發表於 2022-12-25 23:47
支持
ayckwan 發表於 2022-12-25 23:12
支持
全力谷淹悶
liwaynejason 發表於 2022-12-25 23:02
支持
RVHOCPC 發表於 2022-12-25 22:53
Support Bag!!
616.1314 發表於 2022-12-25 22:15
支持
梨胃言 發表於 2022-12-25 22:00

多謝支持!
Support!

Delusional...
kel_kelvin 發表於 2022-12-25 21:58

禾今年十七碎…

支持!

記得以前冠過周二痾 由愛TAY到反TAY ...
ed8671ed 發表於 2022-12-25 23:55

好耐冇聽2 all同Tailor
放鬆他一刻放他一天假(好老)
未來唔捨得又反口玩返嘅話一定無任歡迎 ...
JayantL 發表於 2022-12-25 23:36

愛娜
不來也不去 我會掛念你
細細個就睇你 依家睇到你摺榜 唉
Wonders 發表於 2022-12-25 23:19

聽講你細細個睇開其他榜…
十…我都有十年啦…果然係元老祖粉

唔捨得…不過明白什麼都總有限期

頒完就會投 ...
JasOh103 發表於 2022-12-25 23:07

你哋唔係hur我呀嘛?
支持
全力谷淹悶
liwaynejason 發表於 2022-12-25 23:02

我上咗九星期!
好心支持 GGG
Nicholas 發表於 2022-12-25 22:20

請好心支持而家仲係0票嗰首
希望好歌有好報
美袋永遠係我偶像
WZA111 發表於 2022-12-25 22:11

十二首都係好歌喎
原來你同我仲係 陌生人...
weiquan 發表於 2022-12-25 22:08

我也是陌生人了
支持 2 3 4
ifeinano 發表於 2022-12-25 22:06

mla 好慘…
bag兒..
小伙子. 發表於 2022-12-25 22:04

喜歡伙兒
我細細個就聽過bag呢個名la
Yan 發表於 2022-12-25 22:02

邊有可能…

仲記得啱啱識你嗰陣你用嗰張狗仔偷笑相
時日如霏
dongbb2332 發表於 2022-12-25 23:32

好耐矛上水嘅會員
早知係咁我唔調走竊竊詩 俾你投

天下無不散之筵席,支持bag兒
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

禾今年十七碎…
bagfgfcde 發表於 2022-12-26 09:37

明明你七十大壽都嚟緊…
二〇二三年度全女班投票

祝福
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

雖然你成日上林家謙嘅歌
但我都會支持你!

Time flies…

你走真係共和榜既一大損失
All the best anyways

Support! 期待最後一屆有好結果。
Ambrose's WK11 自我反省|中二寄生魂|You’re Gone

好想喊,同意終結是必然,只係真正到來不捨嘅感受就更濃烈,記得以前都係跟 bag 嘅推介先有所進步

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

support
gcgoobi 發表於 2022-12-27 10:16
Support! 期待最後一屆有好結果。
ambrose121 發表於 2022-12-26 23:32
祝福
帥小寶` 發表於 2022-12-26 20:09
天下無不散之筵席,支持bag兒
SugarFree 發表於 2022-12-26 11:43

Thanks all

明明你七十大壽都嚟緊…
616.1314 發表於 2022-12-26 11:53

#delusional

好想喊,同意終結是必然,只係真正到來不捨嘅感受就更濃烈,記得以前都係跟 bag 嘅推介先有所進步 {:1_114: ...
chanchan0909 發表於 2022-12-27 08:30

lol 唔係咩進步啦
叫做接觸多D奇怪歌都好

Time flies…

你走真係共和榜既一大損失
All the best anyways
-Prince- 發表於 2022-12-26 22:08

王子王子王子
有你支持好開心

雖然你成日上林家謙嘅歌
但我都會支持你!
josey 發表於 2022-12-26 20:54

係咪認錯人
我唔係 Wonders...

SUMMARY #1
最多冠軍之男歌手、女歌手、樂隊組合

做下歷年總結先
首先有 2012 - 2022 年最多冠軍既男歌手、女歌手、樂隊組合
(唔係2011年開始計既原因係當年仲係試榜)

樂隊組合
RubberBand [13.5]

2012: 4 [Easy、睜開眼、Slow & Easy、夥伙]
2013: /
2014: 2 [坦白、前面尚有一萬里]
2015: /
2016: 0.5 [終於好天氣]
2017: 1 [山河故人]
2018: 1 [未來見]
2019: 1 [孤島人]
2020: 3 [漫長、百毒不侵、每道微小]
2021: 1 [Ciao]
2022: /

男歌手
陳柏宇 [10.5]

2012: 2 [時機、動物農莊]
2013: 3 [身邊人、贖罪、Baby Don't Cry]
2014: 1.5 [I Wanna Fly、勇者的浪漫]
2015: 2 [回眸一笑、航拍]
2016: 1 [乜青]
2017: /
2018: /
2019: /
2020: 1 [哪個明日]
2021: /

Sorry but I don't remember like 70% of these songs lol

女歌手
蔡健雅 [19]

2012: /
2013: 2 [單戀曲、極光]
2014: 2 [Keep Breathing、被馴服的象]
2015: 2 [異類的同類、失語者]
2016: 3 [活著是最好的死亡、先生有事嗎?、菲林]
2018: 2 [遺書、舞步]
2019: 1 [我要給世界最悠長的濕吻]
2020: /
2021: 3 [Bluebirds、Breakdown、讓浪漫作主]
2022: 4 [Into The Wild、舊情歌、全部的所有、Om Tara]

陳伯好勁
有冇李幸兒同江海迪歷年上榜紀錄

陳伯好勁
有冇李幸兒同江海迪歷年上榜紀錄
梨胃言 發表於 2022-12-30 13:55

AGA 有六首冠軍歌
2014: 一
2015: 若
2016: 孤雛
2017: 3AM
2018: 小問題
2021: Citypop

Gin 有三首
2012: Falling、今天終於一人回家
2014: /
2015: /
2016: /
2018: 天地一沙鷗
2021: /

AGA 有六首冠軍歌
2020: ...
bagfgfcde 發表於 2022-12-30 13:59

9首都好聽

AGA 有六首冠軍歌
bagfgfcde 發表於 2022-12-30 13:59

啱數了
6年一冠Gin
2024可以復榜
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

支持

陳伯好勁有冇李幸兒同江海迪歷年上榜紀錄
梨胃言 發表於 2022-12-30 13:55

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
Woo~Tell me how you feel it
Woo~ Gonna let you know, Imma let you go
It's hard to follow me, but it's good to walk with me

支持

**** 本內容被作者隱藏 ****
on07111 發表於 2022-12-30 14:32

好勁

想知容祖兒幾多冠
二〇二三年度全女班投票

AGA 有六首冠軍歌

冇記錯嘅話若好似係至尊 gaga好叻

SUMMARY #1
最多冠軍之男歌手、女歌手、樂隊組合

做下歷年總結先
首先有 2012  ...
bagfgfcde 發表於 2022-12-30 13:50

天使與魔鬼:4
失語者:5
濕吻:3
DEPART: 7

DEPART贏失語者好多

天使與魔鬼:4
失語者:5
濕吻:3
DEPART: 7

DEPART贏失語者好多
WZA111 發表於 2022-12-30 19:58

嗰陣想自plug哂失語者十首
冇記錯嘅話若好似係至尊 gaga好叻
Yan 發表於 2022-12-30 19:57

呢個又係好噴… glad I have moved on from pre-2017 self
想知容祖兒幾多冠
616.1314 發表於 2022-12-30 19:49

好多 有十五首 贏咗安琪 (好似12.5首)
好噴水
2017年之後計得一首
支持

**** 本內容被作者隱藏 ****
on07111 發表於 2022-12-30 14:32

多謝支持2012年嘅榜主
啱數了
6年一冠Gin
2024可以復榜
JasOh103 發表於 2022-12-30 14:11

lol, no.