返回列表 發帖

Long's Music Picks 2023

2023 根據平均壽命 我的生命原來已過了四分一
人生的新一季已悄悄開始

看著前面一段再一段的旅程
希望自己繼續在平常心境中探取 沿路的風呂

新一年祝福大家平安健康 同埋有多啲好歌聽
重溫2022頒獎禮

Long's Music Picks 2023 冠軍歌

Week 1: sshhh... - 衛蘭
Week 2: 鬼怒川 - 周國賢
Week 3: Me and the Moon - 馮允謙
Week 4: 火海 - 留香瓊
Week 5: Fall Back To Bed - Charming Way
Week 6: 神話 - Novel Fergus
Week 7: 我這樣活了一天 - 鄭秀文
Week 8: 吟鈴 - 黃凱逸
Week 9: 命之道 - The Hertz
Week 10: Unison - Ragpickers

Week 11: water comes out of my eyes - moon tang
Week 12: 愛是... 2.0 - 鄭秀文
Week 13: MIZU - AGA (2 weeks no.1)
Week 14: *~Silencio....shh - Marf 邱彥筒
Week 15: 國際孤獨等級 - gareth.t
Week 16: MIZU - AGA (2 weeks no.1)
Week 17: Inside My Head - Bedroom Party
Week 18: 同性密友 - The Hertz
Week 19: 晚安 - 謝安琪
Week 20: It's Autumn - WanillaCoCo

Week 21: 蓮 - Regen C.
Week 22: floor plan - moon tang
Week 23: 針對人類 - R.O.O.T
Week 24: NOISY - CHANKA
Week 25: 君莫問 - Luna Is A Bep
Week 26: 我們的鬼魂 - 王嘉儀
Week 27: 好好掛住 - 陳健安
Week 28: You First - Jeremy Lee 李俊傑
Week 29: God Save The Queen - 方皓玟 / mansonvibes
Week 30: 怪我只敢做好人 - 林家謙

Week 31: FIRST CLASS - Gordon Flanders
Week 32: 企好 - Gin Lee

Week 33: 一 - xxtilldawn / Kiden
Week 34: Count to Ten - AGA
Week 35: 路仍長 - 雷同二友
Week 36: Special One - AGA
Week 37: 關我蛋治 - Kiri T
Week 38: Again! - Edan 呂爵安
Week 39: 威廉 - 何韻詩
Week 40: 後人類的美麗與哀愁 - 李幸倪

Week 41: gömböc - hirsk / CHANKA
Week 42: 神的不在場證明 - 陳蕾
Week 43: 命 - 藍奕邦
Week 44: 練功 - 陳凱詠
Week 45: 駱駝 - my little airport
Week 46: 訣 - The Hertz
Week 47: Race of Faith - 王嘉儀
Week 48: 時機已到 - 陳凱詠
Week 49: Something I Can Never Have - ANWIYCTI
Week 50: 在我失去色彩之前多多指教 - per se

Week 51: 懷舊是一種品味 - 陳柏宇
Week 52: 十年如一日 - 陳慧敏

榜豬好老

差啲以為係 3/8

存在有甚麼 我有很多
有更多命數

咁快出呢首咁五年後揀邊首
Support gin stan
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

1/4同3/8差太遠
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

支持 WZA

可能我都有3/8了… kay
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

提起 母親總算健康算做唔錯
朋友 望穿秋水最終開始拍拖
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

支持榜主
1/4還是3/8都比較年輕
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

支持榜主 希望今年有多d好歌啦

支持美男子
新一年要繼續同 Yan豬幸福快樂
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

榜豬好老
Yan 發表於 2023-1-6 19:48
我好老 你咪超老

差啲以為係 3/8
chachacharlie 發表於 2023-1-6 19:59

你係咪已經 3/8。。

存在有甚麼 我有很多
有更多命數
kel_kelvin 發表於 2023-1-6 20:54

快啲趁年頭出歌啦 please

咁快出呢首咁五年後揀邊首
Support gin stan
JasOh103 發表於 2023-1-6 21:09

Fake news
係9/10年後

1/4同3/8差太遠
Nicholas 發表於 2023-1-7 02:03

眨下眼就過。。好驚

支持 WZA
bagfgfcde 發表於 2023-1-7 09:05

多謝 BAG!

可能我都有3/8了… kay
MCmatt 發表於 2023-1-7 10:24

心境年輕最緊要

提起 母親總算健康算做唔錯
朋友 望穿秋水最終開始拍拖
John 發表於 2023-1-7 10:32

嬅嬸準備強勢上榜

支持榜主
1/4還是3/8都比較年輕
ayckwan 發表於 2023-1-7 10:43

多謝!都要好好珍惜時間

支持榜主 希望今年有多d好歌啦
小伙子. 發表於 2023-1-7 11:51

多謝!希望每個單位都真係做到用作品說話

支持美男子
新一年要繼續同 Yan豬幸福快樂
616.1314 發表於 2023-1-7 14:20

多謝!冇咗發帖榜冇得比我地大肆放閃

Long's Music Picks 2023 Week 01

如亦可以暫停
即使只得一剎
還我片刻的安寧

RK   LW  NW  PK   Song          
01 04 03 01 
sshhh... - 衛蘭
02 03 03 02 
鬼怒川 - 周國賢
03 XX 01 03 Fall Back To Bed - Charming Way

04 XX 01 04 火海 - 留香瓊

05 XX 01 05 至少還有你取暖 - 梁釗峰

06 07 04 02 
言之無物 - 陳蕾 / 岑寧兒
07 XX 01 07 讓時間變慢 - 雷同二友

08 XX 01 08 My Little Christmas - iii

09 XX 01 09 bad weather - moon tang

10 XX 01 10 第一個迷 - 魏浚笙

Out... 
XX 01 05 01 
Wanna Be Like You - R.O.O.T
XX 02 05 02 岸 - Triple G

XX 05 03 05 愛情只是藝術品 - 蘇麗珊
XX 06 07 01 嗰一晚 - Luna Is A Bep

XX 08 05 01 坐看雲起時 - 柳應廷
XX 09 05 01 厭惡物圖鑑 - 陳健安

XX 10 07 01 圍牆倒下前 - 藍奕邦

歌曲推薦 
一秒 - 岑寧兒 / 陳奕迅

不過 一秒
給予你的 一切 都離別
不過 一念
天上也人間

只想支持Jeffrey

之後如常星期四報榜

Good #1 song for week 1

雖然銀獎得主今年推出嘅作品都幾好,但其實金獎得主Jeffrey作品比較啱我心水,令我感覺喺未來自己會鐘意金獎得主Jeffrey嘅作品多啲 (希望我唔會比人打,亦希望唔會要有binc嘅一日 ),anyways 支持獨立歌手!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

希望今年撞少啲冠。。。

大洗榜。。。冠軍歌唔錯

希望毅進生翻去拍劇

只想支持Jeffrey
Yan 發表於 2023-1-7 20:22
喜歡上 Jeffrey

Good #1 song for week 1
kel_kelvin 發表於 2023-1-7 20:48

個個禮拜都係 good song!

雖然銀獎得主今年推出嘅作品都幾好,但其實金獎得主Jeffrey作品比較啱我心水,令我感覺喺未來自己會鐘意金 ...
on07111 發表於 2023-1-7 21:59

又binc 好熟我啲頒獎禮 tag
但係暫時睇未必會畀獎佢 我有理性嘅一面

希望今年撞少啲冠。。。
weiquan 發表於 2023-1-8 13:56

上年有36首。。今年第一個禮拜已經撞咗

大洗榜。。。冠軍歌唔錯
ambrose121 發表於 2023-1-8 18:23

新年新氣象!

希望毅進生翻去拍劇
bagfgfcde 發表於 2023-1-8 18:59

佢可以選擇留喺屋企陪我

Long's Music Picks 2023 Week 02

如想愛就愛
別理 世間遍地惡魔
別信歪理 人臉似糖果
像我偏要喜歡鬼火 愛是盲目不過卻不傻

01 03 04 01 
鬼怒川 - 周國賢
02 04 02 02 
火海 - 留香瓊
03 03 02 03 
Fall Back To Bed - Charming Way
04 01 04 01 
05 09 02 05 
bad weather - moon tang
06 XX 01 06 甜蜜在十點五十九分前 - 張蔓莎

07 XX 01 07 Me and The Moon - 馮允謙

08 05 02 08 
至少還有你取暖 - 梁釗峰
09 XX 01 09 LOVERSE - 呂爵安

10 07 02 07 
讓時間變慢 - 雷同二友

Out... 
XX 06 04 02 
言之無物 - 陳蕾 / 岑寧兒
XX 08 01 08 My Little Christmas - iii
XX 10 01 10 第一個迷 - 魏浚笙

歌曲推薦 
荒島之幻象 - 陳蕾

如果 荒島中有你伴我蹉跎 可算不枉
好好抱月光 將今天痛快活過一趟 把死也淡看

支持ban咗Dum Dum

新上榜都好聽

支持ban咗Dum Dum
梨胃言 發表於 2023-1-12 16:01
IDK/敢都上咗一個禮拜第10

Dum Dum 多過一個禮拜嘅應該

新上榜都好聽
Yan 發表於 2023-1-12 19:26

我都同意!LOVERSE 好聽過佢所有歌

Long's Music Picks 2023 Week 02

如想愛就愛
別理 世間遍地惡魔
別信歪理 人臉似糖果
像我偏要喜歡鬼火  ...
WZA111 發表於 2023-1-12 15:57

鬼怒川係值得 XD
    畢竟真係等左好耐先出到 而個笛聲好好 J
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

新上榜有莎莎
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

鬼怒川係值得 XD
    畢竟真係等左好耐先出到 而個笛聲好好 J  ...
Nicholas 發表於 2023-1-16 00:36

同demo版感覺好唔同 鍾意呢個版本多啲

新上榜有莎莎
MCmatt 發表於 2023-1-16 11:55

熱香餅好味!

Long's Music Picks 2023 Week 03

I’ll be talking to the moon, just thinking about you
When I, look up at the stars, I see is your smile
分秒 仍留戀妳 仍回憶妳 去哪裡與妳重遇

01 07 02 01 
Me and The Moon - 馮允謙
02 03 03 02 
Fall Back To Bed - Charming Way
03 09 02 03 
LOVERSE - 呂爵安
04 06 02 04 
甜蜜在十點五十九分前 - 張蔓莎
05 01 05 01 
鬼怒川 - 周國賢
06 XX 01 06 孤單 - gareth.t / asiatic.wav

07 XX 01 07 神話 - Novel Fergus
08 02 03 02 
火海 - 留香瓊
09 XX 01 09 
Dum Dum - Gin Lee
10 XX 01 10 窮人的薔薇 - 陳蕾

Out... 
XX 04 04 01 
XX 05 02 05 bad weather - moon tang
XX 08 02 05 至少還有你取暖 - 梁釗峰

XX 10 02 07 讓時間變慢 - 雷同二友

歌曲推薦 
水星逆行 - 連詩雅

過去一段時間都真係頗有壓力

咁啱睇到原來呢段日子係水逆

雖然唔係好信星座
但希望完結後一切會更好!

若水星倒後再行 將沖淡你的吸引
我命運 亦終於靠我 不靠運

原來榜主係星座L

俾個膊頭你lay下

DUM成績好過IDK/GUM
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

熱香餅好味!
WZA111 發表於 2023-1-19 08:13

配熱香餅很鍾意 甜到漏

身體很誠實 支持
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

Dum Dum高過窮人的薔薇

Fergus高過Dom Dom
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

又被你搶先一步。。。

頭三名高汁
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

原來榜主係星座L

俾個膊頭你lay下
Yan 發表於 2023-1-19 08:48
咪話唔係好信星座囉

不過同某星座嘅人好似真係特別唔夾 雙子座

DUM成績好過IDK/GUM
on07111 發表於 2023-1-19 08:52

第一個禮拜已經好過 應該未 out 嘅

配熱香餅很鍾意 甜到漏
MCmatt 發表於 2023-1-19 10:10

睇嚟呢位會員鍾意聽甜故。。

身體很誠實 支持
JasOh103 發表於 2023-1-19 11:41

一開頭同想像中嘅神曲相差太遠姐

Dum Dum高過窮人的薔薇
梨胃言 發表於 2023-1-19 14:14

兩首榜上表現將會不相伯仲

Fergus高過Dom Dom
FoldCC 發表於 2023-1-19 14:42

Dom Dom 都有 Fergus

又被你搶先一步。。。
weiquan 發表於 2023-1-19 21:49

我覺得陸續有嚟

頭三名高汁
ayckwan 發表於 2023-1-20 09:28

多謝支持跌翻落床!

咪話唔係好信星座囉

不過同某星座嘅人好似真係特別唔夾  雙子座
WZA111 發表於 2023-1-21 07:53

嚇死 以後你講人馬座

Long's Music Picks 2023 Week 04

就讓它變 浪漫時候 不需意思
就讓它變 寂寞時候 不想你知
就讓它不智

01 08 04 01 
火海 - 留香瓊
02 06 02 02 孤單 - gareth.t / asiatic.wav
03 02 04 02 Fall Back To Bed - Charming Way
04 07 02 04 神話 - Novel Fergus
05 01 03 01 Me and The Moon - 馮允謙
06 03 03 03 LOVERSE - 呂爵安
07 09 02 07 Dum Dum - Gin Lee
08 XX 01 08 時間計 - Triple G
09 XX 01 09 一個人走走 - 岑寧兒
10 XX 01 10 塵埃_Us - Beat Friday

Out... 
XX 04 02 04 
甜蜜在十點五十九分前 - 張蔓莎
XX 05 01 05 鬼怒川 - 周國賢
XX 10 01 10 窮人的薔薇 - 陳蕾

歌曲推薦 
未來 - 何韻詩

繼續期待 我不要 得到你
願你永遠似 將會上畫的好戲
讓我密切地去等 下期

嚇死 以後你講人馬座
Yan 發表於 2023-1-21 12:20

星座都話人馬座唔啱
不過 so far 遇到嘅都冇問題
即係星座係錯!

喜歡幸兒7

窮人的薔薇一周命 Dum Dum未out
Talent always wins
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

9>7>5>3>1!

熱香餅咁快走

05 & 10 已經 OUT
AYCK 粵語流行榜
第16週冠軍歌
Diff. - 李幸倪

MCmatt 發表於 2023-1-26 09:57
好慘。。

喜歡幸兒7
梨胃言 發表於 2023-1-26 11:12

幸兒走勢 9>7

窮人的薔薇一周命 Dum Dum未out
Talent always wins
Humeny 發表於 2023-1-26 11:21

應該仲有多一陣嘅

9>7>5>3>1!
kel_kelvin 發表於 2023-1-26 11:46

下首歌走勢!

熱香餅咁快走
Yan 發表於 2023-1-26 15:26

有啲唔襟聽

05 & 10 已經 OUT
ayckwan 發表於 2023-1-27 10:20

05 都五個禮拜好勁啦!