返回列表 發帖

偷情 - 盧瀚霆

單選投票, 共有 166 人參與投票
12.65% (21)
2.41% (4)
6.63% (11)
1.20% (2)
77.11% (128)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: nellyw

派台日期: 20/01/2023

曲 : C. Y. Kong
詞 : 林夕
Rap 詞 : Anson Lo 盧瀚霆
編 : 徐浩 / 黃兆銘
監 : 徐浩

比引火更吸引 摩擦一剎火花比星光迷人
比得到了的都著緊 比暗戀更黑暗
比掛心睡不安枕 但上癮
等不可預計的餘音

如果可以磊落 誰情願閃躲
如果可以快樂 誰情願忘掉心魔

或者 偷歡算不上偷情
亦比 寂寞人值得高興
難共處 仍有權去憧憬
信不過感情 從未謀面才像愛情

或者 偷心要先去偷情
為了 擔一個愉快罪名
能瀏覽遍好風景才去認命
才不再須要突發事情

如果可以磊落 誰情願閃躲
如果可以快樂 誰願意關起了心魔

或者 偷歡算不上偷情
亦比 寂寞人值得高興
難共處 仍有權去憧憬

或者 偷心要先去偷情
為了 擔一個愉快罪名
能瀏覽遍好風景才去認命
才不再須要突發事情

One, one shot and we gotta roll
Two, too hot we can’t lay it low
Three, flee away no control
Four, wrap it up get set go
I been known to get what I want
You are the one I want
Feels wrong but it’s so right
Now come over here let me tame for the night

偷歡算不上偷情
亦比 寂寞人值得高興
難共處 仍有權去憧憬

或者 偷心要先去偷情
為了 擔一個愉快罪名
能瀏覽遍好風景才去認命
才不再須要突發事情
或者 偷歡算不上偷情

或者 偷心要先去偷情
為了 擔一個愉快罪名
能瀏覽遍好風景才去認命
才不再須要突發事情
或者 偷歡算不上偷情

今次vocal有進步,覺得仲好聽過佢之前自己嘅慢歌,細膩咗好多,徐浩有功

以翻唱嚟講都唔失禮,我係收貨
改編歌要唱到自己個人風格好難
唔需要同哥哥比,亦都無得比

個intro/中段music break係咪interpolate左開到荼蘼段弦樂

個intro/中段music break係咪interpolate左開到荼蘼段弦樂
masterdragon 發表於 2023-1-27 01:07

覺得新版呢個編曲幾正,豐富咗好多

比想像中好
本身以為會災難 但turn out都唔錯
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

算OK啦!當然無得同哥哥比

咁多打手嘅...好難聽
I talk a lot of BS.

咁多打手嘅...好難聽
angelicdestiny 發表於 2023-1-27 02:27

佢唱歌有好聽過咩? 可能因為冇想像中差,所以高分?

今次選曲醒目左, 揀首難度唔高既
加上編曲唔差, 好難會難聽
不過之前 Hins+Shirley 翻唱真係超班
完全冇得比

新城拉晒掣播 有錯覺覺得唔太難聽
但唱K level is expected
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

佢其他歌將個標準拉得太低,搞到呢首我反而接受到 不過rap嗰段都係好難頂,唔加會好啲
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

唔了唔了 無聲無氣好平淡咁 首歌變得好悶Zzz
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

核突報警.謝謝

唔了唔了 無聲無氣好平淡咁 首歌變得好悶Zzz
MCmatt 發表於 2023-1-27 10:56

ian粉都好意思話人歌悶笑咗

佢其他歌將個標準拉得太低,搞到呢首我反而接受到 不過rap嗰段都係好難頂,唔加會好啲 ...
mictong 發表於 2023-1-27 10:45

同意可以唔加rap,不過又未至於話難頂嘅
其實rap詞寫得ok,算幾貼合首歌
最後個句:過嚟,今晚等我馴服你

無未出歌前一面倒所講嘅咁不濟
其實可以接受
係加段rap落去唔知想點

褻辱神壇、侮辱先人

期待環球呢個有趣既Re Cap水計劃,1fun鼓勵anal
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

期待有趣既Re Cap水計劃,1fun鼓勵anal
FoldCC 發表於 2023-1-27 14:36

想提下你,用呢個詞其實都係侮辱緊哥哥hater無腦果然係真

串燒控 發表於 2023-1-27 14:47

我講緊環球cap水計劃好fun好有趣,隻字無提過張國榮
  (定係你覺得環球無cap過水?環球大把先例喔
    想問邊part關Respect/Shame張國榮事

而且呢次Vocal的確好過上首永順街,係值得鼓勵。

同埋原來鼓勵Anal係唔得既,希望Santos唔好咁玻璃心啦
(我只針對佢唱歌嘅嘢,佢做其他嘢我唔care)
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

我講緊環球cap水計劃好fun好有趣,隻字無提過張國榮
  (定係你覺得環球無cap過水?環球大把先例喔{ ...
FoldCC 發表於 2023-1-27 14:55

粗言穢語,侮辱完人,仲屈返人玻璃心?
你咪繼續兜,個詞咩意思你會唔知?

真唔知就去讀多啲書再嚟踩人

段Rap嚇親寶寶

其他部份,唱K feel,一般貨色
Follow my IG: @delightcantopop

唔夠青春頌嗚嗚嗚好聽
1分

呢啲肉酸cap水project梗係搵返啲肉酸歌手參與啦
歌嚟講就唱得好平好冇feel 段rap又係冇厘頭
鏡團嚟講只可以話好過姜濤
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

每次佢出歌都會有同一班打手喺度盲撐同圍爐取暖
有冇諗過咁做好嘔心?
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

其實好想投0分
一分都縑多
不正常人類推介榜 2024 Week 13
1. 無傷大雅 - 林峯 2. 一個眼神 - my little airport 3. 無答案 - 林家謙

每次佢出歌都會有同一班打手喺度盲撐同圍爐取暖
有冇諗過咁做好嘔心?
an_kp_on_edge 發表於 2023-1-27 17:25
唔會,因為已習以為常
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

每次出歌都會有同一班人喺度盲反同人身攻擊
有冇諗過咁做好嘔心?

邊個唔跟住一齊踩嘅,就屈人盲粉

以歌論歌都叫 神徒/鏡粉?

隨便一拉上去都好多唔同分可以投
但係都要有心揀個1分嚟投
在這畢生不滅 無極的狀態

其實佢係咪一定要唱英文rap?

由中學到依家 佢唱歌都仲係咁難聽
係咪本身零分 先可以每一首歌都話進步左
都仲係偏難聽?
利申:唔係鏡粉

同居陌生人個啲風格先啱佢唱
Cd ver 又未去到災難
要聽下四月一紅館live先知

同哥哥就根本無得比
再將我相信的如煙火般綻放

同居陌生人個啲風格先啱佢唱
Cd ver 又未去到災難
要聽下四月一紅館live先知 ...
kaman921 發表於 27/1/2023 22:13

期待個陣容

期待個陣容
jcbartleby 發表於 2023-1-27 22:17

炎明A,聲夢2都有
曾比特雖然個心係紅  但係應該最好係佢
再將我相信的如煙火般綻放

炎明A,聲夢2都有
kaman921 發表於 27/1/2023 22:19

哥哥fans應該唔會想入場睇

沒有rap更好

認真聽左 !
前奏好澎湃,但佢一出聲真係打冷震,把聲好SISSY
去到CHORUS 前還OK,但到CHORUS 就唱到完全0 起伏

不過我反而欣賞佢RAP 果段,似反D 樣,好過佢唱歌N 倍

5分 俾關淑怡版

隨便一拉上去都好多唔同分可以投
但係都要有心揀個1分嚟投
losyes 發表於 2023-1-27 20:00

1fun都似有機過百,結果仲係未有人投2同4fun

1fun都似快過百,結果仲係未有人投2同4fun
FoldCC 發表於 2023-1-28 00:38

64同過百又有段距離
留得言都交代聲我係64嘅一分子

要用偶像嘅耳朵聽,唔應該用歌手嘅呎

唔夠青春頌嗚嗚嗚好聽
1分
qwerzx 發表於 2023-1-27 16:15

想佢出青春頌 CD VERSION

要用偶像嘅耳朵聽,唔應該用歌手嘅呎
米色蘇 發表於 2023-1-28 08:05

喺cm壇,偶像歌手、跳唱歌手,同唱作歌手嘅呎唔一樣

串燒控 發表於 2023-1-27 14:47

當年唔明哥哥點解咁紅嘅人今日都唔會明AL多fans

好聽過 Dum Dum
所以比2分

炎明A,聲夢2都有
kaman921 發表於 2023-1-27 22:19

偏不怕背包沉重
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

有一些歌詞咬字不太好

我吐了