返回列表 發帖

良心發現 - 許廷鏗

單選投票, 共有 106 人參與投票
67.92% (72)
5.66% (6)
5.66% (6)
3.77% (4)
16.98% (18)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 02/02/2023

曲: 陳考威/AP潘宇謙
詞: 許廷鏗
編: 黃兆銘
監: 陳考威

可不可不要提我
鬆開手的結果
不捨得失去聯絡
只可惜一碰即破
遺下了我 我亦會不安
刺痛又如何

請施捨一次容錯
不安感比較多
想開口請你留低 有什麼不妥
能承認錯過 我面對一次
這種結果

良心發現後 寧願從沒有牽手
良心責備後 明日仍是虛構
既沒有開口 也沒有資格再逗留
遺願我 夢裡尚記起所有

從今到日後 如未能為你分憂
容許我殿後 期望來日再補救
假的永久 假想一切再重頭
曾做錯都不追究
免卻我此刻歉疚

狠心的斬斷聯絡
應該很灑脫麼
怎麼不敢再回憶 那日的經過
求饒未似我 我願意一試
可否結果

良心發現後 寧願從沒有牽手
良心責備後 明日仍是虛構
既沒有開口 也沒有資格再逗留
遺願我 夢裡尚記起所有

從今到日後 如未能為你分憂
容許我殿後 期望來日再補救
連犯錯都不追究
卻叫我一生悔疚

會自責 偏不懂 怎樣自救
擦掉痕跡很久 怎會念舊
再內疚 也別要 找藉口

良心發現後 回望曾共對星斗
良心責備後 曾在乎著擁有
再沒法廝守 也沒有資格可搶救
明白我 做錯認錯也不夠

只想到日後 遙望前面那星斗
恆星會墜落 明日重現那星宿
終需撤走 傷春悲秋去或留
情共愛不必深究
再愛也不需佔有

啲咬字可唔可以再好啲

咁多年都係咁

依首有啲K有啲自己感受就明顯回勇

獨立開初佢太勉強自己擔起林夕啲大意義了
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

OK, 幾鐘意, 前奏有 d 似兒登首《小諧星》原來都係黃兆銘有份編曲.

良心發現 係 零鏗 自己填詞, 佢話係講 "發現自己做得唔夠好, 自己錯過左嘅愛情" 好 confusing, 係送卑某君嘅最最最最後一首歌 and finally move on? 定係同某君聯絡番同和好左, 起碼做番朋友? 魚與熊掌不可兼得, 但學識再愛也不需佔有?

From 1:12

謝茜嘉暗示零鏗可能有新歡, 又或者可能係想同舊愛復合, 暗地鼓勵零鏗 "脱下假面具" (出櫃??) 話 "原來覺得佢最好?", "本來想叫佢 (零鏗) 追返佢", "假面具, 許廷鏗係時候脱下某一 d 野... 你就會得到翻對方嘅 (謝茜嘉指住自己個心)", "公開啦", 零鏗話 Joyce 個 d 叫煙幕, 又話有首歌叫 一場同學 (青春頌 2.0), 想追返某君?  

From 1:57 一場同學
From 3:24 謝茜嘉鼓勵零鏗出櫃脱下假面具
From 5:28 零鏗尷尬臉紅對鏡頭同對象"表白"

已經好過曬佢上年啲歌

0鏗真係好鍾意鴻鈞
乾一罐冰汽水

唱k歌咪幾好 5分
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

Live Version

今次揀歌揀得幾好啊
如果十大有兩個獨立quota嘅話 希望今次有佢
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

好耐冇覺得佢有首好好聽嘅歌
今次終於有呢種感覺
利申:唔係鏡粉

唱返K 歌真係即刻回勇
無謂夾硬唱d 大topic
情歌唱得好其實唔係壞事

每一次都係得 陳考威 幫到佢
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

OK, 幾鐘意, 前奏有 d 似兒登首《小諧星》原來都係黃兆銘有份編曲.

良心發現 係 零鏗 自己填詞, 佢話係講  ...
boy4dudes 發表於 2023-2-5 13:51

佢係肥得黎都仲可以睇到嗰靚仔樣。
例申:的水控

0鏗真係好鍾意鴻鈞
kio0909 發表於 2023-2-5 14:44
零鏗今年春心蕩漾, 好事近? Maybe 想通左就快要出櫃? Aunty 邦 would be so proud 定係會同公司女助手高層公開 "戀情"?

2021 被前公司分手
久天長地 - 唱首 sad sad 地嘅舞台劇歌 warm up 下先
佛系人生 - 失落, 不過人前扮無事, 唱首懶係看破人生嘅歌 "balance" 下  (Stages of Grief: Denial), 決定任性做張黑膠碟+夕爺包碟自療 (Stages of Grief: Anger - turn anger into energy 做碟)

2022 繼續經歷 Stages of Grief 同自療
修羅場 - 唱首另類少少嘅歌 "breakthrough"
沒有人可以為你的幸福負責、煽風點火、有今生沒來世 - 慢慢咀嚼夕爺嘅詞自療 (Stages of Grief: Anger, Bargaining, Depression)
亻言、假面具 - 同造星班女女合作下 (it's a good distraction), 年尾開始風騷 (as seen in 假面具 MV) (某君當時就快同大台唱片公司完約, maybe 零鏗同某君聯絡番?)
消音室 (埋班作樂II)、香港式聖誕 (with 6號) - 零鏗's happy self 似回來了, "最黑處 我寫我歌 重頭唱 願我可", "情況不會壞過寒冬 抓緊此際 率性" (Stages of Grief: Acceptance)

2023 年頭春風滿面地宣傳傷感情歌
良心發現 - 貌似少少傷感嘅情歌, 但係講首歌時春心蕩漾, 好似希望有心人聽到呢首 "道歉歌" 咁, "明白我 做錯認錯也不夠 情共愛不必深究 再愛也不需佔有"

香港樂壇 hehe sheshe love stories:
2000s Hins & Kenny (點解分手? ), 祖詩 (師兄介入)
2010s Albert (姣婆介入)
2020s Danson (估計會有女埋兒登身)

好聽,5分

Another Live

5分

成首歌個feel 有d 似amei 首連名帶姓

等緊一場同學
Week 10
冠軍歌:吳業坤 - 啲咁多

佢最適合唱嘅始終都係K歌,好好聽
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

成首歌個feel 有d 似amei 首連名帶姓
victor1991415 發表於 2023-2-5 21:59

我覺得似小諧星,尤其intro
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

大路嘅K歌style對佢係OK

唔明點解佢上年死都唔派有今生沒來世. 明明有大HIT POTENTIAL

唱返K歌即刻好返哂,
唔好扮高貴啦

唔明點解佢上年死都唔派有今生沒來世. 明明有大HIT POTENTIAL
快劍俠 發表於 2023-2-6 14:58
有派去 903 only, 不過上唔到榜

https://my903.com/903openbox/903Newsongs/post/12437/

唱返K歌即刻好返哂,
唔好扮高貴啦
gordon0807 發表於 2023-2-6 15:17

一係叫佢再谷肥D 行SAM SMITH 路線

Alfred都好耐冇試過喺CM有7成5分

諗起連名帶姓

Intro本來就係 小諧星
唱翻K歌咪好。
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Alfred都好耐冇試過喺CM有7成5分
cy_lee96 發表於 2023-2-6 20:35

停半分鐘聽一闋歌 都有
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

曲詞編都好 唱就唱得稍緊一點 觀摩一下醫護組合毛不易和周深唱法  改翻少少唱腔就可成經典  5fun

另外有9位比一分 是否鴻君的粉絲

之前接受到的 而家唔知點解而家唱腔同咬耳變得麻麻... 曲幾好的
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

好K好洗腦

幾罐頭,諗起石頭歌
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

幾罐頭,諗起石頭歌
FoldCC 發表於 2023-2-11 11:22

Agger
有桌鹽個 fd 潘宇謙
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

暫時新碟 3 plug 最鍾意呢首
唔知幾時會出呢(本身話舊年出兩隻碟 lol)

許廷鏗已經過咗氣好耐
以前仲會聽下佢d歌
感覺佢個好姊妹都無以前咁痴佢

47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

啲咬字可唔可以再好啲

咁多年都係咁
K2022 發表於 2023-2-5 12:59

我都頂唔順佢d咬字,畢竟黐脷根係會有影響,但今時今日冇懶音已經托賴

另外有9位比一分 是否鴻君的粉絲
hkwilliamsiu 發表於 2023-2-7 12:06

比聰聰影響囉

鏗式情歌永遠都係咁好,質素有保證,有感情,亦都耐聽,5分。順便恭喜相隔六年之後終於重返勁歌金榜。
Ambrose's WK12 無答案|說走就走|召喚絲