返回列表 發帖

只是食相難看一點而已 --淺談農夫由「材」成「才」史。

個多月前,農夫的大灣區派台歌被好些傳媒朋友惹來一陣討論。

是他們的初心因「人民幣真香」而失卻?

還是力挽狂瀾但無力回天? 也許比詞解更值得討論一下。

香港的流行音樂,於二十世紀初,

曾經被青春組合、模特兒歌手與慘情愛歌洗腦淹沒。

不記得在某個頒獎典禮(好像是勁歌),

甄妮(還是葉德嫻?)說罷一句:

「唔該啲唱片公司唔好再捧啲模特兒歌手喇!」以後,

2005年「唱作四小強」崛起,香港音樂又再經歷一輪潮流更迭。

當時的農夫,也乘著這個趨勢,逐漸由嘻哈小眾走到大雅之堂。

大多數聽眾留意他們,不外乎由與麥玲玲師傅合作的僞風水歌開始,

之後的「愛似___」」、「全民皆估」等等再與不同演藝人甚至政經名嘴合作,

賺盡佳話與獎聲……

然而,一切都有轉折的時候。

既然當紅,就不甘願只顧樂壇不理其他。涉獵綜藝,做了代言,

撇下行業生態的「娛樂圈殺人事件」以後,就淡出熱鬧繽紛的音樂圈,

然後各自娶妻、當上大台主持、演員甚至創意總監,

最後別矣香港,回歸祖國北上發展……

說實話,他們的非情歌比例,

真的十之八九,而且,他們也絕對稱得上是唱作組合,

但能夠多方面發展,誰也不會與錢對著幹。

再者,「長江後浪推前浪」,我想,他們比筆者更明白,

相比做音樂,簽約大台更能提供更穩固的生活保障。

「搵食啫,犯法咩?」。

可是,他們未必料到,當大台成了官方喉舌,

針砭熱血,也得妥協成為輕鬆話題。

最初的「時代曲」慘成「時代巨輪」下的亡魂,

「大大百貨」的老伙記如是,「日出而作」的更難倖免。

人家看中你曾經也是一個「有心的成功例子」,就以「名成利就」作誘因,

然後要對方犧牲自己稜角以追隨「主旋律」,到如今,看似「風生水起」,

站在道德高地指責舊日養活自己的音樂文字「言之無物」。

最後,你的放負,被成長中的未來棟樑,無視唾棄。

- - - - - - -

只可以講佢地曾為樂壇付出過, 3次組金係值的, 現在沒辦法, 為了生活
danielsks1988 發表於 2023-2-23 13:00

其實我有想過一樣野佢地兩個既另一半(Especially C君)
會唔會係佢要低頭既原因
但當見到佢地兩次同唱片公司炒晒大鑊
而佢地又要擔起頭家

我只能理解而不能苟同佢地既行徑

咁中意死守本土個D豆腐咁細嘅市場?賺不得其它市場錢?

咁香港人只能聽mirror呢D質素了.當佢寶咯 ...
AndyChoi 發表於 2023-2-23 13:05

之前同朋友傾過,就算係Mirror, 佢地既金主/投資者比樂迷更「衣食父母」

佢地而家既「不務正業」,其實係賺緊資本去守住d曲風同未來發展既資源

到N年後, 如果見到佢地變到好似Fama咁, 我唔會覺得奇怪, 因為「有錢駛得」#明就明

寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

只可以講佢地曾為樂壇付出過, 3次組金係值的, 現在沒辦法, 為了生活
I love Canton pop music

咁香港人只能聽mirror呢D質素了.當佢寶咯.

甘有幾多個吹神/祖兒可以玩十幾年, 香港樂壇始終一般活躍6-7年就已經差不多
I love Canton pop music

Agree,
再紅的人,都需要為了生計
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

咁香港人只能聽mirror呢D質素了.當佢寶咯 ...
AndyChoi 發表於 2023-2-23 13:05

拓展市場同拋棄舊市場係唔同概念,唔好打稻草人
歌手純粹地去中國或外地演出呢啲叫拓展市場
側田、農夫呢種係去外地演出之際貶低舊市場,唔只係拓展市場咁簡單

拓展市場同拋棄舊市場係唔同概念,唔好打稻草人
歌手純粹地去中國或外地演出呢啲叫拓展市場
側田、農夫 ...
CMH 發表於 2023-2-25 03:52

玻璃心到你