返回列表 發帖

天空之樹 - 江若琳(CD+DVD) Oct 12

歌手:江若琳
唱片名稱:天空之樹
唱片封面:

推出日期:2012/10/12
唱片類型:CD+DVD

TrackList:

CD
1. 水火不容
2. 你給我力量
3. 吉光片羽
4. 感動自己
5. 我們都傻
6. 天空之樹
7. 彩雲曲
8. 學會快樂(國)
9. 你給我力量(國)
DVD
1. 我們都傻 MV
2. 水火不容MV

附加資料:
江若琳全新專輯 –天空之城
推介歌曲 : 你給我力量  我們都傻                             
重新演繹 : 彩雲曲  接力推介 : 水火不容
首批特別版 附送48 頁精美相集 .
出處:Sky  Music

錯名了
叫天空之樹
必買:)
太期待了!!!

由碟名去到封面再去到D歌名...好日本:L

對個TRACK LIST有D失望....:@ 仲以為會有10隻歌TIM:'(
希望唔好咁多改篇歌啦:'( 已知有3隻:dizzy:

好期待Elanne第1次曲詞包辦既「學會快樂」:$
等我仲一直以為會係廣東歌黎:L

48 頁精美相集:victory: 星煥出品既有咁多...的確難得;P

由碟名去到封面再去到D歌名...好日本

對個TRACK LIST有D失望.... 仲以為會有10隻歌TIM
希望唔好咁 ...
ricorico07 發表於 2012-10-5 12:35

其實我直覺覺得
天空之樹係改仰望…

都派左4首 仲有2首國語==
所剩無幾

都派左4首 仲有2首國語==
所剩無幾
hinz 發表於 2012-10-5 13:23

學會快樂(國) 係一隻全新單曲....
無廣東版....可以當新歌黎架喎.

由碟名去到封面再去到D歌名...好日本

對個TRACK LIST有D失望.... 仲以為會有10隻歌TIM
希望唔好咁 ...
ricorico07 發表於 2012-10-5 12:35

相集先系賣點

星煥藍色背景cover 十年如一日;P

個封面同blue藍調 及blue sky藍天空 係3胞胎?:loveliness:
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

想點啊。。咩叫天空之樹

想點啊。。咩叫天空之樹
PangChiYeung 發表於 2012-10-5 15:57

江若琳Elanne籌備了好一段時間的新専輯10/12就面世啦。自己也從未如此的期待,因為對我的意義很重大,因為它就好像見證我的成長,大家看到這個唱片封面的我,沒有華丽衣服,沒有濃妆粉沫,只有一個簡簡單單的我,唱片主題天空之樹想說的是每人心中都種著一棵樹,是希望是夢想每天努力的灌溉都希望有一天能成真。

一睇個 cover 第一個感覺就係:
你訓禮頸呀?

江若琳Elanne籌備了好一段時間的新専輯10/12就面世啦。自己也從未如此的期待,因為對我的意義很重大,因為它就好像見證我的成長,大家看到這個唱片封面的我,沒有華丽衣服,沒有濃妆粉沫,只有一個簡簡單單的我,唱片主題天空之樹想說的是每人心中都種著一棵樹,是希望是夢想每天努力的灌溉都希望有一天能成真。
ricorico07 發表於 2012-10-5 16:02

笑左囉
個 cover 第二個感覺就係:
你幾時先肯比對真眼大家睇呀?
咁都叫沒有濃妝粉沫?
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

何生好鐘意藍色?lol
學會快樂 係國語..失望

其实我觉得转左公司之后。点歌我都唔系好满意
刚出道点歌超正。现在完全冇晒feel。

個 cover 都唔錯了. 碟名亦都好好, : )

想知,點解唔收埋 One and Only 嘅?
好似就出過一次限量版單曲碟(而且唔多見過有賣)...

903播好少:L

星煥點解唔可以汁多一隻歌做隻 10 隻歌既碟姐?
已經唔係第一隻碟係咁...

PS: 有部份新人第一隻碟都係咁

903播好少
sunny981026 發表於 2012-10-5 21:46

903不嬲唔太支持江LING...
之前SHOW YOU3台冠...903都係上3個禮拜就玩完..(已經係最耐既一隻)

個 cover 都唔錯了. 碟名亦都好好, : )

想知,點解唔收埋 One and Only 嘅?
好似就出過一次限量版單曲碟( ...
lokben 發表於 2012-10-5 21:21

One and only 隻single無得賣架...
係for宣傳用...微博有抽過獎...
babaya..旁觀者傷都無落過碟啦:'(

回復 18# ricorico07

One and Only 隻單曲碟記得仲開過簽名會...

天空之樹 呢個碟名真心幾好.
其實令我諗起咗呢排日本嘅 Skytree 晴空塔 ... : )

必買aR !!!
個碟名好有意境:) ~~
個Cover 好自然 ~~ 簡單就是美 xD ~~
派左ge唔錯~~仲有四首未曝光~~ GOOD ^__^

http://video.sina.com.cn/v/b/87571435-1732457670.html

睇Elanne fb page條片...packing好似好ok咁喎....;P
幾厚又好似大大隻:$

好期待聽日:victory:

期待吉光片羽,
希望唔係cover啦~~:$
FIGHT for 陳柏宇

我都好期待吉光片羽@@
同埋要睇下自己既直覺準唔準XD(天空之樹OT仰望?)
好耐無買碟啦,等左好耐T^T
由07年支持到佢而家,真係好開心佢有而家既成績T^T

有冇人知點樣先有簽名海報啊?

有冇人知點樣先有簽名海報啊?
alexleung 發表於 2012-10-12 02:17

係後援訂佢隻碟,HMV價$110

我都好期待吉光片羽@@
同埋要睇下自己既直覺準唔準XD(天空之樹OT仰望?)
好耐無買碟啦,等左好耐T^T
由07年支 ...
Siman 發表於 2012-10-11 20:20

吉光片羽先係OT仰望;P
天空之樹係原創歌:victory:
一陣post班底~~~

水火不容
作曲:Edmond Tsang
填詞:王仲傑
編曲:Johnny Yim
監製:Johnny Yim

你給我力量
作曲:張家誠
填詞:李敏
編曲:張家誠
監製:伍樂城

吉光片羽 (OT 仰望)
作曲:陳威全
填詞:李敏
編曲:韋景雲
監製:韋景雲

感動自己 (OT 好朋友只是朋友)
作曲:徐偉銘
填詞:張美賢
編曲:黃安弘

我們都傻 (OT 我們都傻)
作曲:陳威全
編曲:Johnny Yim
監製:Johnny Yim

天空之樹
作曲:黃安弘
編曲:黃安弘

彩雲曲
作曲:林敏怡
填詞:林敏驄
編曲:張兆鴻
監製:葉廣權

學會快樂(國)
作曲:江若琳:victory:
填詞:江若琳:victory:
編曲:Terry Chan
監製:Terry Chan

你給我力量(國)
作曲:張家誠
編曲:張家誠

吉光片羽先係OT仰望
天空之樹係原創歌
一陣post班底~~~
ricorico07 發表於 2012-10-12 17:09

由此證明,男生既直覺係唔準的XD
岩岩買左啦,未聽,沖完涼先慢慢聽=]

已經聽晒啦
今次隻碟,我覺得改編仲正過原創=3=
一聽<吉光>已經洗左腦,節奏比原曲更重
不過<天空之樹>有D失望,因為好K歌...
唯一敗筆,<彩雲曲>...真係好難聽=.="

吉光片羽=我們都傻>學會快樂(國)>水火不容>感動自己>你給我力量=你給我力量(國)>天空之樹>彩雲曲

整體黎講,今次算唔錯,佢既碟裡面最鍾意呢隻

已經聽晒啦
今次隻碟,我覺得改編仲正過原創=3=
一聽已經洗左腦,節奏比原曲更重
不過有D失望,因為好K歌...
...
Siman 發表於 2012-10-12 21:58

我想問...你買左隻碟..我們都傻中間有無d沙沙地既聲?

無留意啵...我一陣聽聽.

我想問...你買左隻碟..我們都傻中間有無d沙沙地既聲?
ricorico07 發表於 2012-10-12 22:20

我果隻無問題啵...

我果隻無問題啵...
Siman 發表於 2012-10-12 22:30

我而家再重新入過落itunes又無事喇:L

水火不容=天空之樹>學會快樂>你給我力量=我們都傻>感動自己>>>吉光片羽>>>>>>>>>>>>>>彩雲曲

天空之樹雖然有d k...但係我覺得幾正喎...
d詞都好有意境.張美賢d詞真係時好時差:L

水火不容同你給我力量都好show倒elanne既進步.
不過你給我力量廣東版好似偏向細聲咁既?

咁多改篇歌真係預左
吉光片羽我覺得真係麻麻..:L 可能我真係聽慣左仰望..
同埋d詞真係有d唔岩音:L

感動自己都ok..可能我未聽過原曲啦;P
但係呢d style既歌香港真係大把...真係唔明點解何生要keep住改篇:curse:

學會快樂真係有d驚喜:P
雖然個曲聽得出有d幼嫩...
但係d詞簡單得黎但好touch倒人:'(

最後當然希望elanne出完呢隻碟之後又唔好走左去拍戲啦...
keep住唱歌呀要:handshake

買左啦=] ~~
水火不容=天空之樹>學會快樂>你給我力量=感動自己>我們都傻>吉光片羽>彩雲曲
天空之樹越聽越正=] ~~
希望Elanne 繼續唱歌啦:( ~~~

買左啦=] ~~
水火不容=天空之樹>學會快樂>你給我力量=感動自己>我們都傻>吉光片羽>彩雲曲
天空之樹越聽越正 ...
kklaw 發表於 2012-10-13 12:34

你同我排得差唔多;P
我唔想又等年幾兩年...希望佢簽左呢間唱片公司..唱片公司會要求佢每年1碟啦:'(

你同我排得差唔多
我唔想又等年幾兩年...希望佢簽左呢間唱片公司..唱片公司會要求佢每年1碟啦 ...
ricorico07 發表於 2012-10-13 12:51

哈哈~~
不過Elanne最近攞左電影獎...
佢下年可能會去拍番戲架 :(
佢之前都有提過傾緊拍TVB劇@@
我驚佢會好似吳若希咁...出碟後有段時間無左聲氣...
隔左成年先再出碟~__~
自從Show You 之後...就越等越耐-__-
對上一隻國語碟係2011年1月...
再對上Show You 就2009年11月...
佢之後重點唱歌or拍戲...就睇今次嘅銷量喇...

水火不容=天空之樹>學會快樂>你給我力量=我們都傻>感動自己>>>吉光片羽>>>>>>>>>>>>>>彩雲曲

天空之樹雖然 ...
ricorico07 發表於 2012-10-13 11:57

雖然我都覺得呢間公司改編歌真係好多
但係...其實我又覺得何生揀親既歌,都幾岩佢旗下歌手唱@@

簽名被屏蔽

恭喜江若琳:victory:

名人紅星江若琳小姐將出席明天新太陽廣場「聖誕音樂夢想國」活動,同各位粉絲見面,並即席演釋新歌,各位粉絲記得明天 (15/11) 中午12時正在新太陽廣場廣東道地面大堂見喇!約定你地