返回列表 發帖

大開眼界 - 炎明熹

單選投票, 共有 106 人參與投票
50.00% (53)
8.49% (9)
0.94% (1)
3.77% (4)
36.79% (39)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: MCmatt

派台日期: 14/03/2023

曲:Jaime cheung
詞:日云
編 / 監: 蘇道哲

微笑於一起喊於一起 漸漸熟習迎合你
連習慣也太似你 與你欣賞的戲
每個觀點感覺説起 似到變了知己

而最終討得你的歡喜 漸漸地淡忘自己
難道變做了你 世界都只得你
我卻終於感到危機

「I see myself in your eyes~ Lost in your eyes~
原來沿路有點窄 埋沒了想法 陪你放棄各種掙扎
用我視覺在看 才留神陽光變得燦爛
臨崖勒馬 成全大家 如離別你 世界會變更闊嗎

如看不開的説不通的 在途上越來越多
陪着你去探索 我卻找不到我
愛到只懂得去模仿

「I see myself in your eyes~ Lost in your eyes~
原來沿路有點窄 埋沒了想法 陪你放棄各種掙扎
用我視覺在看 才留神陽光變得燦爛
臨崖勒馬 成全大家 如離別你 世界會變更闊嗎

背著離別時 就如自己的小小革命
讓我遺忘那從前的 美好光景

Set me free so I can fly~ I wanna fly~
原來能用我雙眼 尋覓與觀察 而你已化作風景嗎
讓我為我負責 能沿途成長 能做選擇
能隨便笑 能隨便哭 能從自愛 愛上這個世界嗎

仲以為情人如若很好奇

以為翻唱完今生今世會翻唱大開眼界 原來新歌
舞來舞去 不日內開始錄音。

呢首其實算係咁,不過連TVB自己都冷待都無符
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

回復 1# CunninG

填詞係云,唔係

呢首其實幾好聽, 感覺好舒服

曲:Jaime cheung
詞:
編 / 監: 蘇道哲

Set me free and I can fly~ I wanna fly~
CunninG 發表於 2023-3-19 23:39

終於唔係tvb自家班底喎

大氣得嚟又好聽!真心值5分

TVB 竟然上咗嗰首翻唱先
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

曰云 2011年出過歌

五分鐘 - 曰云

5fun

估唔到會搵到jaime既demo
唔知係收歌定邀歌呢~

估唔到會搵到jaime既demo
唔知係收歌定邀歌呢~
星夢情真 發表於 2023-3-20 23:27

聽聞係Viki Chan搵Demo比Gigi揀,Gigi就揀咗Jaime哩首出先

個唱法都聽得舒服,  星夢真係得佢聽得落-.-

聽聞係Viki Chan搵Demo比Gigi揀,Gigi就揀咗Jaime哩首出先
Clashofking 發表於 2023-3-20 23:43

唔係啊咁好死?可憐我蔓復出無期,呢首比蔓唱爆得起啦
太陽花 純真柔弱

Clashofking 發表於 2023-3-20 23:43

原來搵歌英文叫Sense Admin
好有Sense嘅叫法

唱依啲好過環球拉佢去整HiFi嘅
同埋以Jaime近期賣嘅成堆歌嚟講,算少數無被糟塌
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

原來搵歌英文叫Sense Admin
好有Sense嘅叫法

唱依啲好過環球拉佢去整HiFi嘅
同埋以Jaime近期 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-3-21 00:35

“Sense”係由Adrian Chan成立嘅publishing公司嚟
曰云係under呢間公司嘅songwriter嚟。

Jamie就係under楊鎮邦嘅add oil music嘅publishing公司。

搵啱監製真係好重要

好聽!希望以後可以收多啲正常歌

可以出翻個 Jamie合唱版
Life was a willow and it bent right to your wind.

903播都冇播 ,唉

903播都冇播 ,唉
daniel1136 發表於 2023-3-22 18:17

之前狗屎到一水兩方都走去首播,呢首反而唔課過去,真心奇怪
太陽花 純真柔弱

wow wow wow 有驚喜
好過蒸糕好多
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

首次聽未知邊個唱時,咦,幾好喎
俾到人睇炎都有另一面
唔係淨係識過份用力賣「你知道嗎,我好唱得」咁 <--焰頭兩句俾我嘅感覺
張天穎、sotoc幫咗好多手

1分開始追上黎 但批評留言仲未見 唔好做沉默的一方啦 揀得一分實有理據 做咩唔出聲
太陽花 純真柔弱

本身因為張天穎作曲先諗住聽下
但估唔到又幾好有驚喜
Week 13
冠軍歌:李幸倪 - DIff.

首歌幾好聽~ 不過vocal我更鍾意rock版.....

WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

雖然冇咗咁多味精L音,但係嗰d核突咬字仲喺度,完全唔咬實個字係都要扭一扭

佢終於有首佳作 5fun
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

唱歌冇感情
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

呢首唔錯 不過個“家” 咬字好似變到“街” 咁   BTW幾舒服 好過佢之前啲歌 好適合佢

呢首幾好聽,好適合的一首歌,亦算耐聽,冇咗以前果種刻意show off的效果,5分。
Ambrose's WK12 無答案|說走就走|召喚絲