返回列表 發帖

*~Silencio…Shh - 邱彥筒

單選投票, 共有 139 人參與投票
72.66% (101)
2.88% (4)
2.16% (3)
0.00% (0)
22.30% (31)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Solomon

派台日期: 10/03/2023

作詞:藍奕邦 / Rap:marife     
作曲:INFX (ARTiffect) / Mila Alacio / French Hex
編曲:INFX (ARTiffect)
監製:T-Ma 馬敬恆 / 謝國維

(So I’ve heard this Marfullous Universe can Attract anything! Anything?
But I guess we can choose what we wanna try, right?)

Every time I swipe my phone
I skip the red dots
It’s probably just me but they give me bad thoughts
Swimming in the bathtub
Chilling on the seesaw
You got the Blind Faith
Get out of my way

看看紅色的波點
Home Screen裡繼續搏命湧現
誰要連線 無法避免
就似紅蟻 死命亂纏

(I’m dizzy)
公海資訊極爆棚
睇得心眼就發盲
好想哼句經 可唱走灰塵
點點鼠尾草 驅散閒人逼近

手機覆得都就快爛
短訊當晚飯
好想哼句經 一唱整啞人
手執一棍拂 一掃趕走人

I’ve got the power of the universe
Silencio (sh...!) Perfecto

預備出動巫術 Hocus Pocus!
閒言追擊通通被嚇窒
誰人不學無術 Hocus Pocus!
念力一出堵嘴幾多件怪物

Wooh~ 猶如賜咒語那樣
Wooh~ 嘍囉個個要退讓

靜靜出動巫術 Hocus Pocus!
接收得多接收到抑鬱~Yeah~
(其實你啲message 呢
我真係全部都冇睇到㗎)
Tic Tic Tic 秒針都生銹
尚有過百垃圾電郵
Del Del Del Del不走追究
無暇應接萬個對手

曬太陽 跳進泳池
怪信號 照樣搏命跟住
截斷連線 仍有伏線
蒙蔽視線 擾亂睡眠

(I’m dizzy)
坊間充滿壞氣場
都想找我做對象
好想哼句經 可唱走灰塵
一哼熄晒機 通訊全然癱瘓

趕走烏蠅驅逐劣幣
如何至擅長
好想哼句經 一唱整啞人
手執一棍拂 一掃趕走人

I’ve got the power of the universe
Silencio (sh...!) Perfecto

閒言追擊通通被嚇窒
念力一出堵嘴幾多件怪物

Wooh~ 嘍囉個個要退讓

接收得多接收到抑鬱~Yeah~

雜念 太易由世俗撩動
心花 先要自己秘密種

麻煩人聽見咒語暫時別說話
嘍囉們聽見咒語就迴避我吧
誰都也值得去~放空~嗎

Silencio Perfecto

閒言追擊通通被嚇窒
念力一息驅趕思想內廢物

Wooh~ 靈魂也悄悄發亮

那污糟口舌一概堵塞 Yeah~

(Hocus Pocus)
(Hocus Pocus)

喜歡筒兒

啲3分冇哂
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

5FUNNN 首歌真係好有性格
台風 型格 氣場 都已經好Ready 完全唔似一個新人
假以時日 係可以成為跳唱天后

4屆造星最有實力既冠軍
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

5 fun for sure
Aliens,明荃之友

初聽覺得重複性強 同埋開頭英文唱得un耳
聽多幾次又覺得型咗 冇曬呢啲問題

初聽覺得重複性強 同埋開頭英文唱得un耳
聽多幾次又覺得型咗 冇曬呢啲問題 ...
liwaynejason 發表於 2023-3-23 01:28

d英文rap真係好un耳首歌好似anson lo個d嘢

5 fun!! 真係型到炸裂
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

CircleXoX 發表於 2023-3-23 01:52

so u prefer auntie joey 個d嘢?

Marf正正子,氣場大到

終於投得票

牙Wing呢首揀得幾好
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

CircleXoX 發表於 2023-3-23 01:52

認真,淨係計順耳我覺得好聽過AL...

Espano
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

唔知點解有浸美霏味

唔知點解有浸美霏味
PY79 發表於 2023-3-23 13:09

佢不嬲把聲都似霏姐
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

邦邦最近好多產
Music Treasure Chart Week 15: 無答案 | Diff. | 不是你的形狀

呢啲風格好啱Marf
跳又型
再將我相信的如煙火般綻放

5分
好跳得+Auntie Blue

幾型舞曲,扣分位係嗰段rap喎

好聽過 idk 同 Dum Dum

better than pretty crazy

好耐無咁有性格嘅快歌

牙B值得冠呢首歌

滿滿嘅國際風
雖然佢本人同埋呢種style唔係我杯茶
但係比起近期其他歌手嘅快/唱跳歌
明顯高幾班
而且嗰兩句西班文牙perfecto係幾catchy幾洗腦
雖然其他唱中文嗢啲
我覺得唱得太急
唔係咁容易從聽歌
聽到首歌嘅意思
要睇住歌詞先知
4分

不能不5FUN 好搶 值冠值十大
WK14 1)中二寄生魂 2)七點半鐘的陽光 3)今晚抹掉你
WK15 1)在最好的時間做最好的你 2)Chosen Family 3)黑玻璃

不能不5FUN 好搶 值冠值十大
MCmatt 發表於 2023-3-27 12:10

好耐無試過新人咁有氣場

成日聽成:Wooh~ 猶魚翅咒語那樣

成日聽成:Wooh~ 猶魚翅咒語那樣
liwaynejason 發表於 2023-3-27 22:08

都幾好呀

風格不錯的快歌,幾好聽呀
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

覺得開頭段rap intonation 唔夠, 似香港人講英文個語調太平,
反而唱落仲好D, 尤其係chorus
Update: 西九第二次live, 開頭段rap intonation 有改到, 我覺得有好左, 加油

好聽嘅快歌又唔煩膠嘅快歌,不過開頭個段英文被個intro搶咗唔睇字幕唔係好知rap緊咩,perfecto
究竟點解會有人會讀得明Topology .·´¯`(>▂<)´¯`·.

LIVE 都唱到都真心勁

好聽嘅快歌又唔煩膠嘅快歌,不過開頭個段英文被個intro搶咗唔睇字幕唔係好知rap緊咩,perfecto ...
cfjc_ak 發表於 2023-4-4 22:52

段RAP 好似係講想SKIP 左D NOTIFICATION 唔理D負評 離我遠一點之類既意思

本身呢首歌佢都好有自己想法 係佢Tg 群 直頭有個send 比邦邦既powerpoint 做足哂功課去造歌 誠意100%

1st Live

2nd Live

佢d氣場真係好強 跳唱都完全無咩大問題 無威脅既話 今年女新人王應該係佢

LIVE 都唱到都真心勁
kwanie 發表於 2023-4-4 23:33

唱功吊打其餘3個男嘅造星冠軍

1st Live

2nd Live

佢d氣場真係好強 跳唱都完全無咩大問題 無威脅既話 今年女新人王應該係佢 ...
kelvinho726 發表於 2023-4-5 01:25

現場有睇西九嘅live 唱嘅部份好似少過clockenflap嗰次 表演黎講都覺得clockenflap會好d

唱功吊打其餘3個男嘅造星冠軍
米色蘇 發表於 2023-4-5 03:42

要贏其他三個唔難啦
上年年中有人話kt最差 之前都唔覺
依家終於明曬
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

超曬班啦講真
對得住造星冠軍呢個名
利申:唔係鏡粉

牙筒首歌真係好正

佢把聲好難唱到抒情歌 喺香港注定難紅歌