返回列表 發帖
金像獎「最佳編劇」由王丹妮、劉俊謙擔任頒獎嘉賓,兩人十分搞笑,出來時語塞,來證明編劇的重要性,劉俊謙就即席加對白,王丹妮搞笑謂:「唔加得架,大明星先加得架!」最終「最佳編劇」由韋家輝、陳偉斌、麥天樞《神探大戰》奪得,王丹妮宣布一刻,竟不懂讀個「樞」字,即場問劉俊謙,他都不懂,最後直接頒獎,場面相當尷尬!韋家輝上台致詞多謝眾演員在飛紙仔的情況下都表現如此好。陳偉斌則指劉青雲是怪物,因他看着他們寫劇本,可以極速記得十行對白並作出精彩演出,非常厲害。

要學吓生生大方得體!打篇新嘅!
losyes 發表於 2023-4-17 21:30

我生威武 有力回應haters

其實今屆係歷史以來第一次無主持
反而咁樣都幾順
rfv123 發表於 17/4/2023 21:41

奧斯卡冇主持那屆都又順又快

有預感林諾會成為他們下一個狙擊目標……
huntergon 發表於 2023-4-17 20:45
可以直接 quote 梁朝偉: "小朋友有乜嘢演技呀?"

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20181211/bkn-20181211130413664-1211_00862_001.html

估最佳電影係《給十九歲的我》
電影圈最dominant嘅人本身就覺得張婉婷完全無錯 仲係做得夠醒夠盡夠「香港精 ...
69h 發表於 2023-4-13 02:06

好嘔心
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

記者問影后係唔係Sammi攞獎史最激動?
Sammi答左新秀、叱咤最女女金、影后
完全唔記得CCTVB金曲金
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

完全唔記得CCTVB金曲金 ...
我等我在 發表於 2023-4-18 06:39

2001年廚房宣言嗰屆最女竟然無份
好似唱咗《跳傘》
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

2001年廚房宣言嗰屆最女竟然無份
好似唱咗《跳傘》
l00540 發表於 2023-4-18 08:34

咁佢攞最女嗰陣又真係唔多激動嘅
係條衰佬攞最男講廚房宣言先喊到豬頭
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

回復 332# cathay1996

校長佢算唔算有機會二封。
Life was a willow and it bent right to your wind.

有答新秀算好好, 起碼無無視 CCTVB

佢自己話仲有一個,但醒唔起

青雲拎 兩個可能性 一係英皇票影響賽果 一係有人拉票 青雲都拎過 所以後者我覺得可能性好細
rfv123 發表於 2023-4-17 21:25

EEG 只夠票推入五強(候選多 票數分散),唔夠票推到拿獎(候選少 票數集中)
75個專業評審佔 55%,一間公司點都佔唔夠票

大公司唯一可以做係搏命攪試映比 嗰75個 同 各大屬會 睇
可以去到 人釘人 一定要每個人睇哂部戲為止
呢種資源係要大公司先有,但佢依然阻止唔到投票人唔鍾意部戲

我覺得 青雲 拿,係 by elimination
正義 連 蝦頭 都唔得,即係部戲整體唔夠票
秋生嘅演出 同 部戲嘅質素 都唔係真係咁凸出
張繼聰 嘅演技,仍未得到行內廣泛接納
選無可選選 青雲
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

EEG 只夠票推入五強(候選多 票數分散),唔夠票推到拿獎(候選少 票數集中)
75個專業評審佔 55%,一間公司 ...
Bluejays 發表於 2023-4-18 17:47

今年輸得唔抵嘅好多都係朋友未夠多,撈得唔夠耐咁款
蝦頭同張繼聰應該都睇化,係正義班底唔少人個方向應該較受今次賽果影響
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

有答新秀算好好, 起碼無無視 CCTVB
boy4dudes 發表於 2023-4-18 11:43

可能係至尊歌嚮屋企好激動

蝦頭同張繼聰應該都睇化,係正義班底唔少人個方向應 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-4-18 19:29

真的 ... 演員獎項
除了睇導演會多唔多人認同
亦好睇演藝人協會多唔多朋友

APA 嘅人,始終同 演藝人協會 大部份成員 有隔膜
仲要最出力喺 演藝人協會 幫 APA 做 PR 嘅 王祖藍 成日唔喺香港
(註:黃秋生唔係一個好 PR)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

蝦頭同張繼聰應該都睇化,係正義班底唔少人個方向應 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-4-18 19:29

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

boy4dudes 發表於 2023-4-18 20:53

果然有聽cm建議!學到生生個emoji!
在這畢生不滅 無極的狀態

《Yahoo 娛樂圈》今日下午就事件向蝦頭查詢時,她初時反應毫無頭緒,「完全唔知有件咁嘅事」。搞清楚事件輿論後,蝦頭解釋道,頒獎禮當晚收到海量支持 msg,她一有空檔就轉發,「應該㩒咗六、七十個,去到一個位,IG 唔畀我上載。」她說,可能是自己「無睇清楚」,故引起誤會。

她補充,自己平時好少玩社交媒體,當晚不停轉發,只是想多謝別人的祝福,並不代表全盤認同相關言論,事後也沒有 delete 過任何貼文,直到收到查詢,才知道其中一則 story 引起迴響,強調自己「真係無留意」。她澄清,「我同之之(王菀之)係超級好朋友,嗰晚都有互相恭喜,好感動。」

對於轉發 story 引起的小風波,蝦頭表示只是無心之失,自己一直本住真誠和坦白的心,可以理直氣壯地說,「我無做任何傷害人的事」。對於失落獎項,蝦頭亦表示,自己只是平常心,過程中的收獲才是最寶貴,「得唔到一個獎項,只是好細的事,因為過程中得到的,才是超乎我想像,更寶貴的東西。」

她強調自己沒有不開心,亦不想見到支持愛護她的人不開心,「邊個攞都開心,邊個攞都係值得,絕對恭喜,點解要 assume 每一個人輸咗就一定係唔開心?有份參與已經勁開心。」
在這畢生不滅 無極的狀態

boy4dudes 發表於 2023-4-18 20:53

8婆中嘅8婆

其實有冇曾經公開過票數?
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

8婆中嘅8婆
kenneth 發表於 2023-4-19 00:17

突然諗起公喜8婆, 之前又話HOLLYWOOD 買左個SCRIPT GE> 拍左去邊?仲有WHERE IS瘋林火山

其實有冇曾經公開過票數?
hehe 發表於 2023-4-19 07:32

03年公開頭三得票比例
不過之後俾吳君如話落落選者面
跟住之後兩年剩係公開頭三
然後就冇lu
離不開 留不低