返回列表 發帖

第 34 屆台灣金曲獎

第 34 屆台灣金曲獎暨國際音樂節即將開跑
本屆主題為 因為音樂 我們再度相遇
提名名單將於五月份公佈
歡迎各位有留意華語音樂既樂迷一齊入黎討論今屆金曲獎
見證各大獎項得主
以及分享大家既心水

#2 提名名單

#3 得獎名單

#2 提名名單

#3 得獎名單

lm希望宜農有提名

女歌手:珊妮老師 vs gem?
男歌手:唔熟

舊年聽少咗歌,但希望以下歌手/樂團組合可以順利入圍 ~

華語女歌手:Lisa Djaati,薛詒丹,劉柏辛,洪佩瑜,黃玠瑋
華語男歌手:熊仔,吳青峰
樂團:大象體操,Robot Swing,同根生,Tizzy Bac,布萊梅
新人:Kivi,Robot Swing,The Crane 鶴,洪佩瑜,黃浩庭(應該可以報新人?)

其他語言:鄭宜農,曹雅雯,BRADD,黃浩庭,Kivi,米莎
詞曲編單曲類別:陳珊妮〈困縛〉or〈理想〉入圍,《派樂黛G8 二元對立》入圍編曲or單曲製作,《爵士詩靈魂夜》入圍任何可以入到嘅項目,JADE入圍作曲or編曲,蘇珮卿〈Involuntary Adventures〉入圍編曲or單曲製作

姿持GEM
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

參考下FMA 初選,呢六個單位入圍左4 項。唔知金曲會唔會都係咁。
A-Lin – 4(專輯、單曲、女演唱人、大躍進)
同根生 – 4(專輯、單曲、樂團、大躍進)
吳青峰 – 4(專輯、單曲、男演唱人、大躍進)
萬妮達 – 4(專輯、單曲、女演唱人、大躍進)
洪佩瑜 – 4(專輯、單曲、新人、女演唱人)
邵大倫 – 4(專輯、單曲、男演唱人、大躍進)

A-Lin & G.E.M. 私心想

專輯獎: 啓示錄 - G.E.M.
歌曲獎: 天空沒有極限 - G.E.M.
女歌手獎: A-Lin - LINK
專輯製作人獎: A-Lin、Fergus Chow、Derrick Sepnio - LINK

A-Lin & G.E.M. 私心想

專輯獎: 啓示錄 - G.E.M.
歌曲獎: 天空沒有極限 - G.E.M.
女歌手獎: A- ...
boy4dudes 發表於 2023-4-25 03:41

唔知摯友有冇機入圍年歌

支持年度單曲 — 就讓這大雨全都落下(容祖兒)
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

唔知摯友有冇機入圍年歌
victor1991415 發表於 2023-4-25 10:03
再貪心 d, 希望 我怨 入圍 MV 獎.

支持熊仔
在這畢生不滅 無極的狀態

希望洪珮瑜有返一兩項中~
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

如果最後一round A-Lin vs G.E.M.
唔知GMA評審會傾側向邊個呢
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

希望親愛的對象入到圍

liebe 發表於 2023-4-26 11:14

私心希望係A-Lin
梁靜茹後第二個歌后遺珠
Link 評價好極端 內地豆瓣評價一般
台灣同新加玻有樂評就讚既
評價係A-Lin 出道嚟最完整既專輯 (不過覺得佢下張可以做得再好d 以概念同流暢度嚟講,但vocal 真心勁)

私心希望係A-Lin
梁靜茹後第二個歌后遺珠
Link 評價好極端 內地豆瓣評價一般
台灣同新加玻有樂評就讚既
...
victor1991415 發表於 2023-4-26 13:14

我都幾想A-Lin贏返次
但G.E.M.又有d來勢洶洶 隻碟喺mv協助下又變得幾有趣 仲挾帶住極高人氣...

唉 如果當年《寂寞不痛》果次贏咗就好了
梁靜茹都係一樣 《崇拜》褪遲2個月出 或者《情歌》早一個月出
可能個故事會完全唔同哂

我都幾想A-Lin贏返次
但G.E.M.又有d來勢洶洶 隻碟喺mv協助下又變得幾有趣 仲挾帶住極高人氣...

唉 如果當 ...
liebe 發表於 2023-4-26 13:25

個期佢隻碟個flow 又好,又有hit 歌。
不過佢好努力轉歌路架啦,連摯友個編曲都刻意汁到咁唔芭樂。
希望金曲會睇到佢呢個變化 ... 今年頒俾佢都唔過份
始終冇林憶蓮呢d 咁壓倒性既對手
Lala Penny 個d 又咁中規中矩 係睇評審點睇G.E.M 同陳珊妮

第34屆金曲獎頒獎典禮主持人 韋禮安

第34屆金曲獎頒獎典禮星光大道主持人 陳明珠 黃偉晉

liebe 發表於 2023-4-26 11:14

希望gem
話晒香港歌手
撐硬

其實男歌手有咩熱門??

其實男歌手有咩熱門??
liebe 發表於 2023-5-13 01:52

暫時唔少人都睇好青峰二封
係歌后變數好大啫

想知邊首逼hit會攞到年歌個逼hit quota
暫時數到 想知道你在想什麼(攞咗金馬可能有啲機)、烏梅子醬、最偉大的作品、親愛的對象,仲有無?

暫時數到 想知道你在想什麼(攞咗金馬可能有啲機)、烏梅子醬、最偉 ...
阻住 發表於 2023-5-15 19:46

天空沒有極限?摰友?切歌?

暫時數到 想知道你在想什麼(攞咗金馬可能有啲機)、烏梅子醬、最偉 ...
阻住 發表於 2023-5-15 19:46

就讓這大雨全都落下
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實男歌手有咩熱門??
liebe 發表於 2023-5-13 01:52

青峰
周杰倫
熊信寬
韋禮安
hush
瘦子

唔知仲有無

青峰
周杰倫
熊信寬
韋禮安
hush
瘦子

唔知仲有無
背山望海 發表於 2023-5-16 08:57

支持熊仔
另外支持 The Crane

樂團支持Tizzy Bac、Robot Swing、布萊梅
其他語言就支持鄭宜農、廖士賢、米莎、黃浩庭

今日幾點宣布入圍名單?

今日幾點宣布入圍名單?
musicsuperman 發表於 2023-5-16 11:37

1:00pm

陳建騏 評審團主席
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

暫時都幾冷
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

暫時都幾冷
fifty1205 發表於 2023-5-16 13:14

徐佳瑩依經3 個 ...

暫時香港代表有蔡德才

陳建騏 評審團主席
timc524 發表於 2023-5-16 13:04

搵佢都合理嘅 都該輪到佢了
但睇嚟名單會pop一d?!

徐佳瑩依經3 個 ...
victor1991415 發表於 2023-5-16 13:15

準明星都年歌…
肥婆馬上收皮

準明星都年歌…
fifty1205 發表於 2023-5-16 13:17

GMA 到底有幾鍾意徐佳瑩

GMA 到底有幾鍾意徐佳瑩
victor1991415 發表於 2023-5-16 13:19

今次應該係同陳建騏做主席有關掛

Lala呢張真係...

今次應該係同陳建騏做主席有關掛

Lala呢張真係...
liebe 發表於 2023-5-16 13:20

主打歌入面揀首最廢最唔hit嘅入圍 呆左
肥婆馬上收皮

第34屆金曲獎年度歌曲入圍名單: 徐佳瑩《准明星》 洪佩瑜《明室》 周傑倫《最偉大的作品》 鄭宜農 何俊葦《新世紀的女人》 安溥《最好的時光》 葛西瓦《Semane sepi夢》
肥婆馬上收皮

希望GEMGEM仲有歌后+國語專輯提名

恭喜enno

某種老朋友

某種老朋友 人啊人
她都一走了之 你會否哭訴後找我做靠倚

某種老朋友

同埋人啊人

某老
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒