返回列表 發帖

第 34 屆台灣金曲獎

第 34 屆台灣金曲獎暨國際音樂節即將開跑
本屆主題為 因為音樂 我們再度相遇
提名名單將於五月份公佈
歡迎各位有留意華語音樂既樂迷一齊入黎討論今屆金曲獎
見證各大獎項得主
以及分享大家既心水

#2 提名名單

#3 得獎名單

冇諗過會係金曲見到家謙

我都覺得明年梁靜茹機會唔大
musicsuperman 發表於 2023-7-3 17:48

好難講,還是要睇對手,如果對手唔太强還是有機會得到同情分,始終提名六次都攞唔到真係好惨!

此外 Eason 透露已有新作品在籌備,8首裡面有兩首國語歌,大家敬請期待!

下屆金曲獎Ready

陳建騏表示:「周耀輝的獲獎,感動大家的是用非常簡單的文字,就讓大家有所情緒,就是等於是揍你一拳,或者是擁抱你。那這件事情,對作詞人來講,尤其評審團之中非常多作詞老師,他們都覺得這是非常困難的,——旋律少、字很少,又能表達得這麼完整、豐沛,這是他得獎的原因。

梁靜茹其實真係sad
燕尾蝶當年都係有變,但孫燕姿夠自然贏左佢
之後就直頭唔再點突破 打後都係唱情歌
出 ...
victor1991415 發表於 2023-7-2 18:54

梁靜茹啲歌/碟十年如一,出年亦唔覺佢有份
老實說唔係唔好聽
只係隻隻碟都係慢歌主打再夾幾首快板歌
其中一首仲要係小手拉大手咁上下嘅"民謠"
未出碟已經估到七成八成
就算我好嗎做全情歌,隻碟後半都係無乜張力
好聽果幾首擺晒前面,加多首莫名其妙嘅子非魚

佢有好歌但無好嘅碟,Sunrise/我好嗎好似叫做無咁悶
論歌,三日思果三首可以做基底玩多啲呢類

回復  bagfgfcde

不如排埋年專?
我都排下先

華專
1. 冬未了 (2015)
2. 心裡學 (2017)
3. 愛的呼喚 (20 ...
koko51018 發表於 2023-7-3 22:41

我唔係好鍾意啲年專得主

1. 母親的舌頭 (2019)
2. DEPART (2021)
3. 椏幹 (2016)
4. Ugly Beauty (2018)
5. 得力量 (2020)
6. 馬拉美的星期二 (2022)
7. C’mon In~ (2017)

大家墊底嘅都係嗰幾位 (偷偷調咗Leo王上一名)

回復 291# bagfgfcde

不如排埋年專?
我都排下先

華專
1. 冬未了 (2015)
2. 心裡學 (2017)
3. 愛的呼喚 (2019)
4. 家常音樂 (2020)
5. DEPART (2021)
6. PRO (2022)
7. 我是海雅谷慕 (2013)
8. 希遊記 (2018)
9. 呸 (2014)
10. 自傳 (2016)

華女
1. 魏如萱 (2019)
2. 林憶蓮 (2018)
3. 徐佳瑩 (2017)
4. 戴佩妮 (2013)
5. 艾怡良 (2016)
6. 蔡健雅 (2021)
7. 田馥甄 (2020)
8. 張惠妹 (2014)
9. A-Lin (2022)
10. 彭佳慧 (2015)

華男
1. 方大同 (2016)
2. 陳奕迅 (2017)
3. 蛋堡 (2020)
4. Leo王 (2018)
5. 吳青峰 (2019)
6. 崔健 (2021)
7. 陳奕迅 (2014)
8. HUSH (2022)
9. 林俊傑 (2015)
10. 林俊傑 (2013)

年歌
1. Thank You (2019)
2. 大風吹 (2016)
3. 玫瑰少年 (2018)
4. 最好的時光 (2022)
5. 山丘 (2013)
6. 魚仔 (2017)
7. 不要放棄 (2015)
8. 島嶼天光 (2014)
9. 刻在我心底的名字 (2020)
10. 愛情你比我想的閣較偉大 (2021)

年專
1. 母親的舌頭 (2019)
2. Ugly Beauty (2018)
3. 得力量 (2020)
4. 椏幹 (2016)
5. 馬拉美的星期二 (2022)
6. DEPART (2021)
7. C'mon In~ (2017)

女歌手獎好有補獎嫌疑
正如當年王菲最應該比係98-00年,而唔係比03年收山作 ...
我等我在 發表於 2023-7-3 21:04

其實A-Lin 由公佈入圍之後一直都係大熱之一嚟既
民調同好多樂評人都係估佢
都係個句啦 金曲獎會補獎既話 梁靜茹就唔使咁啦
始終二封門檻係高 Lala 同Penny 呢張又未去到非二封不可
洪珮瑜又係新人 金曲獎評審又未必會肯俾佢新人歌后齊中
剩返劉柏辛係正既 郁可唯就入圍當贏
主要對手面對唔少阻力之下 所以佢一round 就已經贏到
反而好奇第二個順位班評審係俾邊個

女歌手獎好有補獎嫌疑
正如當年王菲最應該比係98-00年,而唔係比03年收山作
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

不如整埋條線界開邊度開始係頒得差
mosesming 發表於 2023-7-3 18:58

頒得差係睇對手嘅姐
喜歡華專1-4, 5-8都OK
喜歡華女1-4, 5-6都OK
喜歡華男1-3, 4-7都OK
喜歡年歌1-5, 6-9都OK

幫過去十年大獎得主排個名先  

華專
1. 家常音樂 (2020)
2. 冬未了 (2015)
3. DEPART (2021)
4. 我 ...
bagfgfcde 發表於 2023-7-3 18:34

不如整埋條線界開邊度開始係頒得差
DM多仔多到覆唔哂

幫過去十年大獎得主排個名先

華專
1. 家常音樂 (2020)
2. 冬未了 (2015)
3. DEPART (2021)
4. 我是海雅谷慕 (2013)
5. 希遊記 (2018)
6. PRO (2022)
7. 愛的呼喚 (2019)
8. 心裡學 (2017)
9. 自傳 (2016)
10. 呸 (2014)

華女
1. 林憶蓮 (2018)
2. 魏如萱 (2019)
3. 徐佳瑩 (2017)
4. 蔡健雅 (2021)
5. 戴佩妮 (2013)
6. 艾怡良 (2016)
7. 張惠妹 (2014)
8. A-Lin (2022)
9. 田馥甄 (2020)
10. 彭佳慧 (2015)

華男
1. 方大同 (2016)
2. 蛋堡 (2020)
3. 崔健 (2021)
4. 吳青峰 (2019)
5. 陳奕迅 (2017)
6. Leo王 (2018)
7. 林俊傑 (2015)
8. HUSH (2022)
9. 陳奕迅 (2014)
10. 林俊傑 (2013)

年歌
1. 大風吹 (2016)
2. 島嶼天光 (2014)
3. 山丘 (2013)
4. Thank You (2019)
5. 最好的時光 (2022)
6. 不要放棄 (2015)
7. 玫瑰少年 (2018)
8. 魚仔 (2017)
9. 愛情你比我想的閣較偉大 (2021)
10. 刻在我心底的名字 (2020)

喜歡近年 (2018-2022) 得獎名單多過以前 除咗年歌
證明陳珊妮要求以後小圈子揀評審係正確嘅決定!

我都覺得明年梁靜茹機會唔大

梁靜茹其實真係sad
出 ...
victor1991415 發表於 2023-7-2 18:54

梁靜茹唔洗諗,19年冇就冇,今年D live全部災難級,把聲壞曬。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Tanya 啲 ad-lib 好正
We are one~~~ we are all~~~wooowuwoooooo

其實2021年時光隨想都有特別改變,但唔知點解到出大碟時,又行返轉頭
星勤 發表於 2023-7-2 20:00

真 隻EP三首歌完勝新碟
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

HUSH有幫孤獨悶口填詞
可能有GinGin加持
WZA111 發表於 2023-7-2 12:07
HUSH 2014年有填 我值得 & 尋人啟事, 可能還有 A-Lin & LaLa 加持

梁靜茹其實真係sad
出 ...

其實2021年時光隨想都有特別改變,但唔知點解到出大碟時,又行返轉頭
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我反而覺得華語男女賽果還算正路
HUSH 響 ptt 一直都係熱門之一,應該係唔中 cm 口味而已

A-Lin 呢張係聽 ...
星勤 發表於 2023-7-2 17:13

梁靜茹其實真係sad
出年麋鹿其實比慢冷個年仲細機會入圍
出年如果又係歌后細年另計

我反而覺得華語男女賽果還算正路
HUSH 響 ptt 一直都係熱門之一,應該係唔中 cm 口味而已

A-Lin 呢張係聽到有搶金曲意味,不論專輯完整度同唱法都有所改變
或者以前啲歌正啲,唱得 power 啲,但如果金曲獎會 buy 就一早 buy 左
所以今次佢揀唱得入肉啲,大部分歌都圍繞返自己生活同感受去唱
which 金曲獎一向都少頒俾「唱人地故事/心聲」嘅歌手 (梁靜茹係最佳例子)
甚至偏向唱作歌手時,對 A-Lin 黎講其實一直處於弱項 (梁靜茹再次成為最佳例子)
所以今次呢個改變我覺得係有意想試多次金曲獎,然而金曲獎都真係到佢手上

所以,我覺得梁靜茹明年要得獎,應該係唔可能了

anyway,全晚最難搞一個獎係樂團,我諗除左宇宙友外,應該都 odd 左
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

點解呢度咁憎hush lol
我覺得佢隻碟都ok
當然對手比佢好但金曲獎係咁,未到恥辱level ...
just11256 發表於 2023-7-2 11:14

title track係唔錯 其他對比起the crane, 熊仔, 青峰就真係好一般
冇話恥辱, 只係完全唔值
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

咁你覺得有邊次係恥辱level
bagfgfcde 發表於 2023-7-2 12:02

近幾年黎講 我覺得艾怡良個隻說 無論係演唱/製作水平 都達唔到歌后要求
肥婆馬上收皮

可能有GinGin加持
WZA111 發表於 2023-7-2 12:07

Gin Gin 有齊同鄉特點
一方面似靜菇做無冕歌后 另一方面似7cfu識幫人加持

彭佳慧
just11256 發表於 2023-7-2 12:12

Agree, Tanya was so robbed of best female mandarin singer 2016

bagfgfcde 發表於 2023-7-2 12:02

彭佳慧

可能有GinGin加持

我覺得佢隻碟都ok
當然對手比佢好但金曲獎係咁,未到恥辱level ...
just11256 發表於 2023-7-2 11:14

Gin Gin出story恭喜Lin Lin 係咪想提人半年後就有另一個歌姬喺香港終於首奪歌后 恭喜陳蕾{ ...
kel_kelvin 發表於 2023-7-2 03:50

但有獎 永遠得不到
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

我覺得佢隻碟都ok
當然對手比佢好但金曲獎係咁,未到恥辱level

睇決選評審名單…. 應該偏向lala ? 會唔會A-Lin 今次又陪跑
fyw2031044 發表於 2023-7-1 19:21
水逆感覺似會掃埋年歌同年專
fyw2031044 發表於 2023-7-1 21:16
Hush …. 咁女歌手應該九成lala / 洪
fyw2031044 發表於 2023-7-1 23:26

lol

馬後炮一下 cm燈力真係好強 除咗華專同mv 之外
全部燈死曬 lol
fyw2031044 發表於 2023-7-2 10:47

上年撞多幾項嗰陣又唔見你咁講

馬後炮一下 cm燈力真係好強 除咗華專同mv 之外
全部燈死曬 lol
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

Tanya 好勁
bagfgfcde 發表於 2023-7-2 10:10

愛佢一定有原因
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

We are One~ We are All~
losyes 發表於 2023-7-2 00:28

Tanya 好勁

Gin Gin出story恭喜Lin Lin 係咪想提人半年後就有另一個歌姬喺香港終於首奪歌后 恭喜陳蕾{ ...
kel_kelvin 發表於 2023-7-2 03:50

話俾人知佢係香港既天生歌姬

今年初審評審嚴云農喺個人Facebook講佢對現時金曲獎評審團制度嘅批評,建議(同爆料)
大家可以去佢Faceboo ...
koko51018 發表於 2023-7-2 01:08

Genre of the year
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

希望每個歌手都可以好似安溥咁簡潔有力 點解每一粒字都可以咁有力量

Gin Gin出story恭喜Lin Lin 係咪想提人半年後就有另一個歌姬喺香港終於首奪歌后 恭喜陳蕾

今年初審評審嚴云農喺個人Facebook講佢對現時金曲獎評審團制度嘅批評,建議(同爆料)
大家可以去佢Faceboo ...
koko51018 發表於 2023-7-2 01:08

最後提到「性別」嘅呢一點
我理解係大趨勢 亦知道終有一日會咁樣行
但去性別化嘅獎項分類 可觀性 刺激感好似會低好多
唔知有冇人可以詳細整理到原因
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

大家可以去佢Facebook page睇
https://www.facebook.com/yen.winner

cop幾段精華
「2016年,我第一次擔任金曲評審,並進入最後21名決審評審團。後來在2020、及今年2023,我則是初審51名大評審團的其中一員。(期間另婉拒過兩次金曲邀約)
汗顏的是,我是直至今年5月16日,才知道原來現行金曲獎的制度,
是每年先由文化部內部「遴選」出該年的「評審團主席」。再由主席自51名大評審團中「勾選」21位進入複審/決審評審團。讓21人決定入圍及最後得獎名單。

「2、 請問,遴選「主席」有沒有什麼標準?
IG粉絲數?文化部補助案送件數?網路聲量?存款數?還是顏質?
如果是最後一項那我這輩子應該是絕對沒機會了。

3、 是否存在連續擔任評審的狀況?
相似審美觀反覆度量的結果,會不會造成審美疲勞、審美固著或壟斷?(我特意查了最近五屆的大評審團名單….嗯,很有趣)

4、 據我理解,擔任初審的委員,並不被邀請參與該屆典禮後的檢討會,沒有發聲管道,還必須保密身分直到典禮進行當下。(奇怪,初審委員在進入複審階段後到底還能影響什麼?)

我自己的經驗是:從不會有人告知你是否進入21人名單。
評完初審,沒被勾選到的你,就淪為了邊緣人。
跟參與比稿時很像,發詞的人很少會告知作品是否被用,總要等到聽見歌搭了別的詞上了架,或入圍名單公布時,才會知道你並不在那個同樂的小房間裡。」

「建議一:希望金曲獎取消事先遴選評審團主席的制度。
51進21的過程,是否能以專業項目區分(作詞、作曲、編曲、製作等領域),再由電腦隨機圈選,過程公開(全程錄影?)
並由最終21位決審自行推選該年度評審團主席?

建議二:若有擔任評審頻率過高的情況,
能否訂定迴避機制?
能否再擴大評審團遴選名單?讓更多不同聲音加入?

建議三:報名金曲獎是否應酌收報名費,以價制量?用以提高評審費用或成立公用基金?

說明:
a、 所有評審得在45天內聽完24604首作品
酬勞台幣8萬多一點,得扣二代健保,此費用是否合理可以討論

b、 我承認我個人的評審品質其實並不佳,我有把每首歌都聽過,
但大多時候我只能給一首歌30秒到一分鐘的時間。然後我真的會因為你是權貴而多聽一點。

c、 因製作音樂門檻降低及網路歌曲暴增,
很快我們就會迎來一年3萬首以上的報名總數,
若12月報名截止、6月底7月初舉辦的慣例不變,
那麼我認為金曲的評審品質只會一路越來越低落,或看名字給獎。

d、 報名金曲獎是權利,但不應是理所當然,
使用者付費的觀念是否該建立?

建議四:談了很多年,能否不要再用「語言」或「性別」來劃分金曲獎項?

說明a:把熱狗青峰放在一起評「最佳演唱」到底在為難評審什麼?

說明b:評審時聽到日文英文歌在競逐「最佳華語專輯」到底有多錯亂?

說明c:現在很多男生唱的是女聲,女生唱的是男聲,分性別不如分類型,嘻哈對嘻哈,文青對文青,舞曲對舞曲,芭樂對芭樂,兒歌對兒歌,R&B對R&B,這樣是不是比較專業些?

說明d:我知道這題無解,因為政治問題或選舉考量?台語、客語、原住民語,牽涉到敏感的族群議題?」

Same feeling!!!!
我覺得呢張唔係佢最好嘅碟,其實我覺得最好嘅係幸福了然後呢(無入圍)
不過呢張好 ...
fifty1205 發表於 2023-7-2 00:49

好想有個人再推推佢
真係由專輯度入手 唔單止係靠vocal

呢班評審咁文青竟然可以俾阿Lin一輪贏到
fifty1205 發表於 2023-7-2 00:09

係嘅 以為唔會喺文青歌手杯茶
但我諗入圍次數係個好大嘅考量
加上當中3幾位競爭者都第一次入圍 挑戰二封嘅2位又冇話做到好到唔拎唔得
而且呢張feel到係佢短期內本人嘅高點了 收放自如 似係代表作
加上唱匠呢點亦令A-Lin喺名單中幾跳到出嚟
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

身為A-Lin 粉絲 當睇到評審團決選名單 同埋部分賽果就已經打定一啲輸數
當A-Lin 表現完之後 ptt 成堆好評
...
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:45

一直覺得佢係叫好唔叫座個堆 (即係人人都知佢唱得好 但總係無咩獎運)
今晚見到佢終於上到台 真係覺得無路係白行
好感動好感動 已經8月準備去高雄睇佢

陳建騏表示「評審不管是理性跟感性都有分享,大家對今天選出的結果問心無愧」,聊起競爭最激烈的獎項,陳建騏透露是華語男歌手,經歷3輪投票才選出,第一輪領先的是青峰、熊仔跟HUSH,第二輪就剩下青峰跟HUSH對決,至於最後勝出的原因?陳建騏表示「HUSH的聲音方式表達恰如其分,聽感而言把真實的內心幾乎都掏出來給大家看,直接擊中聽眾。」青峰則是演唱技巧很好跟專輯做得很棒。

華語歌后方面,A-Lin在第一輪就超過一半評審的青睞,陳建騏表示「她天生是一個歌唱的人,她用她的聲音領導了整個專輯,自己參與了專輯的想法、表現也很多元」,年度歌曲由安溥的《最好的時光》拿下,陳建騏表示「在金曲的評選標準裡,《最偉大的作品》當然傳唱度無可比擬,但另一個條件是要有時代的意義,或者對環境有觀察或了解,如何自處在現在這個環境或時代,安溥最好的時光,都在問每一個人自己這個問題,很適合現在的氛圍」。
肥婆馬上收皮

華語男歌手 and 樂團 are soooo disappointing
WZA111 發表於 2023-7-2 00:35

我都係最接受唔到呢兩個
其他都叫明白…

身為A-Lin 粉絲 當睇到評審團決選名單 同埋部分賽果就已經打定一啲輸數
...
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:45

Same feeling!!!!
我覺得呢張唔係佢最好嘅碟,其實我覺得最好嘅係幸福了然後呢(無入圍)
不過呢張好難得地感受到一個大vocal Diva唱咗咁多年 仲有決心去做改變同調整
肥婆馬上收皮

已經覺得就算冇得獎都收獲左好多好評 輸都值得
完全冇諗過今晚A-Lin 會拎 心情太高潮起伏
連佢本人都喜出望外 以為都係陪跑
不過佢拎真係可以稱得上係實至名歸!

金曲獎YouTube 得獎感言區度 岩岩主席有出嚟解釋
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:18

https://www.youtube.com/live/SqSLQS3GvVY?feature=share
4:54:23 開始講女歌手

我都有啲嚇親 以為A-Lin 係到第二/ 三輪先險勝幾票
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:13

一輪就贏到都真係估唔到
始終覺得二封本身都唔易 Lala 同Penny 呢次真係唔係非二封不可
洪珮瑜新人封后太難
郁可唯基本上係夠跑
劉柏辛其實好正 拎都值得
A-Lin 唔多唔少係贏在入圍太多次 同埋本身唱歌勁 大家都覺得佢應該要拎到