返回列表 發帖
G.E.M 冇歌后 lol

No gem lol
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

victor1991415 發表於 2023-5-16 13:31

睇嚟A-Lin贏咗一半了啵
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

睇嚟A-Lin贏咗一半了啵
liebe 發表於 2023-5-16 13:32

Lala 強勢到咁
難講

韋禮安冇入圍添 sad
接咗主持人都冇辦法

其實《給》有咁好嗎
定係我未聽明白

其實《給》有咁好嗎
定係我未聽明白
liebe 發表於 2023-5-16 13:35

唔識欣賞
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

So sad, memento入唔到年碟

某老?! 家謙竟然有報金曲獎
liebe 發表於 2023-5-16 13:31

佢咁恨入圍金曲獎 應該報哂所有可以報嘅category

The Crane入到歌王
好勁!!

珊妮老師調教好似得編曲提名?

其實《給》有咁好嗎
定係我未聽明白
liebe 發表於 2023-5-16 13:35

決定要抽d 時間再聽下《給》

victor1991415 發表於 2023-5-16 13:31

Which makes sense cuz her album is weak

支持The Crane、Robot Swing、鄭宜農拎哂所有入圍嘅獎
然後呢個主席會格硬推HUSH同lala其實唔意外

佢咁恨入圍金曲獎 應該報哂所有可以報嘅category
bagfgfcde 發表於 2023-5-16 13:36

編曲人入唔到
單曲製作兩首都入唔到
人啊人作曲又入唔到

珊妮老師調教好似得編曲提名?
阻住 發表於 2023-5-16 13:37

點解珊妮 最近幾張
張張都冇女歌手提名?!

今年男女歌手 感覺好似幫某1-2位 排除哂d勁敵嘅感覺...

Which makes sense cuz her album is weak

支持The Crane、Robot Swing、鄭宜農拎哂所有入圍嘅獎
然後 ...
bagfgfcde 發表於 2023-5-16 13:38

到最後選得獎者係咪都係同一班人?

點解珊妮 最近幾張
張張都冇女歌手提名?!

今年男女歌手 感覺好似幫某1-2位 排除哂d勁敵嘅感覺.. ...
liebe 發表於 2023-5-16 13:39

陳珊妮輸vocal?

到最後選得獎者係咪都係同一班人?
victor1991415 發表於 2023-5-16 13:39

應該會少一半 有啲只係初選

認真 林夕應該會贏

認真 林夕應該會贏
JasOh103 發表於 2023-5-16 13:44

希望千千同eason 頒獎

咁謙b會唔會去
萬一夕爺又唔去佢都可以上台代領

最估唔到係劉柏辛入咗歌后

Wyman

Wyman
kwanie 發表於 2023-5-16 13:54

嬲到要霸多十年叱咤獎
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

嬲到要霸多十年叱咤獎
JayantL 發表於 2023-5-16 13:59

金曲獎最佳作詞人含金量可能係叱咤既十倍。

嬲到要霸多十年叱咤獎

霸多十年夠唔夠牙

金曲獎最佳作詞人含金量可能係叱咤既十倍。
victor1991415 發表於 2023-5-16 14:09

其實林夕唔係未拎過 叱咤 加 金曲獎
香港啲獎WFC
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

霸多十年夠唔夠牙
小伙子. 發表於 16/5/2023 14:18
講真十首十大唔霸晒真係講唔過

公道講句黃偉文都入圍過一次

泳兒又冇
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

第34屆金曲獎入圍名單公布,今年由陳建騏擔任評審團主席,並請來揭獎嘉賓黃連煜、江惠儀、熊仔、Matzka、葛西瓦、TRASH,而完整名單公布之後,華語女歌手獎入圍的有徐佳瑩、洪佩瑜、郁可唯、A-lin、戴佩妮、劉柏辛,陳建騏受訪也聊到今年討論度很高,但最後卻沒有辦法入圍的歌手,其中被稱為死亡之組的女歌手獎,也提出三位遺珠。

陳建騏透露,女歌手獎的部分,遺珠包括鄧紫棋、陳珊妮,還有安溥,都是評審討論到的,但最後沒能入圍,至於男歌手獎,則是有瘦子、韋禮安,其中瘦子更是差一點點就能入圍,陳建騏也說:「韋禮安的歌唱技術是絕對受肯定,但他現在音樂的樣貌,評審的感覺抓不到面向,而瘦子對於嘻哈類的報名,其實蠻多,那在同類的歌手,像是熱狗或是熊仔,都脫穎而出,所以他在有限的名額中就沒有入圍。」

至於周杰倫只有入圍一項,評審團主席陳建騏也透露:「只有入圍一項,各個獎項就是這樣,我們會考慮非常多的因素,比賽本來就不是完全盡人意的結果,專輯一直在討論裡面有,傳唱度、生活陪伴非常足夠。」

決定要抽d 時間再聽下《給》
victor1991415 發表於 2023-5-16 13:37

好明顯就是人和啦,評審都係佢嘅人
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

第34屆金曲獎入圍名單公布,今年由陳建騏擔任評審團主席,並請來揭獎嘉賓黃連煜、江惠儀、熊仔、Matzka、葛 ...
阻住 發表於 2023-5-16 14:31

即係歌王部份周杰倫連討論都冇

恭喜香港代表 sotoc + Teriver 入圍演奏專輯!

CM真係燈壇,個個以為漿子入硬女歌手
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

給 咁多提名…

同埋人啊人
victor1991415 發表於 2023-5-16 13:30

之前係CHH俾CM啲人話填hea詞
依家居然入到圍
睇嚟啲評審比CM啲人更good taste

其實係以前無乜粵語歌報名定點 無理由今年先入圍到填詞?

回復 88# 背山望海

近年報名資格有變,所有華語音樂都可以報(包括歌手專輯獎等等),至於點解今年先有廣東歌詞入圍,相信係評審團有香港音樂人大力推薦

回復  背山望海

近年報名資格有變,所有華語音樂都可以報(包括歌手專輯獎等等),至於點解今年先有 ...
koko51018 發表於 2023-5-16 17:12

即係粵語專輯第時有機會入圍歌王歌后?

回復 90# victor1991415

如果冇記錯,係可以報華語男/女/專輯獎,而作曲/作詞等通類獎項就係冇語言限制。  吳建恆舊年上原Way星球podcast有講過,有興趣可以聽返

https://open.spotify.com/episode/28mvQpVgUGL3FZa6ja82K5?si=c4c5c7d92021494a
https://open.spotify.com/episode/5EmNhN9hwSyWrbRu3C1KQ8?si=495daca82c7b45b0

即係粵語專輯第時有機會入圍歌王歌后?
victor1991415 發表於 2023-5-16 17:17

驚迪迪掃獎

不過又咁講,就算報名規章講所有華語作品都可以報名,評審係唔係ready或者open比大量廣東歌入圍又係另一回事,始終金曲獎要服務嘅對象已經太多。

依家居然入到圍
睇嚟啲評審比CM啲人更good taste ...
米色蘇 發表於 2023-5-16 16:44

咁一直以嚟啲評審有唔少選擇都係好questionable
過往幾年有喺呢個區認真討論開音樂嘅人應該都知道

覺得人啊人同某種老朋友嘅歌詞都唔差
不過入到圍都好大機會因為評審團有熟人力推,例如主席本身已經識林某
同埋台灣人一直愛陳奕迅、林夕、周耀輝(冇對錯之分)

循例講講遺珠
最遺憾一定係靜物 Lisa Djaati《漣漪效應》0入圍
本來以為可以有華女/華專/編曲/單曲製作
華女另一個遺珠係薛詒丹《倒敘》
周圍提佢地兩個大半年,結果一個提名都冇,燈到佢地我真係好抱歉

另一個遺珠就係 Tizzy Bac,我自己好鐘意《Human Error》
都知道台灣個邊對呢隻碟反應一般,冇諗過連樂團都入圍唔到
唔知有生之年可唔可以見到 TB 拎最佳樂團

最驚喜嘅應該係劉柏辛入圍華語女歌手!
本來以為比較有機會嘅項目係華專/製作/編曲/MV/錄音專輯
估唔到會直接殺入華語女歌手,大力推薦《幸福星》成隻碟!

https://youtu.be/N7rdkyN3qtc

聽主席咁講 GEM應該係第七名
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

真正小圈子選舉
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

依家居然入到圍
睇嚟啲評審比CM啲人更good taste ...
米色蘇 發表於 2023-5-16 16:44

好正常啊 評審係真音樂人 CM係咩
係你咁唔正常攞CM同金曲獎評審比
既然覺得CM咁不濟 咁可以少啲留意/上CM 驚你傷神又傷身

利申 冠咗 人啊人

嬲到要霸多十年叱咤獎

好慘
Terence應該有幫佢報到邊一個發明了Encore