返回列表 發帖
青峰
周杰倫
熊信寬
韋禮安
hush
瘦子

唔知仲有無
背山望海 發表於 2023-5-16 08:57

支持熊仔
另外支持 The Crane

樂團支持Tizzy Bac、Robot Swing、布萊梅
其他語言就支持鄭宜農、廖士賢、米莎、黃浩庭

某老?! 家謙竟然有報金曲獎
liebe 發表於 2023-5-16 13:31

佢咁恨入圍金曲獎 應該報哂所有可以報嘅category

G.E.M 冇歌后 lol
victor1991415 發表於 2023-5-16 13:31

Which makes sense cuz her album is weak

支持The Crane、Robot Swing、鄭宜農拎哂所有入圍嘅獎
然後呢個主席會格硬推HUSH同lala其實唔意外

公道講句黃偉文都入圍過一次

恭喜香港代表 sotoc + Teriver 入圍演奏專輯!

之前係CHH俾CM啲人話填hea詞
依家居然入到圍
睇嚟啲評審比CM啲人更good taste ...
米色蘇 發表於 2023-5-16 16:44

咁一直以嚟啲評審有唔少選擇都係好questionable
過往幾年有喺呢個區認真討論開音樂嘅人應該都知道

覺得人啊人同某種老朋友嘅歌詞都唔差
不過入到圍都好大機會因為評審團有熟人力推,例如主席本身已經識林某
同埋台灣人一直愛陳奕迅、林夕、周耀輝(冇對錯之分)

居然無人講除咗嗰兩首歌詞入圍之外,仲有一隊香港人樂隊入圍最佳演唱組合 -- 絕命青年 (為GDJYB嘅其中兩位 ...
mikan 發表於 2023-5-16 19:51

GDJYB 時期正好多

gem咁少提名我覺得係打壓佢

唔係我作為fans覺得輸唔起

徐佳瑩隻碟反響基本上係佢近五年最差,拎咁多提名根 ...
Cath 發表於 2023-5-17 08:38

徐佳瑩上隻錄音室專輯係2017年出,你就話佢新碟反應係佢近五年最差
咁你又冇講錯嘅

https://open.spotify.com/album/5 ... OvEMXQUG2LWfZaTufhQ

希望大家支持香港入圍專輯!

睇咗幾年金曲獎,基本上紅字句括號一矢中的:主席係乜人,賽果就係咁。其實Grammy都有一樣嘅通病,但暫 ...
mikan 發表於 2023-5-17 20:27

其實30屆之前係文化局組評審團,所以冇咁同溫層,但可能評審之間意見分歧大,好難達成共識(例如有啲評審鄙視hip hop)

我自己唔算好buy陳建騏,但係佢啲碟大部分都係唔會太衰,驚喜就一時時,近年越嚟越少

蔡女士時隔n年再次表演,等睇俾人鬧車禍現場

個人感想: 後面兩位完全唔值二封
Lala有半隻碟好普通,正常發揮,但難度高嗰啲 (給,以上皆非) 佢又駕馭得 ...
JasOh103 發表於 2023-6-19 16:20

劉柏辛 > 洪佩瑜 >>> 徐佳瑩 > 戴佩妮 >> A-Lin > 郁可唯

希望燈死哂同「我想」唔一樣嗰啲「我估」

年專
我想:水逆
我估:馬拉美的星期二

華專
我想:PRO
我估:PRO(但馬拉美冇年專就會拎呢個)

華女
我想:洪佩瑜
我估:徐佳瑩

華男
我想:The Crane
我估:熊仔

樂團
我想:Robot Swing
我估:同根生

組合
我想:比較之下就唯有揀絕命青年
我估:絕命青年

年歌
我想:新世紀的女兒
我估:新世紀的女兒

新人
我想:The Crane
我估:The Crane

Into the Wild was so robbed

睇嚟都係洪vs徐 文青派評審一定唔會頒俾A-Lin
fifty1205 發表於 2023-7-1 19:46

A-Lin 根本唔值 最好唔係佢 lol

The Crane losing 最佳新人獎 is a tragedy and very sad result for music

陳建騏廢到

Anpu Cheer Tanya

Ok la

演唱完畢之後,她沒有下台,反而在廣告時間,她獻上驚喜,演唱《WE ARE ONE》獻給這段時間在「#ME TOO」運動裡受傷的人,她說「其實最近感觸挺深的,讓我想起9年前,我寫的一首為公益活動寫的歌,接下來這段不會播出,但是我可以鼓勵大家,拿起你們的手機拍下來,也可以分享出去,是我最想說的話。」

Eve Ai is so embarrassing

BARF!

Whatever, 隻碟唔值但我幾喜歡佢呢個人,拎一次歌后都冇乜所謂
歌王先嘔心 捧到咁

We are One~ We are All~
losyes 發表於 2023-7-2 00:28

Tanya 好勁

點解呢度咁憎hush lol
我覺得佢隻碟都ok
當然對手比佢好但金曲獎係咁,未到恥辱level ...
just11256 發表於 2023-7-2 11:14

咁你覺得有邊次係恥辱level

彭佳慧
just11256 發表於 2023-7-2 12:12

Agree, Tanya was so robbed of best female mandarin singer 2016

Tanya 啲 ad-lib 好正
We are one~~~ we are all~~~wooowuwoooooo

幫過去十年大獎得主排個名先

華專
1. 家常音樂 (2020)
2. 冬未了 (2015)
3. DEPART (2021)
4. 我是海雅谷慕 (2013)
5. 希遊記 (2018)
6. PRO (2022)
7. 愛的呼喚 (2019)
8. 心裡學 (2017)
9. 自傳 (2016)
10. 呸 (2014)

華女
1. 林憶蓮 (2018)
2. 魏如萱 (2019)
3. 徐佳瑩 (2017)
4. 蔡健雅 (2021)
5. 戴佩妮 (2013)
6. 艾怡良 (2016)
7. 張惠妹 (2014)
8. A-Lin (2022)
9. 田馥甄 (2020)
10. 彭佳慧 (2015)

華男
1. 方大同 (2016)
2. 蛋堡 (2020)
3. 崔健 (2021)
4. 吳青峰 (2019)
5. 陳奕迅 (2017)
6. Leo王 (2018)
7. 林俊傑 (2015)
8. HUSH (2022)
9. 陳奕迅 (2014)
10. 林俊傑 (2013)

年歌
1. 大風吹 (2016)
2. 島嶼天光 (2014)
3. 山丘 (2013)
4. Thank You (2019)
5. 最好的時光 (2022)
6. 不要放棄 (2015)
7. 玫瑰少年 (2018)
8. 魚仔 (2017)
9. 愛情你比我想的閣較偉大 (2021)
10. 刻在我心底的名字 (2020)

喜歡近年 (2018-2022) 得獎名單多過以前 除咗年歌
證明陳珊妮要求以後小圈子揀評審係正確嘅決定!

不如整埋條線界開邊度開始係頒得差
mosesming 發表於 2023-7-3 18:58

頒得差係睇對手嘅姐
喜歡華專1-4, 5-8都OK
喜歡華女1-4, 5-6都OK
喜歡華男1-3, 4-7都OK
喜歡年歌1-5, 6-9都OK

回復  bagfgfcde

不如排埋年專?
我都排下先

華專
1. 冬未了 (2015)
2. 心裡學 (2017)
3. 愛的呼喚 (20 ...
koko51018 發表於 2023-7-3 22:41

我唔係好鍾意啲年專得主

1. 母親的舌頭 (2019)
2. DEPART (2021)
3. 椏幹 (2016)
4. Ugly Beauty (2018)
5. 得力量 (2020)
6. 馬拉美的星期二 (2022)
7. C’mon In~ (2017)

大家墊底嘅都係嗰幾位 (偷偷調咗Leo王上一名)