返回列表 發帖
希望洪珮瑜有返一兩項中~
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

金曲獎最佳作詞人含金量可能係叱咤既十倍。
victor1991415 發表於 2023-5-16 14:09

其實林夕唔係未拎過 叱咤 加 金曲獎
香港啲獎WFC

劉柏辛 > 洪佩瑜 >>> 徐佳瑩 > 戴佩妮 >> A-Lin > 郁可唯
bagfgfcde 發表於 2023-6-24 13:57

感性:想其中一個二封(但其實佢一啲都唔算值)
    理性:洪珮瑜啦梗係

(冇野的話我返去做返功課先)

燈力超強既我準備要「祝福」人啦

以下既入圍人物,請小心⋯
年歌 - 想:明室 / 中:給明星 (如果係最偉大的作品我驚我會爆__)
華專 - 中:馬拉美
華男 - 想:The Crane / 中:熊仔 / 青峰
華女 - 想:洪珮瑜 (我唔介意戴佩妮架下)/ 中:徐佳瑩
曲 - (用每年一度必中Quota) 想:遊牧 / 中:戀人絮語
詞 - 想:周耀輝 (唔介意某老) / 中:葛大為
編 - 想:綑搏 (支持香港人嘛!)/ 中:催眠大師
歌製作 - 中 - Tina Hausu / O嘴:比利卡厲害(點解可以咁⋯)
碟製作 - 想:明室 / 中:GEM(如果連呢個都冇Bye架啦喎,但又評審團獎又另論啦下)

http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?tid=23088
終於生左出黎既CM金曲獎評審團名單:)

叫左~
周耀輝!

暫時頒到

曲 - 不在一起就不會分開 / 徐佳瑩
詞 - 人啊人 / 周耀輝
編 - 李小龍 / 蔡坤奇
新人 - 洪珮瑜

客語歌手 - 彭佳慧,《我在客廳做的夢》
客語專輯 - 林鈺婷 & 山狗大樂團,《簷風謠》
原住民語歌手 - 葛西瓦,《我這裡有一批很純的你要不要 Ita》
原住民語專輯 - Matzka,《cinevuan 7鄰86號》
台語男 - 阿吉仔,《心愛的謝謝》
台語女 - 鄭宜農,《水逆》
台語專輯 - 鄭宜農,《水逆》
樂團 - 宇宙人,《理想狀》
重唱組合 - Crispy 脆樂團,《愛是我們必經的辛苦》
裝幀設計 - 畢展熒,《調教》
MV - 落日飛車,〈Little Balcony〉/《Little Balcony》(導演:Pennacky)
年歌 - 安溥,〈最好的時光〉
演唱錄音專輯 - 〈Time's up〉
特別貢獻 - 林秋離、歐陽菲菲
評審團獎 - 葛西瓦,《我這裡有一批很純的你要不要 Ita》
單曲製作 - 嘟嘟、周已敦,〈Telephone〉/《Snow White》(演唱者:JADE)
專輯製作 - 柯智豪/《邊緣轉生術 Holy Gazai》(演唱者:A_Root同根生)
華男 -
HUSH,《娛樂自己》
華女 - A-Lin,《LINK》
華專 - 熊仔
Pro
年專 -
吳青峰,《馬拉美的星期二》

演奏類最佳作曲人獎 - 鍾興民/市場裡的苦瓜嫂《黃瑞豐「潮」》/麥丁文化事業有限公司
演奏類最佳專輯製作人獎 - 鍾興民、Yannick Barman/《阿爾卑斯的日落》/果核有限公司
演奏類最佳專輯獎 - 《繫》/好有感覺音樂事業有限公司
演奏錄音專輯 - 《SEDAR Trio - Vol. 1》/華納國際音樂股份有限公司(錄音:李游、李楊/混音:Kevin Killen/母帶後製:Bob Ludwig)

預左陪跑先
victor1991415 發表於 2023-7-1 19:58

多數個賽果未必咁一面倒細獎文青/爆 後面就熱到抽筋

The Crane losing 最佳新人獎 is a tragedy and very sad result for music
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 20:19

If 超級拎華男就⋯

水逆感覺似會掃埋年歌同年專
fyw2031044 發表於 2023-7-1 21:16

年專機會大D
年歌觀望....

趁呢段時間食生果甜品, 唔好餓親~

Miss KO~!!!!!!下Part仲要有Tanya, 同好者要醒啦

金曲獎幾時先可以改下成個show因為廣告斬到好碎嘅問題...
mikan 發表於 2023-7-1 21:46

好過某n年係咁pizza / 全家萊爾富先啦.....

Ok la
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 22:14

陌生人唔得囉(因為冇喺香港綵排過XDDDD)

明顯無暖聲就唱,後面越唱越好
mikan 發表於 2023-7-1 22:22

未到工作溫度, 裸live
A-Lin今晚狀態好好

現場真係好穩

表演後全場都在歡呼
sunshine 發表於 2023-7-1 22:39

聽佢一定唔會炒~

姨娘攪咩 lol
victor1991415 發表於 2023-7-1 22:58

打在兒身痛在娘心
所以怡良會痛

Whatever, 隻碟唔值但我幾喜歡佢呢個人,拎一次歌后都冇乜所謂
歌王先嘔心 捧到咁  ...
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 23:38

我心裡面只係強烈唔想一隻但ALIN我完全接受到~

太難形容呢刻既感受 ...
等左咁多年
佢終於拎到啦
victor1991415 發表於 2023-7-1 23:40

明
曾經都經歷過呢段日子......
好好哭一場吧~

Tanya 好勁
bagfgfcde 發表於 2023-7-2 10:10

愛佢一定有原因