返回列表 發帖
參考下FMA 初選,呢六個單位入圍左4 項。唔知金曲會唔會都係咁。
A-Lin – 4(專輯、單曲、女演唱人、大躍進)
同根生 – 4(專輯、單曲、樂團、大躍進)
吳青峰 – 4(專輯、單曲、男演唱人、大躍進)
萬妮達 – 4(專輯、單曲、女演唱人、大躍進)
洪佩瑜 – 4(專輯、單曲、新人、女演唱人)
邵大倫 – 4(專輯、單曲、男演唱人、大躍進)

A-Lin & G.E.M. 私心想

專輯獎: 啓示錄 - G.E.M.
歌曲獎: 天空沒有極限 - G.E.M.
女歌手獎: A- ...
boy4dudes 發表於 2023-4-25 03:41

唔知摯友有冇機入圍年歌

如果最後一round A-Lin vs G.E.M.
唔知GMA評審會傾側向邊個呢
liebe 發表於 2023-4-26 11:14

私心希望係A-Lin
梁靜茹後第二個歌后遺珠
Link 評價好極端 內地豆瓣評價一般
台灣同新加玻有樂評就讚既
評價係A-Lin 出道嚟最完整既專輯 (不過覺得佢下張可以做得再好d 以概念同流暢度嚟講,但vocal 真心勁)

我都幾想A-Lin贏返次
但G.E.M.又有d來勢洶洶 隻碟喺mv協助下又變得幾有趣 仲挾帶住極高人氣...

唉 如果當 ...
liebe 發表於 2023-4-26 13:25

個期佢隻碟個flow 又好,又有hit 歌。
不過佢好努力轉歌路架啦,連摯友個編曲都刻意汁到咁唔芭樂。
希望金曲會睇到佢呢個變化 ... 今年頒俾佢都唔過份
始終冇林憶蓮呢d 咁壓倒性既對手
Lala Penny 個d 又咁中規中矩 係睇評審點睇G.E.M 同陳珊妮

其實男歌手有咩熱門??
liebe 發表於 2023-5-13 01:52

暫時唔少人都睇好青峰二封
係歌后變數好大啫

想知邊首逼hit會攞到年歌個逼hit quota
暫時數到 想知道你在想什麼(攞咗金馬可能有啲機)、烏梅子醬、最偉 ...
阻住 發表於 2023-5-15 19:46

天空沒有極限?摰友?切歌?

暫時都幾冷
fifty1205 發表於 2023-5-16 13:14

徐佳瑩依經3 個 ...

準明星都年歌…
fifty1205 發表於 2023-5-16 13:17

GMA 到底有幾鍾意徐佳瑩

同埋人啊人

G.E.M 冇歌后 lol

睇嚟A-Lin贏咗一半了啵
liebe 發表於 2023-5-16 13:32

Lala 強勢到咁
難講

其實《給》有咁好嗎
定係我未聽明白
liebe 發表於 2023-5-16 13:35

決定要抽d 時間再聽下《給》

Which makes sense cuz her album is weak

支持The Crane、Robot Swing、鄭宜農拎哂所有入圍嘅獎
然後 ...
bagfgfcde 發表於 2023-5-16 13:38

到最後選得獎者係咪都係同一班人?

點解珊妮 最近幾張
張張都冇女歌手提名?!

今年男女歌手 感覺好似幫某1-2位 排除哂d勁敵嘅感覺.. ...
liebe 發表於 2023-5-16 13:39

陳珊妮輸vocal?

嬲到要霸多十年叱咤獎
JayantL 發表於 2023-5-16 13:59

金曲獎最佳作詞人含金量可能係叱咤既十倍。

第34屆金曲獎入圍名單公布,今年由陳建騏擔任評審團主席,並請來揭獎嘉賓黃連煜、江惠儀、熊仔、Matzka、葛 ...
阻住 發表於 2023-5-16 14:31

即係歌王部份周杰倫連討論都冇

回復  背山望海

近年報名資格有變,所有華語音樂都可以報(包括歌手專輯獎等等),至於點解今年先有 ...
koko51018 發表於 2023-5-16 17:12

即係粵語專輯第時有機會入圍歌王歌后?

女歌手都算, 年度歌曲R晒頭
chkalu 發表於 2023-5-16 18:23

女歌手佢入係正路既
年歌真係諗唔明 就算入 入切歌都好過準明星呀 ...

G.E.M.

唯有希望 A-Lin 爭氣
boy4dudes 發表於 2023-5-16 19:06

其實A-Lin 入圍5 次歌后
張專輯都剩係入到歌手獎 其他幕後獎項都入唔多
我怨個作曲獎唔多唔少都係因為艾怡良寫先入到我覺得
係咪真係要再諗下搵咩製作人幫佢做下隻碟

徐佳瑩上隻錄音室專輯係2017年出,你就話佢新碟反應係佢近五年最差  
咁你又冇講錯嘅  ...
bagfgfcde 發表於 2023-5-17 09:29

可能係想講近5 張最差

今年女歌手好似做畀A Lin
明年睇下會唔會做畀梁靜茹還獎
timgoi 發表於 2023-5-19 15:45

唔同預測同民調主要都係估A-Lin / Lala / Penny

個人感想: 後面兩位完全唔值二封
Lala有半隻碟好普通,正常發揮,但難度高嗰啲 (給,以上皆非) 佢又駕馭得 ...
JasOh103 發表於 2023-6-19 16:20

其實Lexie 真心好正
雖然應該冇咩機會贏

A-Lin基本上攞硬華語女歌手獎!
australian 發表於 2023-6-29 10:47

A-Lin 粉表示唔敢諗太多
雖然呢期d 風向突然吹得好勁
驚一陣會好失望

第一個獎就係廣東歌

Lala 第一個嚟

睇嚟都係洪vs徐 文青派評審一定唔會頒俾A-Lin
fifty1205 發表於 2023-7-1 19:46

預左陪跑先

好彩調教都有個獎

最好的時光!!

A-Lin今次唱得幾好呀 比29屆果次好多了
同埋感覺佢心情好輕鬆
liebe 發表於 2023-7-1 22:37

佢一唱Live
個種壓台同穩陣真係數一數二

姨娘攪咩 lol

打在兒身痛在娘心
所以怡良會痛
Evan@LaRossa 發表於 2023-7-1 22:59

拍得住當年Karen

喊左出嚟

太難形容呢刻既感受 ...
等左咁多年
佢終於拎到啦

曾經都經歷過呢段日子......
好好哭一場吧~
Evan@LaRossa 發表於 2023-7-1 23:42

真心喊左出嚟
希望佢今次搵岩flow,可以專心做好專輯

希望快d 知各個獎項既分數,歌王歌后應該都似係險勝。

WOOO 恭喜
難得再有唱匠贏歌后
後面再有呢類新人贏嘅機會唔大了
liebe 發表於 2023-7-1 23:39

出年應該更多人會集氣fish

原來女歌手第一輪A-Lin 就過半贏左 !
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:05

邊度有source 呀~

我都有啲嚇親 以為A-Lin 係到第二/ 三輪先險勝幾票
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:13

一輪就贏到都真係估唔到
始終覺得二封本身都唔易 Lala 同Penny 呢次真係唔係非二封不可
洪珮瑜新人封后太難
郁可唯基本上係夠跑
劉柏辛其實好正 拎都值得
A-Lin 唔多唔少係贏在入圍太多次 同埋本身唱歌勁 大家都覺得佢應該要拎到

身為A-Lin 粉絲 當睇到評審團決選名單 同埋部分賽果就已經打定一啲輸數
當A-Lin 表現完之後 ptt 成堆好評
...
fyw2031044 發表於 2023-7-2 00:45

一直覺得佢係叫好唔叫座個堆 (即係人人都知佢唱得好 但總係無咩獎運)
今晚見到佢終於上到台 真係覺得無路係白行
好感動好感動 已經8月準備去高雄睇佢

Same feeling!!!!
我覺得呢張唔係佢最好嘅碟,其實我覺得最好嘅係幸福了然後呢(無入圍)
不過呢張好 ...
fifty1205 發表於 2023-7-2 00:49

好想有個人再推推佢
真係由專輯度入手 唔單止係靠vocal

Gin Gin出story恭喜Lin Lin 係咪想提人半年後就有另一個歌姬喺香港終於首奪歌后 恭喜陳蕾{ ...
kel_kelvin 發表於 2023-7-2 03:50

話俾人知佢係香港既天生歌姬

我反而覺得華語男女賽果還算正路
HUSH 響 ptt 一直都係熱門之一,應該係唔中 cm 口味而已

A-Lin 呢張係聽 ...
星勤 發表於 2023-7-2 17:13

梁靜茹其實真係sad
燕尾蝶當年都係有變,但孫燕姿夠自然贏左佢
之後就直頭唔再點突破 打後都係唱情歌
出年麋鹿其實比慢冷個年仲細機會入圍
出年如果又係歌后細年另計

女歌手獎好有補獎嫌疑
正如當年王菲最應該比係98-00年,而唔係比03年收山作 ...
我等我在 發表於 2023-7-3 21:04

其實A-Lin 由公佈入圍之後一直都係大熱之一嚟既
民調同好多樂評人都係估佢
都係個句啦 金曲獎會補獎既話 梁靜茹就唔使咁啦
始終二封門檻係高 Lala 同Penny 呢張又未去到非二封不可
洪珮瑜又係新人 金曲獎評審又未必會肯俾佢新人歌后齊中
剩返劉柏辛係正既 郁可唯就入圍當贏
主要對手面對唔少阻力之下 所以佢一round 就已經贏到
反而好奇第二個順位班評審係俾邊個