返回列表 發帖

被諷發言心機重 姜點評「無乜兩句、脾氣照舊、好多誤會」

前晚舉行的ViuTV頒獎禮賽果遭網民連環嘲諷,姜濤的得獎感言則被批心機重!對於隊友當眾示愛,Anson Lo直指「好肉麻」,但不忘回禮,強調MIRROR會團結一致。

男團MIRROR前晚在ViuTV的《CHILL CLUB推介榜 年度推介22/23》一如所料成大贏家,組合連個人共獲7獎,寡言的姜濤發表得獎感受時突然向隊友逐一作出「愛的宣言」,對於外間經常將他與Anson Lo比較,他向對方示愛:「I love you!」姜濤指都是心底話。隊長Lokman受訪時表示被其發言感動:「佢冇準備下情感攻擊人哋,大家都嚇一跳!」Edan更開玩笑:「我喊晒!」又幽默表示:「收到姜老師嘅教導,默默地記下了」。對於姜濤示愛,Anson Lo笑指肉麻:「But I love you back,man!」姜濤知道雙方的支持者經常爭拗,Anson Lo在台上也表示無論外間如何分化,MIRROR都會繼續團結,希望大家不要以為他們經常鬧交,又指必然會有意見不合的時候,但經常會溝通,故不用過分憂慮。

全黑圖再現 AK騷後玩失蹤拒回應姜濤點評

頒獎禮後,MIRROR副隊長Anson Kong因演出時拗柴而未有受訪,但有傳他是嬲姜濤指他「脾氣照舊」而避開受訪。事後他在社交網出全黑圖發文及留言:「抱歉咁多位,下次會再做好啲。」稱因拗柴,故完騷立即回家休息。談到缺席港台頒獎禮,MIRROR坦承電台有邀請:「都想去,但夾唔到時間,要誠意嘛!唔想只有幾個隊員出席,搵次開心一齊去。」

ERROR:一世做阿二

至於組合ERROR獲「年度組合」銀獎,對於繼續成為MIRROR手下敗將,成員193打趣說:「唔會係埋怨,純粹係事實,改變唔到!今年算係好成績,第2喎,但肯定一世都第2!」又笑言一世攞第2其實都好威,保錡說:「人貴自知,始終4人唔及12人。(招新會員?)係咪招收姜濤同Anson Lo先?」引得全場爆笑。奪男新人銀獎的保錡被指變得成熟,問到是否情傷後睇化?他即講有味笑話:「依家淨係跑步,30幾歲跑完步,性需求就好少!」

網民嘲諷心機重 Rubberband都睇唔過眼:係咪short X 咗?

頒獎禮賽果塵埃落定,惟在討論區卻一片負評,被嘲諷是「另一個大台的誕生」,暗寸ViuTV徇私頒給「自己友」。姜濤的謝詞亦被批心機重,奪「年度樂隊」銀獎的Rubberband鼓手泥鯭(黎萬華)更疑似發文寸爆姜濤:「多謝說話定係鼓勵說話,係咪short X咗?修哥都講唔出口啦!」又彈ViuTV:「嘩!DLLM!頒唔尷尬,攞唔尷尬,惟有睇嘅尷尬」、「依家諗番當年亞太區最受歡迎男歌手真係『實至名歸』」,有網民則慶幸RB沒有出席頒獎禮。

泥鯭當晚人不到卻mon住電視,連環出po疑似嘲諷MIRROR及各成員。RubberBand未有出席頒獎典禮,由主音6號拍片道謝,表示多做音樂少做無謂嘢。泥鯭在FB出po撐隊友:「唱好啲歌先做啲小動作啦」,又「#全晚最啱聽嘅評語」,再狙擊追問「下屆叱咜司儀會點玩呢段感言?」泥鯭連環出po疑似暗寸大會偏私MIRROR,疑似寸爆姜濤獲男歌手銀獎時的感言,又疑似嘲諷男歌手金獎Anson Lo,狠批「又一個大台誕生」, 「歌迷會夾份請個寫手同看護畀佢啦」、「建議先做言語治療」,泥鯭再抵死留言:「我想喺度嘥大家小小時間,我要借呢個機會去多謝我隊友」。

鏡粉不忿掀罵戰:留言同揀女人一樣無腦

泥鯭的社交網突然變得很熱鬧,有網民洗版為MIRROR護航,「身為前輩講呢啲,抵你無運行」、「你哋以為自己喺樂壇大哥?無品!」、「留言同揀女人一樣無腦,要黃心穎」、「雖然你哋一把年紀,不過仲有時間努力嘅,唔好再妒忌人啦」。泥鯭粉絲起罵戰:「唔啱睇就過主,做乜要去人哋FB度吠?」、該網民反擊:「就因為你無品到隔離都知,擾民!」泥鯭粉絲即反駁:「講擾民真係無人及你哋班姜嬸,塞住個銅鑼灣搞亂交通」,該網民再回罵:「咁呢啲控制唔到,得人心藝人先可以有咁嘅場面,真係前無古人」,泥鯭粉絲炮轟:「你死返去MIRROR嗰邊求存在感啦!你哋鍾意喺紅館點玩都得,但唔好搞亂銅鑼灣囉!」對於網友力撐泥鯭,指佢直線抽擊講真話,而泥鯭亦有出post回應呢場罵戰,指感受到鏡安法「與有榮焉」

姜濤老師上身 無預警突襲式點評隊友(附網民抵死解讀)

CHILL CLUB年度男歌手獎金銀銅獎都由MIRROR成員包辦,銀獎得主姜濤雖然輸了畀盧瀚霆(Anson Lo),但卻用了近6分鐘逐個隊友「致謝」,網民起初以為他要發表驚世言論,擔心姜濤好似《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》般突然衝下台,幸好最後冇,但不少猜測質疑他是為要退團作前奏。其後經分析紛指其似點評隊友,甚至說他機心重。

得銀獎卻發表長篇「致謝」變「點評」,暴露自己眼中隊友的缺點如:AK脾氣差、Frankie冇目標、Alton無聊等,不少網民更指姜濤當個台是自己、扮隊長等,認為這些言論可以等到攞終身成就獎先講,或者私下講就夠

Lokman「我記得頭幾年我地內部有好多問題,大家睇《調教你MIRROR》就知道,但係我知道,經過《調教你MIRROR》之後,你有好努力成為一個好嘅隊長,我好respect你!多謝你!」

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

Tiger「雖然《調教你MIRROR》入面話要同你每日講50句嘢,但都係一句都無,但係我知道你喺電影方面、唱歌方面都好有talent,所以繼續加油!」

Jeremy「你係我最surprise嘅一個人,老實講我喺《全民造星》嗰陣並冇太多留意你(笑),講真你係… 我覺得我地咁多個成員當中,真係進步得最多最多嘅一位!」

Alton「我每一次搵你都係傾無聊嘢,但我知道你一直好渴求有表現自己嘅機會,我相信你總有一日一定會做到!」

Frankie「其實我同Tiger起碼有一句,可能我同你一句都冇(笑),但係我知道你仲好努力搵自己嘅目標,我相信你喺比《調教你MIRROR》嗰陣更清楚自己嘅目標,所以,加油!」

AK「雖然脾氣都係照舊啦,但係呢,我知道你都好努力咁成為我地嘅副隊長,所以好尊重你,哈哈!」

Ian「I Love You!我proud of你值得擁有嘅一切,你攞獎我好開心,哈哈!」

Stanley「我知道你好想成為一個演員,我知道你對演戲嘅熱誠比起在場每一位都更加多,所以你一定會成為一個好好嘅演員。」

Jer「我知道你好想做到自己嘅音樂路,我知道你一直對自己嘅音樂好有堅持,繼續堅持落去,因為我都係一個咁樣嘅人!」

Edan「你實在係一個非常全能努力嘅人,我只可以講… MIRROR入面我第二佩服你!」

Anson Lo「第一個(佩服),Anson Lo!其實我知道外界成日都會將我地攞去比較,我知道我地嘅支持者有時會有好多爭拗,但係我從來都無理過呢啲嘢,我真心地… 喺《全民造星》第一日開始,我地經歷過好多誤會,但係我永遠都係最信你,你知㗎!所以… I Love You!」

Kenneth評:過多半年Mirror解散後
到時唔使迫住一齊做訪問

日日對記者蔡楓華上身
中意講乜都得啦
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

thanks for sharing

support
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

viu如果年年再咁樣搞落去

搞到的歌手去又唔係 唔去又好似唔俾面

聽到的咁嘅感言真係O曬嘴

其實他的原意係好,但係表達得唔好就好容易令人誤會,咁不如唔講仲好。

唔識講嘢就唔好講咁多啦
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

講真講得呢啲都預左會大造文章
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

「都想去,但夾唔到時間,要誠意嘛!唔想只有幾個隊員出席,搵次開心一齊去。」係咪講緊其他唔齊人組合?

主 兒登 Jer 呢?
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

主 兒登 Jer 呢?
MCmatt 發表於 2023-5-9 12:33

多謝提醒 太多 copy漏咗

多謝提醒 太多 copy漏咗
kenneth 發表於 2023-5-9 12:38

我八卦

支持姜老師

團魂=0
利申:唔係鏡粉

前晚舉行的ViuTV頒獎禮賽果遭網民連環嘲諷,姜濤的得獎感言則被批心機重!對於隊友當眾示愛,Anson Lo直指 ...
kenneth 發表於 2023-5-9 11:50

真係大師級 但明明表演最差,最俾人笑果個係佢

其他歌手其實為乜?明知作12件音痴癈人嫁衣裳,仲甘擁躍去。

雖然話可以上台表演,但除非你攞獎,否則根本每人唱果幾句(由其新人),鬼得閑記住你咩?

我真係寧願睇老餅港台,至少獎果合理同有足夠時間俾你分享創作心德同表演。

唔講唔知以為佢拎金獎
Sorry!!! 大家唔好爭,林家謙係我男朋友

聽到的咁嘅感言真係O曬嘴 ...
sunshine 發表於 2023-5-9 12:09

繼續 An盧,肥桃,月巴斤欠 ,厲鷹 玩落去囉。
根本情況同 發明星夢台 差不多,個結果就係個台ge 觀眾的偏好。

明星夢台 美菊,美弱,削面,信號王。

d 人仲吹到妖視好人好多,笑左

係咪做埋今年就退出娛樂圈呀?

幾時退休?
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

真係大師級 但明明表演最差,最俾人笑果個係佢

其他歌手其實為乜?明知作12件音痴癈人 ...
hkbaby 發表於 2023-5-9 13:10

星期六嗰日都已經講連續兩日都有笑話睇
Kenneth講嘅無死錯人嘅

出少句聲當幫忙?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

修哥都講唔出口
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

回復 21# Solomon

首先 Chill Club雖然做左幾年從翻版流行經典五十年到而家變成全城唯一一個有說服力嘅電視音樂節目,個台無因為收視折埋個show,這一樣要讚。
    但係搞流行榜同頒獎禮捧自己人 mirror error collar 其他人根本唔使玩,痴呢個台開嘅唱片公司亦都無bargain power。
    Chill Club下一步應該做chill club音樂會好似903咁 搵其他歌手crossover開演唱會,其他公司藝人先可以係呢個平台有生存價值。
    音樂節目真係仲會有幾多人每個星期睇你。
Life was a willow and it bent right to your wind.

「都想去,但夾唔到時間,要誠意嘛!唔想只有幾個隊員出席,搵次開心一齊去。」係咪講緊其他唔齊人組合? ...
edwardngwy 發表於 2023-5-9 12:27

嗰隊都無出席 雖然佢哋0獎

回復  Solomon

Chill Club下一步應該做chill club音樂會好似903咁 搵其他歌手crossover開演唱會,其他公司藝人先可以係呢個平台有生存價值。

babyshark 發表於 2023-5-9 13:46

開榜以黎已經搞過三次

印象最深係Gin Lee同大師尊同場唱潛水既A New Stage
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

聽到的咁嘅感言真係O曬嘴 ...
sunshine 發表於 2023-5-9 12:09

可能下年投五強
評審再五揀一

星期六嗰日都已經講連續兩日都有笑話睇
Kenneth講嘅無死錯人嘅  ...
kenneth 發表於 2023-5-9 13:24

真係核突,港台依加情況就好似 2020年發明星夢CEREMONY 甘  
不過,如果真係要比較,港台各方面仲要比 妖視好少少。

港台係星光暗淡,但妖視D 表演係又多又短音質又差,中段悶到我直頭係熄埋機出街

反而港台悶得泥我仲跟到個FLOW,知佢地做緊咩,兼都對得獎者有少少期待。

可能下年投五強
評審再五揀一
梨胃言 發表於 2023-5-9 13:56

即是金銀銅以外再加個獎?

開榜以黎已經搞過三次
FoldCC 發表於 2023-5-9 13:53

第3屆仲大改,一聽已經扣晒分

Rubberband鼓手泥鯭更疑似發文寸爆姜濤:「多謝說話定係鼓勵說話,係咪Short X咗?修哥都講唔出口啦!」又彈ViuTV:「頒唔尷尬,攞唔尷尬,惟有睇嘅尷尬」、「依家諗番當年亞太區最受歡迎男歌手真係『實至名歸』」
kenneth 發表於 2023-5-9 11:50

Jacqueline "Chicken" Wong, stop playing with your bf's phone
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

可能下年投五強
評審再五揀一
梨胃言 發表於 2023-5-9 13:56

根本應該所有獎項應由觀眾投選作入圍,然後每個獎就由權威性評審係侯入圍名單選出最終結果。

Jacqueline "Chicken" Wong, stop playing with your bf's phone
JasOh103 發表於 2023-5-9 13:59

或者人哋已經二合為一

哎 真係聽到有D尷尬
若我所見不相同 獨守一角青空
浪漫願他不要改 所信是模糊 仍肯冀待

根本應該所有獎項應由觀眾投選作入圍,然後每個獎就由權威性評審係侯入圍名單選出最終結果。 ...
hkbaby 發表於 2023-5-9 14:00

流行歌曲 永順街39號
    節奏藍調歌曲 Dear Mama
    搖滾歌曲 作品的說話
    另類歌曲 留一天與你喘息

專業評審點揀好

流行歌曲 作品的說話
    另類歌曲 留一天與你喘息

點揀好 ...
FoldCC 發表於 2023-5-9 14:17

打和啦SUPER

佢係明顯有心機 但都唔係最討厭果位
只不過先紅 然後d師奶fans好狠煩

然後果位如果堅嬲 咪即係印證咗姜生嘅說法正確囉
識做artist嘅話 就即係飆出嚟笑笑口 認咗去
咁先陰得返講你果位嘛
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

唔通講多謝黃心穎咩
我估錯這個世界得到教訓

又咁講, 其實又慘得過人地真係多fans, 有fans投票又搵到錢, 睇下電影票房都知
反到過火就好似黃子華講既魚蛋論甘
與其專注反人地成功, 不如多D支持自己心水

想睇隱藏內容

好驚RubberBand俾viu同903因一男子而被封殺

睇到佢逐個點評
台下班隊友心諗 唔好啦
一切從心

年年都仲係因為咁既投票方式去嘈
全評審準則:金帆 又話人小圈子 黎黎去去都係個堆人拎
一半一半:又話人分豬肉
全投票:又話人annual dinner 黎黎去去都係個堆人拎
所以無野係最好,而且每個台定位就係咁,睇下笑下就算,無需要咁上心。

姜逼幾時退休
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

姜逼幾時退休
beethoven250 發表於 2023-5-9 16:40

認同rb 佢明顯short撚咗

好驚RubberBand俾viu同903因一男子而被封殺
米色蘇 發表於 2023-5-9 16:21

如果嚮903做就要封咪幾個月啦
好在自由人自由身唔使驚十二件

如果嚮903做就要封咪幾個月啦
好在自由人自由身唔使驚十二件 ...
kenneth 發表於 2023-5-9 16:45

唔好唔記得佢地老闆係邊個
自由身都係要唱show搵錢
繼續發大落去,對RB無著數

唔好唔記得佢地老闆係邊個
自由身都係要唱show搵錢
rfv123 發表於 2023-5-9 16:49

乜Rb家下唔係獨立樂隊咩?

Enough

回復 1# kenneth

Lm