返回列表 發帖

被諷發言心機重 姜點評「無乜兩句、脾氣照舊、好多誤會」

前晚舉行的ViuTV頒獎禮賽果遭網民連環嘲諷,姜濤的得獎感言則被批心機重!對於隊友當眾示愛,Anson Lo直指「好肉麻」,但不忘回禮,強調MIRROR會團結一致。

男團MIRROR前晚在ViuTV的《CHILL CLUB推介榜 年度推介22/23》一如所料成大贏家,組合連個人共獲7獎,寡言的姜濤發表得獎感受時突然向隊友逐一作出「愛的宣言」,對於外間經常將他與Anson Lo比較,他向對方示愛:「I love you!」姜濤指都是心底話。隊長Lokman受訪時表示被其發言感動:「佢冇準備下情感攻擊人哋,大家都嚇一跳!」Edan更開玩笑:「我喊晒!」又幽默表示:「收到姜老師嘅教導,默默地記下了」。對於姜濤示愛,Anson Lo笑指肉麻:「But I love you back,man!」姜濤知道雙方的支持者經常爭拗,Anson Lo在台上也表示無論外間如何分化,MIRROR都會繼續團結,希望大家不要以為他們經常鬧交,又指必然會有意見不合的時候,但經常會溝通,故不用過分憂慮。

全黑圖再現 AK騷後玩失蹤拒回應姜濤點評

頒獎禮後,MIRROR副隊長Anson Kong因演出時拗柴而未有受訪,但有傳他是嬲姜濤指他「脾氣照舊」而避開受訪。事後他在社交網出全黑圖發文及留言:「抱歉咁多位,下次會再做好啲。」稱因拗柴,故完騷立即回家休息。談到缺席港台頒獎禮,MIRROR坦承電台有邀請:「都想去,但夾唔到時間,要誠意嘛!唔想只有幾個隊員出席,搵次開心一齊去。」

ERROR:一世做阿二

至於組合ERROR獲「年度組合」銀獎,對於繼續成為MIRROR手下敗將,成員193打趣說:「唔會係埋怨,純粹係事實,改變唔到!今年算係好成績,第2喎,但肯定一世都第2!」又笑言一世攞第2其實都好威,保錡說:「人貴自知,始終4人唔及12人。(招新會員?)係咪招收姜濤同Anson Lo先?」引得全場爆笑。奪男新人銀獎的保錡被指變得成熟,問到是否情傷後睇化?他即講有味笑話:「依家淨係跑步,30幾歲跑完步,性需求就好少!」

網民嘲諷心機重 Rubberband都睇唔過眼:係咪short X 咗?

頒獎禮賽果塵埃落定,惟在討論區卻一片負評,被嘲諷是「另一個大台的誕生」,暗寸ViuTV徇私頒給「自己友」。姜濤的謝詞亦被批心機重,奪「年度樂隊」銀獎的Rubberband鼓手泥鯭(黎萬華)更疑似發文寸爆姜濤:「多謝說話定係鼓勵說話,係咪short X咗?修哥都講唔出口啦!」又彈ViuTV:「嘩!DLLM!頒唔尷尬,攞唔尷尬,惟有睇嘅尷尬」、「依家諗番當年亞太區最受歡迎男歌手真係『實至名歸』」,有網民則慶幸RB沒有出席頒獎禮。

泥鯭當晚人不到卻mon住電視,連環出po疑似嘲諷MIRROR及各成員。RubberBand未有出席頒獎典禮,由主音6號拍片道謝,表示多做音樂少做無謂嘢。泥鯭在FB出po撐隊友:「唱好啲歌先做啲小動作啦」,又「#全晚最啱聽嘅評語」,再狙擊追問「下屆叱咜司儀會點玩呢段感言?」泥鯭連環出po疑似暗寸大會偏私MIRROR,疑似寸爆姜濤獲男歌手銀獎時的感言,又疑似嘲諷男歌手金獎Anson Lo,狠批「又一個大台誕生」, 「歌迷會夾份請個寫手同看護畀佢啦」、「建議先做言語治療」,泥鯭再抵死留言:「我想喺度嘥大家小小時間,我要借呢個機會去多謝我隊友」。

鏡粉不忿掀罵戰:留言同揀女人一樣無腦

泥鯭的社交網突然變得很熱鬧,有網民洗版為MIRROR護航,「身為前輩講呢啲,抵你無運行」、「你哋以為自己喺樂壇大哥?無品!」、「留言同揀女人一樣無腦,要黃心穎」、「雖然你哋一把年紀,不過仲有時間努力嘅,唔好再妒忌人啦」。泥鯭粉絲起罵戰:「唔啱睇就過主,做乜要去人哋FB度吠?」、該網民反擊:「就因為你無品到隔離都知,擾民!」泥鯭粉絲即反駁:「講擾民真係無人及你哋班姜嬸,塞住個銅鑼灣搞亂交通」,該網民再回罵:「咁呢啲控制唔到,得人心藝人先可以有咁嘅場面,真係前無古人」,泥鯭粉絲炮轟:「你死返去MIRROR嗰邊求存在感啦!你哋鍾意喺紅館點玩都得,但唔好搞亂銅鑼灣囉!」對於網友力撐泥鯭,指佢直線抽擊講真話,而泥鯭亦有出post回應呢場罵戰,指感受到鏡安法「與有榮焉」

姜濤老師上身 無預警突襲式點評隊友(附網民抵死解讀)

CHILL CLUB年度男歌手獎金銀銅獎都由MIRROR成員包辦,銀獎得主姜濤雖然輸了畀盧瀚霆(Anson Lo),但卻用了近6分鐘逐個隊友「致謝」,網民起初以為他要發表驚世言論,擔心姜濤好似《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》般突然衝下台,幸好最後冇,但不少猜測質疑他是為要退團作前奏。其後經分析紛指其似點評隊友,甚至說他機心重。

得銀獎卻發表長篇「致謝」變「點評」,暴露自己眼中隊友的缺點如:AK脾氣差、Frankie冇目標、Alton無聊等,不少網民更指姜濤當個台是自己、扮隊長等,認為這些言論可以等到攞終身成就獎先講,或者私下講就夠

Lokman「我記得頭幾年我地內部有好多問題,大家睇《調教你MIRROR》就知道,但係我知道,經過《調教你MIRROR》之後,你有好努力成為一個好嘅隊長,我好respect你!多謝你!」

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

Tiger「雖然《調教你MIRROR》入面話要同你每日講50句嘢,但都係一句都無,但係我知道你喺電影方面、唱歌方面都好有talent,所以繼續加油!」

Jeremy「你係我最surprise嘅一個人,老實講我喺《全民造星》嗰陣並冇太多留意你(笑),講真你係… 我覺得我地咁多個成員當中,真係進步得最多最多嘅一位!」

Alton「我每一次搵你都係傾無聊嘢,但我知道你一直好渴求有表現自己嘅機會,我相信你總有一日一定會做到!」

Frankie「其實我同Tiger起碼有一句,可能我同你一句都冇(笑),但係我知道你仲好努力搵自己嘅目標,我相信你喺比《調教你MIRROR》嗰陣更清楚自己嘅目標,所以,加油!」

AK「雖然脾氣都係照舊啦,但係呢,我知道你都好努力咁成為我地嘅副隊長,所以好尊重你,哈哈!」

Ian「I Love You!我proud of你值得擁有嘅一切,你攞獎我好開心,哈哈!」

Stanley「我知道你好想成為一個演員,我知道你對演戲嘅熱誠比起在場每一位都更加多,所以你一定會成為一個好好嘅演員。」

Jer「我知道你好想做到自己嘅音樂路,我知道你一直對自己嘅音樂好有堅持,繼續堅持落去,因為我都係一個咁樣嘅人!」

Edan「你實在係一個非常全能努力嘅人,我只可以講… MIRROR入面我第二佩服你!」

Anson Lo「第一個(佩服),Anson Lo!其實我知道外界成日都會將我地攞去比較,我知道我地嘅支持者有時會有好多爭拗,但係我從來都無理過呢啲嘢,我真心地… 喺《全民造星》第一日開始,我地經歷過好多誤會,但係我永遠都係最信你,你知㗎!所以… I Love You!」

Kenneth評:過多半年Mirror解散後
到時唔使迫住一齊做訪問

日日對記者蔡楓華上身
中意講乜都得啦
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Lm

愛就要笨到像天才 愛就要大到成為大愛
全人類活該 去愛 全人類活該 識得愛  是愛

送上 煒康cp sweet sweet ...
boy4dudes 發表於 2023-5-10 18:45

Follow my IG: @delightcantopop

好似全地球暫時得JJ犯咗鏡安法唔洗道歉
希望姐倫嚟緊都會犯下,想睇杰迷同唔係鏡粉/姜糖大戰邊個 ...
阻住 發表於 2023-5-10 22:31

唔好搞周杰倫好嗎
我只想周董開開心心做個孩子,呀唔係,係照顧孩子
話晒人地全球銷量冠軍
唔好同鏡扯上任何關係吧
【This is MC】澳門見

Rb 發聲明道歉
令人失望
616.1314 發表於 2023-5-10 21:41

好慘 最後都係要跪 仲要拉成團一齊出聲明
本身以為佢咁勇武一定好有骨氣 點知短短一日就與有榮焉變成非常抱歉
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

越來越克人憎

識玩一定係道歉喎
道左歉 先更加prove到鏡安法架嗎
高招呀
tom 發表於 2023-5-10 22:51

啱喎 上年陶傑都有道歉
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/766280/%E9%99%B6%E5%82%91%E6%89%B9%E8%A9%95mirror%E5%B1%AC%E8%99%9B%E7%81%AB%E9%80%A3%E7%BA%8C%E5%85%A9%E6%97%A5%E9%81%93%E6%AD%89-12%E4%BD%8D%E5%A4%A7%E7%88%BA-%E6%88%91%E9%8C%AF

陶傑批評MIRROR屬虛火連續兩日道歉:12位大爺,我錯

識玩一定係道歉喎
道左歉 先更加prove到鏡安法架嗎
高招呀
利申:唔係鏡粉

希望姐倫嚟緊都會犯下,想睇杰迷同唔係鏡粉/姜糖大戰邊個 ...
阻住 發表於 2023-5-10 22:31
周啟生都好似無,仲叫姜可以搵佢學唱歌

希望姐倫嚟緊都會犯下,想睇杰迷同唔係鏡粉/姜糖大戰邊個贏

Rb 發聲明道歉
令人失望
616.1314 發表於 2023-5-10 21:41

敵不過呢個新大台
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

始終不敵鏡粉

Rb 發聲明道歉
令人失望
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

送上 煒康cp sweet sweet ...
boy4dudes 發表於 2023-5-10 18:45

你啱 多謝富貴貓會員
兩個都越來越好身形 12件真係無得比

嗱 佢哋啱啱上個月定唔知幾時. . .
出過首環保歌同英文歌㗎喎
唔知當無無留意 當然係好明白
因為根 ...
kenneth 發表於 2023-5-10 14:23

送上 煒康cp sweet sweet 圖

Lm

中村嘅吃中吃勁多中粉力撐
呢首歌好多人話值得新人獎同歌曲獎
絕對值得大家細味 ...
kenneth 發表於 2023-5-10 05:45
中村 兩年前 蒙著嘴唸佛經 已經值新人金獎

So I say I 佛 you 都變了和尚師傅
超渡在劫難裡 心靈嚐人間的苦
即使有貧病困苦 笑著去吃苦
跪拜佛陀能添富
So I say I 佛 you 方丈也慈悲高呼
可藉著剃度變豐富
即使要蒙著我嘴 我唸經出 Pool
全憑晚飯吃 Kimchi 還有靠釋迦眷顧

最好笑係隊長話: 姜 情感攻擊"人地" 大家都嚇一跳 (唔係"我地", 係"人地"), 但係都感動嘅, 要消化一下架大 ...
boy4dudes 發表於 2023-5-9 17:32

而家真係肥咗兩倍

泥鯭上台搶 mic 講: I’mma let you finish, but 心穎bb has one of the best videos of all time! Crown M ...
boy4dudes 發表於 2023-5-10 16:05

相信1/12件廢人吾會甘易俾佢搶到MIC

期待1月1泥鯭同姜B碰面既畫面
希望鏡三甲不入 RB組金影下姜B既反應
姜B 4奪最歌 泥鯭台下既反應
或 ...
JasOh103 發表於 2023-5-10 10:43
泥鯭上台搶 mic 講: I’mma let you finish, but 心穎bb has one of the best videos of all time! Crown Me is one of the best videos of all time!

因為根 ...
kenneth 發表於 2023-5-10 14:23

果首英文冇回響係事實,香港都冇咩人提TIM

你果幾句HIGHLIGHT 我稔起 洗衣XX 之前類似說話

我哋嘅團魂就係無團魂

雖然《調教你MIRROR》入面話要同你每日講50句嘢,但都係一句都無
你係我最surprise嘅一個人,老實講我喺《 ...
zoeyfs 發表於 10/5/2023 14:14

一直都唔夠SOLO FANS多 你睇最歌配票失敗,界死咗成隊

雖然《調教你MIRROR》入面話要同你每日講50句嘢,但都係一句都無
你係我最surprise嘅一個人,老實講我喺《 ...
一個團長期唔齊人成日
一個團長期唔齊人長年冇作品

zoeyfs 發表於 2023-5-10 14:14

因為根本出乜都無noise驚反感多
但如果畀上幾層嘅某啲會員見到
又講咩有心放fake news/要大愛寬容你就唔太好啦

你係我最surprise嘅一個人,老實講我喺《全民造星》嗰陣並冇太多留意你(笑)
其實我同Tiger起碼有一句,可能我同你一句都冇(笑)
雖然脾氣都係照舊啦

佢冇嘢嘛,覺得咁樣係團魂嘅表現?
其實mirror有冇團粉
作為一個團長期唔齊人長年冇作品,團魂又冇,而家扮都費事扮話埋比你聽私下講句嘢都冇
咁追嚟為乜

中村嘅吃中吃勁多中粉力撐
絕對值得大家細味 ...
kenneth 發表於 2023-5-10 05:45

中村無論唱,樣,身材都好過件 月巴o里予,叫鏡嬸情何以堪

姜濤 輸左男金 贏盡民心! 滿滿的愛給各隊友 真誠待人

AK 好慘

1月1日最男又是一場網上罵戰

期待1月1泥鯭同姜B碰面既畫面
希望鏡三甲不入 RB組金影下姜B既反應
姜B 4奪最歌 泥鯭台下既反應
或者泥鯭上台搶mic講 I’mma let you finish, 不過好心你唱好啲歌先啦
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

訓話之前
諗下11個都努力過你
你連減肥都未做到

可能舊"中"字銀獎座未到手啫?
boy4dudes 發表於 2023-5-9 23:07

村嘅吃吃勁多粉力撐
絕對值得大家細味

好過喺個台掃地
Aliens,明荃之友

情感的真相說清比說謊更狠
antiware 發表於 2023-5-9 20:39

To 薑逼: 所以 别自負到 任讓自己 每滴風駛盡 若果 他不可惡 不必迫人 無地去自容
道別後都記得逝去日子

其實條肥姜都幾陰濕
見自己輸畀條anal,即刻扮有團魂,霸晒人哋金獎嘅airtime

好明顯 ...
CircleXoX 發表於 2023-5-9 22:48

月巴 o里予 睇吾睇得起其他人就吾知,但常人見到甘GE 台上點評方式,都好自然聯想到老師/教練指導學生GE 情境,會有主次之分。

不過,相信FANS 自己會有其他解讀,可能覺得佢地好融洽佢地有咩信念自然有咩解讀...

RB 個三位係咪要諗下仲同泥鯭夾band
再將我相信的如煙火般綻放

Haha, 不如大愛大量 d, 可能個 member 無 check 到資料啫, 未必係有心放流料嘅  ...
boy4dudes 發表於 2023-5-9 23:33

都真
寬容 寬容
19年之後學識要更加understanding 更加大愛
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

懂不懂真話的清高

算啦 有心放fake news
John 發表於 2023-5-9 23:19
Haha, 不如大愛大量 d, 可能個 member 無 check 到資料啫, 未必係有心放流料嘅

盲粉:你覺得遠啫
佢係有志氣嘅香港年青人要帶領香港重返亞洲第一咋喎
家下得獎感言時間鼓勵隊友點 ...
kenneth 發表於 2023-5-9 23:13

我都睇到有個人將姜校長寫成過去一年嘅受害者,依家鼓起勇氣面對困難

#阿MO
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

RUMOURS

903 豁達推介:1
RTHK 環球榜:2*
新城勁爆外語榜:15*
Chill Club:3*

*上榜中 ...
boy4dudes 發表於 2023-5-9 20:30

算啦 有心放fake news
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

Yes, for 信任的遊戲, ViuTV 原本應該想打造姜神cp, 但係套劇無限期擱置, 然後 AL 開始 solo, 姜講所謂誤會 ...
boy4dudes 發表於 2023-5-9 21:08

當年純純的姜son

本身生日嗰陣以為救左個勢番嚟,點估到會即刻做到啲野推自己番去小圈子

佢講嘅野攪到成個節目同 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-5-9 23:07

盲粉:你覺得遠啫
佢係有志氣嘅香港年青人要帶領香港重返亞洲第一咋喎
家下得獎感言時間鼓勵隊友點會同音樂唔相關?

#網上真實對白改編

本身生日嗰陣以為救左個勢番嚟,點估到會即刻做到啲野推自己番去小圈子

佢講嘅野攪到成個節目同音樂關係越嚟越遠
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

某新人post三個獎座獨欠個"中"字獎座, 又一0尊例子 anyway都要讚返個得獎者A4紙感言既, 講 ...
lscn388 發表於 2023-5-9 22:50
可能舊"中"字銀獎座未到手啫?

講起港台
姜濤妖視頒獎台唔關事無啦啦扮老師定校長可以講成6分鐘
港台已經畀佢錄定但佢就講5秒就完  ...
kenneth 發表於 9-5-2023 22:06

某新人post三個獎座獨欠個"中"字獎座, 又一0尊例子 anyway都要讚返個得獎者A4紙感言既, 講果個既可以精準D製造soundbite, 聽既又唔會聽到悶~ 不如下次做埋雙畫面

我都鄧台下11件尷尬
依加係有佢講,冇人講。

再者,其實佢果D廢話(私事) 同其他台下歌手冇關, ...
hkbaby 發表於 2023-5-9 17:04

其實條肥姜都幾陰濕
見自己輸畀條anal,即刻扮有團魂,霸晒人哋金獎嘅airtime

好明顯肥姜一直都睇唔起班隊友,隔住個mon都feel到佢哋一d都唔熟,好老尷

雙向既 本身叫人錄片都講到明唔可以多過20秒 多過就cut你
你可以繼續咁話佢0尊 但純粹講多個fact你知 ...
rfv123 發表於 2023-5-9 22:28

算啦 用得妖台呢個term都知咩料

有啲話真喺要諗過先好講,今次就搞到成咁
czb078 發表於 2023-5-9 22:27

有啲似祖兒 金句王

情感的真相說清比說謊更狠
antiware 發表於 2023-5-9 20:39

搞不懂真話的清高