返回列表 發帖

完約環球在即 英皇亟待Jace陳凱詠強勢過檔

香港環球唱片大中華區董事總經理黃劍濤(Duncan),近日傳出已向公司請辭,有指其任期原本於明年屆滿,並提早在6月離職,內情及其去向令人關注,如無意外,環球唱片將有新任話事人頂上。

Duncan被指步陳凱詠(Jace)後塵,於下月離開效力16年的環球唱片,他在本地唱片業工作近30年,曾在華納、正東、Music Icon擔任重要職位,前年一度傳出曾志偉找Duncan接管星夢唱片,當時Duncan就對傳聞作出否認。

Duncan黃劍濤傳下月離開環球 Jace陳凱詠錄新歌準備轉會
Duncan黃劍濤傳出下月將離開效力16年的環球唱片,其去向惹人關注。

香港環球唱片大中華區董事總經理黃劍濤(Duncan),近日傳出已向公司請辭,有指其任期原本於明年屆滿,並提早在6月離職,內情及其去向令人關注,如無意外,環球唱片將有新任話事人頂上。

Duncan被指步陳凱詠(Jace)後塵,於下月離開效力16年的環球唱片,他在本地唱片業工作近30年,曾在華納、正東、Music Icon擔任重要職位,前年一度傳出曾志偉找Duncan接管星夢唱片,當時Duncan就對傳聞作出否認。

英皇招兵買馬
Duncan多年來一直是環球揸fit人,近年他與公司經歷不少風風雨雨,先與無綫破冰,再與商台鬧翻,繼而出現旗下歌手逃亡潮,三位不同世代的姐級歌手相繼走人,先有陳慧嫻,再有Gin Lee(李幸倪)及Jace,經慧嫻和Gin Lee先後過檔英皇,原來英皇亦對Jace虎視眈眈,她跟環球的合約在本月屆滿,從美國返港後,Jace已秘密灌錄離開舊東家後首支新歌,據說除了英皇開出超優厚條件外,還有一大集團旗下的新公司亦向她招手,令本來勝算甚高的英皇出現勁敵,Jace最終花落誰家似乎仍有變數。

事實上,英皇上半年力谷Gin Lee取得佳績,加上泳兒的歌唱事業終現起色,故下半年決定再集中火力催谷旗下女聲,望捧出天后接班人,Jace數月來接觸多間公司,英皇更是誠意十足,英皇除了期望爭贏Jace之外,最近還簽了《聲夢傳奇2》的女子組合XiX成員劉芷君。

Source: https://www.am730.com.hk/%E5%A8%9B%E6%A8%82/duncan%E9%BB%83%E5%8A%8D%E6%BF%A4%E5%82%B3%E4%B8%8B%E6%9C%88%E9%9B%A2%E9%96%8B%E7%92%B0%E7%90%83-jace%E9%99%B3%E5%87%B1%E8%A9%A0%E9%8C%84%E6%96%B0%E6%AD%8C%E6%BA%96%E5%82%99%E8%BD%89%E6%9C%83/376387

Kenneth評:
原來要下半年先知邊個做容祖先2.0
#開心英皇 #人強馬壯 #生意好啊
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

又英皇?簽左要北上喎

會唔會早過煎煎女金
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

英皇???要上tvb哦

英皇好多女歌手 祖:我點左頭啦咩?!
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

又環球,點解英皇唔簽麥家瑜

Jace 入蛋記? Really? 今年可能 Gin 第一次和最後一次女金, Jace 最女.
下年再下年再再下年 Jace 女金 + 最女

專搶環球啲人
Harvard都不可教導

英皇=樂壇難民營

會唔會係簽飛圖
好似入呢間唔洗北上又有得做一姐

幸兒又無一姐做

Jace 入蛋記? Really? 今年可能 Gin 第一次和最後一次女金, Jace 最女.
下年再下年再再下年 Jace 女金 + 最 ...
boy4dudes 發表於 2023-5-11 18:30

6月派歌=2018 Kay

6月派歌=2018 Kay
梨胃言 發表於 2023-5-11 18:40

暫時plug歌似 2018 Gin
Harvard都不可教導

美aiiii表示: dllm,又冇得上位
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

beethoven250 發表於 2023-5-11 18:53

已經算捧左,RTHK 做左大贏家 佢要 安守本份2023

又可以同堅堅做同事, 羨慕喔
睇好佢做小容祖兒, 之前大家都搵AF做歌
不過應該最後唔會簽(我覺得)

英皇=前環球俱樂部
離不開 留不低

英皇=樂壇難民營
Kfmusic 發表於 2023-5-11 18:37
球記=樂壇高級老人院+新人毀滅者
環星=樂壇低級老人院
大國=廣告代言人/業餘歌手
星夢=大台傀儡/業餘歌手
寰亞=準肥婆公司
臻世=騎呢怪人館
索尼=沒有方向藝人團
華納=新歌王+女人收藏館

英皇=前環球俱樂部
LoveMirkay520 發表於 2023-5-11 19:03

陳慧嫻:我會部長

beethoven250 發表於 2023-5-11 18:53

其實根本都已經係唔同一代人…
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

幸兒又無一姐做
梨胃言 發表於 2023-5-11 18:39

可以同富貴男友成家了
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

可以同富貴男友成家了
Humeny 發表於 2023-5-11 19:16
今年搶吾到花球

英皇咪又要上cctvb
再將我相信的如煙火般綻放

可以同富貴男友成家了
Humeny 發表於 2023-5-11 19:16

唔怪得六字歌無得即上
舊年留quota谷幸兒女金->泳兒女銀
今年留quota谷Jace女金->幸兒女銀

就快成間環球搬曬去英皇
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

唔怪得六字歌無得即上
舊年留quota谷幸兒女金->泳兒女銀
今年留quota谷Jace女金->幸兒女銀{:1_1 ...
梨胃言 發表於 2023-5-11 19:21

如果簽到人氣更高又後生嘅Jace 英皇今年仲肯幫手爭銀幸兒已經賺咗啦
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

英皇發現簽錯gin lee,所以再搶人填補條數
泳兒事業終見起色? 港台多獎過gin lee及肥婆係繼容祖兒後最多獎女歌手
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

登勤終於肯聽人講加入team ak學吓帶team?
在這畢生不滅 無極的狀態

咁講真喎...Jace真係有條件力捧
如果蛋記真係mark實佢 都算佢精明
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我覺得大國呢間岩佢多啲,有主持經驗可以拍綜藝,"同事"年齡層又差唔多

我覺得大國呢間岩佢多啲,有主持經驗可以拍綜藝,"同事"年齡層又差唔多
lmml4 發表於 2023-5-11 21:19

咪玩啦 大國家下入唔到紅館㗎
係歌手墳墓

泳兒都唔駛北上啦
好心荷蘭番茄咪再衝出嚟 _ 啦
成_日喺度嘈嘈嘈

lmml4 發表於 2023-5-11 21:19

大國個朵越來越臭
好心荷蘭番茄咪再衝出嚟 _ 啦
成_日喺度嘈嘈嘈

泳兒都唔駛北上啦
iamhei621621 發表於 2023-5-11 21:45

好多cm會員認為簽咗蛋記嘅某種男磨佬都唔洗
在這畢生不滅 無極的狀態

泳兒都唔駛北上啦
iamhei621621 發表於 2023-5-11 21:45

二月果陣有去中山、廣州登台

如果簽到人氣更高又後生嘅Jace 英皇今年仲肯幫手爭銀幸兒已經賺咗啦 ...
Humeny 發表於 2023-5-11 19:30

唔爭在接收埋連詩雅thx

Duncan 呢 d CV 咁靚 又有 network
真係分分鐘跳去其他國際公司
鬼佬老細都係睇 CV ,人脈,未必知佢臭檔
(臭如星夢果幾隻嘢都有 有線 接收就知)

係歌手墳墓
kenneth 發表於 2023-5-11 21:28

Jace 呢類多方面藝人都唔係上紅館果種啦

Jace 呢類多方面藝人都唔係上紅館果種啦
lorbat 發表於 2023-5-11 23:04

點會吖?佢好受歡迎唱得跳得 開過個人show
家下未完約大把公司爭吖瞓醒未???

會唔會簽埋aga可以同gin reunion
aga幾時完約
英皇實搞到紅館
Week53
1. 陳宗澤 - 滴滴金 2. 陳蕾/岑寧兒 - 言之無物 3. 林家謙 - 記得 4. 雷同二友 - 讓時間變慢 5. 馮允謙 - Me and the Moon

除非佢有張敬軒神級待遇就話可以揀少上TVB啫,唔係既話都係要乖乖聽話
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

雖然環球seven  但佢係環球啲歌真係唔錯 希望到時候可以keep到個水準啦 上tvb未必唔使 不過應該唔使北上

會唔會簽埋aga可以同gin reunion
aga幾時完約
英皇實搞到紅館
yinjai 發表於 2023-5-11 23:12

她上年續咗約,有排
Aliens,明荃之友

泳兒今年有十大已經偷笑
Aliens,明荃之友

係歌手墳墓
kenneth 發表於 2023-5-11 21:28

去唔到紅館咪開亞博囉
大國出歌係高自由度,又唔使去友台
仲有成間電視台資源撐腰,想拍綜藝又得,拍劇亦得
最重要係可以痴鏡吸粉
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

去唔到紅館咪開亞博囉
仲有成間電視台資源撐腰,想拍綜藝又得 ...
myrichardac 發表於 2023-5-12 05:25

你不如話重可以做collar第八個成員
放過jace放過香港啦真係

去唔到紅館咪開亞博囉
仲有成間電視台資源撐腰,想拍綜藝又得 ...
myrichardac 發表於 2023-5-12 05:25

拍少d劇出多d歌啦,d劇又唔係話紅
我估錯這個世界得到教訓

未來天后!!!!
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Duncan 呢 d CV 咁靚 又有 network
真係分分鐘跳去其他國際公司
鬼佬老細都係睇 CV ,人脈,未必知佢臭檔
( ...
hissorhk 發表於 2023-5-11 22:49

跳邊都好 咪跳去Sony
唔想入面啲歌手比佢搞臭

佢過埋英皇,美泳點算?
難得捱出頭,唔好啦掛
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌