返回列表 發帖

MC偽裝法籍工程師 網上識富婆呃女仔

MC張天賦出道短短兩年已成為炙手可熱的歌手,這份人氣更席捲電影圈。今日(6/6)吳君如便公告會跟MC張天賦合作新戲《我談的那場戀愛》,其發放開鏡儀式相片。MC在戲中會飾演網騙成員,而君如就是誤墮其中的富婆。

電影《我談的那場戀愛》由新晉導演何妙祺執導,為第六屆「首部劇情電影計劃 」專業組的獲獎作品 ,並由著名電影人陳慶嘉及秦小珍合力監製。開鏡日攝氏35度,君如和MC均以角色造型現身。其中君如笑言今次終於做番靚女,無需如之前兩套作品演媽媽和姑媽。「今次我終於飾演靚女,係一個充滿時尚感的婦科醫生,仲唔使戴假髮,呢頭係真髮,為呢套戲設計。」

至於MC則飾演一個網騙集團的騙子,開鏡日以一頭齊蔭素顏現身,君如就笑指MC年輕,無懼素顏上陣。MC在戲中會偽裝成中年喪妻的法國籍石油工程師,在網上行騙,並遇上吳君如。君如笑說起初幻想MC角色,會是佐治古尼的樣子,後來發現現實版是MC。「抵畀佢呃啦,我諗好多女仔都想畀佢呃。」

今次是君如親自向監製推薦MC演出,自己非常欣賞他在MV和舞台上的表演,早前就曾看過MC的演唱會,讚不絕口︰「我去看他紅館演唱會,還記得坐頭排全程兩小時抬頭觀賞,但都聽得我如痴如醉,他是有種很攝人的舞台魅力,後來再跟他吃飯,感覺他整個人都很自然,此套電影角色非他莫屬。」

MC能夠獲得影后加持兼推薦,自己都受寵若驚:「很開心獲邀請,自己都沒有考慮太多就接演,始終今次是第二部電影,總之甚麽角色都想嘗試,多謝君如選中我。」君如又在拜神儀式上玩「食字」,大叫「天賦保佑」,現場氣氛相當融洽愉快。被問到連續兩套作品,先後拍檔呂爵安和MC兩位小鮮肉,君如就笑指自己其實是小仙女,故此和小鮮肉合作都是非常合理。

Link
在這畢生不滅 無極的狀態

張相好好睇

金雞真係金雞, 識得跟紅頂白, 黐完 Edan 黐 MC, 下一個可能係黐 Jeffrey?

張相 MC 傻笑樣 so cute

金雞真係金雞, 識得跟紅頂白, 黐完 Edan 黐 MC, 下一個可能係黐 Jeffrey?

張相 MC 傻笑樣 so cute ...
boy4dudes 發表於 2023-6-6 21:34

吳君如啲潮流觸角唔講得少

kenneth 發表於 2023-6-6 21:38
吳君如好玩得, 上年話 Edan 可以帶 AL 去佢屋企 hehe haha, 今年會唔會叫 MC 帶 d 女去佢屋企玩記憶海綿體?

個叔叔邊個黎?
後生應該幾型

印象中華納平時好少咁快放人去拍戲?

以為係M(ing)C(huen)
Aliens,明荃之友

個叔叔邊個黎?
後生應該幾型
lorbat 發表於 2023-6-7 00:04

吳瑞庭

今次係真MC喔
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

MC 同君如同一高度

MC D手指都開始肥

kenneth 發表於 2023-6-6 21:38

佢同DO姐都係一樣...唔會覺得自己上咗神檯就會擺款
反而會不斷同新一代既歌手藝人合作

佢啲演技應該…

佢啲演技應該…
bagfgfcde 發表於 2023-6-7 10:46

吳君如嘅眼光應該...

回復 15# kenneth

Commercial 眼光好就得  (但Edan 叫座力應該勁過MC好多吧
hihihi

個叔叔邊個黎?
後生應該幾型
lorbat 發表於 2023-6-7 00:04
Here you go.

左邊係吳瑞庭, 右邊係黎耀祥.

左邊係黎耀祥, 中間係周海媚, 右邊係吳瑞庭.

佢啲演技應該…
bagfgfcde 發表於 2023-6-7 10:46
自行判斷

過多幾年實變許廷堅

Here you go.

左邊係吳瑞庭, 右邊係黎耀祥.

左邊係黎耀祥, 中間係周海媚, 右邊係吳瑞庭.

...
boy4dudes 發表於 2023-6-7 17:42

Thank you 留左鬚型好多

自行判斷
boy4dudes 發表於 2023-67 17:54

忽發奇想,會唔會有伯樂慧眼識英雄, 撮合呢對CP,造就另一套LGBT經典,  就好似當年“春光乍洩”咁驚喜呢?