返回列表 發帖

忘記趁早 - 林智樂

單選投票, 共有 120 人參與投票
70.00% (84)
5.00% (6)
3.33% (4)
1.67% (2)
20.00% (24)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Sillybeef

派台日期: 08/06/2023

作曲:澤日生
填詞:林若寧
編曲:傅丹斌, 譚暢, 澤日生
監製:澤日生, KENC

曾話過跟我分了手 一世不再知道何謂快樂
曾話過不會不記得 溫暖的雪花已溶在肩膊
地下鐵穿過聚散跨過悲喜到了終點這一個站其實已經身處天國
曾話過你的軀殼 下半生也許只有任性的揮霍

然後你追過幾次星 演唱會裡尖叫重獲快樂
然後你遷往北美洲 改變心態嚮往園藝工作
人擅長一生創傷兩日忘記椎心刺骨都會有日平靜似水失去感覺
然後你放開束縛 舊背包已給裝滿是你的新寄託

拋開拋不開誰又可抗拒避免
尤其人類懂得適應早已被年月訓練
癒合已久 好好的傷口別挖開引誘回憶
眼淚再落鹽 煽惑最壞片段再上演

忘記趁早 常回頭又怎可以再行前
沒有甚麼放不低對不起
說過可以食言未算欺騙
誰人又會有責任掛牽
風花與雪月替你替換記憶晶片
不固執不發問不追究慘痛事情你也裝作不看見

笑著忘記最好 凡求存物種需要變就變
倔強地太過認真不可救藥不懂轉彎咬著別人令我變得討厭
遺忘是智慧應對變遷
只需要記住我要拼命過好今天
幸福需要新鮮 你已經找到一個廣闊未來新世界怕被記憶污染

談論到戀愛的結束 可客觀到仿似談論數學
談論到很記得那天 首爾之旅講到韓劇主角
平淡如一種社交禮貌回應彷彿昨天恩愛怨恨從沒發生跟你分割 談論到我的飄泊 但我都已經只配做你心中配角

開心不開心其實取決我視線
如能忘掉總比牽掛簡潔又容易鍛鍊
活在每天 可歌可泣的別記起美滿人生
放大每滴甜 倒後鏡上那樣看遠一點

忘記趁早 常回頭又怎可以再行前
沒有甚麼放不低對不起 說過可以食言未算欺騙
誰人又會有責任掛牽 風花與雪月替你替換記憶晶片
不固執不發問不追究慘痛事情你也裝作不看見

笑著忘記最好 凡求存物種需要變就變
倔強地太過認真不可救藥不懂轉彎咬著別人令我變得討厭
遺忘是智慧應對變遷 只需要記住我要拼命過好今天
幸福需要新鮮你已經找到一個廣闊未來新世界怕被記憶污染

忘掉你披過的雪褸 總算解脫這個殘酷記念
忘掉你親切的五官 總算擺脫迫我回味的臉
懷念誰輕得似煙這樣廉價刻骨銘心充滿血淚遺害太深不要挑戰
承受過記憶欺壓便記得記憶衰退是個優點

如果mirror唱肯定上到903.可惜佢發夢台的.再見

送錯咗隻歌俾腥夢歌手去唱
樓上講得好啱,俾鏡甚至乎係造星嘅人唱肯定上硬903

希望佢可以成為上到共和榜嘅第一人

應該係聲夢出歌咁多首入面,最好聽個首。
係第一段啲歌詞真係有啲密
一切從心

CC近年最好一首

如果mirror唱肯定上到903.可惜佢發夢台的.再見
AndyChoi 發表於 2023-6-13 11:53 PM

mirror任何一個都應該唱唔到

旋律好詞都好,唱都唔係差
不過如果首歌因為個主唱知名度低 所以跑唔出就真係慘d

曲同詞都係頂級,係唱方面未夠成熟

估唔到live會好聽過CD版

6號明,你怎麼變年輕了?
Aliens,明荃之友

有時鍾意上呢個forum就係見到一首歌好聽但可惜個歌手出身而會比某啲台忽視同冷待,而唔係好似一啲偏激討論區直接彈句"又貼埋啲垃圾上黎"去侮辱人
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

tyli 發表於 2023-6-14 00:55

你又未免太睇少JER柳應廷吧
太陽花 純真柔弱

曲詞都好,唱亦唔差。
新人鼓勵加多一分,5分。
要放開你 才隨時能掛念你

會唔會係聲夢堆歌唯一最多5分

對歌不對人
我不太認識他是誰
曲同埋詞絕對是業界的最好
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

呢首係一首愈聽愈有嘅歌~ 新人佢仲要Live唔錯
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

可能係聲夢最多5分的一首

kevin2011 發表於 2023-6-14 02:31

Jer啲L聲會摧毁首歌 講真Felix唱得算係咁
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

太睇得起大嘴廷了吧

可能係聲夢最多5分的一首
大簡 發表於 2023-6-14 10:38

無視1分比例純計5分既話暫時大開眼界多d
太陽花 純真柔弱

曲詞都好 唱就有點幼嫩 而且詞亦太密 對他來講是較吃力 新人可比4 fun

真係唔覺得Jer可以handle到呢首歌。
佢既聲線偏緊,而且唱法比較鍾意拉高音。

chrous第一句 諗起我不是偉人

除此之外曲其實好好loop
btw..唔知點解個唱法我諗起泳兒...

依幾日狂loop緊依首, 快版富士山下

唱得幾有heart
當然都可能係密詞迫到佢用盡把聲

不過要幫佢整多幾首應該都幾難
用錯形象會即死
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

真係唔覺得Jer可以handle到呢首歌。
佢既聲線偏緊,而且唱法比較鍾意拉高音。 ...
Gary 發表於 2023-6-14 18:54

agree
Jer 唱d soft 既歌係死症嚟
2 年前moov live 個show 唱勿念即刻現形
呢幾日再loop 其實覺得唱得真係算係咁
Live 都幾見得人 唯一要挑剔係歌詞太密變左Felix 好似冇得好好消化首歌既內容咁
呢首歌要handle 得好 又要夠氣唱又要音準好有感情
男應該係得軒公
女可能係美祖 or Gin

agree
呢幾日再loop 其實覺得唱得 ...
victor1991415 發表於 15/6/2023 13:04

歌詞咁密,煎實甩
可能都係Kay唱會有feel啲

agree
呢幾日再loop 其實覺得唱得 ...
victor1991415 發表於 2023-6-15 13:04

其實jer同樹嘅手望先恐怖  好似嗌交咁  佢唱歌經常好用力

其實jer同樹嘅手望先恐怖  好似嗌交咁  佢唱歌經常好用力
clsf98ak47 發表於 2023-6-15 13:32

佢把聲真係唱狂人個種先發揮得最好

歌詞咁密,煎實甩
可能都係Kay唱會有feel啲
jcbartleby 發表於 2023-6-15 13:31

同埋我諗起麥家瑜
同佢早期d 不方便的真相同好得很都好似
不過唔知live 好唔好

唱得幾有heart
當然都可能係密詞迫到佢用盡把聲

不過要幫佢整多幾首應該都幾難
用錯形象會即死 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-6-15 01:10

唔駛驚,佢地呢咋人女既除左四小,男既除左民工樣同屎剩種之外,呢首就係佢地第一首同最後一首
太陽花 純真柔弱

同埋我諗起麥家瑜
同佢早期d 不方便的真相同好得很都好似
不過唔知live 好唔好 ...
victor1991415 發表於 2023-6-15 13:39

睇嚟你冇聽過好得很sing con live

其實佢唱得唔錯,但佢太細個始終唱唔出果種滄桑感
Btw 係咪參考左軒仔唱法?尤其係啲高音

153要每人一歌,solo歌係眼鏡佬主動申請搵澤日生作曲,不過啲感情位唔太得,唱唔出歌詞經歷過後嘅滄桑味,純粹用盡佢把聲,密集式唱完首歌就算,而且佢個唱腔好哀怨,有陣怨曲味,高音麻麻哋。以歌論歌,大開同呢首應該係發夢暫時嚟講叫好嘅歌。既要消化歌詞內容唱出感情,又要穩定夠氣,恐怕真係得軒公或者陳伯。

想聽環球時期嘅張敬軒唱

solo歌佢主動申請搵澤日生作曲,唱唔出歌詞意思嘅滄桑味,純粹用盡佢把聲,密集式唱完首歌就算,而且佢個唱 ...
com0757 發表於 2023-6-15 20:52

作文太差了,零分重作

笑死,評歌既post冇諗到有人加埋D「我朋友的說法」。

solo歌佢主動申請搵澤日生作曲,唱唔出歌詞意思嘅滄桑味,純粹用盡佢把聲,密集式唱完首歌就算,而且佢個唱 ...
com0757 發表於 2023-6-15 20:52

唔係成首都講緊 自己想要去忘記同ex嘅點點滴滴
歌詞邊度好滄桑?我唔想聽啲滄桑嘅味
我只係想聽20歲小朋友分手後好難過,覺得自己最近諗嘢成熟咗少少嘅感悟。
未聽呢首歌之前我唔識呢個人
melody好靚,詞同旋律好夾,而且唱得算唔錯,live都處理得好好,5分

回復 35# AndyChoi

返去誇誇群喇

曲同詞都係頂級,係唱方面未夠成熟

估唔到live會好聽過CD版
KITSTON 發表於 2023-6-14 01:00

其實唱得好勉強 高音都走走哋  聽完有點意難平 浪費了這首好歌

回復  AndyChoi

返去誇誇群喇
com0757 發表於 2023-6-16 11:11

做咩del左人前人後果句?
太陽花 純真柔弱

回復 40# kevin2011

https://youtu.be/Wv40Yi5YzCc

費事畀人話係作文喇,當笑死花生睇吓算喇

回復  kevin2011

費事畀人話係作文喇,當笑死花生睇吓算喇
com0757 發表於 16/6/2023 11:50

呢個係咪你幕後朋友?你做乜爆人大鑊

回復 42# jcbartleby

唔係,想講今晚有眼鏡佬演出有澤日生彈琴,朋友做開嘍囉,要拍嘢自然會接觸到,當聽吓花生算

https://youtu.be/Wv40Yi5YzCc

其實唱得好勉強 高音都走走哋  聽完有點意難平 浪費了這首好歌
hkwilliamsiu 發表於 2023-6-16 11:12

發現近排興錄得raw
反而mc就被彈

tyli 發表於 2023-6-14 00:55

要求過高 我話唱到一段已經算好

回復  jcbartleby

唔係,想講今晚有眼鏡佬演出有澤日生彈琴,朋友做開嘍囉,要拍嘢自然會接觸到,當聽 ...
com0757 發表於 2023-6-16 16:01

其實想講佢真性情嘅,依兩年有好多訪問片都可以引用,仲有好多官方直播無剪
但再咁樣就完全係曲線宣傳
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

回復  jcbartleby

唔係,想講今晚有眼鏡佬演出有澤日生彈琴,朋友做開嘍囉,要拍嘢自然會接觸到,當聽 ...
com0757 發表於 16/6/2023 16:01

你做乜又edit啲reply,仲delete埋張相
你本身擺張crop咗嘅相喺度,淨係加句「費事畀人話係作文喇,當笑死花生睇吓算喇」
搞到我誤會你想證明你個幕後朋友所言非虛,佢個人心高氣傲,自以為懷才不遇,人前謙虛人後...
原來係想話俾我哋聽今晚仲有片睇

其實我覺得有D斷句可以做得再好少少,有D抖氣位影響咗旋律嘅律動,搞到第一次聽有種好似好順但又好似有D kick咁嘅感覺。
例如,
誰人又會有責任掛牽 V 風花與雪月替你替換記憶晶片
只需要記住我要拼命過好今天 V 幸福需要新鮮 V 你已經找到一個廣闊未來新世界怕被記憶污染

首歌真係幾好 可惜唱嗰個影響咗首歌嘅傳唱度