返回列表 發帖

企好 - Gin Lee

單選投票, 共有 210 人參與投票
64.76% (136)
5.24% (11)
6.19% (13)
2.86% (6)
20.95% (44)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: GaracyTan

派台日期: 06/07/2023

曲:徐浩
詞:黃偉文
編:徐浩 / 黃兆銘
監:徐浩

不是你的
誰叫你 看到這麼重  
你不服氣嗎 也沒用處 爭不到愛寵
最尾 如何和舊傷擁抱過活 你終於都要懂

現在你會很痛
然而捱若干天 鬱結就通      
別抱膝 含淚訴苦 天對你不公

臨完場捱一刀
如何才能不倒
背熟這 八字訣                           
記住挺直腰骨企好                        
遺憾既然 已成定數      
終生跌下去 難道更加好

求同情 求安撫
是最差勁套路
不自救 餘年不保
你若聰明 該早點找到出口 縱有仇別報
人是脊椎生物 何懼獨舞

我 從前曾誤解 裝作軟弱
對方不忍殺生
但是我見識過 明明曾熱戀的 可這樣狠
在這種時代也許 不再有惻隱

臨完場捱一刀
如何才能不倒
背熟這 八字訣                           
記住挺直腰骨企好                        
遺憾既然 已成定數      
終生跌下去 難道更加好

求同情 求安撫
是最差勁套路
不自救 餘年不保
你若聰明 該早點找到出口 縱有仇別報
人是脊椎生物 何懼獨舞

不應等他對你好
畢竟一轉眼就老
用撐起穹蒼之氣
站得比他眼界高

彌留之軀
回頭請早
昂然再立正
挺直腰骨企好
誰沒了誰 也能起舞
他的福氣薄 無礙你安好   

拿前程來打賭
若各走各路途
等著看 誰捱不到

見字企好
首先將 拐杖拋開 那個人是你
忙著過好生活 何用上訴
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

衝入嚟投5分,只可以話係地獄環球嘅Gin已經滿血復活

好好loop 5fun

新一代中女苦情歌代言人
首首K歌高質又襟聽歌詞又中
至於唱功問題,佢又唔係唱左十幾年K歌都走音果d人,只係出過幾隻碟。仲值得俾時間佢進步。同埋我覺得佢唱K歌都有感染力。
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

好鍾意 我煎正需要一首K到盡頭嘅歌

普通到一個點好似好多首紅過GE K 歌合埋一齊甘

我稔起 健康教育,別為我好,還有一生時間,驗傷, 四不像,天梯 甚至佢自己以前D K 歌

唱得OK有3分

連詩雅接班人
Life was a willow and it bent right to your wind.

3分。
除咗唱,其他都好一般。
肥佬份詞好敷衍。
要放開你 才隨時能掛念你

幸兒幫首歌加咗好多分

新一代中女苦情歌代言人
首首K歌高質又襟聽歌詞又中
至於唱功問題,佢又唔係唱左十幾年K歌都走音 ...
on07111 發表於 2023-7-6 16:53
唱得直接了當帶點堅強, 無哭腔, 無扭音, 無力竭聲嘶, 正

期待Aga合唱版

想聽紅館Live

徐浩+黃偉文
應該係呢個年代最悶最無聊但又最hit嘅公式配搭
如果咁都hit唔到 可能下首連伍樂城張家誠呢啲都要搵埋出嚟先得

BTW
>>>>>>>dumdum
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

呢首歌如果唔係gin唱應該唔會有太多討論 一首80分嘅k歌 建議gin請教下泳兒點揀歌

徐浩+黃偉文
應該係呢個年代最悶最無聊但又最hit嘅公式配搭
如果咁都hit唔到 可能下首連伍樂城張家 ...
JayantL 發表於 2023-7-6 18:07

唔洗在意hit唔hit, Gin繼續有得出歌出碟出show就好
有堆歌手有所謂hit song, 但係個圈內都撈唔掂,出歌都困難

多過14個5分

唔洗在意hit唔hit, Gin繼續有得出歌出碟出show就好
有堆歌手有所謂hit song, 但係個圈內都撈唔掂,出歌 ...
Nathan 發表於 2023-7-6 18:15

我覺得Gin簽得蛋記就肯定唔使擔心呢個問題 flop如洪卓立呢啲都可以大把show接
但開第二次紅館之前點都要谷返個勢返嚟
好彩佢開過一次 要有第二次唔難
如果好似泳兒嗰啲未開過嘅 冇咗個勢就點都開唔到齋
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

想像到Shiga唱
MK歌岩佢多d
唔岩大媽
利申:唔係鏡粉

大熱K歌??lol,有緣先聽
Aliens,明荃之友

正真識聽歌既會員只有10個
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

份詞好中
5分! 我要企返好
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

後段都幾高音 尤其 見字企好
唱K點唱
GinGin點都要show下唱功

悶到瞓着

Gin唱呢段好聽:

彌留之軀
回頭請早
昂然再立正
挺直腰骨企好
Harvard都不可教導

首歌同gin lee一樣咁悶

5分%同辛苦李了/舞來舞去/晚安差唔多

後段都幾高音 尤其 見字企好
唱K點唱
GinGin點都要show下唱功
JasOh103 發表於 2023-7-6 19:01

最後一段前cut 歌

初頭以為 Howie 作
Howie 好好多
Week 13
冠軍歌:林峯 - 無傷大雅

GaracyTan 發表於 2023-7-6 20:04

繼上次單戀MV抄TAAT之後企街MV又要抄理性與任性AK 做咩離開咗先抄妹妹
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

繼上次單戀MV抄TAAT之後企街MV又要抄理性與任性AK 做咩離開咗先抄妹妹 ...
leroyjaime 發表於 2023-7-6 20:15

我反而諗起仍會等MV
幸兒畀Venus搶晒鏡

MV造型好好,好岩Gin

曲詞編監唱各一分,五個一分已送上
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

仲未跌穿60%

仲未跌穿60%
梨胃言 發表於 2023-7-6 20:53

就快變天后級1/5分比例

4分、2分仲未開齋
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

就快變天后級1/5分比例
steph 發表於 2023-7-6 20:54

就嚟升穿65%

我反而諗起仍會等MV
幸兒畀Venus搶晒鏡
GaracyTan 發表於 2023-7-6 20:34
MV 又係 Maggie and Sheng 導演, 我就諗起小諧星 MV - 都係歌手演配角 (Gin = Edan), 女一 Venus (model) = 娜姐 (明星), 都係女一有場鬧交戲 (Venus 同男朋友; 娜姐同 KP 導演), 歌手同女一 MV 結尾都 form a small connection (Gin 同 Venus 互相點頭, Edan 同娜姐 in the pool)

我覺得幸兒今次係特登做配角想多 d 觀眾共鳴, 演技算 OK 不過同盧鎮業 0 chemistry, is he gay? All I could think of is he could be MCM or Will Or's boyfriend

出K歌但又唔係K到聽一次即刻記得個種

我只想Gin Lee出首Falling 2.0

MV 又係 Maggie and Sheng 導演, 我就諗起小諧星 MV - 都係歌手演配角 (Gin = Edan), 女一 Venus (model) = ...
boy4dudes 發表於 2023-7-6 21:39

盧鎮業係廖子妤男朋友

BTW 希望Gin Gin轉髮色

反OT:好想做K歌但又未到好K...但係都好過佢以前嗰啲 big hit attempt

入耳 夠k

盧鎮業係廖子妤男朋友

BTW 希望Gin Gin轉髮色

反OT:好想做K歌但又未到好K...但係都好過佢以前嗰啲 big  ...
WZA111 發表於 2023-7-6 22:10

可能因為咁唔kiss

盧鎮業係廖子妤男朋友
WZA111 發表於 2023-7-6 22:10
Oops 原來女友同 Gin 一樣來自大馬, 明白

期待Aga合唱版
Kfmusic 發表於 2023-7-6 17:37

no,thanks!
Aliens,明荃之友

口水K歌
好難講Gin Lee可唔可以再加感情落去,依家係剛好
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

Gin 清唱幾句

39:12 to 39:28

不如很堅強 自我感覺還好 不過算係今年最好嘅一首 演繹悶咗少少 4分
Little Fires Everywhere

Gin 清唱幾句

39:12 to 39:28
boy4dudes 發表於 2023-7-7 00:20

全港最好聽嘅歌手竟然會上呢個數一數二難聽嘅唱歌老師嘅青奴
珍系What an insult to 煎煎

=========
首歌真係可以同Preka嘅一手造成交換嚟唱
又或者期待佢哋嘅合唱

全港最好聽嘅歌手竟然會上呢個數一數二難聽嘅唱歌老師嘅青奴
珍系What an insult to 煎煎
米色蘇 發表於 2023-7-7 01:41
可能係軒公建議? 佢上年同條友開 IG live 討論唱歌技巧

第一次聽完以為唱腔係泳兒 + Janice,
曲好罐頭,一聽就記得但好無個性
詞好wyman,好有隱喻意味

七個月出左三首都無feel,
希望下首係大歌,
可以well deserve 女金(in case 一定要係佢的話)