返回列表 發帖
搞咁多唔同種類嘅曲風,最後都係K歌入榜。
個日榜女歌手第一 起碼有短暫發生過,好過全年沒有發生過。

至尊歌+女金

依家企好暫時叫跑出左
估英皇之後可能幾首都會用K 歌谷佢

個日榜女歌手第一 起碼有短暫發生過,好過全年沒有發生過。 ...
Jeanie08 發表於 2023-7-8 11:42

企好一定會拎12x個冠軍
成為堅嘅隔離

單曲榜都有第五
BIG HIT
梨胃言 發表於 2023-7-8 09:30

成績好爭氣
首歌果然係幸兒版爭氣

依家企好暫時叫跑出左
估英皇之後可能幾首都會用K 歌谷佢
victor1991415 發表於 2023-7-8 13:15

可能下首Howie

Gin 入英皇之後三首都揀得好好
分別代表佢三條歌路

Dum Dum - 快歌
單戀 - MC式老套R&B
企好 - K歌

成績好爭氣
首歌果然係幸兒版爭氣
kel_kelvin 發表於 2023-7-8 13:41

期待幸宜版 心病 煙霞 借過 一拍兩散 分身術 16號愛人怨婦K歌瘋狂攻勢
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

個日榜女歌手第一 起碼有短暫發生過,好過全年沒有發生過。 ...

無法經營原來李在不確定時候 已盡興
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

成績好爭氣
首歌果然係幸兒版爭氣
kel_kelvin 發表於 2023-7-8 13:41

今次幸運兒好努力刷KKBOX
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

可能下首Howie
梨胃言 發表於 2023-7-8 13:42

多喝水2.0 十大第四 is coming
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

今次幸運兒好努力刷KKBOX
Humeny 發表於 2023-7-8 14:00

原來係刷出嚟

多喝水2.0 十大第四 is coming
Humeny 發表於 2023-7-8 14:01

心之科學2.0 至尊歌 is coming

期待幸宜版 心病 煙霞 借過 一拍兩散 分身術 16號愛人怨婦K歌瘋狂攻勢 ...
John 發表於 2023-7-8 13:57

她比我醜 心服口服 別來無羔 最佳位置 一刀兩斷 愛一個人 我的親人 is coming
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

所以大家喜愛哪一款嘅Gin?

所以大家喜愛哪一款嘅Gin?
Willjohnson 發表於 2023-7-8 15:25

喜愛沉默冷靜的李還是自信的李
仍願意為李造一些驚喜

喜愛沉默冷靜的李還是自信的李
仍願意為李造一些驚喜
on07111 發表於 2023-7-8 16:07

不要阻我喜歡李 意識良好吖

彌留之軀 回頭請早
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

如果張敬軒 MC 陳蕾唱依首歌會點撚聲

聽多幾次又覺得幾好,支持煎煎

短短兩日投票人數已經多過MuG
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

短短兩日投票人數已經多過MuG
Humeny 發表於 2023-7-8 17:49

袓兒天后式評分係咁勁

2日 > 80 5fun
hihihi

kkbox 今年新歌日榜第一
11/3 to 16/3 = Winka 一手造成
7/7 = Gin 企好

單曲日榜第一
11/3 to 16/3 = Winka 一手造成

新歌週榜第一
10/3 to 16/3 = Winka 一手造成

單曲週榜第一
10/3 to 16/3 = Winka 一手造成

背熟這 八字訣 記住挺直腰骨企好   真的好正

越聽越似吳若希 HANA啲歌
5x1分

我會更加容易 拿開枴杖企好

我會更加容易 拿開枴杖企好
GaracyTan 發表於 2023-7-8 19:01

好聽好多
證明祖兒>幸兒

回復 125# hkwilliamsiu

其實呢句係填得唔錯
既highlight到成首歌之餘 亦都apply到落去好多人同scenario
Cantonpop lover

gin lee首次現場唱企好
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

Gin話今年唔會有大show?

Gin話今年唔會有大show?
Willjohnson 發表於 2023-7-8 23:30

無啦應該 淨係掛住搞某人生日會

幾好聽
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

5分%就快高過江好

5分%就快高過江好
梨胃言 發表於 2023-7-9 00:41

觀察左三年幾
Gin lee d歌多數高開低收

初頭追到江好

但最終維持到自我感覺還好都好

無啦應該 淨係掛住搞某人生日會
kel_kelvin 發表於 2023-7-8 23:40

支持願望成真基金用迪迪個紅館舞台攪慈善show2.0
想聽敢2.0

5分%就快高過江好
梨胃言 發表於 2023-7-9 00:41

係好聽過江好
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

K Ho
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

繼跳唱的《Dum Dum》、R&B的《單戀這件小事》,Gin Lee李幸倪今年第三首派台作品《企好》,回歸拿手情歌。作曲、監製由徐浩主理、填詞則由黃偉文(Wyman)操刀,是一個全新的組合。

Gin表示在等待曲詞期間,既期待又興奮,當終於聽到demo,已經十分喜歡,收到詞後,直言:「唔!好中呀!好多句歌詞一睇到就會有感覺。」例如Wyman送了一個八字訣給大家,「記住挺直腰骨企好」Gin續說:「我覺得呢八個字好有畫面,好多時我哋遇到一啲挫折、唔開心,失戀又好、工作或家庭有問題,好多時都會垂頭喪氣,但希望大家聽到呢首歌可以互相鼓勵,見字企好;聽到呢首歌就要挺直腰骨,我哋一齊撐落去,同時要珍惜、關心眼前人。」當「愛自己」三個字已經用到爛, 《企好》從新的角度去演繹自愛,一個簡單動作釋放内心的堅强與勇氣。

錄歌時Gin亦帶着複雜的心情,第一段像似跟閨蜜談天、安慰她;第二段則來個大反轉,所有的「你」都變成「我」,原來這都是Wyman的一點小心思,Gin解構,「我哋好多時候識得去安慰人,係因為我哋親身經歷過,知道嗰種嘅痛,因此會有個同理心喺度。所以唱verse 2嘅時候,就會有『我』,喺安慰人嘅時候不知不覺自己都講得好激動,跟住就將自己嘅經歷一輪嘴咁講晒出嚟。」

mv方面,這次Gin挑戰演技,她透露已多年未有拍攝含有劇情的mv,而這次的角色面對多種複雜的情緒,所以拍攝前幾天已經開始緊張,「要表達到女主角經歷嘅痛苦,佢嘅不捨,佢好鍾意對方,但係要放低,佢掙扎面對嘅委屈、背叛。為咗呢場戲,我都緊張咗幾日。琴晚真係有認真思考呢個角色嘅背景,同埋如果我要經歷呢樣嘢,我會有乜嘢嘅心情。」一切準備就緒,mv第一個境頭就是拍攝這場戲,Gin亦早有準備,「都擔心自己入唔入到戲,好彩呢排我好鍾意聽一首歌,一聽就會令到我有好多嘅感覺、情緒,所以今朝拍呢場戲前我再聽呢首歌去攞番個感覺,就可以投入到個情緒裏面。」

除此之外,她又特別感謝mv中三位的演員王敏奕(Venus)、陸駿光(Alan)及盧鎮業,特別是Venus,原來Venus特意縮短假期改機票遷就拍攝期,Venus表示:「首先因為覺得呢首歌好好聽,我睇咗個故仔之後,覺得呢個mv好empowering,我好想成為呢個角色,所以好想有機會參與呢個mv。」

個人感想:係咪暗話環球 d mv無劇情?

發覺幸兒好多hit歌都係暑假出

今天終於1人回家
和每天講再見
幸福門
街燈
企街

繼跳唱的《Dum Dum》、R&B的《單戀這件小事》,Gin Lee李幸倪今年第三首派台作品《企好》,回歸拿手情歌。 ...
on07111 發表於 2023-7-9 12:45

豆腐歌幾有劇情

發覺幸兒好多hit歌都係暑假出

今天終於1人回家
和每天講再見
幸福門
街燈
企街 ...
John 發表於 2023-7-9 15:39

歷年七月派台歌
2012 今天終於一人回家
2016 芝麻開門
2018 天地一沙鷗
2019 以愛情的罪名
2020 幸福悶
2021 奪金
2022 虛榮
2023 企街

歷年七月派台歌
2012 今天終於一人回家
2016 芝麻開門
2018 天地一沙鷗
2019 以愛情的罪名
2020 幸福悶
2 ...
on07111 發表於 2023-7-9 20:47

903 ban 2018, 2019, 2022, 2023

回復 145# Willjohnson

點會ban......未開播姐 今年好多首都係咁,英皇有課金有排播啦 仲有光頭加持
Cantonpop lover

已經picture 到森美一月一叫gin lee 上叱吒台~上黎企好la!

已經picture 到森美一月一叫gin lee 上叱吒台~上黎企好la!
快劍俠 發表於 2023-7-10 00:47

係你啦上嚟啦肯定就是你Gin Lee
「微笑之中 接受還未有 答案。」

係你啦上嚟啦肯定就是你Gin Lee
misterben111 發表於 2023-7-10 00:50

年頭帶到年尾真係

希望陳蕾快啲派新歌
任我行 失憶蝴蝶