返回列表 發帖

[AUG/2023]古巨基 I Really Love To Sing Around The World Live 2023

名稱:古巨基 I Really Love To Sing Around The World Live 2023
日期:2023年8月8日(1場)
時間:晚上 8:15
場館:香港會議展覽中心 Hall 5BC
票價:HKD 980 / 680 / 480
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

只演一場可能I Really Love To Sing有份合唱嘅都會出席
估果晚起碼九成觀眾係爵屎或者賦二代

希望會公布埋淨低嘅作品
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

幾驚佢個project 爛尾 已經幾個月冇派歌
好彩仲開show 即係project part 1可以順利出到
「微笑之中 接受還未有 答案。」

好彩仲開show 即係project part 1可以順利出到 ...
misterben111 發表於 2023-7-10 21:54

爛咗好過 又唔係話好聽
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

姜濤 愛回家
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

好彩仲開show 即係project part 1可以順利出到 ...
misterben111 發表於 2023-7-10 21:54

Link

應該演唱會前會再出
Btw 點解得一場…

又唔係第一次爛尾,之前吉他大提琴fever
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

細場 仲要得一場
Life was a willow and it bent right to your wind.

又唔係第一次爛尾,之前吉他大提琴fever
風見志郎 發表於 2023-7-11 10:27

仲有Victoria part 2
魂冇影啲歌真係好難聽

點解得一場。。。

7/17 2pm 快達票公售

古巨基《I REALLY LOVE TO SING AROUND THE WORLD LIVE 2023》演唱會將於7月17日下午二時公開發售。

基仔表示《I.R.L.T.S.》的實體唱片亦準備於8月4日推出,由於全碟10首歌都以故事形式拍攝MV,所以實體唱片會有一本類似電影劇照影集,及「好集體回憶」的包裝設計。

談到《I REALLY LOVE TO SING  AROUND THE WORLD LIVE 2023》演唱會,基仔就表示整個演唱會概念會環繞近日極之流行的AI人工智能,「個騷嘅故事線係關於音樂和A.I. 和人的關係。首先,AI扮人聲唱歌大家都聽過,所以我地今次試用AI做演唱會張海報,想睇下AI會有咩新元素帶到出來。」

Link

回復 13# tlam

但經歷完覺醒演唱會之後,呢個似趕客多過賣點

回復  tlam

但經歷完覺醒演唱會之後,呢個似趕客多過賣點
阻住 發表於 2023-7-11 18:38

AI Really Love To Sing

希望完左演唱會之後會盡快出全新作品...
上一首真.新歌已經係亂世情侶...
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

4點入去得返$980 S49個格極西位,放棄
等直播算,或者遲啲firm咗兒登同賦賦都唔會做嘉賓果時先收燶霏

BTW, 見到多咗個中文噴名叫 "古巨基好鍾意唱歌世界巡迴演唱會"

基仔冇頭髮!

呢個垃圾project仲有演唱會

呢個垃圾project仲有演唱會
zxc 發表於 2023-7-23 08:51

佢d project唔系唔好既, 糸有d雷聲大雨點小, 甚至爛尾多,
例如fever系列, 維多利亞..

btw, 佢真係唔似50幾歲囉..

好有sidetrack feel

其實點解可以有咁多斷尾project
不如以後唔好每次講咁大,一張一個project做住先
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

其實點解可以有咁多斷尾project
不如以後唔好每次講咁大,一張一個project做住先 ...
lokzai 發表於 2023-7-24 16:32

fever系列系出左兩隻, 但之後好似因為爆左單野搞到爛尾, 之後仲轉埋英皇?

fever系列系出左兩隻, 但之後好似因為爆左單野搞到爛尾, 之後仲轉埋英皇? ...
RichieLau22 發表於 2023-7-24 22:09

爆what??

爆what??
caijinglong 發表於 2023-7-24 22:34

sor具體內容唔記得啦,好似關合約事,  但好肯定系出左strings fever之後就轉左英皇..

sor具體內容唔記得啦,好似關合約事,  但好肯定系出左strings fever之後就轉左英皇.. ...
RichieLau22 發表於 2023-7-24 22:49

其實Eye Fever好似計埋?
本身好似係五個Fever
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

其實Eye Fever好似計埋?
本身好似係五個Fever
lokzai 發表於 2023-7-24 23:33

2008 開始打算做4個fever
4個樂器
Eye fever 係演唱會,打算係兩隻兩隻中間
但一開完eye fever 之後傾續約
同paco口頭傾好左會續
但臨時Paco比人明升暗降,話專做電影,
唱片,藝員約無權,
鄭中基爸爸返來掌權,個時新聞話係準備比中基上場
基仔覺得唔對路,唔肯續
之後7月左右簽英皇
仲有個娛樂新聞訪問比中基,edmund明串佢話簽又唔簽

當時好似講過下一隻碟會係 Piano Fever. 但係之後轉會爛咗尾. 有人話 You Talkin' to Me 啲歌有啲係 Piano Fever 拎過去, 最記得清楚係有人講過話我讀得書少好有 Piano Fever 味. 但係堅定流冇人知.

仲有 Kings and Queens 翻唱 project. 做得慢過人, 當時又多人出翻唱碟. 記得有傳之後話 focus 翻唱女歌手變做 Queens, 又同張敬軒 Pink Dahlia 撞到應一應.

近期仲有 Victoria II 啦. 電台訪問提過林奕匡寫咗隻歌, 又有一隻同小學生返學有關. 當時提過同新啲嘅歌手合作, 覺得收返嚟嘅歌有機會掉去 I Really Love to Sing Part II.

印象中仲有兩個爛尾 project 但記唔清楚.

4點入去得返$980 S49個格極西位,放棄
等直播算,或者遲啲firm咗兒登同賦賦都唔會做嘉賓果時先收燶霏{:1_8: ...
阻住 發表於 2023-7-17 04:11 PM

8/26佛山開
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

一場都有平飛,佢真係gao唔掂啦
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

係咪嘉賓名單
阻住 發表於 2023-8-8 17:32

咁多嘉賓好彩冇買平霏 我淨係想睇美基
「微笑之中 接受還未有 答案。」

當時好似講過下一隻碟會係 Piano Fever. 但係之後轉會爛咗尾. 有人話 You Talkin' to Me 啲歌有啲係 Piano  ...
phderek 發表於 2023-7-26 04:24

Piano fever 當時已經講差唔多做好
之後轉去英皇 先斷埋尾
其實fever系列做得幾好

英皇個堆project 有啲我相信因為佢老婆有咗 就打亂晒同爛晒尾
因為當時Joey有次訪問講基仔係疫情關係因為保護佢老婆 成年無出過門口 (唔知有冇水份)

古巨基 I Really Love To Sing 演唱會2023 (2023/08/08 Tue)
開場: 2035

1. 我生
2. 初初
3. 任天堂流淚
4. 眼睛不能沒眼淚
5. 飄流教室

Music break
6. 順風車
7. 有少少愛 (Delta T 合唱)
8. Can We Try (力臻合唱)
9. 2nd Favorite 第二最愛 (Tyson Yoshi 合唱)
10. In My Dream (Tyson Yoshi 獨唱)

11. 愛神
12. 樓下有人
13. 心跳回憶 (應智越合唱)
14. 歡樂今宵
15. 一刻永恆 (黃明德合唱)
16. 自我安慰 (MC張天賦合唱)
17. 記憶棉 (MC張天賦獨唱)

18. 地球很危險
19. 時代
20. 致少年時代
21. 星戰 (群星大合唱)

Talk
22. 人生有幾個十年
Talk
23. 花灑
Talk
24. 愛回家

Encore
25. 必殺技
Talk
26. 重複犯錯

完場: 2240

如果依個rundown 全部獨唱,用番原裝melody,本身其實唔錯。
一半大路歌,一半side tracks

所以有時真係唔太明白,點解一線歌手要改編原裝歌曲。
樂迷喜歡就係最初的回憶,原裝melody 先最有共鳴感。

特別係演唱會,有時改編首歌不倫不類
浪費左當初製作人的心血

講真,歌手都會年紀大,有時唱唔到原key都會體諒
但刻意改到首歌,失去原本情感,就真係好嬲好失望

題外話,某位歌神年紀唔細,
每次開演唱會都將d經典作品改編到太grand 太dramatic
話要挑戰自己、有新鮮感
但作為歌迷,其實最鍾意都係original version

如果依個rundown 全部獨唱,用番原裝melody,本身其實唔錯。
一半大路歌,一半side tracks ...
iedcf 發表於 2023-8-8 23:58

同意,希望開澳門站有1-9, 11-16, 18-22, 24,合唱變獨唱,咁既話會去睇

Rundown睇落唔錯
上次紅館真係Zzzzzzz
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

係唔係音響有問題 睇片都好多嘉賓唱到flat晒

已經係古生近幾次演唱會比較好的一個
一開波唱我生同初初期望會有大量side track 結果都唔係
音響差就一定 場地問題
星戰後古sir solo 唱得麻麻
可能本身對個show 無乜 expectation 出來又覺得算唔錯
【This is MC】澳門見

好後悔冇睇到... 嗰日仲見到跳樓飛
原本以為rundown會好爛
驚surprise佢會揀初初

本身有2nd encore ,但係因為有觀眾開始離場,FM 同場地溝通過驚太混亂所以冇再出黎~~

我覺得最正係頭份直到星戰都一氣呵成 冇講野
以前會唱幾首又講下 冇咁連貫