返回列表 發帖

Little Magic - 炎明熹

單選投票, 共有 92 人參與投票
50.00% (46)
5.43% (5)
4.35% (4)
4.35% (4)
35.87% (33)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: MCmatt

派台日期: 27/06/2023

曲:雷深如 J. Arie
詞:雷暐樂
編:Seatravel
監:陳考威

該不該 與我隔開
無甜美長相哪位想看
不夠哪位可愛

讓渴望 埋藏嘴角
言談太吞吐哪位懂我

即使想找一找知己玩遊戲
討一討歡喜唱通K
飛一飛的士跟你睇戲

怎麼可解得開溝通的神秘
拋得低階級那攀比
交得出真心換來稚氣
冧得你

Ohohohohohohoh~
Just a little magic
新風氣

哪需媲美

等一等 咒語發生
平凡到相信我很吸引
感覺是靠靈魂

就唱着 心的抖震
穿梭於邊界期待接近

超新星想爭取一些超人氣
想捉摸一些對不起
想追捧一些古怪審美

天生得很清高偏偏敢淘氣
很糟糕偏偏了不起
剛剛好偏偏未曾像你
三幅被

新風氣

哪需媲美

我知 這麼多分歧我知
標與籤 沒意義
幾多的傷痕似詩
幾多的溫柔似詩
幾多的光環似詩
邊與邊 在變異
珍惜我不相似

新風氣

再update

新標記

哪需
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

唔知幾時變左G火火粉 oh no
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

佢不如出多幾首大路歌先啦,摞住幾首代表作喺手再去試其他風格。上一首大開眼界咁好聽,但係佢公司又唔去谷

佢不如出多幾首大路歌先啦,摞住幾首代表作喺手再去試其他風格。上一首大開眼界咁好聽,但係佢公司又唔去谷 ...
OMACD 發表於 2023-7-12 22:25

可以點推....大開明明係呢度評價唔錯 但都咁多1分 個出身已經註定咗谷唔起
     講番呢首歌就最開始有啲聲好似有啲怪 但總體其實都OK嘅 起碼係佢大開之下 其他歌之上

佢不如出多幾首大路歌先啦,摞住幾首代表作喺手再去試其他風格。上一首大開眼界咁好聽,但係佢公司又唔去谷 ...

其實今年連埋依首已經幾大路,搵到人幫手收demo係唔同啲
出道頭兩年啲歌正常人係哼唔到
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

TVB先唔會谷佢
咁細個就搭到路返大陸接咁多show 遲早實飛起TVB
嗱嗱聲趁佢未完約掟佢上去不斷接show搵快錢仲實際
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

無論佢出咩歌都係1分。對電台不對事

如果佢唔係tvb出身嘅話1分同5分肯定調番轉
賭幾多都得!

賭幾多都得!
米色蘇 發表於 2023-7-13 01:11

9比10變10比9
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

關咩事,林智樂果首都好多5分,係高質自然會輕易突破偏見啦
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

關咩事,林智樂果首都好多5分,係高質自然會輕易突破偏見啦
kevin2011 發表於 2023-7-13 02:19

大開眼界 好高質喎

1分同5分對立係天后先至有既待遇 e.g. Gin, AGA
你見到欣宜係唔會有

大開眼界好左d
呢首又變番鴨仔聲
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

呢首幾好聽 個hookline just a  little magic好入腦
Life was a willow and it bent right to your wind.

大開眼界好左d
呢首又變番鴨仔聲
b01091018 發表於 2023-7-13 09:08

鴨仔聲即係點?

鴨仔聲即係點?
Clashofking 發表於 2023-7-14 08:15

Duck song 個種
扁聲
week17

little咩直
little咩直

唱腔好造作 1分
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

little咩直
little咩直
大簡 發表於 2023-7-14 11:38

繼咧吐嘌哺後終於再有咧吐咩直
太陽花 純真柔弱

好聽啊呢plug
开花五千日

曲調係有記憶點,可惜vocal怪怪的, 同首歌錯配咯!

Duck song 個種
扁聲
b01091018 發表於 2023-7-14 08:50

但呢度啲人卻又好鐘意聽Gareth T.啲鴨仔聲

但呢度啲人卻又好鐘意聽Gareth T.啲鴨仔聲
米色蘇 發表於 2023-7-15 17:16

個D係唐老鴨
聽法又唔同
week17

上首大開眼界好地地
今首啲撚聲又返嚟
等一(等~) 咒語發生
但首歌本身唔差

第一次畀5分佢
今年兩首歌都揀得幾好
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

Decent try but 大開眼界 is much better

把聲有啲似李悅君erika

賭幾多都得!
米色蘇 發表於 2023-7-13 01:11

Rock出道作5分多過1分
Aliens,明荃之友

我懷疑耳空聽到有「三幅被」,點知歌詞真係有呢句……

這嗓音像聽貞子從井底爬出來放聲高唱一樣……

如果唔係撚得咁犀利 其實首歌幾好聽

其實佢唔chok 果下little magic, loop得過..的

唔比較都唔知蘇道哲做監製原來咁勁可以搣甩晒佢啲撚聲腔
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

撚聲撚夠未 好做作

平心而論幾好聽喎
少少撚聲算係佢特色
而且撚得唔過火
監製監得好令佢開始feel 到自己駕馭緊首歌
呢首俾冠我ok
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

真係十大叫糊作呀?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

冇諗過竟然咁快有機會入十大

竟然可以播到入十大

十大wor

boy4dudes 發表於 2023-7-12 19:41

有邊個會估到呢首幾年前姜B唔要嘅歌今日會變成903冠軍歌同有機會十大添呀?

呢首係唔差,不過都係大開眼界好聽啲,但903只得一週命第18位

如果今week 冠多過 22ap 就十大第五

應該十大機率極高
MmM

如果今week 冠多過 22ap 就十大第五

應該十大機率極高
MMM 發表於 2023-9-25 11:28

由wk end開始壓住播,埋單應該18左右
太陽花 純真柔弱

由wk end開始壓住播,埋單應該18左右
kevin2011 發表於 2023-9-25 12:04

比對番上星期企好,又未係落後,今日開始見真章