返回列表 發帖
回復 193# myrichardac

係咪會出新歌上去宣傳?晚安歌就唔好唱啦
Life was a willow and it bent right to your wind.

我諗拉闊點都會上抽既
不過903對mc 既年度歌不嬲差d

記憶棉>夠airplay 冇得上,好快落榜
老派>903 斷佢5 ...
Froggy 發表於 2023-8-2 12:57

換個角度,第二人格外間反應差也有冠,已經比其他歌手優待

謙b倫敦演唱會居然係O2 Arena開
咁美鏡下年係咪要book Wembley Stadium開先顯到身價 ...
阻住 發表於 2023-8-2 21:12

齊人先算啦佢哋

而家903好似唔太敢或唔太想冠小明
Serendipity 發表於 2023-8-2 19:05

佢今年D 歌其實幾好, 有大歌, 又有GOD SAVE THE QUEEN  VANISH MODE, 唔冠都算, 仲要上榜週勁短

回復  myrichardac

係咪會出新歌上去宣傳?晚安歌就唔好唱啦
babyshark 發表於 2023-8-3 09:57

可以唱靜夜歌+晚安+夢+賴床 成個theme好完整
道別後都記得逝去日子

咁多歌敲門好似好難有落榜週
116+4 比上年仲要低10 次

kwanie 發表於 2023-8-3 14:56

今年啲歌過100都難

kwanie 發表於 2023-8-3 14:56

其實前幾年都有唔夠120十大
12年都播好多歌但十大range都係130-140
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

AGA江海迦推出全新單曲《Count to Ten》,從歌名字面理解歌曲因她入行10周年而生,挑戰從未嘗試過的曲風。《Count to Ten》編曲充滿美式復古氛圍,萃取Michael Jackson《Thriller》的元素,為樂迷精心準備迷離又跳脫的音樂體驗。

《Count to Ten》主打美式復古曲風,同時延續 《MIZU》及《Miss u Goddbye》的核心主題——自愛。一段關係中,如果我們委曲求全,盲目遷就別人而改變自己,其實如同死去沒兩樣,尋找自我價值,擁抱自己的光明與黑暗面才算是愛自己。而AGA創作的源起,是希望向Michael Jackson的《Thriller》致敬,特意找來MJ變成狼人前的配樂聲效放到《Count to Ten》前奏之中。除此之外,AGA成長時期非常喜歡著名結他手Eddie Van Halen,所以今次新作中亦加入大量電結他元素,中段飆風的結他solo亦是80年代音樂的標誌元素。

《Count to Ten》MV由台灣著名導演比爾賈操刀,配合歌曲主題及氛圍,畫面以80年代美式驚悚片風格作主導,衝擊觀眾眼球帶來不一樣的視聽體驗。MV遠赴台灣拍攝,開鏡前一天AGA與導演見面,交流大家喜歡的80年代西方驚悚電影、影視作品,二人討論過後,決定畫面上向Michael Jackson《Thriller》MV、電影《猛鬼街》(A Nightmare on Elm Street)及《鬼驅人》(Poltergeist)致敬。《Count to Ten》MV於台灣「美國渡假村」取景,AGA在滲著橘紅燈光的美式小屋前,雷電交加吹起漫天落葉之下狂舞著,在混亂中自得其樂。

屋內AGA換上如希臘神話美杜莎的暗黑造型,散發著致命誘惑的魅力,唱著副歌「你別以為有人拜就叫偶像/有人拜是對著你憑弔那樣」,向試圖支配他人的壞對象以牙還牙。希臘神話中,美杜莎的故事淒美,死後更變成為了珀耳修斯的武器,她生前被傷害,死後仍然被操控。所以AGA希望藉此故事帶出,在一段關係中,分手時死心猶如已死了一次,我們亦有機會因而失去自信,陷入自我懷疑,但我們應該尋回自己的光采,擺脫他人操控,不再需要聽從叮人的指示而活。除此之外,MV中AGA以睡衣造型穿梭幽暗森林,在睡房被夢魘騷擾;換上緊身黑衣造型在屋內放肆起舞搗亂,等等畫面都令人聯想起80年代美式驚悚片的情節。

AGA江海迦推出全新單曲《Count to Ten》,從歌名字面理解歌曲因她入行10周年而生,挑戰從未嘗試過的曲風 ...
FT528 發表於 2023-8-3 15:42

環球好捨得Dum本
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

核心主題——自愛。一段關係中,如果我們委曲求全,盲目遷就別人而改變自己,其實如同死去沒兩樣,尋找自我價值,擁抱自己的光明與黑暗面才算是愛自己。
在一段關係中,分手時死心猶如已死了一次,我們亦有機會因而失去自信,陷入自我懷疑,但我們應該尋回自己的光采,擺脫他人操控,不再需要聽從叮人的指示而活

記住挺直腰骨企好!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

企好 index : 1

7pm index : 2
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

AGA江海迦推出全新單曲《Count to Ten》,從歌名字面理解歌曲因她入行10周年而生,挑戰從未嘗試過的曲風 ...

昂然再立正 挺直腰骨企好!!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

AGA’s summer bop is coming

idc速死?
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

林家謙越播越有,會唔會男銀+十大+唱作金+至尊碟?idc同RB都隨時谷十大?

JF要高AP冠了?
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

idc速死?
LushKillYourMus 發表於 2023-8-3 18:17

大國要過 quota 畀其他人了
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

大國要過 quota 畀其他人了
mt666 發表於 2023-8-3 18:28

定大國quota全部比領

要追下組合獎AP

林家謙越播越有,會唔會男銀+十大+唱作金+至尊碟?idc同RB都隨時谷十大?
1d14 發表於 2023-8-3 18:20

之前又話AGA JF十大

之前又話AGA JF十大
梨胃言 發表於 2023-8-3 18:55

之前果個人老吹
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

環球好捨得Dum本
我等我在 發表於 2023-8-3 16:12

應該谷呢首十大啦
click here

回復 222# gcgoobi

呢首如果無十大 女三甲都保唔住。
Life was a willow and it bent right to your wind.

企好又三週上死位?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

AGA:我都有十年
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

喜歡Gin Lee 2

自編自導自演 - Zpecial
boy4dudes 發表於 2023-8-3 00:51

咬字太差 明明有最強華納 + 行 MK 路線, 都谷唔到做 DJ 2.0

安俊豪值得更多

per se成績咁差
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

per se成績咁差
帥小寶` 發表於 2023-8-3 23:21

ft. serrini嗰首唱到pat屎咁都有十大算係還得神見得人啦
fabel先慘

1d14 發表於 2023-8-3 18:20

佢有話出碟咩?我就話至尊碟今年已經出咗啦

咬字太差 明明有最強華納 + 行 MK 路線, 都谷唔到做 DJ 2.0
hissorhk 發表於 2023-8-3 23:07

正所謂大器免成 唔使行人哋條路嘅

梨胃言 發表於 2023-8-4 00:10

爽既
係咪知道今年冇得同其他夾硬捧嘅女歌手正面交鋒 所以兵行險着
今年暫時三首都正

Count to Ten back to 70/80s
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

居然係呢種style

掂喎 休息咗一排之後明顯有音樂上嘅進步
Canto Music Picks 2024 Week 13
#1 說走就走 雷同二友

期待1/1十大live

hissorhk 發表於 2023-8-3 23:07

1.0未攞夠又邊會俾2.0搶焦點

不過從歌詞質素都睇到依團人/華納心急
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

早知遲幾個鐘出榜…

難聽到呢
搵到老公都唔洗咁…

難聽到呢
搵到老公都唔洗咁…
JasOh103 發表於 2023-8-4 00:35

做拿手慢歌又比人話悶
做快歌又比人話un唔起
今年三首都驚喜喎 音樂性超強
唔啱聽既建議聽翻企街

聽完唔知聽過咩咁 咁就聽完架啦?
魂冇影啲歌真係好難聽

新歌幾啱農曆七月聽

聽完唔知聽過咩咁 咁就聽完架啦?
stephybest 發表於 2023-8-4 00:38

2min 59sec

新歌幾啱農曆七月聽
WZA111 發表於 2023-8-4 00:43

So sleep while you can, all you can, while you can
係咪向企好嘅You can致敬!
魂冇影啲歌真係好難聽

serrini一開完concert 903就即刻變得不熱情勁冷淡

難聽到呢
搵到老公都唔洗咁…
JasOh103 發表於 2023-8-4 00:35

一開頭我以為係halloween兒歌
Cantonpop lover

你別以為有人拜就叫偶~像~

一開頭我以為係halloween兒歌
cantonpoplol 發表於 2023-8-4 00:52

我諗起月亮光光月亮光光
道別後都記得逝去日子