返回列表 發帖

餐廳小股東爆雙Jer拒借人氣吸客 最終結業收場

人氣男團MIRROR成員Jer與隊友Jeremy及ERROR成員肥仔合資的高級日式餐廳本以為「關門大吉」就一了百了,卻突然鬧出拖數風波,傳3子欠食材費及員工薪酬逾200萬數月不找,更令合作公司倒閉兼孭債,不過3子則有另一個版本,私下呻自己才是苦主,遇人不淑,過百萬血汗錢輸光。

Jer(柳應廷)、Jeremy(李駿傑)及肥仔(梁業)去年平安夜於將軍澳高尚住宅地段開設型格高級日式餐廳「幻Maboroshi」,開業初期客似雲來,訂枱要排足1個月,但經營逾大半年後,於零預警下宣布7月31日結業,老闆之一肥仔在餐廳執笠當日錄製節目時,頹爆呻生意難做,未來只會疊埋心水做全職藝人,更拒透露損失多少。

原來肥仔一副生意失敗樣事出有因,今日(9日)有讀者爆料傳結業餐廳拖數,指至6月為止逾210萬元食物供應商食材費用,以及70萬元多位餐廳員工的薪金及遣散費未找數,導致合作經營餐廳的小股東公司也倒閉,受影響人士多達百人:「餐廳喺今年3、4月時已出現資金不足,要求3子再注資,食物供應商嗰條數150萬未找,之後轉咗由餐廳自行搵食物供應商,又多欠60萬,到6月時仲欠埋數個月租,佢哋話未有錢,就由同佢哋合資嘅小股東墊支住兩個月共38萬租金出嚟頂住先,但最終間餐廳捱唔住,不過嗰條食材數都要找,6月時,肥仔做代表同小股東聯絡過,但餐廳結束後,就再搵唔到佢哋,依家搞到小股東間公司結業,仲畀收數公司追數,要孭埋嗰條共210萬嘅數,聽講小股東已搵咗律師準備出信,連餐廳員工都呻冇糧出。」讀者提供聲稱6月時和肥仔傾餐廳事宜的對話截圖,當中提及有多項細則及方案,望餐廳能捱過難關。

「雙J」少蒲頭拉客
該讀者繼續爆料指餐廳總投資額約420萬,但當時3子以大股東佔75%及分期方式合資約196萬連小股東的104萬作初步營運費,望餐廳在錢搵錢時,以盈利支付餘下的投資餘款。而選址在較「隔涉」的將軍澳豪宅區全是3子的意思:「佢哋希望喺人流唔太多嘅地方開餐廳,感覺私隱度高啲。」就是明知交通不便,故已一早提出必殺方案,就是由3子輪流在餐廳坐鎮吸客,而肥仔更是3子中最勤力落舖的大股東之一,但Jer與Jeremy自餐廳開業半年,只到過兩次:「佢哋咁少蒲頭,梗係冇粉絲嚟幫襯啦!」

不過要3子「賣人氣」亦非單純講「義氣」,讀者指股東曾開會商量宣傳策略,其中有人提議邀KOL落舖造勢,不過統統遭Jer否決:「Jer嘅意思係既然係自己生意,3子又咁高人氣,而KOL又係冇用,不如自己做番,就夾定佢哋每月都要嚟餐廳食一次飯,不過每人要收到1萬蚊『宣傳費』,同埋Jer同Jeremy講到明,唔會打開房門或同食客一齊食。」在餐廳生意最嚴峻時,股東曾要求3子要嚴格執行巡舖「救亡」,可惜未見他們現身。

3子所屬的ViuTV就「拖數」一事作回應:「關於藝人個人投資事宜,公司不便代為回應。」Jer、Jeremy及肥仔的身邊好友卻爆出另一個版本,指3子真金白銀投資過百萬總額,但之後餐廳的營運、資金運作就完全不知情:「佢哋曾經追問過餐廳資金流向情況,但一直不獲回覆,覺得今次做生意係遇人不淑,諗住執咗間舖就算,點知搞出咁多『蘇州屎』,佢哋都好無奈又無辜。」

Link

咁講法 Jer啟德間cafe仲隔涉啦
在這畢生不滅 無極的狀態

建議下次請教下生生點做生意
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

下弦果然係下弦,做生意都蠢過人
乾一罐冰汽水

建議下次請教下生生點做生意
on07111 發表於 2023-8-10 19:55

Ian呢?

延伸閱讀:
陳卓賢辭去健身室業務!慨嘆夥伴欠尊重

Feel到係三個無時間理,俾人響資金用途上做左手腳
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

幾有品
如果食飯俾我見到Jer嗰樣一定無晒胃口
唔打開門唔一齊食係好事
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

LushKillYourMus 發表於 2023-8-10 22:08

你個指控相當嚴重

佢地fans 都係中女師奶
一係要翻工一係要湊細路
邊有時間日日去食
學AL 賣吓月餅咪算 六百幾蚊盒都大把智障去搶
再唔係學上弦賣衫 低成本高收入

LushKillYourMus 發表於 2023-8-10 22:08

歷年來,有邊個藝人既餐廳係做得長?

歷年來,有邊個藝人既餐廳係做得長?
rfv123 發表於 2023-8-11 10:09

黃宗澤
不知所謂

黃宗澤
clsf98ak47 發表於 2023-8-11 10:19

佢都執過好幾間啦
佢間蠔吧都話蝕咗幾百萬 中間都停業今年先開番 而家仲吊緊鹽水...
都係個句...一唔親力親為睇住盤數 都唔好掂飲食業
以前有個TVB小生 係最紅既時候 開咗好幾間餐廳
係最高峰既時候就賣盤 永遠賺第一浸水就走

幾有品  
唔打開門唔一齊食係好事 ...
JasOh103 發表於 2023-8-10 22:15

尸兄仲難頂
Follow my IG: @delightcantopop

幾有品  
唔打開門唔一齊食係好事 ...
JasOh103 發表於 2023-8-10 22:15

其實甘米幾好,見到佢副尊容嘔反晒野食出來,
嘔完又肚餓又再叫過,張單會好貴

叫晒12妖出來,應該會好好賺

下弦果然係下弦,做生意都蠢過人
kio0909 發表於 2023-8-10 21:13

佢地正正經經搵過份工做好過啦

佢地fans 都係中女師奶
一係要翻工一係要湊細路
邊有時間日日去食
學AL 賣吓月餅咪算 六百幾蚊盒都大把智障 ...
背山望海 發表於 2023-8-11 07:52

我不是鏡粉,
佢地開左餐廳本來吾知,係佢地話執我先知

回復 5# LushKillYourMus

係啦 佢地一定係苦主。投資實賺?自己又唔識打理。
Life was a willow and it bent right to your wind.

仲短命過楊明燉湯店
Aliens,明荃之友

落自己餐廳食飯都可以每次收返1萬,咁每個月去一次幾年就回到本了,真係有生意頭腦。

咁佢地實際上只係間餐廳嘅金主、投資者,點樣營運同管理都好似冇佢地份咁...

現在香港飲食業好難做,根本不值得投資……

落自己餐廳食飯都可以每次收返1萬,咁每個月去一次幾年就回到本了,真係有生意頭腦。  ...
Serendipity 發表於 2023-8-12 08:54

數學fun!

睇完之後感覺呢兩個人扔錢落鹹水海咁款
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

睇完之後感覺呢兩個人扔錢落鹹水海咁款
Kenny 發表於 2023-8-14 10:18

佢哋以為搵錢好易啩,其實唔親力親為邊會成功。