返回列表 發帖
呢首高質吖 雖然vocal 可以take 得好啲
曲雖然大路但好聽
獨立咗以嚟覺得除咗靜夜歌之外 其他歌都不過不失
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

呢首歌同日薄西山
唔可以當商業歌咁睇
因為係屬於佢地既故事歌

如果明白小克佢結左婚、再失婚、再幫好友/伯樂寫婚姻
既感受
又明白張氏既關係
其實你先會明白理解佢地做緊啲咩
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

kayzzz is back
henhenhen 發表於 22/8/2023 15:21
全帖中心思想

kayzzz is back
henhenhen 發表於 2023-8-22 15:21

全帖中心思想
kwanie 發表於 2023-8-23 20:16

咁注意我㗎咩 衰鬼

甜到漏油
但佢老公嗰首仲好loop
呢首顯得好堆砌
3分先啦

可唔可以邀請Cloud雲浩影cover呢首歌
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

因為嗰陣個監制出晒名嚴
kenneth 發表於 2023-8-22 02:04

WHO?  唔怪得去到後期三生一吻比人話演繹欠佳, 原來係心姐懶練歌

佢呢幾年嘅vocal唱親呢啲慢歌都好乾好赤裸 好似冇tune過咁
唔知係專登定退化
同埋隻歌for Kay一定 ...
JayantL 發表於 2023-8-21 21:03

FEEL LIKE 佢係想擺脫心姐, 但心姐VOCAL 上先係佢GE 高峯   我在陽台上看你, 沐春風

老公嗰首曲詞編唱都好過呢首好多  
如果無經歷過Kay毫無sense嘅創作 應該無咁多人讚呢首  ...
69h 發表於 2023-8-24 09:50

創作有幾困難你懂嗎?離不開和團圓說就已經非常不錯 每天都會聽一次的歌曲

個個講到咁好聽
聽完有d失望
普普通通
算係佢獨立之後比較好聽嘅歌
佢老公依首melody亦唔係佢寫得最靚嘅一首

連juno時期嘅水準都比唔上
莫講話再早期嘅水準

HOTMAN 發表於 2023-8-24 05:57

點解

HOTMAN 發表於 2023-8-24 05:57

再次等大家聽佢點眼高手低?

老公嗰首曲詞編都好過呢首好多  
如果無經歷過Kay毫無sense嘅創作 應該無咁多人讚呢首  ...
69h 發表於 2023-8-24 09:50

唱就算啦 老公 唱 不嬲都係災難級 專心作曲啦

Kay 一首歌 短短3頁 Kayzzz 出現了13次

美琪出新歌就出現 現在任務是不停踩。。。
hkwilliamsiu 發表於 2023-8-22 19:20

好似某鹽粉
DM多仔多到覆唔哂

唱就算啦 老公 唱 不嬲都係災難級 專心作曲啦
kayzzz 發表於 2023-8-24 12:37

而且外形似蝦 有礙觀瞻

唔知1月1會唔會又攞十大

創作有幾困難你懂嗎?離不開和團圓說就已經非常不錯 每天都會聽一次的歌曲 ...
hkwilliamsiu 發表於 2023-8-24 09:59

離不開 招積 團圓都好正
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

已經loop左三日好好聽!

離不開 招積 團圓都好正
John 發表於 2023-8-25 13:29

咪係,邊有啲人講到咁差

懷念Kontinue時期Kay

個MV結尾做咩要sad ending......大煞風景

achow98 發表於 2023-8-27 03:10

懷念以前嘅香港

haoyangzhang 發表於 2023-8-28 15:41

因為什麼都固定
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

achow98 發表於 2023-8-27 03:10

Kontinue即將發行9週年
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

haoyangzhang 發表於 2023-8-28 15:41
會有微電影 / 下集好似係張生下首歌 MV

點解阿P要咁樣對琪琪,唔俾拍MV

就這麼平凡的旋律都能誇得下去果真是本地樂迷的特色

boy4dudes 發表於 2023-9-1 01:00

修咗音都聽到佢唱得差 後段把聲strain到

修咗音都聽到佢唱得差 後段把聲strain到
kayzzz 發表於 2023-9-1 11:30

美琪唱live都好穩定 耳仔有問題 就睇下醫生

hkwilliamsiu 發表於 2023-9-1 15:08

agree with you ~
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

當日我在場
take1 唱得勁好 勁stable 佢亦好投入唱 但MMO炒左
要take2 但take2 佢個vocal 明顯攰左

boy4dudes 發表於 2023-9-1 01:00

hkwilliamsiu 發表於 2023-9-1 15:08

唔洗理啲盲反啦

當日我在場
take1 唱得勁好 勁stable 佢亦好投入唱 但MMO炒左
要take2 但take2 佢個vocal 明顯攰左

...
PoonOn 發表於 2023-9-1 16:53

但佢個live 仲未完美,主要尾音處理,佢演繹係一流,但technique 係有少少瑕疵
所以studio 可以修正,live 現形。啲轉音、尾音唔太smooth 。 當然無樓上kayzz 講得咁差。
全部只係小問題。

個live 無無咩大問題 問題係佢果日狀態一般
但都唱得合格有突
但佢個live 仲未完美,主要尾音處理,佢演繹係一流,但technique 係有少少瑕疵
所以studio 可以修正 ...
awong255 發表於 2023-9-3 03:26

我都覺係技巧問題
佢把聲本身容易聽落好乾
平時啲live 好容易捉到啲小瑕疵位
導致聽感同studio version 有差距
要去到演唱會100% 狀態先發揮到水準

尾音問題應該同氣息有關?即係唔太夠氣?
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

Tune曬音一定無大問題嘅 放心你偶像今次無出醜

我覺得幾好聽 但好來聽番多啲kay特色既歌

心諗乜野鑽石散金廣
返左邊間教會
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

雖然做左獨立歌手好少會簽返大公司
但如果keep到呢個水準都ok
MmM

幾好聽