返回列表 發帖
回復  kayzzz

今次幾同意妳,獨立之後的歌基本上無一首loop得落。唔係奢想去唱翻 囍帖街 鐘無艷 家 ...
babyshark 發表於 2023-8-19 21:10

咁只係佢老公有希望  so far 佢心姐ge 歌 只談風月最得我心 前期佢d 歌係好聽, 但唔會成日拎出黎loop

嗰d係懶係冷門嘅劣質貨嚟
自己無作曲才華 作埋d粗製劣品出嚟 (我唔會話佢濫造 因為佢近年出嘅 ...
kayzzz 發表於 2023-8-20 16:02

靜夜歌彷似搵愛女作曲嘅水準都唔高汁嗎
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

獨立以來 最鐘意係晚安 但香港注定唔會多人聽
如果當日plus 〈我可以被這個世界⋯⋯〉應該無人理 依家首歌反而變左熱門side track
講返〈成婚破浪〉大路咗啲 久唔久派一兩首都好嘅 街客最愛
5分大歌

靜夜歌彷似搵愛女作曲嘅水準都唔高汁嗎
ricnature 發表於 2023-8-20 16:11

正 係我脫粉之歌

如果當日plus 〈我可以被這個世界⋯⋯〉應該無人理 依家首歌 ...
Goodoldday 發表於 2023-8-20 16:24

我都鍾意晚安多過呢首
支持林阿p

我都鍾意晚安多過呢首
支持林阿p
bagfgfcde 發表於 2023-8-20 16:45

係謝師奶唱唔出首歌個feel啫

如果當日plus 〈我可以被這個世界⋯⋯〉應該無人理 依家首歌 ...
Goodoldday 發表於 2023-8-20 16:24

正解 好歌唔代表市場受
尤其是香港 口味窄到呢

係謝師奶唱唔出首歌個feel啫
kayzzz 發表於 2023-8-20 16:52

反而 Juno 嗰期佢好落力唱同幾有 feel
可惜佢應該好努力忘記嗰個時期

可惜佢應該好努力忘記嗰個時期  ...
bagfgfcde 發表於 2023-8-20 16:59

正解 有好歌都要個歌手唱到個feel出嚟
尤其是香港 對歌手演繹無乜鑒賞力呢

正解 有好歌都要個歌手唱到個feel出嚟
尤其是香港 對歌手演繹無乜鑒賞力呢 ...
kayzzz 發表於 2023-8-20 17:19

真呀 連Cash都要俾你話無鑒賞力 拎五次最佳演繹都係廢嘅

同埋個mv拍到勁業餘水準
膠膜當隨意門係乜料
仲樣衰過煎某mv個台成磚豆腐咁 ...
kayzzz 發表於 2023-8-20 14:27

同離不開mv差好遠

同離不開mv差好遠
kenneth 發表於 2023-8-20 18:03
離不開 MV was directed by a more experienced director Liknifena, 成婚破浪 MV was directed by 新導演 Shawn Fung, 即係 MV 裏年輕男主角, Kay 媽給機會新導演新演員 (同零鏗一樣), 請大家寬容少少, 張就下. 等緊微電影, 或者下集 - maybe 係 日薄西山 Official MV? Not sure?

https://www.instagram.com/shawn_yef.c/
https://www.instagram.com/water_wild_month/

真呀 連Cash都要俾你話無鑒賞力 拎五次最佳演繹都係廢嘅
chanching 發表於 2023-8-20 17:33

你唔好偷換概念 我不嬲話佢無簽公司之後造歌劣質啫 乜佢果段時期有攞過cash獎咩
佢唱得獎歌唱得好 唔代表佢唱所有歌唱得好 尤其係近排d劣歌(or唱得劣既歌)
某d人盲撐得好肉酸

反OT: 依首歌個vocal唔講會以為佢踩左幾晚通頂先去錄 把聲乾到 d高音緊到一個點

離不開 MV was directed by a more experienced director Liknifena, 成婚破浪 MV was directed by 新導演  ...
boy4dudes 發表於 2023-8-20 18:22

我估係跟著張生首婚姻不敗 講離婚 小克爆左

無擬今次商業化左….
無奈既係依2年都想try new thing, 但好似budget 所限,大家唔係好受落
今次街外客應該較易受落
但我個人最鐘意既Kay 係澤日生+夕爺+Alvin leung既班底
我仲等緊 另一個獨家村出現

1989 發表於 2023-8-20 19:01

然後下年張瞻出道繼續唱呢個系列嘅歌??

無擬今次商業化左….
無奈既係依2年都想try new thing, 但好似budget 所限,大家唔係好受落
今次街外客應該 ...
PoonOn 發表於 2023-8-20 19:01

獨家村,我認為係近10年內曲、詞最佳既粵語歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

1989 發表於 2023-8-20 19:01

omg 我在陽台上看你 2.0
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

過氣藝人
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

最女有冇望

晚安好聽好多 呢首K歌有啲悶
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

正 係我脫粉之歌
kayzzz 發表於 2023-8-20 16:30

送首歌給你  好行夾唔送

都係憶年同我的波高質d,兩首都聽咗500次以上
呢首麻麻地
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

洗衣王國無出來吹奏,有d失望。
Life was a willow and it bent right to your wind.

Vocal好似好夾硬唱 聽到都鄧佢辛苦
獨立之後好似搵唔到好路線
無計,佢獨立時期、環球時期同Juno時期既歌都太好
好難超越

無計,佢獨立時期、環球時期同Juno時期既歌都 ...
tree 發表於 2023-8-21 15:26

好鍾意slowness呢張碟,Kay把聲真係好。
Juno時期第一章我都好心水。
要放開你 才隨時能掛念你

無計,佢獨立時期、環球時期同Juno時期既歌都 ...
tree 發表於 2023-8-21 15:26

偷情的禮儀其實都有同樣問題

babyshark 發表於 2023-8-21 14:25

暑假就嚟完 洗衣王國趕住做中文暑期作業 學緊成語(例如此地無銀三百兩)
唔得閒上嚟

babyshark 發表於 2023-8-21 14:25

連佢都脫埋粉

5分
希望有十大

連佢都脫埋粉
kenneth 發表於 2023-8-21 17:40

他上次被禁言後 可能嬲嬲唔再上CM 但他會在其他討論區繼續支持美琪
幾時輪到Kayzzz.....

佢呢幾年嘅vocal唱親呢啲慢歌都好乾好赤裸 好似冇tune過咁
唔知係專登定退化
同埋隻歌for Kay一定唔算係高質 只能講係正正常常
晚安>>>>>>
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

成婚破浪

iTunes:
#1 Hong Kong
#30 New Zealand

KKBOX 本地單曲日榜 #18
新歌即時榜 #4

聽完會明白老公將最好留左比老婆
同埋Kay.個發音係好carry到呢種詞

5分
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

他上次被禁言後 可能嬲嬲唔再上CM 但他會在其他討論區繼續支持美琪
幾時輪到Kayzzz..... ...
hkwilliamsiu 發表於 2023-8-21 18:07

雖無過犯
不過你最後嗰句咁講就唔係咁恰當
不如問下幾時到你自己先

我覺得呢首比上不足比下有餘咁囉
個曲有啲說不出唔太順嘅地方
Vocal 大家都講咗

KKBOX 本地單曲日榜 #18
新歌即時榜 #4
hongkonger 發表於 2023-8-21 21:35
KKBOX
本地新歌日榜 (上榜兩日) 12 > 5 (女歌手第一)
本地單曲日榜 (上榜兩日) 61 > 18 (女歌手第一)

不過你最後嗰句咁講就唔係咁恰當
不如問下幾時到你自己先
ricnature 發表於 2023-8-21 22:15

見到依d人comment 直接skip左佢就得

Chill club 有唱呢首Live?
有啲平淡,不過有番以前嘅kay 唱嘅歌嘅feel
再將我相信的如煙火般綻放

見到依d人comment 直接skip左佢就得
kayzzz 發表於 2023-8-21 22:42

我反而有啲掛住洗衣王國bb
無佢喺度派膠硬係爭緊啲嘢

我反而有啲掛住洗衣王國bb
無佢喺度派膠硬係爭緊啲嘢
ricnature 發表於 2023-8-21 22:56

遠在天邊 近在眼前呀
有會然發現佢個疑似分身
佢新學年升高一年級 d發言無咁膠

反OT: 乜依家kkbox第四都要慶祝?

啲高音位好似就嚟走音咁
然後去到後段好似去哂喉嚨度唱咁

聽完會明白老公將最好留左比老婆
同埋Kay.個發音係好carry到呢種詞

5分
LushKillYourMus 發表於 2023-8-21 21:43

一於包碟囉咁

如果用載我走式甜到漏嘅唱法應該更加easy listening  
但係咁唱好似唔係好首歌嘅意思
依家減走技巧同修飾 主力情緒發放 比較raw
前段仲有少少理智 後段完全係情緒主導 都幾激動下
同以前嘅唱法好唔同 諗唔到以前邊首唱到咁入

可惜佢應該好努力忘記嗰個時期  ...
bagfgfcde 發表於 2023-8-20 16:59

因為嗰陣個監制出晒名嚴

如果用載我走式甜到漏嘅唱法應該更加easy listening  
但係咁唱好似唔係好首歌嘅意思
依家減走技巧同修飾  ...
Goodoldday 發表於 2023-8-22 02:03

首歌是回望過往和現代愛情的甜蜜回憶 展望將來新的一章 所以唱法要成熟一點 現在聽落都好easy listening

kayzzz is back

henhenhen 發表於 2023-8-22 15:21

但唔好聽,同以前差好遠

至尊 不為過

張生 is too underrated

henhenhen 發表於 2023-8-22 15:21

美琪出新歌就出現 現在任務是不停踩。。。