返回列表 發帖
D詞老套到 係咪小克career worst?
睇死佢都唔會搵何方填詞
得罪講句 大家咁吹奏首歌只不過係因為佢近兩年歌真係差到離譜
今年只係出首正路少少 不過個曲其實都夠屌打好多人啦

同埋個mv拍到勁業餘水準
膠膜當隨意門係乜料
仲樣衰過煎某mv個台成磚豆腐咁

唔好聽同冷門係兩樣嘢
謝立琪獨立後啲歌一首都無loop 過
係離不開聽得多啲 ...
ricnature 發表於 2023-8-20 15:24

嗰d係懶係冷門嘅劣質貨嚟
自己無作曲才華 作埋d粗製劣品出嚟 (我唔會話佢濫造 因為佢近年出嘅歌少得可憐
上年想行出道風格但造埋d悶爆歌
搞到自己流失唔少fans 連樓上疑似某忠粉分身都坦承近兩年已經無loop佢d歌
自己造埋d劣歌整臭自己個朵
如果想慳成本 佢叫自己老公包碟作曲 自己填詞仲好啦 佢搵d唔入流嘅作詞其實同自己作詞水準差唔多

靜夜歌彷似搵愛女作曲嘅水準都唔高汁嗎
ricnature 發表於 2023-8-20 16:11

正 係我脫粉之歌

我都鍾意晚安多過呢首
支持林阿p
bagfgfcde 發表於 2023-8-20 16:45

係謝師奶唱唔出首歌個feel啫

反而 Juno 嗰期佢好落力唱同幾有 feel  
可惜佢應該好努力忘記嗰個時期  ...
bagfgfcde 發表於 2023-8-20 16:59

正解 有好歌都要個歌手唱到個feel出嚟
尤其是香港 對歌手演繹無乜鑒賞力呢

真呀 連Cash都要俾你話無鑒賞力 拎五次最佳演繹都係廢嘅
chanching 發表於 2023-8-20 17:33

你唔好偷換概念 我不嬲話佢無簽公司之後造歌劣質啫 乜佢果段時期有攞過cash獎咩
佢唱得獎歌唱得好 唔代表佢唱所有歌唱得好 尤其係近排d劣歌(or唱得劣既歌)
某d人盲撐得好肉酸

反OT: 依首歌個vocal唔講會以為佢踩左幾晚通頂先去錄 把聲乾到 d高音緊到一個點

Vocal好似好夾硬唱 聽到都鄧佢辛苦
獨立之後好似搵唔到好路線
無計,佢獨立時期、環球時期同Juno時期既歌都 ...
tree 發表於 2023-8-21 15:26

偷情的禮儀其實都有同樣問題

洗衣王國無出來吹奏,有d失望。
babyshark 發表於 2023-8-21 14:25

暑假就嚟完 洗衣王國趕住做中文暑期作業 學緊成語(例如此地無銀三百兩)
唔得閒上嚟

不過你最後嗰句咁講就唔係咁恰當
不如問下幾時到你自己先
ricnature 發表於 2023-8-21 22:15

見到依d人comment 直接skip左佢就得

我反而有啲掛住洗衣王國bb
無佢喺度派膠硬係爭緊啲嘢
ricnature 發表於 2023-8-21 22:56

遠在天邊 近在眼前呀
有會然發現佢個疑似分身
佢新學年升高一年級 d發言無咁膠

反OT: 乜依家kkbox第四都要慶祝?

kayzzz is back
henhenhen 發表於 2023-8-22 15:21

全帖中心思想
kwanie 發表於 2023-8-23 20:16

咁注意我㗎咩 衰鬼

可唔可以邀請Cloud雲浩影cover呢首歌
HOTMAN 發表於 2023-8-24 05:57

再次等大家聽佢點眼高手低?

老公嗰首曲詞編都好過呢首好多  
如果無經歷過Kay毫無sense嘅創作 應該無咁多人讚呢首  ...
69h 發表於 2023-8-24 09:50

唱就算啦 老公 唱 不嬲都係災難級 專心作曲啦

boy4dudes 發表於 2023-9-1 01:00

修咗音都聽到佢唱得差 後段把聲strain到

但佢個live 仲未完美,主要尾音處理,佢演繹係一流,但technique 係有少少瑕疵
所以studio 可以修正 ...
awong255 發表於 2023-9-3 03:26

Tune曬音一定無大問題嘅 放心你偶像今次無出醜