返回列表 發帖

Again! - 呂爵安

單選投票, 共有 110 人參與投票
42.73% (47)
8.18% (9)
5.45% (6)
0.91% (1)
42.73% (47)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 23/08/2023

曲:Edwin Tong
詞:周耀輝
編:Edwin Tong@emp
監:Edward Chan / Edwin Tong@emp

邀請各位  相信再差空氣  都有再生花
邀請各位  相信再髒街角  美麗能自拍
如行囊只需結他
前途只需驚訝
挫敗過的  不將傷痛變做習慣

將得到再生的愛  一吻再出發
祝福各位  衝過再急的雨 心血能淨化
如隨時計算代價
隨時可以害怕
站在這裡  繼續再唱新歌  再去闖新世界

回憶多黑  都要再多一次期待的資格
天多黑  都要再光一次如盛夏
要是誕生生無常
渴望如一一會再
給你盛裝  給我約會  統統不理它
繼續再浪漫

因此各位  將要再多千歲  先至再牽掛
祝福各位  將會再得一切  風雪降下
仍能去到盡嗎
仍能生到活嗎
站在這裡  繼續再唱新歌  再去闖新世界 留下

要是誕生生無常
渴望如一一會再
給你盛裝  給我約會  統統不理它
繼續再浪漫

記得所有未到都叫未來  來為問你  你好嗎  陽光下

要是誕生生無常
渴望如一一會再
祝你幸福  祝我快樂  即管不理它
繼續再浪漫  再累都不怕
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

幾好聽
好聽過對上兩首
副歌旋律令人聯想起從此世界多了一分鐘
仲要同樣係周耀輝填…(…都有多一分鐘人類的天堂 / 都要再多一次期待的資格)

首歌 曲同旋律都真係好好
可惜唱跟唔上曲嘅質素 但曲個part真係加好多分
不過分分鐘已經係班鏡今年最有質素嘅作品

唱有進步嘅,起碼把聲無tune到起角
歌詞都叫真誠,練多啲演唱會live應該ok

不過個MV......
佢強調自己化妝好耐
但出到嚟MV大部分時間都係拍緊低級有骨劇情,哂錢
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

唱得都幾差下 有點失望 3fun

真係幾好聽喎 有時個腦會哼咗出嚟 唱方面可能已慣左登把聲 又接受得到
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

有Again!就唔洗一次過擺咁多首出嚟lol
雖然都麻麻
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

首歌好聽都幾易入腦
新嘗試轉新唱腔都唔錯
MV出鏡太少嘥咗個造型

曲5分
唱4分
Total:(5+4)/2=4.5→5分
Aliens,明荃之友

旋律好聽
唱都係咁 唔太差但又唔會好難聽

個曲唔錯,好聽過上一首

在這畢生不滅 無極的狀態

losyes 發表於 2023-8-26 11:44

頭2次chorus其實唱得唔差
但第2次verse反而越簡單越失準 控唔住

有能力可以唱好呢首,同埋呢首曲又好 又啱大合唱,唔該Edan真係唔好嘥左佢

呢首都好聽
但我鍾意霸道總裁多啲

offtopic造型覺得麻麻地lol

首歌其實好正 但比vocal 破壞左

淨係個曲已經值 5 分
Edwin Tong 幫陳伯寫首令人期待的下集預告都幾好
值得更多人關注嘅新晉作曲人
Music Treasure Chart Week 17: 填詞魂 | Aren't You Thinking of ___? | 藝術 與 科學

曲好好聽 不過chorus第一句好熟硬係覺得聽過咁。。。

對上一首5分>40%嘅鏡歌係邊首?

對上一首5分>40%嘅鏡歌係邊首?
losyes 發表於 2023-8-28 21:01

我們都是別人口中的壞人 - 陳零九 / 呂爵安 52.5%

另外再見寧靜海 LOVERSE 三個字 蝸牛 特登 黑之呼吸 都過40%
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

另外再見寧靜海 LOVERSE 三個字 蝸牛 特登 黑之呼 ...
on07111 發表於 2023-8-28 21:13

高過暗戀這件小事

另外再見寧靜海 LOVERSE 三個字 蝸牛 特登 黑之呼 ...
on07111 發表於 2023-8-28 21:13

爵安好叻仔!
CM會員識音樂又有taste!

佢揀歌係唔錯

回復 24# Kelly606

定公司簡得好?

回復 25# Yoyoyocyndi

佢一向都好似自己聽demo簡 如果公司簡 首首AL咁

算唔差

5分%超越咗JF新歌

如果今年十大硬係要有quota比大國
今年班鏡所有歌我真係情願比呢首,今年佢哋啲真係池中冇魚蝦最大
所有人嘅歌係唱同曲都唔得,係Edan啲曲叫好啲

好過愛人執照
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

不如幫隊友揀歌

Edan今年最正派台歌!
好感動,又適合演唱會唱!
佢啱啱演唱會live唱得超好!
好聽過e先生愛人執照!
希望呢首有十大啦!
之後再plug霸道總裁!

點解仲冇派台 愛人執照已經冠咗

回憶^^^多黑
LOVERSE > Again! >>>>>>> 執照

好平穩嘅5FUN vs 1FUN
愈聽愈上癮
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

呢首反而幾好聽
愛人執照差連環不幸事件幾皮
MmM

Sony味 A&R
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

點解仲冇派台 愛人執照已經冠咗
Miley 發表於 2023-9-5 01:44
八月派咗不過播咗一次後無人再播 (首播節目 : 叱咤樂壇 23/08/2023), 應該係大國落咗 order 冠執照 ban Again! 而家要谷 Fever Fool 濤, AL Ian 又就快有新歌.

今年佢最好既一隻

呢首如果俾陳伯唱應該好正
【This is MC】澳門見

今年揀歌揀得幾好但Vocal係萬年扣分位
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

我始終都係鍾意佢第一首連環不幸事件多啲

我估同《霸氣總裁》一樣完全無派台
my903.com同勁爆派台歌都無呢首
69h 發表於 2023-9-19 05:49
Like I said last week, 兩首都無正式派台
Again! 出左幾個禮拜都無正式派台, Edan 應該係被大國直接放棄, AK 連冠軍歌都未試過似乎不被狗零衫喜愛
boy4dudes 發表於 2023-9-12 22:28

Db major 過 Bb 落 C major
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

日本原版《大叔的愛》確定要拍攝續集, 希望遲 d 會有登神香港版, 今日 Again! 派台, 真巧合

https://www.letsgojp.com/archives/597102/

如果今年十大硬係要有quota比大國
今年班鏡所有歌我真係情願比呢首,今年佢哋啲真係池中冇魚蝦最大
所有人 ...
kky1216 發表於 2023-8-31 21:46

ian都唔得?seriously咩