返回列表 發帖

Special One - AGA feat. 陳奕迅

單選投票, 共有 180 人參與投票
77.78% (140)
3.33% (6)
5.00% (9)
0.00% (0)
13.89% (25)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: ambrose121

派台日期: 08/09/2023

作曲:AGA江海迦
作詞:林若寧
編曲:黃思彥
監製:舒文@Zoo Music

行為怪誕 無從觸摸 常人配你不起
你有觸角 你會黑面 十全十美
旁人冷語 為何一起 旁人勸我心死
你更失控 我更喜愛 怪人像你

天生孤僻所以更愛你 (越接觸你)
不依規則的愛更細膩 (越嚇驚你)
和你相比 難以相比 庸俗的美 (和我相比 難以歡喜 庸俗心理)

讓你羨慕自己 非一般的完美 (別要待薄自己 要吞聲忍氣)
羊群如何離棄 打擊你我包庇 (打擊我你包庇)
慘得過是我歡喜 笑著去迎合你 (只不過代價不菲 自欺)
做你像做自己 我喜歡聽歪理 (面對大量是非 對你很多不利)
情人毫無常理 另有趣味 (未免乏味)
享受怪物美 欣賞我委屈你

遺忘世界 遺忘標準 離群更有驚喜
愛你的我 怪獸一樣 合情合理 (一樣合情合理)
彼此天生荒誕我似你 (越疼惜你)
一起根本不要太貼地 (越怕傷你)
神化一起 奇怪一起 離地嬉戲 (神化一起 奇怪一起 難敵風氣)

讓你羨慕自己 非一般的完美 (別要待薄自己 要吞聲忍氣)
羊群如何離棄 打擊你我包庇 (打擊我你包庇)
慘得過是我歡喜 笑著去迎合你 (只不過代價不菲 自欺)
做你像做自己 我喜歡聽歪理 (面對大量是非 對你很多不利)
情人毫無常理 另有趣味 (未免乏味)
享受怪物美 欣賞你這種美

情感本應古怪 喜不喜歡為何尚有顧忌

讓我羨慕自己 也許超出歪理 (這麼辛苦你)
是你離奇神化 喜歡我怪的美 (喜歡你美不美)
蝙蝠與異獸一起 你像我怪癖 怪物最明白你
做個獨特自己 愛多麼的詭秘 (愛多麼的詭秘)
情人離奇神秘 越有趣味 (越有趣味)
享受你是你 不必世界審美
不用說道理 只因怪得起
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

Song of the year. 立即有post!

讓李羨慕自己 非一般的完美

好聽
MmM

點解可以咁好聽嘅
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

我迦真係 the special one

全年咁多首廣東歌嘅Special One, 值得至尊
Sorry!!! 大家唔好爭,林家謙係我男朋友

Song of the decade
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

Song of the century

若你喜歡怪人 其實我很美

好聽

做唔出依個level歌嘅歌手
仲好唔好意思爭至尊歌

愛怪物的李
在這畢生不滅 無極的狀態

一隻妖怪寄居孤獨島
竟會得李來投懷送抱

Song of the 五百年一遇

Ho teng!!!
Our Cantopop Song Chart 2024
Week17 冠軍歌:無答案 - 林家謙

終於都有AGA x 林若寧呢個黃金組合!!

好好聽我迦好高質
Week 18
冠軍歌:留香瓊 - 半空

今年四首歌都唔同填詞人
MmM

呢首真係不得了,阿迦史上最佳vocal,待嫁嘅心來唱係零舍唔同
FIGHT for 陳柏宇

今日已經loop左50次,MV預告好正
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

一 > One Day At A Time > 一釐米 > 獨一無二 >>>> 一加一 >>>>>>> Special One

不過都好過Count To Ten一百倍左右
今年有質有量
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

一 > One Day At A Time > 一釐米 > 獨一無二 >>>> 一加一 >>>>>>> Special One

不過都好過Count To Ten一 ...
JasOh103 發表於 2023-9-8 20:57

一加一街市嗌交先係最尾

一加一街市嗌交先係最尾
WZA111 發表於 2023-9-8 21:02

呢首夠係楊怡咬劉松仁嘴唇

唔覺一加一係嗌交,係大山婆指住賓妹鬧多啲,全面屌打

好聽 5 分

leroyjaime 發表於 2023-9-8 21:08

放喺Eason個Channel多啲人睇到

好聽過今年至尊歌-老土遊樂場

但個人鍾意MIZU同CTT多d
anyway AGA今年根本就女金水平
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好聽過今年至尊歌-老土遊樂場

但個人鍾意MIZU同CTT多d
anyway AGA今年根本就女金水平 ...
liebe 發表於 2023-9-8 22:25

希望呢首可以replace到悶爆遊樂場做至尊歌啦

呢首melody catchy 至尊mode 5 分!

Ps : 支持Aga 再砌低堅堅 重奪女金! 堅埾繼續萬年女銀 !

依首值得至尊!至少十大吧

無MIZU 咁上腦但呢首都係好好

雖然有份聽1st live
但MIZU MUG都好明顯>>>>>>>>呢首喎邊忽令大家咁自信可以播得多過而家嗰首至尊
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

呢首真係不得了,阿迦史上最佳vocal,待嫁嘅心來唱係零舍唔同
~蛋撻~ 發表於 2023-9-8 20:31

Aga依首個唱腔sweet到 好真情流露
好過某d歌手特登撚把聲撚到懶係甜但係好假 完全無feel 完全係chok出黎既感情

其實個MELODY 好簡單, 但唔知點解aga d歌就係好好loop..

好過某d歌手特登撚把聲撚到懶係甜但係好假 完全無feel 完全係c ...
kayzzz 發表於 2023-9-9 02:45

夠啦, 做多左

做唔出依個level歌嘅歌手
仲好唔好意思爭至尊歌
kayzzz 發表於 2023-9-8 16:39

恃住自己樂壇大阿哥同詞神一味情緒勒索嗰啲悶歌?

環球巧叻叻
真係featuring
廿年前已經用同一招領先同業
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

好過某d歌手特登撚把聲撚到懶係甜但係好假 完全無feel 完全係c ...
kayzzz 發表於 2023-9-9 02:45

係咪6字歌
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

但MIZU MUG都好明顯>>>>>>>>呢首喎邊忽令大家咁自信可以播得多過而家嗰首至尊 ...
JayantL 發表於 2023-9-9 01:25

可能因為Count to Ten太驚嚇
同江好嗰陣一樣

係咪6字歌
on07111 發表於 2023-9-9 07:09

夠啦, 寫多左
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

投1分嗰10個係咪煎粉?

係咪6字歌
on07111 發表於 2023-9-9 07:09

唔止6字歌啦

恃住自己樂壇大阿哥同詞神一味情緒勒索嗰啲悶歌?

環球巧叻叻
真係featuring
廿年前已經用同 ...
ricnature 發表於 2023-9-9 06:36

有d人好有野心想造隻年度big hit爭獎歌 但往往都做too much 唔係太矯情就係太老土 音樂質素完全support唔到佢地爭奬 就算勉強俾佢地爭到都係勝之不武

反而Aga Eason 依首真心高質值得爭獎

aga今年真係值至尊歌+女金
演唱會表演仲遠超預期
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

女金啦
diu打其他女歌手
Btw唱咁多都計feat.
利申:唔係鏡粉

曲好夢劇院feel  夠Pop 但就真的無乜特別 值唔值至尊歌就見人見智 唯一可取是找到Eason一齊唱 算好聽但不算標青作品 5fun

曲好夢劇院feel  夠Pop 但就真的無乜特別 值唔值至尊歌就見人見智 唯一可取是找到Eason一齊唱 算好聽但不算 ...
hkwilliamsiu 發表於 2023-9-9 15:21

以為得我覺得無咩特別 兩把聲夾同靚的 會再聽的 但要吹奏到咁高?
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

回復 48# MCmatt

Eason 唱加好多分,佢低音好正

但MIZU MUG都好明顯>>>>>>>>呢首喎邊忽令大家咁自信可以播得多過而家嗰首至尊 ...

支持講良心說話既會員
吹到至尊級真係笑L咗

AGA自己既歌二十大都不入

Mizu 整合唱我覺得更加好。。