返回列表 發帖

後人類的美麗與哀愁 - Gin Lee

單選投票, 共有 168 人參與投票
70.24% (118)
4.17% (7)
6.55% (11)
1.19% (2)
17.86% (30)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 25/09/2023

曲:林家謙
詞:周耀輝、林家謙
編:Euywein 楊展鴻
監:Derrick Sepnio 張德銘、Fergus Chow 貢多傑

按著預算中的節奏
可去到日後
對著異世中的戰鬥
不止不休

然後時候就到要學盡快放手
還是想得到最好請記住能夠
撐下去 就有

最後最後 最後最後
還是 退後退後
這是美麗與哀愁
而全是去留
未準備好已站於路口

撐得到最後最後 最後最後
還是 退後退後 才得自由
就怪我太多溫柔
太多的承受但願放棄
還是別放棄 就有

糾結到心頭
突然認真到盡處回首
如何沒有一絲悔疚
走到這一步我想問
這一次能否

最後最後 最後最後
還是 退後退後
這是美麗與哀愁
而全是去留
能如何在過後過後別回首

最後最後 最後最後
還是 退後退後
渴望美麗怕哀愁
而人類強求
活在今日總要預測以後

什麼最後最後 退後退後
總是想到瘋了也不休
太多溫柔
太多的成就未得到過
還是得到過 就夠

茫茫的 一生多長久
用半生追問 能否
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

一直堅守的「最後最後」
歌曲由林家謙創作,好幾年前Gin Lee透過監製跟家謙有過一次合作,雖有了相遇,但未達至相知,故決意再合作一次,今趟更親自向家謙邀歌,希望在深層交流下,煉取出療癒方案來填補心靈缺失的一角。有這份堅持,因為家謙的歌曲在Gin Lee心中,有一股不可言喻能穿透心靈的神奇力量。Gin Lee︰「家謙的旋律就是有種魔力,能夠去到我心深處,令我唱著唱著會不自覺地落淚。」
一步到位,一擊即中,談何容易,不過在家謙交出的三首Demo中,就有一首正好撼動Gin Lee,而最強大的力量更是來自一句歌詞。Gin Lee︰「我收到這首Demo,成首歌好有意境和詩意,當時全曲亦只有副歌有一句歌詞︰『最後最後 還是退後退後』不知何來的感動,就是聽一次已經好吸引我,就如看一齣舞台劇最精彩的一幕。」
如詩般的曲,需要如詩般美的詞,Gin Lee二話不說想起合作多次的周耀輝老師,希望為大家帶來另一份憧憬,唯一要求是要保留「最後最後 還是退後退後」這句歌詞。最後最後,周耀輝道出一個自己跟自己爭拼的故事,那份感動令你意無反顧,奮身拒絕退後退後。Gin Lee︰「這份歌詞令我有如置身懸崖邊,好想去第二座山看新風景,縱使跨出的一步未必成事,但你都想試一試。」最後最後,你又會選擇跳過去得到新天地,還是甘願退後退後踏步原地?

投票支持林家謙填詞
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

極速派歌值得極速開post

聽到好眼瞓,首歌好悶,唔知係曲嘅原因定係演繹問題

神的不在場證明>>>後人類

冇咗陣leung味
我們的總和

走到這一步我想問
這一次能否女金

歌詞係咪致敬另一個萬年女銀美長?

太多的成就未得到過
還是得到過 就夠
女金
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

女金肯定就是李

會唔會flop過單戀

悶到。。。又嚟催眠曲

幾啱攞女金唱
雖然應該會唱企街 (如果攞到嘅話)

5分終於出到首係deserve攞女金
希望1月1真係攞到金獎
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

very easy listening but still not gold quality
隻歌個MELODY 根本用唔到GIN LEE 把聲, 搞到好似勒住勒住, 演繹上虛榮高呢首幾個LEVEL
今年出左4首, 證明有D 人唔可以太自由

成首歌個整體好唔似係一首歌

悶過ginlee本人

very easy listening but still not gold quality
隻歌個MELODY 根本用唔到GIN LEE 把聲, 搞到好似勒住勒 ...
快劍俠 發表於 2023-9-25 22:49

都係EK最熟悉佢
唱返街燈 IDK 很堅強 最好

首歌整體係好好
佢應該仲會有多一plug ?

好悶!催眠曲但點都好過DumDum

家謙加持果然係升咗一個lv
呢個曲風就唔期望佢大紅 但希望評價幾好
Cantonpop lover

一般 Him 貨, Gin 唱變 above average, 可以想像 Him 點唱 chorus

南無南無 南無南無
還是  阿彌陀佛
這是阿彌與陀佛
而全是南無
能如何在陀佛過後別南無

希望年尾最後一 plug 係 Jay Fung and/or Alex Fung !!

太多的成就未得到過
還是得到過 就夠
女金
JasOh103 發表於 2023-9-25 22:00

呢首係Gin question自己可唔可以登頂既一首歌

究竟係堅持撐到最後最後就有,還是退落黎,曾經得到過虛榮就夠
Harvard都不可教導

其實如果開始一直重複果幾種曲式同題材,又何嘗唔係另一種意義嘅悶呢(唔指定邊啲人,畢竟各花入各眼
anyway,聽完成個腦都係loop住「最後最後」,唔知點解諗起很堅強×4,但又冇個種膠味
好奇份詞如果唔保留「最後最後 還是退後退後」哩句,周耀輝會點填呢?

2:10 果下鬼叫係咪tribute某種老朋友?
在這畢生不滅 無極的狀態

太多溫柔,太多的承受! live 唱 一定更加強。。。 期待演唱會。

催眠曲wor
1分for sure
Aga,Fiona Fung fan

好哀愁,有啲慘,Gin Lee唱得有feel

作為街客,我buy呢首多過隔離街仙女
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

其實如果開始一直重複果幾種曲式同題材,又何嘗唔係另一種意義嘅悶呢(唔指定邊啲人,畢竟各花入各眼{:4_82 ...
psyczero 發表於 2023-9-25 23:36

講得好
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

大歌
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

最後最後令我諗起2014 爭輸女金…

好過企好同dum dum好多

終於有首上過70%5分

終於有首上過70%5分
梨胃言 發表於 26/9/2023 00:26
好過企好同dum dum好多
irenetso_star 發表於 26/9/2023 00:19
英皇傳統技倆
年頭派垃圾逼你焗住播
年尾嗰幾首再好啲等你尷尬

而903 永遠中伏

好有feel,謙+輝真係無得輸,今年四首當中最好
人潮在 追趕生活 剩下我倆
躺廢痛快一場

英皇傳統技倆
年頭派垃圾逼你焗住播
年尾嗰幾首再好啲等你尷尬

而903 永遠中伏  ...
kwanie 發表於 2023-9-26 00:27

不過今次應該失敗
仙女嗰首愈聽愈有至尊歌feel

live應該再好聽啲

幾有天地一沙鷗feel
希望成績差唔多

不過今次應該失敗
仙女嗰首愈聽愈有至尊歌feel
梨胃言 發表於 2023-9-26 00:28

仙女首歌03:49嗰吓破音好正 值100fun
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

仙女首歌03:49嗰吓破音好正 值100fun
Humeny 發表於 2023-9-26 00:32

應該係特登

完全投入唔到。。

GIN LEE 投放唔到感情入去咁。。

有唱功唔代表感動到人

吾知點解稔起 一種永遠

MIXING 好似未完成甘... 個LOOK 實在太娘了 俾盡係3分

應該係特登
梨胃言 發表於 2023-9-26 00:35

仙女粉:值十個903女金
Cantonpop lover

鍾意呢首多過企好

黃偉文
Oscar
黃偉文
周耀輝

咁睇嚟第6 plug有機會輪到許弘毅了
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

今年同蕾鬥到最後一刻 蕾宣佈下年紅館
Gin Lee 幾時再開

已經分唔清係人地俾d衰曲俾佢 定係佢自己唱得悶

隻歌個MELODY 根本用唔到GIN LEE 把聲, 搞到好似勒住勒 ...
快劍俠 發表於 2023-9-25 22:49

反煎的就繼續反
之前又話首首歌太高音
今次明顯特登低左key 賣情感

首歌段verse好有鹽鹽嘅《我心中尚未崩壞的部分》
究竟呢首可唔可以成功提名到台灣金曲獎呢?

幾有天地一沙鷗feel
希望成績差唔多
梨胃言 發表於 2023-9-26 00:31

新城有第二都好