返回列表 發帖
女仔成熟聲線配家謙嗰種連綿曲風,係無咩先例
所以都仲新鮮
再用力啲可能會變左Believe Us,所以覺得依家錄音算唔錯
頒獎禮留力玩大依首好過跳Dum Dum
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

旋律唔入耳,同家謙兩首好人一樣。係好聽嘅但又唔係好跟到嘅矛盾,不如記住挺直腰骨企好嚟得簡單直接

好好聽 救命

啲扭音點解可以咁好聽
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

串流繼續低

無人投2分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

Spotify
27/09 7,274
28/09 14,827 (+7,553)
29/09 20,664 (+5,837)
30/09 26,443 (+5,779)
01/10 35,272 (+8,829)
02/10 41,830 (+6,558)
03/10 47,894 (+6,064)
04/10 53,876 (+5,982)
05/10 60,434 (+6,558)
06/10 66,664 (+6,230)
07/10 72,974 (+6,310)
08/10 79,781 (+6,807)
09/10 86,328 (+6,547)
10/10 91,375 (+5,047)
11/10 98,138 (+6,763)
12/10 105,487 (+7,349)

不是GIN 粉,
今年所有GIN歌 都不是我口味, (平時聽開小巧)

但呢隻好中, 好好聽

今年終於有首又唔娘又有taste嘅歌

一直堅守的「最後最後」
歌曲由林家謙創作,好幾年前Gin Lee透過監製跟家謙有過一次合作,雖有了相遇,但未 ...
on07111 發表於 2023-9-25 21:20

的確最後最後 還是退後退後 呢句係好搶耳, 亦好有聯想

Gin粉係咪俾首歌悶到瞓着

串流低到咁

幸兒今年啲歌悶到
首首都講自己爭女金
Dum Dum: 肯定就是李
企街: 不是李的 誰叫李 看到這麼重
九字歌: 太多的成就未得到過 還是得到過 就夠

幸兒今年啲歌悶到
首首都講自己爭女金
Dum Dum: 肯定就是李
企街: 不是李的 誰叫李 看到這麼重
九 ...
梨胃言 發表於 2023-9-27 16:39

女金這件小事呢 Flop到幸運兒都唔記得
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

女金這件小事呢 Flop到幸運兒都唔記得
on07111 發表於 2023-9-27 16:40

搵唔到邊句啱
當無出過

搵唔到邊句啱
當無出過
梨胃言 發表於 2023-9-27 16:41

搞不清903的意思
但是我都想要繼續試

搵唔到邊句啱
當無出過
梨胃言 發表於 2023-9-27 16:41

喜歡拎女金得不可制止

幾位haters就嚟佔據晒全板
你係要話首歌唔好嘅都搵個專業小小嘅理由啦 淨係識話人又悶又老土
Cantonpop lover

無人投2分
我等我在 發表於 2023-9-27 09:04

同Special One一樣 都係天后祖兒式評分

同Special One一樣 都係天后祖兒式評分
on07111 發表於 2023-9-27 18:56

有一個2分

唱到好悶
WK16 1)填詞魂 2)還有一艘救生艙 3)緊急應變逃生法
WK17 1)回憶半分鐘 2)All That I Want 3)七點半鐘的陽光

今年4首我覺得呢首最好

Btw 個mv 同好姊妹嗰個feel有啲似

果然心有靈犀
MmM

首歌好有魔力同後勁
係咁想loop嚟聽

後人類的美麗與哀愁 + 虛榮
連住聽好虐心

成首歌其實係咪得「最後最後 還是退後退後」係-O-O填

梨胃言 發表於 2023-9-28 00:27

Reasonable guess

Reasonable guess
kel_kelvin 發表於 2023-9-28 00:33

首歌即刻有偽文青feel

梨胃言 發表於 28/9/2023 00:27

https://www.instagram.com/p/CxsZy4OPcqn/

jcbartleby 發表於 2023-9-28 00:40

可能祖兒東京人壽都係作一句

睇嚟係曲嘅原因...
JW十三歲>>>後人類

聽下聽下唔覺意又loop咗幾十次
長命先可以撐過去
痊癒中 應該多喝水

聽下聽下唔覺意又loop咗幾十次
kennyycfai 發表於 2023-9-28 15:24

聽到瞓著咗唔記得停

後人類>人間鬍子>>>>>>>>>>>>>>>>>>>企街
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

song of the year
5 fun
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

林家謙作曲真係勁
凈係聽過一次已經記得全首咁濟

英皇傳統技倆
年頭派垃圾逼你焗住播
年尾嗰幾首再好啲等你尷尬

而903 永遠中伏  ...
kwanie 發表於 2023-9-26 00:27

仲有邊年係咁?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

愈聽愈有感覺
初初聽覺得個key limit 左Gin 把聲
但後來覺得Gin 呢把聲反而有種誠懇
中低音既佢估唔到都好有質感
呢首Live 配合埋舞台效果應該幾正
最後一段chorus 希望佢現場唱再放d

愈聽愈有感覺
初初聽覺得個key limit 左Gin 把聲
但後來覺得Gin 呢把聲反而有種誠懇
中低音既佢估唔到都好 ...
victor1991415 發表於 2023-9-29 10:10

可能因為係Derrick/fergus啦 後半段都真係好A-Lin味
所以你應該會鍾意

可能因為係Derrick/fergus啦 後半段都真係好A-Lin味
所以你應該會鍾意 ...
JasOh103 發表於 2023-9-29 10:46

我本人都係偏好呢類vocal diva
見A-Lin 都有like gin 呢首歌既ig post
希望佢地有機會同台

5分,幾高質,悶得嚟有種淡然既哀愁,愈聽愈有味道
值得replace DumDum拎十大

暫時今年4 plugs嚟睇
Dum <<< 窮
單 < 伸
企 >> 青
後 >>> 神
Overall Gin > 蕾,希望好歌有好報

聽到哭, 喂呀!!
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

我本人都係偏好呢類vocal diva
見A-Lin 都有like gin 呢首歌既ig post
希望佢地有機會同台{:1_1 ...
victor1991415 發表於 2023-9-29 11:05

點解ALin 會識Gin
Harvard都不可教導

點解ALin 會識Gin
Garfield 發表於 2023-9-29 20:31

可能兩位監製同alin介紹過gin
Cantonpop lover

未揀岩key 高多個應該更岩呢隻歌同ginlee聲線,更穿透。
如果係家謙plug應該好悶
Ginlee 加油
*不要緊 山野都有霧燈*

第一次聽本身覺得有啲悶 但一定係今年4首最好
旋律有氣質 唱唔做作冇咗陣娘味 最後最後好快就入咗腦
過多幾日抽起條根再聽 聽聽下自動單曲循環咗勁多次覺得好好聽 應該係有史以嚟我覺得最好聽嘅Gin Lee

雖然家謙自己唱可能仲好

Gin Lee算係女版李克勤

Dum Dum 605/865分
幸福門 599/770分
企好 596/802分
虛榮 547/706分
後人類的美麗與哀愁 509/675分
雙雙 503/651分
侘寂 501/675分
美男子與香煙 500/655分
天地一沙鷗 445/576分
剛好 429/570分