返回列表 發帖
2:10 果下鬼叫係咪tribute某種老朋友?
losyes 發表於 2023-9-25 23:43

因為超渡緊AGA
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

好悶wor....

啫係企街都唔係特別好聽㗎喇 不過無咁悶咁解囉
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

首歌段verse好有鹽鹽嘅《我心中尚未崩壞的部分》
究竟呢首可唔可以成功提名到台灣金曲獎呢? ...
米色蘇 發表於 26/9/2023 04:14
尋日第一次聽已經喺隔離講覺得首歌好黃鹽
原來似呢首
曲同詞有一半一樣

深宵時刻聽呢首歌,悶到瞓著。

感謝堅李

最後最後令我諗起2014 爭輸女金…
kwanie 發表於 2023-9-26 00:18

連女銀都無埋害怕悲劇重現
英皇傳統技倆
年頭派垃圾逼你焗住播
年尾嗰幾首再好啲等你尷尬

而903 永遠中伏  ...
kwanie 發表於 2023-9-26 00:27

明日恩典越唱越強天之驕女好事多為赤地雪
再好啲not found
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

多謝林家謙嘅曲令準女金冇咁娘
利申:唔係鏡粉

已經幻想到-O—O-Lur住唱最後最後 退後退後
今年4首入面最好係呢首

朝頭早要聽幾次先得!
一起身就諗起首歌!

感謝堅李

有林家謙的加持,略嫌煎駕馭唔到首歌
希望最後能拿下女金(雖然唔知得唔得)

好奇會唔會出個合唱版
或者林家謙自己拎翻黎唱
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

就怪我太多溫柔
太多的承受但願放棄
還是別放棄 就有女金
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

好奇會唔會出個合唱版
或者林 ...
Kenny 發表於 2023-9-26 09:13

希望演唱會會唱

有技巧就話冇感情
完全放下任何唱歌技巧又話駕馭唔到首歌
poor gin
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

好奇會唔會出個合唱版
或者林 ...
Kenny 發表於 2023-9-26 09:13

林家謙既歌都係得林家謙先可以唱返個陣飄飄地既感覺出嚟
呢首我都覺得Gin d 扭音可以再輕身地
但成首歌個質感係高級過之前個幾首

有技巧就話冇感情
完全放下任何唱歌技巧又話駕馭唔到首歌
poor gin ...
Humeny 發表於 2023-9-26 09:30

好彩首歌一出就俾人投票
擔心首歌越聽越入心 越聽越加分
會變5分之選

哀愁是一首優質的歌曲 放低技巧 換回真感情 除了更容易投入外 亦令歌曲有一種昇華的感覺 慢歌總是令人有悶的感覺 但人是有思想 如果大家用心感受下歌者帶出的意念 就會有不停想loop 的感覺 5fun

首歌段verse好有鹽鹽嘅《我心中尚未崩壞的部分》
究竟呢首可唔可以成功提名到台灣金曲獎呢? ...
米色蘇 發表於 2023-9-26 04:14

我反而係諗起甜品aka 記得 想像到佢自己唱番會淨係用琴, 好似記得咁咦咦吟吟

呢首我覺得唔錯 諗埋佢咁多年既奮鬥經歷就覺得更感動

淨講今年4首歌
Gin Lee真係點都唔夠豹同Aga鬥
但佢咁多年黎出左好多首我鐘意既歌 希望有個女金

好好loop
好過7蕾 嗰啲自以為好有態度嘅膠詞歌

Dum Dum > 企好 > 後人類的美麗與哀愁 > 單戀這件小事

Dum Dum的確有種從新出返嚟嘅感覺, 整個package都好正

企好, 好多歌手都需要一年必須要有一首傳唱度高嘅K歌, 呢首歌好正面, 陪咗我整個Q3

單戀, side track其實ok

美愁, 想起當年Fiona有首最後最後
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

Gin 今年仲會有多plug ?

首歌係要聽多幾次最後個幾個位先get到,不過首歌幾優質唔差嘅

好過前幾首
如果家謙自己編番應該會好啲
但個key得低音
得最尾個part聽得爽啲
前面反而搞到食唔到個編曲
入英皇做嘅歌始終都係唔夠好

Loop左伴奏版10次
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

林家謙幫佢甩到陣娘味
5分

唔明Gin Lee今年點唔夠蕾婆鬥

點夠迪迪鬥就係姐

Ginlee kkbox #12

Panther kkbox #5

Hocc kkbox #7

總結:ginlee又輸九條街串流又低,又冇叫座力

今年終於有首聽得落...
企好呢D 都唔知有冇聽過10次就ban左

催眠曲嫌自己唔夠悶

催眠曲嫌自己唔夠悶
begin 發表於 2023-9-26 12:04

你悶過Gin 次次都係講呢啲
一邊想去無人的島
根本沒有這張地圖

Ginlee kkbox #12

Panther kkbox #5

Hocc kkbox #7

總結:ginlee又輸九條街串流又低,又冇叫座 ...
begin 發表於 2023-9-26 11:59

企好串流咪好囉

Spotify monthly listeners
Panther : 186.5k
Gin 253.3k
多過唔少女歌手又叫串流低

Humeny 發表於 2023-9-26 12:17

佢地啲積分都係靠講呢樣悶果樣悶 賺返嚟
Harvard都不可教導

Humeny 發表於 2023-9-26 12:17

佢仲勤力過啲煎粉
2版已經留咗5次言
Week 17
冠軍歌:Pandora - 緊急應變逃生法

唔明Gin Lee今年點唔夠蕾婆鬥

點夠迪迪鬥就係姐
WZA111 發表於 2023-9-26 11:41

唔明Gin Lee今年點唔夠迪迪鬥

點夠李幸兒鬥就係姐 幸兒幾時出歌

麻麻地
任我行 失憶蝴蝶

點夠李幸兒鬥就係姐 幸兒幾時出歌 ...
kel_kelvin 發表於 2023-9-26 12:44

其實三個都係咁上下
但呢幾年豹係儲落好多街客fans 聲勢係比較好
Gin 今年仲叫有首企好 串流成積唔差 至少好過Aga
Aga 勝在今年開左個演唱會

kel_kelvin 發表於 2023-9-26 12:44

幸兒同海迪都退休了...

明明就海迪好過幸兒好多

如果女金唱呢首一定好感人
太多的成就未得到過
還是得到過 就夠

vocal真係好好 好動人真摯既演繹

後段真係好diva feel

茫茫的粒「的」音好聽到癲咗

越聽越有味道
Gin 好似未唱過呢種風格

終於有首見得人嘅班底但點解仲係咁悶
林家謙畀咗首好抑壓嘅曲佢
我覺得編曲錯咗方向

Loop 咗大半天都仲係覺得好正 這類歌Gin Lee 又無重覆以往歌路 唱亦感情十分到位 又有記憶點 真係唔明白何謂好悶 。。。

其實最尾 「能如何在過後過後別回首」 之後既最後最後就升8度會唔會好D, 而家好似撻唔著車咁

其實最尾 「能如何在過後過後別回首」 之後既最後最後就升8度會唔會好D, 而家好似撻唔著車咁 ...
people 發表於 2023-9-26 14:24

唔會好啲
會俾人話賣弄唱功, show off技巧, 9叫, 毫無感情

鍾意今次較為subtle既演繹

一般 Him 貨, Gin 唱變 above average, 可以想像 Him 點唱 chorus

南無南無 南無南無
還是  阿彌 ...
boy4dudes 發表於 2023-9-25 23:23

唔該~ 唔想聽到~  諗起都難聽

企好better,呢類歌都係家謙唱有feel啲

好似趕住掉晒啲歌出嚟咁,企好個感情感染力強啲

首歌畀迪迪唱應該會好聽啲

嚟到第四plug 終於有首啱聽

如果女金唱呢首一定好感人
太多的成就未得到過
還是得到過 就夠
Candy 發表於 2023-9-26 13:37
貪心妄想 d

十大 唱 Dum Dum
唱片獎 唱 企好
女金 唱 後人類的美麗與哀愁

最女十強當贏

貪心妄想 d

十大 唱 Dum Dum
唱片獎 唱 企好
女金 唱 後人類的美麗與哀愁

最女十強當贏  ...
boy4dudes 發表於 2023-9-26 22:28

女金 唱 單戀show高音
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T