返回列表 發帖
浮床
9字歌上唔到機會又大左
Music Treasure Chart Week 19: Good Trip In Bad Days | Chosen Family | 也許沒有未來神

日日播 Little Magic 都可以唔夠數上榜903 呢招好高

睇好幸兒亞亞亞亞
WZA111 發表於 2023-10-5 12:17

又有可能係亞亞亞季
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

日日播 Little Magic 都可以唔夠數上榜903 呢招好高
kwanie 發表於 2023-10-5 12:24

轉公司前應該都會係年年第11 12嗰啲朋友
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

其實新歌手反而要煙花式派歌,而家仲講concept album???
gcgoobi 發表於 2023-10-5 11:29

Concept album係用嚟長線投資
俾啲人十年廿年後都仲有得拎嚟講下

就算唔講concept album咁複雜
正正經經出隻真大碟都有用
依家球記成日都經典復刻啲陳年大碟跑數用
DM多仔多到覆唔哂

仙女即上 九字歌上唔到 商業電台取態好明顯啦
Humeny 發表於 2023-10-5 12:20

仲要ban MC
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

正 ...
mosesming 發表於 2023-10-5 12:30

Kontinue,近10年嚟最愛既廣東唱片
希望出年10週年可以出LP
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

金:鄭秀文
    最女:陳慧琳
Willjohnson 發表於 2023-10-5 11:48

最女all in 陳慧琳
點都值拎一次
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

仲要ban MC
JasOh103 發表於 2023-10-5 12:41

其實華納歌手派唔派歌都會ban MC
呢次好似連首歌都收埋
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

一嚟就播姜逼今年首冠
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

朱薰一開波即奶姜濤,睇嚟今個禮拜各商台主持都會爭住奶,姜濤冠軍歌十拿九穩

準備今年第一首過30
加埋120

準備今年第一首過30
加埋120
kwanie 發表於 2023-10-5 14:13

可能第二人格冠軍週咁 播得嗰14-15
然後成堆歌一齊塞住喺105條線到 隨時調位

問題係出花海個時,佢自己講今年會出一隻講不同愛情觀既碟
但又無啦啦出隻第二人格
之後MC又提過係華記 ...
rfv123 發表於 2023-10-5 11:58

林家謙都係出咗一堆hit rate歌先上到位,佢都無concept album
concept 係點,都係靠marketing包裝
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

正 ...
mosesming 發表於 2023-10-5 12:30

球記只係好彩係好輝煌嘅年代有一班好歌手,同埋有一班cls嘅人復刻幾多次都買
你真心覺得呢一代人去到40-50歲仲會懷舊買album?
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

金:鄭秀文
    最女:陳慧琳
Willjohnson 發表於 2023-10-5 11:48

You are so real for this, support!
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

Sammi
JasOh103 發表於 2023-10-5 10:46

我曾經發夢見到
SAMMI 三米

林家謙都係出咗一堆hit rate歌先上到位,佢都無concept album
concept 係點,都係靠marketing包裝 ...
gcgoobi 發表於 2023-10-5 14:39

林家謙都起碼單曲得黎會務求做到隻碟有一個核心
MC上一隻出大碟要讚既,同埋如果無第二人格既出現,其實隻新碟個主題實好多.. (花海 抽 與我無關)
所以華記都要負好大責任點解會無啦啦出隻第二人格...

林家謙都起碼單曲得黎會務求做到隻碟有一個核心
MC上一隻出大碟要讚既,同埋如果無第二人格既出現,其實 ...
rfv123 發表於 2023-10-5 15:26

第二人格佢自己搲返來應該唔開華記事

希望姜去唔到
唔想聽佢唱live

收到收到

球記只係好彩係好輝煌嘅年代有一班好歌手,同埋有一班cls嘅人復刻幾多次都買
你真心覺得呢一代人去 ...
gcgoobi 發表於 2023-10-5 14:42

多年輕人流連嘅地方,唱片舖精品舖大多數都係sell kpop,而呢D買唱片嘅人好多都只係為咗入面嘅相簿同小卡
串流平台興起,聽歌唔再局限於一隻唱片入面嘅10首歌,可以喺唔同歌手嘅歌當中編排自己想要嘅歌單,仲會出實體唱片嘅蝕錢佔大多數,香港仲會唔會有咁多公司肯做呢件事都成問題
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

濤冠軍週開始, 似會十大低位? 上年掃掃掃? Maybe 今年趻趻趻 (地)?

回復 354# kwanie

即係無十大 課金唔夠
Life was a willow and it bent right to your wind.

肯上Speak Love未

Special One Index: 0

多年輕人流連嘅地方,唱片舖精品舖大多數都係sell kpop,而呢D買唱片嘅人好多都只係為咗入面嘅相簿同小卡
串 ...
SugarFree 發表於 2023-10-5 15:54

所以點解Tyson Yoshi咁成功,就係因為佢哋都會出周邊產品去搵錢
同樣地Sony呢幾年都開始咁做,CM最睇唔起嘅黃妍每張album同Single都會連埋周邊產品去賣嚟搵多啲錢

依家齋賣碟係蝕錢生意

濤冠軍週開始, 似會十大低位?  上年掃掃掃? Maybe 今年趻趻趻 (地)?  ...
boy4dudes 發表於 2023-10-5 16:06

咩夕上到就知道今年十大線係邊
click here

所以點解Tyson Yoshi咁成功,就係因為佢哋都會出周邊產品去搵錢
同樣地Sony呢幾年都開始咁做,CM最睇唔起 ...
米色蘇 發表於 2023-10-5 16:19

Sony有budget谷都因為呢個世界好多咸濕仔會科水,cm吹棒佢果幾個唔知會唔會科

香港做生意就係咁,無收入就唔會投資
click here

其實我對本壇呢兩個禮拜炒熱嘅Gin, 豹903女金爭奪戰興趣唔大; 因為單憑歌曲質素嚟講, AGA至係最實至名歸。偏偏903因為佢嘅球記背景而狠ban MIZU之後兩plug, 可惜!
EricC2021 發表於 2023-10-5 08:00

我諗普遍人都咁諗...
可惜了
gin豹 都好一般
其實連男金謙 都稱唔上有優秀表現
叱咤2023可能係賽果最爛嘅一屆?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

臣要出新碟啦,作曲俾壞咗嘅人首新歌聽日出街
开花五千日

Sony有budget谷都因為呢個世界好多咸濕仔會科水,cm吹棒佢果幾個唔知會唔會科
香港做生意就係咁, ...
gcgoobi 發表於 2023-10-5 16:24
咁係唔係應該出多 d 數量? 次次出限量版得幾百隻 (有無一千?) 滿足唔到班咸濕仔

串 ...
SugarFree 發表於 2023-10-5 15:54

我去買kpop cd 真係為周邊多過cd聽歌, 歌streaming 聽返仲方便
但kpop 多多野價錢仲平過香港歌手d cd 好多

其實香港市場細, 根本點都難做

我諗普遍人都咁諗...
可惜了
gin豹 都好一般
叱咤2023可能係賽果最爛嘅 ...
liebe 發表於 5/10/2023 16:33

咁個頒獎禮係標榜播放率,雖然叫專業推介,但冇話因為質素而播放喎

我去買kpop cd 真係為周邊多過cd聽歌, 歌streaming 聽返仲方便
但kpop 多多野價錢仲平過香港歌 ...
tamabaron 發表於 5/10/2023 16:44

出碟個量咁少,除返開點都高,環球有老本先可以係咁出復刻、黑膠etc俾班支持實體嘅fans
華納啲歌手都係計過度過先出實體,其他單曲或者digital album算,而家成個生態都唔同咗,真係成隻碟連住聽嘅人可能都唔多

濤冠軍週開始, 似會十大低位?  上年掃掃掃? Maybe 今年趻趻趻 (地)?  ...

要比十大寧願DUMMY
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

我諗普遍人都咁諗...
可惜了
gin豹 都好一般
叱咤2023可能係賽果最爛嘅 ...
liebe 發表於 2023-10-5 16:33

而家似JF男金
五字歌禁播+收到收到十大
不過唔明點解寰亞今年谷JF

今年搖呀搖
Weekly Pick: 至少做一件離譜的事 - Kiri T

而家似JF男金
不過唔明點解寰亞今年谷JF ...
梨胃言 發表於 2023-10-5 16:54
如果 Jay 今年男金當還翻吸血鬼個年, 寰亞谷 Jay 因為唔駛谷美肥.

出碟個量咁少,除返開點都高,環球有老本先可以係咁出復刻、黑膠etc俾班支持實體嘅fans
華納啲歌手都係計 ...
jcbartleby 發表於 2023-10-5 16:53

$400 x 500 都成20萬生意
呢度有幾多人會買 出得太多就唔值錢
click here

而家似JF男金
梨胃言 發表於 2023-10-5 16:54

會贏嗎??
今年的確On歌曲水準比JF好d
可能寰亞睇住條數 唔敢搏轉人捧 畢竟JF都連3年三甲了
anyway點都好過林家謙冧莊

其實年中喺港台輸俾MC果刻 睇得出佢好失落
(世一 呢粒彈藥送咗出去 真係幾錯下 )
如果903真係揀佢 JF當場應該會喊到暈低了掛
呢十年嘅發展 完全係來回地獄折返人間 再登埋頂
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

而家似JF男金
梨胃言 發表於 5/10/2023 16:54
其實本身個劇本係今年紅館還男金
但入場人士注意慘死又唔似

其實收到收到冠完都未追到賦
就更加唔好諗追到林

=========

Speak Love 高位上聞到有啲十大味

會贏嗎??
anyway點都好過 ...
liebe 發表於 2023-10-5 17:27

佢真係勁慘
13年又俾肥鏗搶咗男銅
20年論質素應該要封金又俾咗肥鏗

佢真係勁慘
13年又俾肥鏗搶咗男銅
20年論質素應該要封金又俾咗肥鏗 ...
背山望海 發表於 2023-10-5 17:29

13年D QUOTA唔係過晒比早早咩?

其實本身個劇本係今年紅館還男金
但入場人士注意慘死又唔似

其實收到收到冠完都未追到賦
就更加唔好諗追到 ...
kwanie 發表於 2023-10-5 17:29

褲褲都係今年紅館WOR

會贏嗎??

如果世一畀JF唱返可能同而家收到收到差唔多
相反收到收到畀MC唱一樣hit

如果世一畀JF唱返可能同而家收到收到差唔多
相反收到收到畀MC唱一樣hit ...
梨胃言 發表於 5/10/2023 17:39

拎返反對無效嚟唱都唔會有MC咁hit

拎返反對無效嚟唱都唔會有MC咁hit
jcbartleby 發表於 2023-10-5 17:42

作曲畀幸兒最安全
肯定唔會送咗首BIG HIT出去

會贏嗎??

唔會金啦,壓著依人 CKW 比個銅機會大

收到唔播又會比安爬頭,但寰亞似少年十大 霉銅 兩個都有獎機會大
其實唯一未定系組三甲 (4 爭 3 連位置都應該會變)

同樣地Sony呢幾年都開始咁做,CM最睇唔起 ...
米色蘇 發表於 2023-10-5 16:19

1. 好想要Tyson嘅滑鼠墊
2. 乜對黃小姐嘅銷情有幫助嘅咩

但kpop 多多野價錢仲平過香港歌 ...
tamabaron 發表於 2023-10-5 16:44

所以早排韓媒先報導過喺好多垃圾堆入面搵到大量冇包裝嘅光碟
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~