返回列表 發帖
估唔到CC半路殺出個Alfred! 雷同二友, RB, AGA/Eason 同JF上冠又要等。

開榜以來14首歌上榜
我估係記錄保持者
kenneth 發表於 2023-10-8 23:33

後人類係現場演唱啫, 未知會唔會上榜。

但一個chill club獎都R唔到都係另一個爆笑紀錄
kevin2011 發表於 2023-10-9 00:11

其實佢係首屆女銅, 亦嚮同屆有歌曲獎; 只係後兩屆受制於欣宜, Serrini同陳蕾三強鼎立, 而第二屆十大歌曲同第三屆各genre得主都係全男班。

隨著欣宜今年神隱, Serrini又暫無冠軍歌, 佢似乎有機會重上女三甲(尤其是競賽期持續到明年二月, 絕對有時間俾後人類或第五plug上冠); 咩顏色就要視乎CC觀眾群有幾撐陳蕾(難保陳蕾唔會有造星V導師效應加持)。

反而歌曲獎就要視乎蛋記同首Dum Dum報邊個genre, 因為一日有鏡粉喺度而流行歌曲類又唔分男女組合歌, 流行歌曲代表幾乎會必屬鏡歌; 而第二plug單戀又無冠軍, 無資格報R&B類。

講緊Wong In 黃妍
CMH 發表於 2023-10-9 02:16

不過Cath爭唔到獎嘅背後成因同我先前講嘅並無二致, 最多係加上佢唔夠入屋; 始終CC所有歌手同歌曲獎都係純民選。

WonGin 真係 plug plug 都上到 CC
mt666 發表於 2023-10-8 22:40

唔好意思, 小弟喺一連串直接同間接與閣下此post嘅有關嘅回覆攪錯黃妍同 Gin Lee。

軒、GIN、RB、豹、LT、濤、ON,應該仲有3個位,你係咪ASSUME收到收到入硬十大?
謙B的流離者的海亦好大機 ...
酷愛903 發表於 2023-10-10 16:52

How about MIZU from AGA?

只有84ap邊有可能入十大呀?傻啦!
酷愛903 發表於 2023-10-10 17:02

Poor AGA 豈不是佢今年嚮903失寵?

上面嗰個講How about 80ap入十大咪仲好笑
荷蘭番茄 發表於 2023-10-10 17:09

唔好意思, 我一向無留意開903 AP; 而且真心希望AGA今年有獎。

完全忽視AP嘅人建議死返去聽官台就算
kwanie 發表於 2023-10-10 17:11

我無意喺度挑起罵戰, 亦明白呢度絕大部分版友都聽開903同跟開佢嘅AP; 但我希望閣下對無聽開903同唔熟悉佢啲AP機制嘅版友保持一份尊重。而且903嘅AP機制反映 DJ喜好同商業考慮甚於歌曲質素, 歷來犧牲咗唔知幾多好歌, 而MIZU亦唔會係最後一首。

回復 147# kwanie

我只有一個卑微願望, 就係“拜AP教”有朝一日嚮呢個壇消失(高AP≠好歌)。

回復 150# 荷蘭番茄

我認我講903係班門弄斧, 但係唔好亂扣喜愛港台嘅帽子落本人身上; 因為我亦不滿港台嗰份疑似禁播名單, 同唔滿意近兩屆頒獎禮嘅節目質素; 而且我亦經常喺呢度談論CC榜及其頒獎禮。

回復 169# SugarFree

恕我表達得差, 其實我嘅重點係希望坊間唔好因為903榜計AP而覺得佢係最客觀, 以至認為903頒獎禮係樂壇最權威指標。

回復 186# Nicholas

我認今日我啲廢噏, 首先係戥AGA明明今年強勢回歸, 但係大有可能嚮903頒獎禮捧蛋唔抵, 繼而引發本人質疑903嘅機制同口味;而當我感覺到較有機會嘉許佢嘅係一眾看倌鄙視嘅港台頒獎禮, 諗落都覺得好諷刺。

不嬲都冇人覺得商台特別有權威
不過商台個玩法可以令啲樂迷keep住荃年都有啲話題傾下
唔會好似其他台咁得頒 ...
mosesming 發表於 2023-10-10 19:26

講到尾都係“娛樂性”呢三個字。

個原因係因為港台紅線搞到佢自己無人可捧怪得邊個
kwanie 發表於 2023-10-10 21:08

只可以話無論傳媒定聽眾/觀眾, 一旦加入非音樂考慮去決定邊個值唔值得捧, 事態就會複雜得多。

Plug plug 都冠
估唔到港台咁有品味
唔知有冇機會2週冠呢
MMM 發表於 2023-10-14 13:45

再一次證明選取冠軍/三甲歌嘅品味同個台/榜嘅聲譽無必然關係。

AGA 一年四冠

舊年有位陳姓女歌手在港台手持4首冠軍歌,頒獎禮拿了三個獎,惟最優女不敵只有一冠的對手。

目前中文歌曲 ...
FT528 發表於 2023-10-14 16:52

因為最優女有民選票成份, 欣宜勝在聽眾緣遠勝於泳兒。